Keresés

Részletes keresés

AeNau Creative Commons License 2019.03.19 0 0 26

uh ez durva erről nem tudtam...  (mármint Kasztner ilyen alkujáról...)

Előzmény: xantuspal (24)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 0 25

Eichmann, Adolf: Ich, Adolf Eichmann, Leoni und Stamberger See, 1980. (IAE) 

Emmenegger, Kurt: Reichsführers gehorsamster Becher, Sie und Er, Zürich. 1962/3. (EK) 

Hecht, Ben: Perfidy, Tel-Aviv, 1960. (HB) 

Müller-Tupath, Karla: Reichsführers gehorsamster Becher, Aufbau Verlag, Bremen. (KMT) 

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság ítélete a Grünwald-perben, 22. kötet, 1958. (LB) 

Előzmény: AeNau (22)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 1 24

"...Ebből a szempontból nem érdektelen magának Eichmann-nak a véleménye sem. Amikor emlékiratait hangszalagra vette – és amikor, tudvalevőleg, még nem tudhatta, hogy egyszer bíróság elé fogják állítani –, arról elmélkedett beszélgetőpartnere előtt, hogyan járna el a nácikkal kollaboráló zsidókkal szemben, ha zsidó lenne. Ebben az esetben – mondta a zsidók hóhéra – „a lista első helyén dr. Kasztner állna”. Eichmann szerint Kasztner gyakran mondta neki: „Elviheted a többit, de ezt a csoportot add nekem! És miután Kasztner nagy szolgálatot tett nekünk azáltal, hogy segített fenntartani a nyugalmat a gyűjtőtáborokban, beleegyeztem csoportja megmenekülésébe. Végül is ez a kicsi – mintegy ezer vagy valamivel több zsidót számláló csoport – nem érdekelt. Ez volt a »gentlemans’ agreement« köztem és Kasztner között.” („Eichmann vallomása”, Life, 1960. XI. 28. – XII. 5.) ..."

Előzmény: xantuspal (23)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 0 23

Én nem erről beszéltem.

 

Eichmann tárgyalt a budapesti zsidó vezetőkkel (Horthy tudta nélkül)!!

Előzmény: AeNau (22)
AeNau Creative Commons License 2019.03.19 0 1 22

 

"1944július 18-án Horthy kezdeményezésére a magyar kormány ajánlatot tett a még nem deportált zsidó származású magyarok (különösen a gyermekek) külföldre történő evakuálása érdekében (főként Palesztinába és Svédországba), valamint a nemzetközi segélyszervezeteket a koncentrációs táborokba irányuló segélyszállítmányok küldésére ösztönözte Svájc budapesti külképviseleténél. A kezdeményezés, amelyhez meglepő módon a németek is hozzájárultak, elbukott, mivel az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság politikai okokból sokáig késlekedett a döntéssel és így a hadi helyzet változása miatt végül nem kerülhetett sor az akcióra. A Jad Vasem szerint azonban a kudarc ellenére a Horthy-ajánlat jelentős hatással volt a magyarországi zsidómentő tevékenységre.[111][112][113]"

 

  1.  Bencsik, Gábor. Horthy Miklós, 4. javított, Budapest: Magyar Mercurius, 261. o. (2004). ISBN 963 855285 9
  2.  Hungary in the mirror of the western world 1938–1958, Chapter 5. The Holocaust in Hungary/Randolph Braham:The politics of genocide the holocaust in Hungaryonline verzió
  3.  Shoah Resource Center: Horthy offer, Yad Vashem Org (2009. november 18-ai állapot szerint) (angol nyelven). (Hozzáférés: 2009. november 18.)
Előzmény: xantuspal (20)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 0 21

A másik fia sorsa is több, mint furcsa:

 

"...Ifjabb Horthy Miklós részt vett egy „nemzeti középkormány” létrehozására irányuló kísérletben, és felvette a kapcsolatot a Magyar Front ellenzéki köreivel. Ugyancsak megkísérelte a kapcsolatfelvételt a jugoszláv partizánokkal. Édesapja, Horthy Miklós kormányzó kiugrási kísérletéről értesülve a német titkosszolgálat 1944. október 15-én kicsalta Miklóst a Budai várból, ahol az Otto Skorzeny vezette kommandó rövid tűzharc után elfogta, majd szőnyegbe csavarva elszállította. Miklós Bécsen keresztül a mauthauseni fogolytáborba került. Zárkája a krematórium fölött, a kínzókamrák mellett volt, így éjjel-nappal a megkínzottak ordítását hallhatta. Emellett - feltehetően a lelki terror fokozásaként - közölték vele, hogy kötél általi halálra ítélték. Mauthausenben több magyar politikus, többek között Kállay Miklós egykori magyar miniszterelnök is fogolytársa volt. 1945 áprilisában előbb Dachauba, Innsbruckba, végül Niederdorfba szállították. 1945. május 4-én az amerikai csapatok kezére került és Capri szigetén töltött három hónapot őrizetben. Végül 1945 augusztusában Rómában szabadon bocsátották.

Előzmény: xantuspal (18)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 0 20

Forrás?

Előzmény: AeNau (19)
AeNau Creative Commons License 2019.03.19 0 0 19

Nem volt ilyen drága, a kimenekítés az angolok engedélyén múlott

Előzmény: xantuspal (17)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 0 18

A kormányzó sorsáról azonban nem a bíróságok, hanem a Kelet-Európát is felosztó, a Győzelem napjától kezdve már egymással is rivalizáló nagyhatalmi vezetők döntöttek.

Nem véletlenül!!!

Előzmény: xantuspal (16)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 0 17

Eichmann a budapesti zsidók életéért induló ajánlatként fejenként egy katonai teherautót kért.

 

Nem is alkudoztak vele, egy fityinget sem óhajtott neki fizetni senki.

Előzmény: AeNau (15)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 1 16

Elolvastam kétszer, de egyre erősebb az érzésem, hogy bagatellizálni szeretnéd az ügyet.

 

Az ügy: egy történész véleménye tények (iratok) alapján. Nem föltételezés/kitaláció, nem tudománytörténet.

 

Nem véletlenül megvilágít olyan dolgokat, amik eddig nem voltak logikusak és érthetőek.

(Ti. hogy miért vannak agyonhallgatva bizonyos ügyek a második VH. történelmében?! Pl.:miért nem volt kíváncsi senki Horthy tanúvallomására a háborús bűnösök perében, még tanúként sem idézték be!!).

Előzmény: CiniKuss (11)
AeNau Creative Commons License 2019.03.19 0 0 15

Nem. Az a rendszerből következett....  Ahogyan a szovjetből is a gulágok léte

Előzmény: xantuspal (12)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 0 13

Ez nem elegendő szégyen??:

 

"Az OSS elemzései rámutattak Horthy nehéz helyzetére: nem akar túl hamar lépni, hogy ne váltsa ki Hitler haragját, de megkésve sem, nehogy a szövetségesek elveszítsék a türelmüket. Ami a briteket illeti, teljes volt az egyetértés, volt, aki Budapest bombázását sürgette a kiugrás siettetése érdekében. Egyedül a befolyásos Alexander Cadogan fejezte ki kételyét, szerinte mind a magyar, mind a román kiugrás elképzelhetetlen, amíg „nem tudjuk őket megvédeni.” Nem Cadogan volt az egyetlen, aki a brit Foreign Office berkein belül hozzájutott a német népirtásról szóló jelentésekhez, a jelek szerint mégis csak ő volt, aki tartott a német megszállás következményeitől."

-kiemelések tőlem-

Előzmény: CiniKuss (11)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 0 12

"Érdekes hiányra lehet figyelmes az, aki végigolvassa az OSS mintegy 180 oldalas irományát, ami mindenre kitér, a politikai pártokra, a közhangulatra, a bányászatra és hadiiparra is.

EGYETLEN SZÓ SEM ESIK AZONBAN A MAGYARORSZÁGON ÉLŐ 825 EZER FŐS ZSIDÓ LAKOSSÁGRÓL,

így tehát arról sem, hogy rájuk és a németellenes elemekre milyen hatása lehet, ha a magyar kiugrás kiváltja a szövetségesek által várt hatást, a német megszállást."

 

-Lehet, hogy már tárgyaltak Hitlerrel a tárgyban? (Vannak, akik szerint Hitler eredetileg túszként -esetleges kedvezőtlen harctéri helyzet esetére!!- vitette el a zsidókat a táborokba!!)

 

--Lehet, hogy a zsidók kivégzése a hitleri zsarolás fokozásaként következett be???

Előzmény: xantuspal (-)
CiniKuss Creative Commons License 2019.03.19 0 0 11

Ez a hozzászólás is igazolja, hogy - szerintem - ez tudománytörténeti topik.

Sajnos e fórum topikcsoportjai (talán nem véletlenül?) nem fedik le a lehetséges témaköröket.

S ahogyan a tudományon belül a fizikának is van történeti oldala, ugyanúgy más - gyakorlatban is hasznosítható - tudománynak is van kísérleti oldala, illetve ezen tevékenységek történeti rögzítése, és annak elemzése.

S ahogy pl. a fizika a kezdeti ösztönös megfigyeléseket túlhaladva kísérleti tudománnyá vált már sok évszázaddal ezelőtt, ugyanúgy - lassan már több száz éve - a politika tudománya is kísérleti diszciplinává nőtte ki magát az egyre inkább kínálkozó befolyásoló lehetőségek kapcsán.

Kísérlet, megfigyelés, elemzés, gyakorlati hasznosítás, illetve előrejelzések és újabb kísérletek, stb. S mindezek mellett a tapasztalatok folyamatos rögzítése (történelem) a későbbi felhasználás céljából.

Ám ahogyan a labirintusban futkosó egereknek sem árulják el, hogy mi is történik velük a valóságban, mi sem a valóságot éljük át, hanem egyszerűen hétköznapi, spontán történéseknek véljük a világban zajló folyamatokat.

Ne higgyük, hogy a magasra fejlődő civilizációnk nem jutott el idáig, hogy a saját életeink folyását globális szemszögből ne tanulmányoznák már hosszú ideje. Ez a vélekedés korlátoltságra vallana. Ám ez a korlátoltság, amely sokakban törvényszerűen, s el nem ítélhető módon ma megjelenik, valójában szintén egy tapasztalatok által megvalósított gyakorlat végső eredménye! Azaz szándékosan erre alkalmas eszközöket felhasználva, a túlságosan felcivilizálódott embert, aki átláthatná az önnön sorsán való sakkjátszmákat, egy civilizációs hanyatlásba szándékoznak taszítani. S erre - a történelmi elemzések alapján - megvannak a gyakorlatban hasznosítható, jól bevált módszerek. Mát több mint 100 éve folyik ennek a realizálása (a túlcivilizálódottság ugyanis régi felismerés, s a korrekciós folyamat történelmi távlatú). Ennek csupán egy lépése a II. VH (az első nem volt eléggé sikeres), s az erre épülő 68-as események eredménye (a BabyBoom fiataljai által) tökéletesen végzi el a kívánt hatás kialakulását.

Természetesen a politika tudományának szűk, gnosztikus körein kívül is folytak publikusabb kutatások, s ezek közé tartozik J. D. Unwin (a kutató Sex and Culture c. műve 1934-ban jelent meg, és 1936-ban aztán meg is halt 41 évesen). Ebből kikövetkeztethető, hogy miről is van szó, de abból is, hogy az 50 éve elkezdődött "szemléletváltás" teljes neve: "Szexuális, Feminista és Kulturális forradalom". (Viccnek látszik, de irtózatosan komoly, és Unwin tanulmánya szerint 3 emberöltő alatt fejti ki hatását!).

A történelmi részletek izgalmasak ugyan, de kérdéses, hogy 20 év múlva lesz-e olyan kulturált ember, akiknek felkelti majd az érdeklődését, vagy elégedetten bólogat egy rehabilitáción (főleg, ha a többségük nem az európai kultúra hagyományain nevelkedett fel).

Na, EZ a II. VH igazi szégyene!

Előzmény: xantuspal (1)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 1 10

December 18-án az ifjabbik Horthy Miklós üzenetet juttatott el Allen Dulles-hoz, az amerikai háborús hírszerzés, az OSS svájci rezidenséhez, a magyar békeküldöttek rendszeres tárgyalópartneréhez. A kormányzó fia kifejtette, hogy amennyiben a szövetségesek Magyarország kapitulálását kérik, tesz róla, hogy ez megtörténjék. A közvetítő magyar követ a maga részéről hozzátette, hogy Budapest csak a jelre vár.

-ennek alapján az sem kizárt, hogy amerikai (vagy angol) ügynök tette el láb alól a kormányzóhelyettest...

Előzmény: xantuspal (-)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 1 9

Nagyon szeretnéd töröltetni a topikot, vagy érdemi hozzászólásra is képes lennél?

Előzmény: Doktor Vackor (7)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 0 1 8

Gondolom a II.VH. az már történelemnek számít.

 

Remélhetőleg 1956. is?

 

 

Előzmény: Aventinus (6)
Doktor Vackor Creative Commons License 2019.03.19 0 0 7

A topiknyitói szándék egyértelműen politikai.

Talán célszerűbb lenne áthelyezni az aktuálpolitikába?

Csak kérdezem.:)

Előzmény: Aventinus (6)
Aventinus Creative Commons License 2019.03.19 0 0 6

Ha politikai topik lesz ebből, akkor törölni fogom.

xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 -2 1 2

A cikk alapján:

 

Teljes rehabilitációt követelek Magyarország Kormányzójának!  

 

 

 

Előzmény: xantuspal (-)
Alf,a hím Creative Commons License 2019.03.19 0 1 0

Most vajon mire használnának angolszász szövetségeseink?

Előzmény: xantuspal (-)
xantuspal Creative Commons License 2019.03.19 -1 2 topiknyitó

"Az angolszászoknak, akiknek már 1942 nyarától elég pontos értesülései voltak az európai zsidóság sorsáról, a titkos megbeszélések tanúsága szerint világos volt, hogy német megszállás esetén elviszik a magyar zsidókat is.!!

 

SZÉGYEN!!!!

 

https://index.hu/techtud/tortenelem/2019/03/18/nemet_megszallas_1944_angolszasz_felelosseg_borhi_laszlo/

 

A cikk szerzője Borhi László történész (Indiana University Bloomington / MTA BTK Történettudományi Intézete).

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!