Keresés

Részletes keresés

IsKol Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1499

Majdnem jó, csak próbáld meg SO2-vel illetve a H2O2 erős oxidáló és nem oxigén képző ;-))

 

Ez is olyan "fejben dugunk" dolog lehet mert el nem tudom képzelni, hogy jóérzésű, borral foglalkozó ember ilyet csináljon... brrrr.

 

Az az aljadék aki meg megcsinálja azt a gyehenna tüze égesse el és legyen más baja is ;-))

 

 

 

Előzmény: zsorsz (1496)
naivkezdo Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1498

nem, de hagyjuk inkább.

Előzmény: zsorsz (1496)
zsorsz Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1497

Ettől meg bakszaga lesz.

Előzmény: zsorsz (1496)
zsorsz Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1496

erre gondolsz? H2O2 + S = H2S + O2

Előzmény: naivkezdo (1494)
naivkezdo Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1495

Erre emlékeztem, és amiket mostanában linkeltem, ott egy lehetséges válasz.

Előzmény: Halfkey (1305)
naivkezdo Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1494

Csak infokent mondom, én visszatértem a Bakonyi fele több reagenses méréshez. Ami egy reagensesből még nagyjából ok az az itt is említett szlovén.

Ha pedig a magas szabad ként szeretnéd csökkenteni, arra is van megoldás. Veszel a gyógyszertárban hidrogén-peroxidot, majd kiutazol Ausztráliába, ott elvileg engedélyezett a használata, és ott külföldön lassan csepegteted miközben az egészet átkevered. 

Van rá képlet, hogy mennyi szükséges.

Előzmény: zsorsz (1374)
naivkezdo Creative Commons License 2021.03.02 0 0 1493

Beszéltem erről profi barátommal, az alj mennyiségében van nagy különbség, tehát a veszteségben. Kicsiben ez nem számít természetesen. 

Előzmény: van_Persil (1485)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.22 0 0 1492

volt itt még pH - kénezés összefüggés, illetve ez is:

Over time, free SO2 decreases in wine. Average estimates indicate that SO2 depletion may be around 5 mg/l per month in wines stored in large tanks in cool cellars with small headspaces. Wines stored in warm cellars with large headspaces often lose 10-20 mg/l per month, or more. [Eisenman, 2001]. (SO2 in bottle exhibits a depletion of no more than a few milligrams per year.) Because of this decrease, SO2 levels must be continually maintained.

SO2 depletion increases with an increase in temperature, headspace, and oxygen exposed surface area to volume ratio. Since it is dependant on many variables, SO2 depletion varies from set-up to set-up and wine to wine. Safe assumptions can be made based on the past experience witnessed with each set up. For this, free SO2 levels must have been measured to determine the level of decrease over a given time and situation.

 

Inkább berakom a linket, számomra érdekes:

http://www.brsquared.org/wine/Articles/SO2/SO2.htm

 

Előzmény: naivkezdo (1490)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1491

most olvastam külföldi oldalakon, röviden a megoldás, mivel úgyis oxidálódik a h2s: ezüst-klorid

hogy miért nem jó hosszútávon sem a szellőztetés, sem a réz, bemásolom ide is:

https://www.infowine.com/intranet/libretti/libretto13227-01-1.pdf

a konklúzió, szerintem a hordót írták körül tudományosan:

SH2 and MeSH are natural by-products of fermentation and are also natural by-products of the metal-polyphenol catalyzed degradation of sulfur-amino acids. In addition, SH2 and MeSH accumulate in wine as stable complexes with metal cations, notably with Cu(II), meaning that traditional copper finning operations do not remove, just conceal these molecules and can increase the catalytic ability of the wine to form more of these off-odors. Once the complexes are formed, aeration operations are useless for removing these compounds. Bonded forms will be slowly released when the wine is stored in anoxia, possibly because under those conditions Cu(II) is reduced to Cu°. The rate at which free molecules are released is proportional to the amount of bonded forms and inversely proportional to the copper content. The present tools most effective for dealing with this problem are prevention, extended micro-oxigenation and avoiding the use of completely tight closures. Notwithstanding this, the new understanding of the problem, the ability to make a correct diagnose of the problem and the development of analytical essays for assessing in advance the wine tendency to develop reductive off-odors will trigger the development of safer and more satisfactory solutions.

Előzmény: Monek Tamás (1430)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1490

inkább ide írom, érdekes, ha elfogadjuk, nem teszteltem:

As temperature increases, free SO2 increases and bound SO2 decreases. (SO2 bound to acetaldehyde remains constant.) This is because increased temperatures cause partial dissociation of the bound SO2 form, resulting in increased free SO2 and hence increased molecular SO2 concentrations.

For example, a wine containing 68 mg of free SO2 at 0°C (30°F) will contain 85 mg at 15°C (57°F) and 100 mg at 30°C (84°F) [Peynaud, 1984]. Sudraud [1977] showed 64 mg/l of free SO2 at 16°C increased to 120 at 48°C and to 200 at 80°C, as BSO2 was released.

naivkezdo Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1489

Igen, ez szép.

Én is szoktam eljárni így is úgy is.

Pl ha magától szépen letisztul, még sosem próbáltam deríteni. Ami viszont nem, azt úgy tapasztaltam hosszútávon sem lesz nekem tükrös. Ilyenkor rózsafüzér, ha az sem segít, akkor bentonit.

Előzmény: gombászok (1484)
van_Persil Creative Commons License 2021.02.21 -1 0 1488

A mogyoróbokorból vágott vessző. Mielőtt vasabroncsokat használtak volna, ezzel fogattók össze a hordódongákat. A vasabroncs aztán annyira gyorsan és széleskörűen elterjedt, hogy kis idő alatt kivesztek azok az emberek, akik tudták, hogyan kell csinálni.

Előzmény: gombászok (1487)
gombászok Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1487

Mi az a mogyoróvessző??

Előzmény: van_Persil (1486)
van_Persil Creative Commons License 2021.02.21 -1 0 1486

Ha nem haladnánk a korral, akkor még mindig minden hordómosás után újra össze kellene állítani és mogyoróvesszővel összefogatni a hordókat.

Előzmény: gombászok (1484)
van_Persil Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1485

Az összes bentonit ugyanabból a kanadai bányából jön, úgyhogy őrült különbségek nem lehetnek köztük. A csomómentességet meg egyszerüen ki lehet küszöbölni: össze kell kötni a derítőanyag bekeverését a fejtéssel.

Előzmény: naivkezdo (1483)
gombászok Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1484

Muszáj a korral haladni??

Az én -régi-emlékeim még abból a korból vannak, mikor volt szőlő, hozzáértő emberek, fahordók, kénezés(max!), és volt igen finom, szőlőízű, tiszta bor.

Igyekszem ezt a KORT követni: boraim most(is) tükrösek, semmi faxni, csak egy kis kén-erjedés után, de vannak kén nélküli tételek is: volt ami bejött, volt, ami nem.

naivkezdo Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1483

Ja semmi, ha ez a legjobb.

Max bentonit készítményből biztos van újabb.

Előzmény: van_Persil (1482)
van_Persil Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1482

Ajánlani nem tudok semmit a bentonit helyett, mivel én is azt használok.

Amúgy mi a gondod vele, hogy le akarod cserélni? A szóba jöhető alternatívák majd mindegyike fehéfjealapú, ebből a kazei biztosan jelölésköteles allergén, de lehet, hogy a vizahólyag is, a tojásfehérjét, zselatint nem tudom.

Előzmény: naivkezdo (1481)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1481

Szó volt itt korábban új derítő szerekről.

Aki halad a korral, mi most a legtutibb kíméletes derítéshez fehér borhoz? Eddig szálas bentonitot használtam, gel-benton néven fut az interkernél. 

gombászok Creative Commons License 2021.01.30 0 0 1480

Kinek a pap, kinek a papné. Nekem a lánya is jó lenne mégegyszer, egyszer már majdnem megvolt.

Előzmény: naivkezdo (1477)
naivkezdo Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1479

Almát almával érdemes. Rönk vs fűrészelt nem ugyanaz. 10 éve csináltam egy szakaszon égetett akácoszlopos kerítést, teljesen ép.

Előzmény: van_Persil (1478)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1478

Az volt a jó, amikor volt még Xylamon. Csak az meg súlyosan rákkeltő volt. Nekem az egyik területemen az oszlopok azzal lettek lekezelve (rönkök), negyven éve, a 80 %-a még mindig áll, a fűrészelt-égetett oszlopok fele meg 10 év után kikorhadt.

A leginkább veszélyeztetett rész a talaj felső 20-30 centis rétegénél van.

Előzmény: naivkezdo (1475)
naivkezdo Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1477

Akkor végülis melyik az egyszerűbb?:)

Előzmény: gombászok (1476)
gombászok Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1476

A legegyszerűbb meg rézgálic oldattal telíteni: tömény oldatban áztatni a földbe kerülő részt+20 cm-t, 2 hétig. Csak légszáraz anyaggal működik, a frissen vágott nem szívja fel a szert.

Előzmény: naivkezdo (1475)
naivkezdo Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1475

Szokás még leégetni a földbe kerülő és afelett kis részt. Vagy van modernebb, amit rá kell olvasztani.

Előzmény: van_Persil (1474)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1474

Mondjuk, ez inkább való a szölészet topicba, de mindegy...

Ha kerítéslábnak akarod, akkor min. 12 centis kéne, ideális esetben még vastagabb, 15-20 centis és rönk, nem pedig fürészelt oszlop, ugyanis fürészelve kevésbé ellenálló, másként, a rönkfa jobban bírja, de mindenképp le kell hátolni a berakás elött. Ahhoz, hogy biztosan álljon a talajba, kb 60-70 centis fúrt lyuk kell neki.

Előzmény: IsKol (1473)
IsKol Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1473

Ha már valaki más szerint is "víkonka" akkor az nagy segítség nekem mert képes vagyok a fás projektjeimet teljesen túlbiztosítani.

 

A gyártó olyat csinál amit rendelnek és illetve lehet van 5-8 cm átmérővel rúd/oszlop.

Előzmény: van_Persil (1471)
IsKol Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1472

Köszönöm!

Jó tudni, hogy ilyen "profilok" is működnek oszlopként a kerítéshez.

Majd megnézem a gyártónál, hogy melyik megy majd jó áron amennyiben nem jön ki elég oszlop az ültetvényből... (kell vagy 70-80 db)

 

A "gondom" a villanypásztor karóival van viszont kézi cölöpverővel gondolom elültetni őket. Persze nagy levegővel a nyolcadik után ;-)

Előzmény: gombászok (1470)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1471

A 2,5X2,5-ös még furulyának is kevés, nemhogy bármilyen karónak szölöben. Az nem sokkal vastagabb, mint egy hüvelykujj.

Előzmény: IsKol (1467)
gombászok Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1470

Ha akác karóban gondolkodsz: én 12 éve vetten fűrészelt háromszög keresztmetszetűt, oldalai kb. 10 cm, ill. fűrészelt hatszög keresztmetszetűt, átmérője kb. 8 cm. Végük kihegyezett volt. Mindezek a gyártónál "osztályos" áruk voltak, jó áron.

Csináltam hozzá pneumatikus kézi cölöpverőt: 1 méter hosszú, 150 átmérőjű vascső befenekelve, kétoldalt collos csőből fogóval. Nagy levegővel működik.

Kerítés oszlopnak szerintem elég, még jól állnak.

Előzmény: IsKol (1469)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!