A napokban nagyon szép idők voltak, több növény beindult, így a füvek is, a Muhly füvet korán temettem, a napokban volt egy égzengéssel kísért zivatar, csodákat tett, 4 tőből 3 beindult, a száraz csonkok között, zsenge, zöld levélkék nőnek, ez már biztató(ilyet amúgy nem láttam még, hogy gyökérről indítson, mert a tő teljesen száraznak tűnik semmi életjel nem volt eddig, mint más fűféléknél, hét elején ki is szedtem egy tövet, ép nedvdús gyökérzete volt, de a csonk teljesen száraz volt akkor, gyorsan vissza telepítettem, és jól be is öntöztem ezt a kiszedett tövet)! Remélem idén a virágzatát is megoszthatom veletek, a hét elején még halottnak tűntek, ezért rendeltem a st@rkltól is egy csomaggal(3 db van benne), most lesz bőven, ebből a különleges fajból!
Az Amerikai díszköles is hajt, amit korábban új hajtásnak véltem, az egy másik növény amit grátiszként küldtek a fű tövében :-)
Panicum virgatum 'heavy metal' rügyei már több tőnél feltörtek, elsőnek ennél a tőnél látszottak, ennél a legnagyobbak, tehát még nálad is kihajthat, legalább ez beindult.
Tegnap néztem, hogy az árnyékos helyre telepített Csíkos Pántlikafű (Phalaris arundinacea var. picta) is szépen beindult, a homoki hajperje(Leymus arenarius glaucus), már 15 cm magas új hajtásokat produkált! Amúgy ez az utóbbi a zászlóvivő, ő volt az első ébredő! A virágos nádak(Miscanthus) még meg sem mozdultak.
Az egy szívós évelő növény, és magról erősen szaporodik. Fiatalon ki kell kapálni vagy ha nem lehet, kitépni a felesleget, mert később nehéz, nagyon erős gyökere van!
Tegnap tényleg szép időnk volt, levágtam a maradék díszfüvek száraz levélzetét, az indián füvet(Sorghastrum nutans.), az amerikai díszkölest(Panicum virgatum Heavy Metal) és a muhli füvet is!
Néztem, hogy Sorghastrum nutans és a Panicum virgatum Heavy Metal már hajt, a muhly-t majd meglátom, meg is öntöztem őket, mert napon vannak, hátha beindulnak, a japán virágosnád még alszik!
A napokban néztem, indul a Homoki hajperje(Leymus arenarius glaucus), néhány tövet visszavágtam, látszik, hogy a vágásfelületet nyomja a növény! Itt tavasz, legalább is ezt érzi ez a fűféle!
Ilyenkor vagy márciusban, a vegetációs idő előtt közvetlenül kell levágni a száraz leveleket, ha már nő, akkor megsértheted a növő új leveleket, nem is könnyű kivágni a zöld levelek mellől a szárazat.
A muhlyt majd meglátjuk, de ha így jártam velük, akkor feleslegesen adtam ki rájuk a pénzt :-(
De még nem temetem, ha tavasszal nem indul csak akkor, amúgy tervezek a St@rkl-tól is rendelni, mert nagyon szeretnék ilyen füvet! Még azért nem temetem őket!
Jó, hogy jöttél! Szóval ilyenkor kell levágni őket? Azt gondoltam, hogy akkor kell, mikor már zöldell az új hajtás. És a zebrát is meg mindent? Mármint tudom, hogy nem mindent, mert van,amiket csak "fésülgetni" kell.
(Egy füvekhez egyáltalán nem értő barátom megállapította, hogy a füveimből már nem lesz semmi, mert nagyon elsárgultak. :DDDDD)
Drukkolok a Muhlydnak, de sajnos nagy az esélye a pusztulásnak egy ilyen tél után.
Kíváncsi vagyok a muhly füveket illetően, hogy indulnak tavasszal, a probléma nem a télállóság, hanem, hogy nem voltak begyökeresedve, így lehet esélye annak, hogy nem hajtanak ki tavasszal, mert jóformán másfél hónapig a talajba voltak fagyva, kiszáradhattak! :-(
Levágtam a japán díszfüveket, ilyentájt szoktam a reggeli fagyos időben, így nem kellett sárt dagasztanom. A levágott rész ment a komposztálóba, ott szépen le szokott bomlani!
Szerintem már olyan nagy hidegek amelyek árthatnának nem lesznek!
Már én is érzem a kert határait, ezért kénytelen vagyok szelektálni, az általánosan elterjedtek húzzák a rövidebbet! Szépen lassan kikerülnek a kertből. Amúgy tervben van egy tetőkert az egyik melléképület tetejére, csak évek és pénz kérdése mikorra tudom megvalósítani, így nyernék kb 20-30 négyzetmétert.
Szegeden is nyílt egy ilyen, csak az a baj, hogy akik ott dolgoznak, vajmi keveset tudnak azokról a növényekről, sajnos! Gondolom eladói végzettséggel rendelkezők dolgoznak ott, nem kertészek! :-(
Én is nagyon sok fajta növényt vettem így töredék áron tavaly, köztük hostát is, fás pükösdi rózsákat az eredeti három ezer forint feletti ár helyett, annak 25%-áért, érdemes többször benézni, ha van a közelünkben egy ilyen áruház.
Ami nem kelt ki, próbáld ősszel szabadba vetni, vagy betenni egy időre a hűtőbe. Ezeknek konkrétan nem néztem utána, de a füvek közt is van, aminek kell hideghatás. Nekem most Chrysopogon gryllus mag van a hűtőben.
Ha nem a fagy akkor a kiszáradás végezhet velük, nálam Penstemon centranthifolius őszi vetésű magoncok voltak(vannak) kint, -16 c°-t is kaptak a héten, majd tavasszal látom meg, hogy bírták!
Közben megjött a St@rkl katalógus, nézem, hogy lesz tavasszal Muhlenbergia capillaris-uk. Gondolkodom azon, hogy tőlük is rendelek egy csomaggal(3 tövet küldenek), mert az egyik ismerősöm szintén a KOL!BRI kertészettől rendelt egy fűfélét és nála tévedtek, mert nem azt kapta amit rendelt (Calamagrostis x acutiflora Karl Foerster helyett valamilyen Miscanthus sinensis változatot küldtek Neki, igaz én amit kaptam Muhli fűnek nézem, de virágzás után dől el sokszor, a levele más fajokéra is hasonlít). Tőlük rendeltem a Muhli füveket 3 tövet, a tervem, hogy sok helyre telepíteni szeretném a kertben, amit nem vegetatív módon kívánok elérni, hanem generatív módon, magvetéssel. Ha viszont egy növényt szaporított el az említett cég több növénnyé akkor ez nem fog menni, így más forrásból(jelen esetben St@rkl-ból) fogom megoldani.
A st@rkltól származó szúnyogfüvet tudtam magról vetni, nagyon jól keltek, így azt is tömegessé tudom tenni a kertben, nagyon alacsony növény kisebb mint a csinos árvalányhaj, utak mellé kiváló foltokban ültetve!
Az Amerikai díszköles, japán díszfű, az indiánfű sajnos nem kelt magról, be sem indulnak egy magonc se, meleg párás környezetben csíráztatok(17-22 c° körül)!