Van egy Bereczki bőtermő birsalma fajtánk. Remélem sikerül képeket feltölteni róla Tavaly tavasszal ültettem konténeres formában vásároltam, nagyon szép volt tavaly. Az idén viszont a levelek széle bepödörödött illetve mintha olyan megtépázott lenne ,ez csak a szélnek tudható vagy szerintetek van valamilyen betegsége??
Sziasztok! Levelekben szárad le a birsalma kérge. Valami kirágja a kéreg alatti szövetet. Sajnos nem találtam információt sehol sem. Aki tud segítsen. Köszönöm
Segítséget szeretnék kérni! A birsalmafám kérege levelekben szárad lefelé. Valami kirágja a kéreg alatti részt. De sehol nem találtam információt a kezeléséről. Aki tud, kérem segitsen. Köszönöm
Jobban belegondolva lehet, hogy a leveleket letépkedtem, hogy ne legyenek útban. De a lényegen nem sokat változtat, ilyenkor meg már pláne, úgyis hullik.
Nem rezisztensek, 30 év alatt kétszer volt fertőzés a Nagyúrfin, a BB és a Bakfitty fajtán is így. Bőtermőek, és rendszeres termők. Hektáronként mennyi termésátlag? Hát ezt csak megfüllenteni tudnám, kb. úgy mint olvastam más helyen, leírnak az 5-6 darab 5 éves vizsgált növényből kiprófétálva egy számot. Nálam 2 m tőtávra vannak ültetve és sövényt formálok. 4 éves a gyümölcsösöm. Van ültetve Robusta, Berecki, Román berecki, B.bőtermő, Vrjanna, Leskováci, Portugál, Rea mammut, Mezőtúri, Tomnatice, Konstainápolyi, Ekmek, Gördes fajták. Egyik sem terem súlyban többet az enyéimnél. Én erről ennyi tudok írni.
Üdvözöllek!Az egyik legnagyobb kérdés a tűzelhalással szembeni viselkedése a fajtáknak. Megítélés kérdése, de a birs növényvédelme szerintem nem annyira egyszerű éppen a tűzelhalás és a molyok miatt. A mérettel kapcsolatosan mit tudsz mondani a fajtákról? Ezek csak feldolgozásra alkalmasak, ugye?
Termésmennyiség is érdekelne hektárra vagy fára vetítve. Válaszodat előre is köszönöm.
Tehát 30 éve 650 birset ültettem el keresztezés után. Még van 10, a többit elpusztítottam. Ezek mind cukrosak, eltérnek az összes fajtától bélyegekben. Jobb mert nem főleg vizet tart a faág a szüretig, nem főleg vizet szüreteltet, szállítés tárol az ember, lehet gépesíteni a betakarítást. Leegyszerűsödik az amúgy sem bonyolult növényvédelem.
Üdv, mint mindennek, és nekem - neked, a Birsinka fajtáknak is vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai is. Amikor 30 év munka és költekezés után ismertté szeretné tenni a fajtákat az ember, az két féle irányban történik. Az egyik jogi jellegű, a NÉBIH ben DUS fajta vizsgálatra bejelentetettem, szükséges oltványt átadtam, kutatóintézetekben méricskélik. A másik irányban -oltványokat készítek, tehát leszaporítom és próbálom értékesíteni. No az elsőnél a szükséges és előírt információkat meg kellett adni írásban, a másik pedig normál hírdetés, reklám szöveg. Igen igyekszik dícsérni az ember a portékáját, ez a dolga.
Egyébként nézd meg a szakirodalomban, egy oldalon annak felét kitevő fénykép van a fajtákról, aztán fél oldal szöveges rész, és nem igen van több.
A legfontosabb amiben eltér a többi finom bírstől, hogy nem 10 brix, hanem átlagban 18 brix foka van átlagban, de alapvetően pontosan annyiban tér el egy birsinka a birsektől, ahogy a borszőlő fajták térnek el a csemege szőlő fajtáktól.
Mi az, ami kiemeli a többi birs közül a tiédet? Sok szépet olvasni róla, de ugye puding próbája az evés. Milyen referenciák vannak? Milyen összehasonlító elemzések bizonyítják a kiválóságát a tiédnek?
Üdv, köszönöm hogy vásároltatok tőlem, illetve a fajtáimról elmélkedtek. Egyik ismerősöm említette, hogy az index fórumon látta a Birsinka kifejezést, hát jöttem hogy megnézzem és hasznotokra lehessek. A nemesítés nagymenet egy magamfajta átlagembernek, méréssel, dokumentációval és munkával eltöltött évtizedeket jelent. Kérdéseitekre örömmel válaszolok.