Keresés

Részletes keresés

jmpetzval Creative Commons License 2016.02.06 0 0 313

 

Igen, határozottan van értelme. Én is csináltam 4x5-ös argentotípiákat, ambrotípiákat, ferrotípiákat, de klasszikus kontaktmásolatokat is. Egyrészt kipróbálni, gyakorolni bizonyosan jó, sőt esetenként még  bekeretezni is, másrészt inspiráció egy nagyobb képformátum felé.  A 18x24/ 8x10 már elég kellemes :)

 

Sok sikert és ha kérdése lenne, írjon (ide, vagy drótpostán) - szívesen segítek, ha tudok.

 

 

 

 

Előzmény: -Minarik- (312)
-Minarik- Creative Commons License 2016.02.06 0 0 312

Nagyon jok.

Ön szerint van értelme 4x5-ös geppel nekiallni? En kicsinek Erzem.

Előzmény: jmpetzval (311)
jmpetzval Creative Commons License 2016.02.06 0 0 311

Mudman, Minarik - rendben, várom... :)  

Egyébként az alábbi kép az Ipoly folyón átívelő hídról készült a valahavolt Nógrád vármegye kicsit észak-keleti, Gömör-Kishonttal határos oldalán, a falu neve Ipolybolyk (szlovákul Bolkovce). A második világháború után 99,5 %-ban magyar lakosú, jelenleg a magyarság részaránya alig éri el a 19%-ot...

Az argentotípia is színezhető (szürke-fekete-barnásra), pl. arany- és palládium-kloriddal, de ezek az anyagok elég drágák. Erősítésre is van lehetőség, citomsav, hidrokinon, ezüst-nitrát segítségével. Az érzékenyítő oldat sötét üvegben tartva stabil - hónapokig eláll.

Az argentotípiához nagyon hasonló eljárás a cianotípia (kéknyomat). Szintén Herschel fedezte fel 1842-ben, és csakis a vassók fényérzékenységén alapul - ezüst nincs benne, ezért talán a legolcsóbb másolóeljárás.


Negatív: 18x24 cm Foma Medix XG, 1+25 Foma PT-ben hívva
Pozitív: cianotípia, házilag érzékenyített Fabriano Accademica papírra kontaktolva

A oldat: 10g vörösvérlugsó (kálium-ferricianid K3[Fe(CN)6]) + 100 ml deszt. víz
B oldat: 25g ferri-ammónium-citrát (zöld) + 100 ml deszt. víz

Az érzékenyítő csak pár napot áll el, ezért csak annyit készítsünk, amennyit fel is használunk.

Ugyanúgy ecseteléssel érzékenyítjük gyenge benti fényben, száradás után (ekkor a jól érzékenyített papír sárgászöld) ugyanúgy exponáljuk,  mint az argentotípiát, csak hosszabb ideig. Az UV fény hatására a sárgászöld szín kékes-szürkésre változik. Előhívás, fixálás nincs. Exponálás után vízben mossuk 20-30 percig, többszörös vízcserével. Mosás közben a kép kitisztul, kékre változik. A mosóvízhez pici hidrogén-peroxidot adva mélyebb szürkés, acélkék színt érhetünk el.  Savval (pl. gyenge sósav, ecet, citromsav) erősíhetjük képünket, lúggal (pl. nátrimum-hidroxid) gyengíthetjük. Ha véletlenül túlgyengítenénk, akkor savval "visszahívhatjuk". Csersavval (tannin) barnás-vörösesre színezhetjük:

 



A oldat - halványító: nátrium-hidroxid 5g + 1000 ml víz
B oldat - festő: tannin 20g + 1000 ml víz

Az A oldatban kihalványítjuk (vigyázat a nátrium-hidroxid, más néven marónátron erős lúg - óvatosan dolgozzunk!), majd a B oldatban festjük, barnás színt kapunk. Tannin helyett, mellett használhatunk erős fekete tea főzetet, vagy instant kávét. Mindkettő tartalmaz tannint, ezekkel érdekes színvariánsokat érhetünk el. Mindkét eljárásnál fontos a kontrasztos, fedett, de részleteiben jól kirajzolt negatív.

 

mudman Creative Commons License 2016.02.06 0 0 310

Keressük együtt! :)

Előzmény: -Minarik- (309)
-Minarik- Creative Commons License 2016.02.05 0 0 309

Tuti, hogy kereslek majd ezugyben.

Előzmény: jmpetzval (308)
jmpetzval Creative Commons License 2016.02.05 0 0 308

 

 

Mudman kolléga, Maconka nincs túl messze tőlünk, szép hely. A kép is tetszik.

 

A múltkorában kint jártam az Ipoly mellett, a 24x30 cm-es géppel kollódiumra fényképeztem, de síkfilmre is. Nem álltam meg és az egyik planról készítettem egy argentotípiát. Az argentotípia nem keverendő össze az ambrotípiával. A szóban forgó előbbi egy másolótechnika (más néven Van Dyke barna, kallitípia, szépiaeljárás) az utóbbi egy üvegre készült kollódiumos direktpozitív kép.

 

 

 

Negatív:  24x30 cm-es Foma Medix XG, 1+25 Foma PT-ben hívva

Pozitív:   argentotípia, házilag érzékenyített  Fabriano Accademica papírra kontaktolva

 

Érzékenyítő:  A oldat:  ferri-ammónium-citrát (zöld) 9g+ 33 ml deszt. víz

                      B oldat:  borkősav  1,5 g + 33 ml deszt. víz

                      C oldat: ezüst-nitrát  3,8g + 33 ml deszt. víz

 

Keverési sorrend A+B+C

 

A pH neutrális enyvezett papírt ecsetéssel érzékenyítjünk (normál benti fénynél), majd száradás után másolókeretbe helyezzük a negatívval együtt, UV fénnyel (napfény, UV-cső) exponáljuk - negatív fedetségétől és a fény erejétől függően kb. 7-15 percet. Ez változó lehet, ezért szemmel ellenőrizzük a kép kifejlődését.  Az előhívás lényegében 2-5 perces vízzel való mosás, ezután 5%-os nátrium-tioszulfát oldatban fixáljuk kb. 30 másodpercig, majd mosás és szárítás következik.

 

Sir John Herschel 1842-körül fedezte fel a cianotípiával kb. egy időben. A vassók fényérzékenységén alapul, de képalkotó anyag az ezüst is. A gyakorlatban az 1880-as évektől használták. Egyszerű, olcsó, érdekes. Kipróbálásra ajánlom. 

 

 

 

 

mudman Creative Commons License 2016.02.04 0 0 307

Mátra, Maconkai víztározó. 5x7-es VDS kamerával készült, 210-es Rodenstock-kal, Foma 100-as filmre, papírhívóban hívva. Ez volt otthon.
A kép erősen vágott, a középső 6 centis sáv van csak beszkennelve, az Epsonom csak ennyit tud. Mondjuk akkor is tudtam, hogy csak ennyi hasznos lesz belőle, amikor a képet csináltam. 

mudman Creative Commons License 2016.01.31 0 1 306

Pár évvel ezelőtt a szilveszteri bulik elől elmenekültünk egy horvát szigetre, nyugiban lábat lógatni, fényképezni, tengerparti sziklákon csövezni. Ott készült ez a kép is, Fuji GX680-assal, kedvenc 180-as objektívemmel, Foma 100-as filmre. A képen - vagy szaron - a kiváló Kovász úr bíbelődik 4x5-ös kamerájával. 

 

mudman Creative Commons License 2016.01.31 0 0 305

Kicsit rugóznék még a gyümölcskosaras képen, ha nem veszed zokon. :)

Írtad, hogy neked csak egy fekete paca van a monitoron és ezen elgondolkodtam. Lehet, teljesen mást látunk. Nincs túl puccos, drága monitorom, de nekem a háttérben is vannak részletek, pont annyi, hogy el tudjam helyezni a látottakat a tágabb térben. A dohszagot - elnézést, nem kívántam vele Minarik kolléga ingatlanát leminősíteni -, ragadós félhomályt, vagy a sűrű csendet, amibe csak valami régi óra ingájának fáradt kattogása zavar bele, simán mellé tudom képzelni, és ettől már tetszik. Ez van, nem vagyok túl bonyolult figura, könnyű nekem örömet szerezni.

 

Viszont jobban megnézve az is feltűnt, hogy a baloldali harmada valamiért sötétebb, mint a jobb.

 

 

Előzmény: 1facsavar (303)
jmpetzval Creative Commons License 2016.01.30 0 0 304

 

 

A fórumok, ill. a netes kommunikáció egyik átka a félreérthetőség. Ha egy kellemes borozóban beszélgetünk, akkor bizonyosan úgy érted a mondandómat, ahogy gondoltam: mert nincs "ilyen" véleményem Rólad, nem is ismerlek, már hogyan is lehetne, írásaid alapján inkább szimpátiával nézem ténykedésedet. A soraimat a jó ismerősök, kollégák között megengedhető, humoros megjegyzésnek szántam, elnézést, hogy félreérthetőre sikeredett. Igaza lehet a feleségemnek, aki a viccelődéseimről azt tartotja, hogy senki sem nevet rajta, ellenben a hallgatóség fele vérig sértődik... :)  Komolyra fordítva: úgy vélem, semmi okod sincs elnézést kérni, és semmi gond nincs sem a véleményeddel, sem annak a kinyilvánításával.  Remélem ezzel tisztáztuk is a dolgokat: úgy mint eddig, továbbra is érdeklődve és tisztelettel olvasom a véleményedet.

 

Köszönöm :)

 

P.S.:

Egyébként a Minarikkal folytatott beszélgetésben mindkettőtökkel egyet tudok érteni. Sok igazságot véltem felfedezni a 280-as hozzászólásodban is, annak ellenére, hogy Laborzona bicajos képét is érdekesnek találtam...  

Előzmény: 1facsavar (303)
1facsavar Creative Commons License 2016.01.30 0 0 303

Sajnálom, hogy ilyen véleményed van rólam, de ez van.A Te kisérleteidet is megdícsértem és nem baksis reményéban, de lehet, hogy az én gépemben van a hiba  ( HP új) hogy egy fotó helyett csak sötét vattacsomagokat látok,és meg mertem kérdezni, hogy ez mi lehet. Elnézést is kértem tisztelt kollégától. A kísérletezési kedv sem áll tőlem nagyon távol csak más az irány.                      Ha sikerül felrakok egy pár szart amikkel megpróbáltam egy kissé visszahozni magamnak az impresszionizmus szelét. Ezek nem képek hanem kísérleti lapok

Előzmény: jmpetzval (300)
jmpetzval Creative Commons License 2016.01.30 0 0 302

 

Hát szerintem ez teljesen rendben van, nagyon szép csendélet. Gratulálok. 

Előzmény: -Minarik- (301)
-Minarik- Creative Commons License 2016.01.30 0 0 301

Tisztelt Uram,

koszonom batorito szavait. Minden velemeny pozitiv velemeny.nem tor le a kritika

itt az ujabb proba. Picit jobb lett a velemenyem szerint.

http://fotobolondok.hu/fotoalbum/displayimage.php?pid=9221

Előzmény: jmpetzval (300)
jmpetzval Creative Commons License 2016.01.30 0 0 300

 

Kedves Minarik kolléga, olvasom, ahogy facsavar kolléga rendesen leszedi a kísérletező kedvről  a keresztvizet :)  A témához kapcsolnék egy portrét és néhány mondatot a tapasztalataimról. Fotópapír-negatívra kis akarattal és gyakorlattal majdnem úgy lehet fényképezni, mint az ortho filmanyagra. Előzmények: a 18x24 cm-es kamerát még csak-csak megetetgettem klasszikus pan és ortho síkfilmmel, de mikor elkeztem 30x40 cm-re fényképezni ez a dolog kissé nehézkessé vált - ilyen méretű film beszerzése nemcsak nagyon költséges, hanem elég bonyolult dolog is (nem árulják minden sarki trafikban...).  Ekkor keztem el komolyabban foglalkozni a fotópapír negatívként való felhasználásával. Több papír-hívó kombinációt kipróbáltam, nekem talán az Ilford MGP.44M tetszett a legjobban Ilford Multigrade hívóval hívva (1+9, 1+20...). Persze más kombinációkkal is megy a dolog. Ugyanerre a papírra kontaktolom, a pozitívot ugyanolyan hívóban hívom. A mostani kedvenc formátumomnál a 24x30 cm-esnél is csak kis mértékben javul a fenti filmanyagokra való megállapítás, ezért ennél a méretnél is gyakran használok fotópapírt negatívként. 

 

Negatív: 24x30 cm-es Ilford Multigrade MGP.44M, hívó Ilford Multigrade 1+9, 6 ISO-ra exponálva

Pozitív:   30x40 cm-es  Ilford Multigrade MGP.44M, hívó Ilford Multigrade 1+9, mély barnára festve a már említett tiokarbamidos színezővel

 

A multigrade papír (pozitívnak) azért is előnyös, meg ki lehet használni az osztott szűrőzés adta lehetőségeket. Kontaktolásnál nagyítóval világítok, ennél a képnél kb. 70 cm magasról f8-nál 9 s volt az optimális idő. A kész képet primitív módon csak digitális géppel fényképeztem be, ennél a formátumnál nincs lehetőségem komolyabb digitalizási módszerre - ez sajnos meg is látszik rajta. A modellem most is, mint a kísérleteknél elég gyakran, egy önhibáján kívül fényképészetileg túlképzett felelség :)

 

Sok sikert kívánok a további kísérletekhez.

 

 

 

Előzmény: -Minarik- (293)
-Minarik- Creative Commons License 2016.01.29 0 0 299

Fenn van a D90VIP-ban.

 

Előzmény: -Minarik- (298)
-Minarik- Creative Commons License 2016.01.29 0 0 298

Mast fotoztam fekete hatterrel. MAr szaraz. Scnnelem be.

Előzmény: Rőth Sándor (297)
Rőth Sándor Creative Commons License 2016.01.29 0 0 297

Elvileg lagyabbnak kell lennie, belathatunk vele a "dohszagu" sotetsegbe is. 

 

A Retro 80S rollban egesz baba film. 

Előzmény: -Minarik- (296)
-Minarik- Creative Commons License 2016.01.29 0 0 296

Most ultem vissza a kocsiba. Kicsit setaltam az kozeli kaptatokon, kozben elpazaroltam egy roll Rollei retro80-at. Ha ahazaertem, bescannelem. Kivancsi vaguok en is. Valoban hosszabb ido kellett a feketedeshez. 

Előzmény: Rőth Sándor (294)
1facsavar Creative Commons License 2016.01.29 0 0 295

Uff-

Csak egy érdekesség a mai digitális szuper világban.

A SAUL fia című mozi operatőre nyilatkozta, hogy ezt a témát csak ananlóg filmre tudta fotózni, mivel az éles és életlen felületeket  ( mélység nincs) digitálisban nem tudta volna így  megoldani.

Rőth Sándor Creative Commons License 2016.01.29 0 0 294

Milyen lett?

Előzmény: -Minarik- (293)
-Minarik- Creative Commons License 2016.01.29 0 0 293

Probalgatom a papir negat. Szeretnek portret kesziteni ra. 

Ezert tudnom kell az erzekenyseget es, hogy mekkora kontrasztra szamithatok. 

Mar a mosoban van az ujabb kep, amit D76-ban hivtam egy forumtars tanacsara.

Előzmény: 1facsavar (291)
-Minarik- Creative Commons License 2016.01.29 0 0 292

Nincs ho.

A hovihar teljesen elkerult minket. Kevesebb, mint 10 centi esett. Az 50 km/h szel levert mindent a fakrol. Azota meleg van. Csak foltokban van ho. Kedvem sincs csatangolni. Ma van 50% esely hora a kovetkezo oraban. Ezert sem cuccolok fel. 

Előzmény: 1facsavar (291)
1facsavar Creative Commons License 2016.01.29 0 0 291

Oké,  ha nekem is "itt az idő" nem sokat fogok zsűrizni.

Te írtad, hogy egy teszt --eddig a történet -- a folytatás az én véleményem, hogy ezt tőled KÉP-nek nem tudnám elfogadni.

Nem kell szerintem elemzést indítani, hogy hogyan csináltad volna meg ha ezt KÉP-nek  szánod,ezt a fejléc is kéri mellőzni.

Amúgy  hiányoltam, hogy most nem csináltál havas képeket pedig néha volt nálatok rendesen hó. ( De mi közöm bele)  :))

Előzmény: -Minarik- (288)
-Minarik- Creative Commons License 2016.01.29 0 0 290

:)

Előzmény: mudman (289)
mudman Creative Commons License 2016.01.29 0 0 289

Szegény festő. Ugye nem úgy folytatódik a történet, hogy másnap bánatában inkább lerohanta Lengyelországot? :)

Előzmény: 1facsavar (287)
-Minarik- Creative Commons License 2016.01.29 0 0 288

Majd vigyazok, hogy ha itt az ido, ne neked kelljen bearazni a kepeimet. Nem akarom, hogy veletlenul probacsiknak nezd a kesz nagyitasokat. 

Előzmény: 1facsavar (287)
1facsavar Creative Commons License 2016.01.29 0 0 287

Uff:

Egyszer még békében egy festőművész műtermében megjelent a Képzőművészeti Zsűri Bizottság, beárazni a művész képeit. 40 db képről volt szó .Valahogy a végére 41 lett és a legmagasabbra értékelt képről kiderült, hogy az nem nevezett + volt a művész " ecsetmosó palettája."  :))

Előzmény: mudman (286)
mudman Creative Commons License 2016.01.29 0 0 286

Bocsánat, de miért szar az a kép? Esztétikailag biztos bútorozatlan vagyok, de nekem kifejezetten tetszik a borongós, kicsit dohszagú hangulata. 

Előzmény: 1facsavar (284)
-Minarik- Creative Commons License 2016.01.28 0 0 285

nincs itt harag. 

Előzmény: 1facsavar (284)
1facsavar Creative Commons License 2016.01.28 0 0 284

Oké.

Ne haragudj meg, de hiányoltam a magyarázatot ehhez a képhez, mert nem vagyok hozzászokva, hogy te szarokat raksz fel. Voltak itt dumák sokféle elképzelésről, technikai marhaságokról mostanában,de nem hiszem, hogy a te vagy még egy pár tettestárs látásmódját befolyásolta volna. El vagyunk vitatkozunk,majd mindenki visszatér a saját kerékvágásába és teszi amit tud.  Néha leszűr tapasztalatokat ami talán ragad rá mint a kosz, de az érdemi dolgok a fejben dölnek el.

Sorry.

Előzmény: -Minarik- (283)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!