Keresés

Részletes keresés

construct Creative Commons License 2023.04.19 0 1 1030

Feynmann 5.,-6. kötet. Én is ebből tanultam az egyetemen. Meg az előadónk, Fodor György könyvéből (Elméleti elektrotechnika), és a legendás Simonyi Károly könyvéből, aki egy másik párhuzamos kurzust vezetett (Elméleti villamosságtan), ahová gyakran bejártam. Mind a háromnak vannak előnyei és hátrányai, de Feynmann-é messze a leginspirálóbb. Mindenesetre ebből a háromból együtt 3 félév alatt elég jól meg lehet tanulni. Főleg azért volt jó váltogatni őket, mert amikor az egyikben elakadtam, vagy beleuntam, akkor felüdülésnek éreztem a másikba ugrani.

Előzmény: Törölt nick (1029)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.19 0 0 1029

Azt képzeltem, hogy megtanítanak nekem valamit az egyetemen ami érdekel.

Ehelyett minden 'balf.asz' tantágyat benyomtak, akinek beleszólása volt.

Meg tudoxd oldani a Maxwell-egyenleteket?

Nekem csak speciális megoldásokat tanítottak. Hengerkondenzátor, végtelen egyenes vezető.

Fogalmam sincs, hogy általános esetben hogyan kezdenék hozzá.

Előzmény: construct (1025)
construct Creative Commons License 2023.04.19 0 1 1028

Ha érdekel, hogy jelenleg milyen gondolatokkal játszanak "kvantumgravitáció" címen, akkor látogass el ide: http://kozmoforum.hu/viewtopic.php?f=9&t=310&start=350

Reményeim szerint érdemes lesz.

Előzmény: jogértelmező (1026)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.04.19 0 0 1027

( A "kvantumgravitáció" kifejezés csak játék a szavakkal.)

Emil! Te is csak a szavakkal játszol, mert nem értesz a kvantumgravitációhoz. Ahogy an én sem. :-(

Előzmény: jogértelmező (1026)
jogértelmező Creative Commons License 2023.04.19 0 0 1026

' Megvárjuk a kvantumgravitáció elméletet. Már csak szűk 3 évtized..."

A közvagyon herdálására buzdítani nem szép dolog. ( A "kvantumgravitáció" kifejezés csak játék a szavakkal.)

Előzmény: Törölt nick (1024)
construct Creative Commons License 2023.04.19 0 1 1025

És azt képzeled, hogy akkor azt majd meg fogod érteni? Ugyanúgy nem fogod, mint ahogy nem érted a QED-et a kvantummechanika és a Maxwelli elektrodinamika valódi mély értése nélkül.

Előzmény: Törölt nick (1024)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.18 0 0 1024

Most megmutatom, hogyan lehet kimászni a fekete lyukból. ;)

Good bye general relativity.

Ezzel a témával nem foglalkozok többet.

Sőt, még Susskind 4. kötetét sem vásárolom meg az elméleti minimum sorozatból.

Megvárjuk a kvantumgravitáció elméletet. Már csak szűk 3 évtized...

újszuper Creative Commons License 2023.04.18 0 0 1023

Egyelőre korai lenne valami magyarázaton spekulálni ennek a feltételezett kozmológiai csatolásnak az "okára". Még a léte is nagyon bizonytalan.

Előzmény: szőrinszálán (1022)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.04.18 0 0 1022

„ Az így kiválasztott galaxisoknál is azt látják, hogy a tömeg növekszik, és ebből azt a következtetést vonják le, hogy ez a növekedés nem a hagyományos növekedési folyamatok eredménye, hanem a kozmikus csatolásé.”

Ezek szerint, a fekete lyukak növekedése, egyben a sötét energia tértágító hatása a kozmikus csatoláson keresztül. Amennyiben a tömeg maga köré görbíti a teret, csökkentve annak görbületi sugarát, úgy a fekete lyuk átmérőjének növekedése növeli az eseményhorizontjának görbületi sugarát. Ezzel pedig globálisan tágítja a teret. Vagyis a tömeg „begörbíti” a teret, az eseményhorizont meg „kigörbíti”azt, ami globálisan a csatolás miatt, tágulásnak számít. A csatoltság azt jelenti, hogy a két görbületi feszültség (be és ki) globálisan egyensúlyban van. ???

Előzmény: construct (1021)
construct Creative Commons License 2023.04.18 0 0 1021
szőrinszálán Creative Commons License 2023.04.17 0 0 1020

Köszönöm a helyreigazító magyarázatot.

Ezek szerint, a matematika olyan, mint egy „ötcsillagos szálloda”. Van benne királyi lakosztály, főúri lakosztály, stb. egészen a gardróbig. Teljesen mást tapasztal az ember, ha végigjárja őket.

Előzmény: construct (1019)
construct Creative Commons License 2023.04.17 0 0 1019

"Azt tudjuk, hogy kb. meddig "nyújtózkodik" a vektortér, és holkezdődik a görbült tér? Vagy ez is tömegtől függő dolog?"

Kérdésed épp olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy kb. meddig nyújtózkodik a gömb érintősíkja, s hol kezdődik a gömb eltérése az érintőtől? Adott sugarú gömb esetén, mindig az elfogadható eltérés mértékére előírt küszöbszámból számítható ki a hozzá tartozó konvergenciasugár.

"Az hogy lehet, hogy a fénysugár elhalik a tömeg mellet, de a vektor nem?"

Ez a kérdés, meg olyan, mint a következő:

Hogy lehet, hogy a vasdrót elgörbülhet, az euklideszi egyenes vonal meg nem?

A vektor ugyanis egy absztrakt matematikai fogalom. A hossza és az iránya definiálja, nincs neki más tulajdonsága, pl. görbesége. Tehát csak olyan fizikai létezőket lehet vele modellezni, amelyekhez elég ez a kettő, amelyek nem rendelkeznek más tulajdonságokkal, pl, görbeséggel.

Előzmény: szőrinszálán (1018)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.04.17 0 0 1018

"Egy hasznos számítási eszköz, mert például az érintőtérben léteznek vektorok, működik a vektorszámítás teljes fegyvertára, addig a görbült alapsokaságban nem léteznek vektorok. ("Kanyarvektorok" ugyanis nincsenek.)"

Azt tudjuk, hogy kb. meddig "nyújtózkodik" a vektortér, és holkezdődik a görbült tér? Vagy ez is tömegtől függő dolog? Az hogy lehet, hogy a fénysugár elhalik a tömeg mellet, de a vektor nem?

Előzmény: construct (1015)
construct Creative Commons License 2023.04.17 0 1 1017

"Ennek ellenére a részecskegyorsítókban másodpercenként több millió kísérlet bizonyítja, hogy a specrel téridő működik."

Mondd, minek ellenére? Nincs itt semmi semminek se az ellenére.

Az azért bámulatos, hogy egy mérnökember ennyire ne értse a közelítés mibenlétét.

El se tudom hinni, hogy ennyire ne értenéd. Ráadásul évek óta és témák százaiban folyton ugyanúgy.

Inkább hiszem, hogy unatkozol, és egyszerűen csak provokálsz.

Ezt azért elérhetnéd ennél sokkal értelmesebb és hasznosabb módokon is.

Előzmény: Törölt nick (1016)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.17 0 0 1016

Ott van például a hipotetikus szappanbuborék eseményhorizontja.

Schwarzschild metrika találkozik Minkowski téridővel.

Technikai bonyodalom a buborék anyagvastagsága és felületi feszültsége.

Elméleti bonyodalom pedig - mint azt tegnap megtudtam -, hogy a Minkowski téridő az áltrelnek nem megoldása.

(Ennek ellenére a részecskegyorsítókban másodpercenként több millió kísérlet bizonyítja, hogy a specrel téridő működik.)

Előzmény: construct (1015)
construct Creative Commons License 2023.04.16 0 1 1015

Két különböző sokaság. Az érintőtér alkalmas arra, hogy az érintkezési pont kis környezetében kiszámítható pontossággal képviselje a görbült alapsokaságot. Egy hasznos számítási eszköz, mert például az érintőtérben léteznek vektorok, működik a vektorszámítás teljes fegyvertára, addig a görbült alapsokaságban nem léteznek vektorok. ("Kanyarvektorok" ugyanis nincsenek.)

Előzmény: szőrinszálán (1014)
szőrinszálán Creative Commons License 2023.04.16 0 0 1014

„Az áltrelben Minkowski csak érintőtérként szerepel.”

Két teljesen másként definiált téridőnek van érintkezési pontja? Ott történik az átszállás, mint ahogy a Deák Ferenc téri metroállomáson?

Előzmény: construct (1013)
construct Creative Commons License 2023.04.16 0 0 1013

Az euklideszi térből és a független időből álló Galilei téridő nem is megoldása az Einstein Egyenletnek. De még a görbületlen Minkowski téridő sem. Az áltrelben Minkowski csak érintőtérként szerepel.

Én pedig meguntam már a hebrencs szövegeidet. Semmi értelme folytatni, amíg te folyton felfedezni meg pletykálni akarsz tanulás helyett, s még csak azt sem érted, hogy miért éppen azokat az oldalakat javasoltam tanulmányozásra, ahol egy nagyon egyszerű szituációban (amikor Einstein 10 parciális diffegyenletéből csak kettő marad) jól látszik a görbületi energia természete.

Előzmény: Törölt nick (1012)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 0 0 1012

Na jó. Vegyünk egy hipotetikus üres teret. Sötét energia se legyen benne. Csak kizárólag Eukidesz lelke.

Energia oldalon van egy mátrix, csupa nullákkal. Meg a mátrix nyoma, szorozva a metrikával.

Eredendően ez Minkowski, de a nullát szinte bármivel is szorozhatnánk.

A túloldalon elhagyjuk a kozmológiai lambdát. Marad egy másik mátrix, szintén csupa nullákkal?

Tegnap még akartam írni a vegyes tagról, csak valahogy elmaradt.

Kölcsönhatás.

Ha felveszünk két független tagot a Lagrange-függvénybe, azok nem hatnak egymásra.

Hatásegyenlet. Például a potenciális energia. Hat a vizsgált rendszerünkre,

de a visszahatást elhanyagoljuk.

Kölcsönhatást úgy lehet becsempészni, ha a két dolgot összeszorozzuk. Például két általánosított koordinátát.

Mert így a parciális deriváltakban megjelenik a kölcsönhatás.

Fejből ennyire emlékszem. Egy nagy kupac közepéről elő kellene vennem a megfelelő könyvet.

Vegyünk inkább egy mechanikai példát. Rugalmas kötél.

Éppenséggel volt egy ilyen drótkötél alkalmazási esettanulmány,

ahol a drótkötél görbülete vitte be a linearitási hibát. Nem voltak egyenesek a "háromszög" oldalai, elgörbültek.

Egy térdimenzióra redukáljuk a tenzorunkat, hosszanti irány.

Azzal most nem törődünk, hogy be van ágyazva 3 dimenzióba.

Na de egy tenzorhoz kellene az időszerű komponens is. Így lesz 2x2-es.

Nem igazán jó a hasonlat, mert a rugalmas kötélnek kell legyen tenziója és merevsége.

Tegyük fel, hogy a végtelen távolban Saint Venant úr kifeszítette a kötél két végét.

Ezek után néhány helyen koncentrált erővel támadjuk. Legyen például három helyen,

hogy ne a végtelenben lávő két végéig kelljen számolnunk.

Talán nyilvánvaló, hogy a kötél görbületében is van energia.

Mégis elő kell kotorjam a könyvet, mert a neve nem jut eszembe. A parciális deriváltak összege nulla.

Sajnos nem valószínű, hogy a gépész kollégáim meg tudnák oldani, meg sem kérdezem őket.

Előzmény: construct (1010)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 0 0 1011

Einstein később megbánta.

Viszont ez mégkésőbb nem vonta vissza.

Előzmény: jogértelmező (1007)
construct Creative Commons License 2023.04.16 0 0 1010

Nem elterelem a szót, hanem a szakszerűség felé terelgetnélek. De mint látszik ez reménytelen. Összevissza dobálódzol mindenféle félig se értett fogalmakkal.

"Miért nem lehet a sík üres tér energiáját nullának tekinteni, ?"

Mert az áltrel alapegyenletének egyszerűen nincs olyan megoldása, amiben a téridő görbületlen. Ha a térszerű altér sík, a téridőnek akkor is görbülnie kell, a megoldhatósághoz muszály feltételezni egy kozmológiai konstanst, s ez a de Sitter téridő.

Előzmény: Törölt nick (1003)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 0 1 1009
Előzmény: jogértelmező (1007)
sr1 Creative Commons License 2023.04.16 0 0 1008

Nincs, de mivel a klasszikus mechanikában egy alapfogalom, mindenki használta.

Töltött mikroszkópikus anyagi pontok esetében a mechanikáját vizsgálva sebesség olyan nagy, hogy a helyzeti (nyugalmi energia, m0) elhanyagolható a mozgási energiához képest.

Így a mozgási és a helyzeti energiáról sincs mit tárgyalni, csak az energiáról, ami méghozzá rendszerfüggő is a specrelben.

Előzmény: jogértelmező (1005)
jogértelmező Creative Commons License 2023.04.16 0 0 1007

Einstein szerintem nem említette.

Előzmény: Törölt nick (1006)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 0 0 1006

Einstein találta ki, a saját elméletét népszerűsítő könyvecskében jelent meg.

Bizonyos szempontból jól használható,

mint ahogy néhány dolgot jó közelítéssel ki lehet számolni a Bohr-pályásból is.

Előzmény: jogértelmező (1005)
jogértelmező Creative Commons License 2023.04.16 -1 1 1005

A napokban lezajlott eszmecsere után kérlek mondjátok meg, hogy van-e értelme a relativisztikus tömeg kifejezésnek. Kitől származik?

Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 0 0 1004

a fekete lyukba zuhanó test spagettizálódik.

a geodetikus pályán mozgó űrállomás is megkerüli a Földet.

A lokális inerciarendszer határait nem terjeszthetjük ki a végtelenségig,

sőt elvileg semennyire sem. Az csak egy pont, és pont.

Ha például egy fényév hosszúságű űrállomást akarnánk keringetni a Föld körül...

Előzmény: Törölt nick (1003)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 -1 1 1003

Ne tereld el a szót.

Miért nem lehet a sík üres tér energiáját nullának tekinteni,

és a nagy tömegek közelében lévő folytonos görbület energiáját a tenzorba beleírni?

Menjünk szépen vissza oda, hogy ezt a görbületi energiát nem írjuk bele,

és az egyenlet átrendezésével pszeudo tenzort kapunk, amelyiknek minden komponense kitranszformálható.

Mit is jelent ez a geodetikuson zuhanó űrhajóra nézve?

Azt jelenti, hogy számára megszűnik a görbület, lokálisan sík téridő?

Nem jelentheti ezt, mert a fekete lyukba zuhanó test spagettizálódik.

A lokális érintőtér nem szünteti meg a görbületet.

Például a geodetikus pályán mozgó űrállomás is megkerüli a Földet.

Előzmény: construct (1002)
construct Creative Commons License 2023.04.16 0 0 1002

Eddig se sikerült, és ezután se fog menni, hogy ilyen heveny ötletelésekkel, félismereteken alapuló nagyképűen naiv bemondásokkal magad kitaláld, vagy bárkitől pár mondatban kikérdezd ezeket a dolgokat. Módszeres tanulás nélkül nálad sokkal nagyobb koponyák számára se járható ez az út. Egy szakértő a saját szakterületének újdonságait megértheti ilyen módszerrel, de te az áltrelt vagy a QED-et soha. Ha érdekel, nincs mese, meg kell dolgoznod érte. Többet olvasni, és sokkal kevesebbet locsogni ide. Én most már csak annyit javasolok, hogy olvasd el a

http://kozmoforum.hu/Uton_a_kezdetek_fele.pdf

8. fejezet elejét, a 48. és az 51. oldalt, különös figyelemmel a k/a2 tagra, meg ugyanerre figyelve a

13. fejezet elején, a 69. oldalt.

Előzmény: Törölt nick (1001)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.15 0 1 1001

A üres részeken csak egy bizonyos pszeudo-tenzor komponensei különbözhetnek nullától. Ez ugyan tenzornak látszik, de mégse tenzoriális mennyiség, ami úgy állítható elő, ha az egyenlet geometriai oldalának bizonyos tagjait átrendezzük az energia oldalra. Ám sehogy se lesz valódi tenzor, hiszen a vonatkoztatási rendszer megváltoztatásával az összes komponense egyszerre eltüntethető vagy kelthető.

Különös ötlet.

Persze egy akármilyen egyenletet át lehet rendezni - matematikailag.

Viszont itt az egyenlet két oldalának - állítólag - két különböző fizikai reprezentációja van.

Egyetlen kivétel a kozmológiai állandó. Arról még nem tudjuk, hogy eszik vagy isszák.

Persze nevezhetjük sötét energiának, és akkor az energia oldalon a helye.

De ez csak narratíva.

Hoppá, tévedtem. Bekajáltam egy narraívát.

Van ám vegyes tag is. gR/2

Na most ez melyik oldalra való? Az energiához, vagy a görbülethez?

Vagy pedig a kettő között lebeg, mint M. koporsója.

Most aztán tényleg nem tudom, hogy eladtam, vettem, vagy engem adtak el. :o)

Előzmény: construct (996)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!