Mit mond a biblia szegényekről? Hogyan kell hozzájuk viszonyulni? Mi milyen kapcsolatot ápolunk a szegényekkel? Ítélkezünk-e felettük? Hisszük-e, h amink van Isten áldása miatt van? A szegényeket Isten bünteti? Miért? Aki tudott gyarpodni, azt Isten jutalmazza? Miért? Egy-egy szegényember láttán kirajzolódik-e bennünk Jézus?
Van egy kis megtakarításom, beindíthatjuk a bizniszt. Csináljunk egy Kft-t. A szobrokat eladjuk a templomoknak. Alkalmazzunk a gyártáshoz hajléktalanokat :) De sztem gipszből jobban mutatna, mint plasztikból... Gondoljunk a környezetvédelemre is :)
Pedig műanyag változatban sorozatban is lehetne gyártani. Az meg oly mindegy, hogy a hajléktalanok egy plusz karfa vagy egy plasztikjézus miatt nem használhatják.
Kérlek segítsetek nekem tudatlan és lusta (Bibliaolvasás) hívőnek bibliai idézetekkel, h miként kell viszonyulni a szegényekhez. Lécci...
Azt az egyet ismerem, h "a jókedvű adakozót szereti (vagy kedveli) az Úr." Szóval ilyenekre lennék kíváncsi, a gyakorlati hitéletre, h hogyan kell cselekedni a nyomorultakkal keresztény kulturálisan...
Hm... minden elképzelhető. A papok szeretnek fotózkodni a Hajléktalan Jézus szobrával. Még meg is füstölik... azt nem tom mér'... Talán úgy jobban eláll, vagy szagot fog, és akkor realistább az alkotás...
A Máltaiak meg még keresztül-kasul is hurcolták az országon, h sok pap megizélhesse a szobrot...
A Bosnyák térre úgy tűnik, nem jutott el a szegény bronz Jézus, h a bosnyák téri pap is megizélhesse... Lehet, megsértődött, és ezért haragszik a hajléktalanokra az ottani pap...
A tanácsadást én hanyagolni szoktam, mert úgy gondolom, hogy ha valaki még nem dohányzott eleget és nem ivott még elég alkoholt, akkor az viszi közelebb a megvilágosodáshoz (Istenhez) ha teszi, aztán ha tanácsra lesz szüksége az ivás abbahagyásához akkor majd jön és kér. Csak konfliktus forrása lehet a kérés nélküli tanács, és végül is ő se adott nekem ilyen tanácsot.
utána jött kifogásokkal, azzal a rejtett szándékkal, hogy hátha rájövök, neki a pénz kellene inkább...
És rájöttél? :)
Amúgy könnyen meglehet, ez csak a te sajátos értelmezésed, individualista interpretációd és belemagyarázásod s valójában a hajléktalan jött rá, hogy a pénz neked kell és - az ahhoz való feltételezhető ragaszkodásod okán - nem akarsz neki adni. Tudod, az ilyen emberek roppant érzékenyek már szociálisan...
Néhány évvel ezelőtt felújították a bosnyák téri templom kertjét, előterét... Meglepődve láttam, h a keresztény területet telerakták hajléktalan-mentes padokkal... Am nem hungarikum, külföldön is ez van... :(
Én ezt már megtettem.:) Mikor kimentem egy hátizsák élelemmel, a hajléktalanok egy része szívesen elfogadta az ételt, másik része csak elsőre fogadta szívesen, utána jött kifogásokkal, azzal a rejtett szándékkal, hogy hátha rájövök, neki a pénz kellene inkább...piros volt a szeme, mint a bagzónyuszinak, tehát nem is lehetett pontosan tudni mire költi, drogra, vagy piára(vagy mindkettő). Olyan lassan koldult - járt kocsiról kocsira -, hogy a lassított felvételek hiperűrsebességnek tűntek hozzá képest...Volt olyan hajléktalan, akiről tudtam, hogy a családja zavarja ki mindig koldulni, neki pénzt is adok, mert hajnali séták közben is láttam már, hogy nem mert hazamenni, mert nem volt még meg a minimum limit. De élelmet is veszek, mert akkor ő is boldog. A Colát szereti de nagyon.:)..a vezéreink ivadéka lehet, Attilának hívják szegényt.:((érdekes módon, több Attila is van a koldusok között(a városunkban), bár nem ismerem név szerint mindet, így nem lehet ez ügyben pontos következtetéseket levonni(nem mintha valami tudományos következtetés lenne, csak karmikus érdekesség))
Egyszer érdemes lenne letesztelni, hogy ezzel a listával a kezemben mennék oda segíteni a hajléktalannak. Felajánlanám, hogy kap tőlem ételt, italt, ruhát... Szállás nem kell neki, mert nem utas. Látogatnom nem kell, mert hiszen vele beszélek, börtönben sincs, mert az utcán van, és nem is halott, mert akkor nem beszélnék vele.
De vajon elutasítanák az ételt,az italt és a ruhát?
De ha adsz, és szerinted visszaélnek vele, akkor az úgysem a te bűnöd. Amúgy fájó neked, hha adsz és azt mondjuk cigarettára, vagy alkoholra költi a nyomorult? Vannak elvárásaid, h mire költsék az adományodat?
Hát nem tom... Jézus már születésekor is hajléktalan volt. Az egy butaság, h milyen romantikus egy istállóban megszületni télen... Képzeljük csak el valóságosan, hogy milyen lehet egy tehénszarral teli istállóban, decemberben megszületni... sztem egyáltalán nem idilli... Bár a katolikus kiábrázolások megpróbálják meseszerűnek feltüntetni karácsonykor a betlehem állításokkal... Hogy az milyen szép... Nem szép! Sőt! Inkább megalázó... Már a születése is megalázásban történt... A halála is... Ezt tudták biztosítani az EMBEREK a Megváltónak... Hát ja! :(
De ahogy azt a hajléktalan szobrot nézem, az rémlik, hogy Jézus megígérte a híveinek, hogy hajlékot készít az Úr mellett nekik... de lehet egy keresztény se ott landol ...bánatában elment hajléktalannak... ha ennyire nehéz betartani azt a pár parancsolatot...
Ezt is a migránsokkal magyarázzák... azért, hogy ne lakhassanak az utcán... de ha be sem engedik őket, akkor hogy laknának? Szóval, a migráns mumus sokmindenre jó... takarónak...
Általában gondban vagyunk a relációkat illetően. Nem azért, mert ne volna velünk született képességünk a józan ész és az arányérzék, hanem mert mi (a hobbi keresztények) származtatott mennyiségekkel számolunk - oly annyira, hogy (jórészt) az etalonként szolgáló alapértelmezett mennyiségeket nem is ismerjük.
E ponton csak remélem, hogy egyházi ember is olvassa e szösszenetet, mert (bár templomot, csak mint műemléket láttam belülről) akként képzelem el az egyházfik retorikájának lényegét, hogy alapvetésekből vezetnek/származtatják le minden meglátásukat – azok értelmét.
Nekem is csak annyi a szándékom, hogy megértessem mindenkivel (legalábbis azokkal, akik megértésre, simogatásra vágynak), hogy mindenki szegénynek (az idegrendszeri degenerációk kivitelével szerénynek) születik; és mindenki szegényen, ámbár nem mindenki szerényen távozik.
Minden, ami a születés és halál közt van, az vagy egy életen át tartó szenvedés a szerénytelenség okán, vagy ugyanaz a szenvedés, a szegénység okán.:-)
Sok minden függ attól, hogy kiről, miről van szó (kéregető, hajléktalan, szegénynek ismert család, stb.)
Manapság rengeteg visszaéléssel lehet találkozni. Én régebben a kéregetőkkel kapcsolatban azt a tanácsot kaptam: "Izzadjon meg a kezedben a pénz amit adsz!".
Mindenesetre jó ideig 1-2 csokival a táskámban közlekedtem, és ha valaki pénzt kért, mert "éhes", akkor azt adtam oda neki. Volt is néha meglepetés! (Emlékszem egyszer a döbbent tekintet után, ahogy távolodtam és hátam mögött felcsattant egy kacaj...). Ha élelmiszer bolt előtt kéregetnek, akkor - ha van rá időm - bemegyek neki vásárolni (zsemlék, párizsi, sajt, stb.)
Még a mindenki által jól ismert, rossz sorsban élő család sem garancia, amikor boldog-boldogtalan ad úgy, hogy egymásról nem tudják, az meg szétszórja (gyakran kidobja) az adományokat. Vagy vannak ismert mélyszegénységű körök, ahol az a szokás, hogy a kapott nagyobb összegből mindenféle drága finomságokat vesznek, majd egy nap alatt felélik, és másnap minden megy ahogyan addig volt, ahelyett, hogy egy hónapig nem éheznének.
De ha pl. a Bibliából kell valami, akkor figyelemre méltó Máté-25. (34-46) aminek lényege:
- Éhezőknek ételt adni
- Szomjazóknak italt adni
- Szegényeket ruházni
- Utasoknak szállást adni
- Betegeket látogatni
- Börtönben lévőket látogatni
- Halottakat eltemetni
(de pl. olyan nincs, hogy más kultúrájú gazdasági átköltözőket befogadni)
Próbáljunk meg nem politizálni amennyire csak lehetséges, mert nem szertném, ha megszüntetnék a topicot. Tudom, h ez nehéz, amikor az állam fennen hirdeti magáról, h keresztény értékrendű, és a szegényeivel pedig nem ezek szerint bánik... Nehéz nem bevonni a témát, de próbáljuk meg, hátha...
Nézzünk a szegényekre Krisztus szemével, és ne tekintsük, mit mond a hatalom, keressük inkább, mit mond a Biblia. Ezeket szeretném hallani, és megvallom, azért, mert Bibliaolvasásban nem vagyok vmi járatos... Nem tom, hol kéne felütni, h a témába vágó iránymutatást kapjak... Mondjuk van lelkiismeretem, és az elég jól megmondja, mit gondoljak, vagy tegyek...
Sokat álmodozom arról, hha tehetném, egy kutyamentő csapatnak szeretnék az ideiglenes gazdija lenni. Be is jelöltem egy ilyen csapatot a facebookon, és folyamatosan kapom a képeket a mentett kutyusokról. Sajnos nem tudok többet tenni, minthogy megosztom a gazdira váró kutyusok képét, mert nincs többre lehetőségem... De ha lenne, akkor a legelesettebbeket választanám arra, h ideiglenes gazdijuk legyek. Az olyanokat, amik csúfak, öregek, féllábúak, vakok... akik-amik senkinek sem kellenek...
A szegényekkel is így vagyok. A pénztárcám aprópénz-tartó zsebén elromlott a csatt. Ezért a vásárlásokból visszamaradt aprópénznek a táskám egy külső zsebében találtam helyet. Mikor bemegyek a városba ebből szoktam kiszórni a koldusoknak, és megvallom válogatok közöttük... mert nem tudok mindegyiknek adni sajnos... olyanokat választok mindig, akik nagyon lumpeneknek látszanak, de látszik rajtuk, h már nem tudnának segíteni magukon... olyanokat keresek mindig, akiknek feltételezhetőleg senki sem ad... Bizony a részegeknek is... És nem gondolok vele, h piára költi... Lehet, én sem tudnék másképp tenni a helyében...
Lehet idény jelleggel, de most nyáron turizmus szempontjából frekventáltabb, de amúgy kis porfészek településeken is.
A gazdasági fejlődés élén álló orbánista rendszer is nyilván így látja és szeretné eltüntetni azt a látványt ami szöges ellentéte a cinikus propaganda hablatyuknak.
Jah csak 90 ezer bedőlt devizahitles család vár kilakoltatásra.....