Keresés

Részletes keresés

Bmrenault Creative Commons License 2 napja 0 1 35968

Az igazi porbeles huzal ami rozsdamentesre van rohadt drága.

A sima porbeleshez is képest.

Amit rozsdamentesnek hirdetnek és olcsó az nem az.

A rozsdamentes enyhén mágneses (nem tapad rá a mágnes) szóval ha a huzalra tapad a mágnes az szerkezeti acélhoz van.

Hegeszthető a sima porbelessel a rozsdamentes de minden esetbe negativ tulajdonságai lesznek.

 

Előzmény: joke(r) (35966)
d_feco Creative Commons License 2 napja 0 1 35967

Egyszer volt, hol nem volt, kellett készíteni egy gépet. A gép váza szerkezeti acélból volt, de némely alkatrészek rozsdamentesek voltak. Ezt a két anyagfajtát kellett összehegeszteni, de az átmeneti (ami alkalmas szénacél és KO-s anyag összeragasztására) hozaganyagokat csak egy hónapos átfutási idővel tudták leszállítani.

 

Nosza, meg lett próbálva nem egyszer, s nem kétszer rozsdamentes hozaganyaggal. A vége többnyire mindig repedés lett a varratban, illetve a tájékán. Olyan három heti munka és rengeteg köszörűkorong elhasználása után végre sikerült a nagy mű összehozása. Tökéletes lett. Addig, míg a vibromotorokat be nem kapcsolták. Egy tartóbak leesett, három esetében meg szemmel igencsak jól látható repedések jelentkeztek a varratban. Ablakon kidobott pénz. Ennek fényében...

 

A porbeles huzalodról amúgy semmit sem tudni. Önvédő vagy csak pluszban tartalmaz a porbél valami ötvözőt(Cr, Mo, Ni, ect), ami kellhet, de ugyanúgy védőgázt igényel?

 

Én személy szerint nem javallanám a használatát, pláne nem teherhordó elemeknél. Csirkeólajtónál mindegy lehet, de máshol már nem annyira.

Előzmény: joke(r) (35966)
joke(r) Creative Commons License 2 napja 0 0 35966

Sziasztok!

Rozsdamentes porbeles huzallal van valakinek tapasztalata? Mennyire lehet használni általános célokra? Szerkezeti acél, ilyen olyan vasdarabra?

Ha nem lehet, megköszönném az okokat is!

Köszi 

(M)Ákos Creative Commons License 2 napja 0 0 35965

Én meg biztosan állítom, hogy az olcsóbb gépet úgy megdrágítaná a drága előtoló, hogy nem venné meg senki, akkor meg minek gyártanák. Teccikéééteni...?

(Egyébként az egygörgős is kiviszi a 0,8-as SG2-t az 5 méteres munkakábelemből... ami természetesen nem jelenti azt, hogy a jobb nem jobb.

Előzmény: Laci-59 (35961)
(M)Ákos Creative Commons License 2 napja 0 0 35964

Annyit segítek, hogy egy gépvásárlásos topikba jött segítséget kérni. Egyenesen felháborító, hogy nem tudott önállóan választani!

(Inkább ne szólalj meg.)

Előzmény: Laci-59 (35949)
(M)Ákos Creative Commons License 2 napja 0 0 35963

Ha tényleg csak hobbizni kell, és nem akarsz most 150-200e Ft-ot gépre költeni, akkor veheted a Hyundai MIG-161-et.

0,8-5(-6) mm anyagokig elboldogulsz vele.

Ha nem jön be az egész hegesztősdi vagy komolyabbra váltasz, akkor kis buktával (pl. 20e Ft) eladod használtan.

Az ára kb. vicc, és tök jól működik.

Elfüstöltem kb. 4 kg porbeles huzalt vele gond nélkül, plusz néhány pálcát próbának. Meg egy kicsit védőgázzal (CO2) is kipróbáltam, azzal is jó volt. Utána volt egy iWELD Gorilla 205-öm, az is pont ugyanúgy hegesztett CO2-vel, csak kicsit kevesebbet fröcskölt.

A gép nem szinergikus, azaz fogyós módban két potit kell tekergetned, azaz meg kell tanulnod beállítani. Nem űrtudomány, megnézel 2 YT videót, és menni fog.

A gép kábelei rövidek. "CO" munkakábel és testkábel: 2 méter, a "pálcás" elektródafogós kábel 3 méter. Ezért pakolgatni kell a gépet. Az viszont könnyű, és mivel egyébként is csak 1 kg huzal fér bele, azzal együtt se lesz nehéz. A "CO-s" munkakábelre kicsit jobban kell vigyázni (éles tárgyak, taposás), mint egy profibb gépnél, mert csak egy zsugorcső kinézetű vékony köpeny van rajta. Hosszabbra cserélni nem lehetetlen, de nem feltétlenül éri meg. A pisztolyt én nagyon szerettem, úgy működött, mint egy műszer. Apropó, itt a pisztolyba van építve a (mechanikus) gázszelep, ellentétben a komolyabb, euro csatlakozós gépekkel, ahol a gépben van, és elektronikus.

A huzalelőtolója a leggagyibb fajta, ami nem azt jelenti, hogy szarul működne, csak ennél pl. érdemes vigyázni, hogy ne állíts túl nagy nyomóerőt, mert eldeformálódhat az egész.

Porbelessel simán vitte nekem az 5 mm anyagot is, és még nem volt csutkára tekerve. Minimumra tekerve pöttyöztem vele élbe 0,8 mm lemezeket, még éppen pont meg tudtam oldani. Ehhez már gyakorlat meg ügyes kéz kell. Erre egyáltalán nem ajánlott a porbeles. Inkább 1,5 mm felett. 2 mm zártszelvényt már kényelmesen, kapkodás nélkül lehet hegeszteni vele.

Meg egyébként is, ne legyél akkora marha, mint én, hogy az egész kerítésemet porbelessel raktam össze. Egész normálisakat lehet hegeszteni vele, de sok az utómunka (drótkorongozás), és borzalmasan füstöl (pálcánál is jobban) + bazi fényes. A kettő együtt azt eredményezi, hogy alig látod, hogy mit csinálsz. Több kiló huzal után is csak sejtésem volt akció közben, hogy hogy haladok.

Aztán kipróbáltam a CO2-t, és utólag vertem a fejem a falba. Látni a hegesztést, nem lesz büdös a ruci, meg füsttel tele a tüdő. Oké, itt viszont a szél bekavar, ha kint hegesztenél. A porbeles viszont beltérben öngyilkossági kísérlet.

Ismerőstől/Jófogásról/Marketplaceről tudsz szerezni jó áron 2 vagy 5 kilós CO2 tűzoltó palackot, aztán hozzá egy reduktor (10e Ft-tól), és mehet a buli. Sikerélményed (azaz értelmes varratod) is előbb lesz.

A Hyundai is vitte CO2-vel a 0,8 lemezt, nem is kellett teljesen letekerni. Folyamatos varrathoz valószínűleg nem lehet elég alacsonyra állítani, de ilyen vékony anyagot úgyis pöttyözünk, különben kifli lesz belőle.

Részemről itt tartok egyébként: iWELD Microforce 120 VRD -> Hyundai MIG-161 -> iWELD PocketMIG 205 (használtan) -> iWELD PocketMIG 235 DP. A két középsőt már eladtam. Az utolsó 2-re semmi szükségem nem volt háztájiban, csak a 205 kurva olcsó volt használtan, a 235 meg a dupla impulzus miatt érdekelt (amit ki sem tudtam még próbálni). Nah, az utóbbi már szinergikus, és anyagvastagság megadásával is be tudja állítani magát. Ez azért kényelmes dolog, és enyhén fogalmaztam.

Előzmény: parijani (35943)
rfc Creative Commons License 2 napja 0 0 35962

Power Factor Correction. Energiahatékonyabb, az áramfelvétel egyenletesebb (nincsenek tüskék), és hosszabb kábelek használhatók (a Fronius a saját PFC moduljainál akár 100 méteres hosszabítót ad meg).

 

Előzmény: Laci-59 (35961)
Laci-59 Creative Commons License 2 napja 0 0 35961

Hogy a PFC mitjelent,nemtudom..........

Én a 235- öst azért vettem,mert megtetszett. 105A felett nem használom,eddig a szintig a kismegszakitót békén hagyja...... 

A 240- es gépet sem a nagy teljesitménye miatt vettem,hanem azért,mert kb 90ezres előtolója van,meg befér a 300- as cséve.  Nem is értem külömben,hogy kiseb gépekbe miért nem raknak 4görgős előtolót,szerintem zömében mindenki 4m- es kábelt használ. Azt nem mondom,hogy rosz a kétgörgő,de biztosan állitom,hogy jobb a négygörgős.........

Előzmény: rfc (35960)
rfc Creative Commons License 2 napja 0 0 35960

PFC modul nélkül nem sok értelme van a 200A-es gépnek, mert elbúcsúzik a kismegszakító a bódéban.

Előzmény: Laci-59 (35954)
Bmrenault Creative Commons License 2 napja 0 0 35959

No elgurult megint?

Azért vergödik mert nem akar egy régi nehéz szart cipelni?? A cukiforce megeszi azt a hetrát.

 

160A gépekröl meg annyit hogy egy árérzékeny piacon nem fognak behozni olyan gépeket amit nem vesznek az emberek mert 5eft tal olcsóbb. /18-20 e ft tal olcsóbb erre is csak/

Mert hát megér nekem annyit hogy erösebb legyen. Lásd kinai 350A es hegesztők, oszt tudnak őőő hát nem annyit.

Előzmény: Laci-59 (35954)
gss Creative Commons License 2 napja 0 0 35958
Előzmény: feketefelhoo (35955)
gss Creative Commons License 2 napja 0 0 35957

Egyszerűbb a beállítás. Nem kell próbálgatni, ált elsőre értékelhető varratot produkál.

Csak egy potit tekersz, az állítja az áramerősséget és egyben a hozzá tartozó feszültséget, huzalsebességet is.

Sima gépnél sem nagy kunszt beállítani (ha egyszer hallottál jól beállított gépet dolgozni) de ott ezt 2 potival kell neked összehangolni.

Előzmény: feketefelhoo (35955)
Bmrenault Creative Commons License 2 napja 0 0 35956

Gép beállitás.

A huzalvastagsághoz hozzárendel egy V és egy m/m értéket. Aztán ahogy állítod úgy állítja a kettőt együtt.

https://youtube.com/shorts/DZZoGyxvk48?si=6FMgIGVMDhp-kYGB

Előzmény: feketefelhoo (35955)
feketefelhoo Creative Commons License 2 napja 0 0 35955

Tulajdonképp mit jelent az, hogy "szinergikus" a gép ?

Előzmény: gss (35950)
Laci-59 Creative Commons License 2 napja -2 0 35954

Nagyon helyes az irásod,te legaláb nem feszited,igegesited a társadat.

Látod........semmit sem irtam,mert a kérdező mindent tud,de Gss társ mégis fesziti a húrt,amellett ő sem irt a kérdezőnek érdemleges tanácsot......

Amellett,ha a kérdező mégis az itteni tanácsokra számitana,a 35 500 irásban ,ami itttttten van,biztos megtalálta volna a kérdésére a választ.......

Amúgy.......látod.......nem csak én javasoltam volna a 200A- os gépet.......

Látod......a kérdező erre is kitért,mert tudhatja,hogy a hetrájában van hőkioldó,és 100A körüli tartományban már 3.2,es elektródával is hegeszthet,az máslapra tartozik,hogy hágy szál erejéig........

Ezt ő tudja a legjobban,mégis itt vergőlödik.........

Előzmény: Bmrenault (35953)
Bmrenault Creative Commons License 2 napja 0 0 35953

A gép vásárlás mindig arról szól hogy megnézi hogy milyen lehetőségei vannak. 

Bemész a praktikerbe vagy egy hegesztő boltba, és pofára esel mikor meglátod az árakat. Vagy adnak neki valami gyári hibás gépet 🤣.

A másik az ára. Én sem szívesen veszek több százezres gépet. 

Én is kétszer használtam a trike óta.

60 e ft a hyundai plusz cuccok. Azt már hegeszthet is.

Ház körül meg elég a 160A is.

 

 

Előzmény: Laci-59 (35949)
gss Creative Commons License 3 napja 0 1 35952

Ha valóban nem akarnál senkit sem felhúzni akkor még ezt sem írnád be.

 

Előzmény: Laci-59 (35949)
gss Creative Commons License 3 napja 0 0 35951

Én most ezt venném: https://www.hegesztogepbolt.hu/Hegesztes/MIG-MAG-hegesztes/MIG-MAG-hegesztogepek/Panelectrode-MIG/MMA-200-lcd-syn-szinergikus-inverteres-hegesztogep

Bőven tudja ami neked kell. (35-200A) Ennyiért teljesen jó. A boltot is merem ajánlani, tapasztalat alapján.

 

gss Creative Commons License 3 napja 0 0 35950

Az ipo sem rossz,a 7 év gar szimpatikus, bár dolgoztam a porbeles tipussal, ez elég gagyi.

Megnézheted az iwelden kívül a jasic, blm, alfaweld,mastroweld gépeket is, ált ezeket merjük ajánlani.

A szinergikusság nekem nagyon bejött, változó vastagsághoz, nem kell a beállítással szenvedni.(blm smartmig 2200)

Ha nem extrém vékony lemezt akarsz hegeszteni azt mindegyik tudja.

Porbelessel lehet lemezt hegeszteni, egy fokkal könnyebb mint pálcával (fateromnak ment) de akkor is kinlódás és egy kevésbé profi csak taknyolni tud vele, nagyobb árammal jár mint a co.

Szerintem.

Előzmény: parijani (35943)
Laci-59 Creative Commons License 3 napja -2 0 35949

Azért irtam pontokat,mert Jani minden paramétert,tervet leirt,és mégsem tud azok alapján heggggesztőgépet veniiiiiiii........!

Másrészt kezdek kiöregedni innét,és nincs szándékomban senkit idegesiteni,vagy vitára kényszeriteni......

Előzmény: Bmrenault (35947)
kingscountyreview Creative Commons License 3 napja -1 0 35948

valuable info you have shared

Bmrenault Creative Commons License 3 napja 0 1 35947

Majd fel robbansz hogy a 200A meg a corgont leírhasd ugyeee?

Előzmény: Laci-59 (35945)
Bmrenault Creative Commons License 3 napja 0 0 35946

Meggyütt a porbeles pápa!

M ákos hozzászólásait olvasd el.

Ár szerint növekvő ezekkel lehet még pálcázni is.

https://zakanyszerszamhaz.hu/co-mig-mag-hegesztogepek/hyundai-mig-161-fogyoelektrodas-vedogazas-inverteres-hegeszto-50-160-a-230-v-p101005062

https://zakanyszerszamhaz.hu/co-mig-mag-hegesztogepek/hyundai-mig-200-fogyoelektrodas-vedogazas-inverteres-hegeszto-50-190-a-230-v-p101002766

https://zakanyszerszamhaz.hu/co-mig-mag-hegesztogepek/panelectrode-migmma-200-d-fogyoelektrodas-vedogazas-inverteres-hegeszto-40-200-a-230-v-p101602635

 

Én nem vennék csak porbeles gépet. Ha igen akkor érdemes lesni a lidl lapját is az inverteres porbelesük nem rossz. Illetve nyílt biatorbágyon egy szaküzletük.

https://www.ebay.co.uk/itm/166895769315?var=0&mkevt=1&mkcid=1&mkrid=710-53481-19255-0&campid=5339055777&toolid=20006&_ul=gb&gad_source=1&customid=ed6f798cafbd0171366a073b4f2d056935d395e1#gad_source=1

kb 40 e ft de nem pálcázol vele.

 

Porbél kezdésnek nem rossz, ha jó porbeles huzalt veszel. Ha van gázcsati akkor meg léphetsz tovább.

Nekem 1mm es lemez ment simán.

 

Illetve az ocsóó Tüzoltópalackkal /co2/ lehet hegeszteni.

 

 

 

Előzmény: parijani (35943)
Laci-59 Creative Commons License 3 napja -2 1 35945

................

feketefelhoo Creative Commons License 3 napja 0 0 35944

Szerintem a porbelesről le fognak beszélni a vékony lemezekhez. Egy jó inverteres MIG/MMA mindent tud, amire szükséged van.

 

Csak példának :  MIG hegesztő készlet kezdőknek (MIG 160 ER) - Ipotools.hu

 

Persze ehhez még kell, CO2 palack meg reduktor. Egy hegesztőkocsi sem hátrányos.

Előzmény: parijani (35943)
parijani Creative Commons License 3 napja 0 0 35943

Sziasztok!

 

Hobbi célra akarok egy hegesztőt venni. Főleg vastagabb anyagokat (kerítés, korlát) hegesztenék, amihez egy inverteres gépben gondolkoztam. Azonban ritkán, de szükség van vékonyabb lemezek hegesztésére is, amihez inkább a porbelest választanék. Érdemesbb két külön gépet venni, vagy inkább egyzser áldozzak rá és egy közepes mindent tudót vegyek?

Márkát nem ismerek, a legtöbbet az iweld-et látom (a családabn egy régi hetra 100 van, de azt nem cipelném), a penelectrode-ot a pálcák miatt már hallottam, de nem nagyon látok boltokban (már ami nem online).

ahogy nézegettem árban ezek 30-tól indulnak.

A MIG/MMA-k meg 90-től (Panelectrode 160 Syn).

Mivel csak ház kürü használnám, így nem kell profi mindent tudó, de mivel még ismerkedem a hegesztéssel nem akarok venni egy olcsót, amivel elmegy a kedvem az egésztől. 

Köszi a segjtséget!

Bmrenault Creative Commons License 4 napja 0 0 35942

Azé nem baszott meg az áram, mert nem nyalogatom a földtelen burkolatot mezitlább a mocsárba hajnali délután 3 kor..

Értem mire gondolsz. Viszont földelt dugókban használom. Valószinű ezért nem találkoztam a jelenséggel. Meg én legalább egy fatáblát teszek alá ha a földön van is.

Drága vót, vigyázni kell rá.

Én idegbajt kapok a szar villanyszerelés miatt. Pont ezért nem szeretem az ilyen megoldom okosba dolgokat./régen sok cuccnál éreztem hogy csíp/

Direkt megnéztem a trafós/a kábelek beszerelési minősége miatt csodálkoztam hogy nem baszott meg senkit az áram/ képeit hogy a vasmag ott földelt, de az inverteresnél teljesen el volt szeparálva a külső. Műanyag távtartó stb és ocsó kinai fos volt.

A másikat most nem szedném szét :D

 

Másik ez a vizesvödörbe szabályzom az áramot..

 

Előzmény: d_feco (35941)
d_feco Creative Commons License 5 napja 0 0 35941

Megpróbálom érthetőbben elmagyarázni - bár nem biztos, hogy sikerül. Ha minden igaz, akkor van egy invertered (vagy trafód). Ha megkapja a földelést, ha nem, a test és a munkakábel között kialakul egy X feszültség (és áramerősség), amivel taknyolni is lehet.

 

De a földelés megléte nélkül akármelyik vezeték (testkábel vagy elektródafogó) és a te tested között 100 voltot meghaladó feszültség is előfordulhat. Kapcsoló üzemű tápegységeknél (inverterek) jobban érezhető a dolog, mert magasabb frekin dolgozik, mint a hálózati frekvencia (ez csak részben az oka).

 

Az, hogy mekkora áram fog a testeden keresztül a föld felé vándorolni, az függ attól, hogy mennyire vagy izzadt, mennyire vizes a papucs, amiben hegesztesz, min állsz (szigetelő gumiréteg vagy bokáig a sárban), szóval az áramkörben betöltött ellenállásodtól függ. A ÉV relé sem fog leoldani, mert galvanikusan le van választva a hegesztőberendezés a hálózatról (kivéve brazíliában :D ). S ha erre még rásegít a nagyfrekis ívgyújtás azzal a párezer voltjával, az eléggé kellemetlen és bizsergető élmény tud lenni.

 

Előzmény: Bmrenault (35938)
rfc Creative Commons License 5 napja 0 0 35940

A fakaros figura spanyolul beszél, szerintem az meg mexikói. Minkét ország papíron 127V, de valójában totális kupleráj, még egy háztartáson belül sem ritka a kevert installáció (127/230V). Oda multiméter nélkül még turistáskodni se menj.

Előzmény: Bmrenault (35937)
Paco155 Creative Commons License 5 napja 0 0 35939

"Braziloknál 127V van azt bevezette a vödörbe... b+.."

Vegyes.  Van ahol 230V  van. Van ahol mindkettő.   De mindegy is mert biztos láttál már magyar körhintát aminek a lábánál a bácsi a 400V három fázist  szabályozta a vízzel teli tartályba tolva a vaslemezeket. Amennyi áramot sikerült áttolni (amilyen mélyre nyomta a szabályzót) olyan gyorsan pörgött a hinta .  

Előzmény: Bmrenault (35937)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!