Megint egy skatulya, a gyökértelen újértelmiség...
Ők sem a levegőből teremtek, az elődök tudását használják, legfeljebb nem átgondoltan és a tradíciók tisztelete nélkül.
Az is kérdés, hogy irányítják-e az országot? Legtöbbször, durván jellemzően a társadalmi folyamatok kiszámíthatatlanok, ezért az irányítás szót átgondolnám.
Nagyon fontos dolgot írtál le! Elsőgenerációs értelmiség az nem is értelmiség! Akinek az apja anyja büdös paraszt vagy rosszabb volt, az nem is ember! Igen! Azt hiszem rájötték a magyar értelmiség fő problémájára!
>> társadalmi osztályt váltó, de gondolkodásukban, viselkedésükben alsóbb osztályban maradt ... !
Szerintem rossz kifejezás a maradt.
Jobban megfelel a valóságnak, hogy tudatosan választották a modernebb mellérendelő álláspontot, aminek során ugye nincs értelme az emelkedés kifejezésnek sem, mint ahogy a maradásnak sincs.
Végre demokrácia... az uralkodó elit széles rétegek érdelkeit képes megjeleníteni, nem csak kizárólag a szűken vett értelmiségi csoportosulás szempontjai determinálják a politikát.
"Akik az országot irányítják, azok zömében elsőgenerációs, társadalmi osztályt váltó, de gondolkodásukban, viselkedésükben alsóbb osztályban maradt ... ! "
Ez nagyon ráfért egy olyan országra, amelyik értelmisége nem becsüli a többgenerációs szakmunkást....:)))
Akik az országot irányítják, azok zömében elsőgenerációs, társadalmi osztályt váltó, de gondolkodásukban, viselkedésükben alsóbb osztályban maradt ... !
(A pontok helyére illő jelzőt szándékosan nem írtam le, védekezésül az ellen, hogy Lázár úr bepereljen a kommentem miatt.)
"a tanár az igazi értelmiség! hiszen ő az aki TUD, hiszen tanítja is
..."
A jelek szerint te nem ismered a következő mondást, amely állítólag egy, a múlt század elején Magyarországon ténykedő, olasz származású vívómestertől ered:
"Aki tudja, csinálja.
Aki nem tudja, tanítja.
És aki tanítani sem tudja, az könyvet ír róla." ;-))
(Mielőtt nekem támadna a világ, az idézett mondást a mester állítólag a vívásra vonatkoztatta.)
Latod ez nagy igazsag. Mindig is tudtam hogy a nogyogyasz a kiraly, hiszen ki lehet annal ertelmesebb es ertelmisegibb, mint aki olyan munkat intez maganak, ahol a Playboy-nyuszik onkent es dalolva dobaljak le elotte a ruhaikat? :-)
Az az igazi értelmiségi, aki olyan munkát végez, amiről nem lehet megmondani, hogy jó vagy rossz. Azaz az értelmiség nem számonkérhető semmiért. Mert aki számonkérhető bármiért is az már valami konkrét dolgot csinál, tehát nem értelmiségi munkát. :)
Ne vedd túl komolyan a topiknyitót, ő tényleg nem értelmiségi.
Az értelmiség nem diplomafüggő, az értelmiségi lét az önálló gondolkodásban és kitalálásban leledzik, ha egyúttal képes is az eszejárásából másnak is adni.
Ezért szóltam elsőnek arról, hogy nincs értelmiség nevű csoport, az fából vaskarika, a fogalom oximoronja.
Az Unió egyébként 30-40%-ot ír elő diplomásnak szóval még tovább fog csökkenni a minőség...
Dehogy, minél több a képzett ember, annál jobb a társadalom minősége. És minél több a képzett ember, annál nagyobb a kiugró előfordulásának esélye, és végül is ők viszik hátukon a világot.
Adott embereknél a tárgyi tudás hézagos maradhat, de ennek oka a követelmények lecsökkentése. Még az sem biztos, hogy ez baj, hiszen az ember eredendően sokféle, talán így van kitalálva Isten, Gondviselés vagy Materia által.
A kussolást felsőfokon csinálják, csinálták...., pedig lett volna alkalom kánonban hangosan megszólalni az elmúlt majd 1/4 században. Vagy lehet, hogy nincs is értelmiség, csak ki vannak találva, ahogy manapság elnézegetem és fülelem őket. vannak kétségeim.
Kerdes: minek szamit peldaul a sebesz? Neki bizony manualisan is meg kell dolgoznia a betevoert. Raadasul sokak velemenye szerint egy eles pengevel megnyitni embertarsaink hasfalat, nem vall jo modorra.