Keresés

Részletes keresés

NeomatiK Creative Commons License 2023.12.19 0 1 3074

Szerintem jó megoldás (ha nem is a legjobb).

Nem gondolom, hogy árt a csőre kerülő cuccnak, padlókiegyenlítőnek. Ezek cementes, gyantás anyagok, egy max. 45 fokos cső nem tesz benne kárt. Napsütéstől is fel tud ennyire melegedni a felület.

 

Viszont az jó meglátás az előttem kommentelőnél, hogy a falak mentén körbe a peremszigetelést nem ártana elkészíteni.

 

 

Előzmény: Törölt nick (3072)
klacus798987 Creative Commons License 2023.12.19 0 0 3073

Szerintem, a szigetelés kell neki. Főleg a falak mellé.

Nálam a ház ki van emelve, kb 40 cm-vel feljebb van a földszint, mint a talaj szintje. Pince, szuterén nincs alatt. Így a lábazat kintről leszigetelve, és egy 30mm xps szerintem müködik.

De ott, ahol ez nem adott, ott szerintem nem szabad ilyet művelni. 

Előzmény: Törölt nick (3072)
Törölt nick Creative Commons License 2023.12.16 0 0 3072

Padlófűtés betonba utólagos bemarásáról van valakinek véleménye, tapasztalata? A hagyományos padlófűtésnél mélyebben a betonban vannak a csövek, itt azonban utólag és csak kb 2 centire rakják csak le, mert akkora hornyot marnak. Az, hogy közelebb van a felülethez a melegséget adó cső nem teszik tönkre a padlókiegyenlítőt, nem fog elporlani?

 

 

 

 

 

 

 

klacus798987 Creative Commons License 2023.12.16 0 0 3071

Ja a régi padlóra a ragasztás.

 

Metlakira müködik a mélyalapozó + csemperagasztó.

 

Esetleges kitöltésekhez is a flexi csemperagasztó tökéletes. Ilyet taknyoltam már tizenéve, és müködik.. nem mozog, nem zizeg, nem reped. 

Előzmény: Törölt nick (3063)
klacus798987 Creative Commons License 2023.12.16 0 0 3070

Jövőre ebben leszek. Vettem egy házat, és a régi etázsfűtésses miskulanciát szeretném kicserélni.

Olvasgattam elég sokat, én arra jutottam, hogy érdemes megpróbálni 30 mm xpsbe belecsapni a hornyokat, a hosszantit cekásszal, a fordulókat sablon marással.

Az alulemez kasirozás szerintem szenvedés lesz, ezért vagy kihagyom, vagy grillfóliát rakok a fűtőcső alá.

Erre mehet a tapadóhíd, és a járólap.  Szerintem a járólap nélkül 6-7.000 ft/nm be megáll. 

 

A jelenlegi burkolat egy ezeréves Metlaki, ezt lehet (biztos) elötte vékonyan kipadloponozom.

 

Az árak horrorisztikusak, angoloknál a fele.. valószínűleg ők is ott rendelik.

 

Mindegy is. Az biztos, hogy az öntött vas etázs fég c24 kombónál, ez a mókolt padlófűtés + kondis kazán hatékonyabb lesz. (Jelenleg nulla szigetelés van a falon, erre rakok 15 cm  epst + 40 cm gyapotot a tetőre, a fűtésköltség a jelenlegivel ismeretlen, de tuti rohadt sok gázt zabálna..)

 

Előzmény: Törölt nick (3060)
nixon70 Creative Commons License 2023.12.15 0 0 3069

Amikor ki van tekerve, akkor nyit.

A térfogatáramot az előremenőn tudod állítani.

Előzmény: teglas_cs (3067)
NeomatiK Creative Commons License 2023.12.15 0 0 3068

Elméletileg akkor van zárt állásban, ha be van nyomva, ha jobbra be van tekerve a tekerentyű.

 

Nem tudod letesztelni? Úgy egyszerűbb meggyőződni.

Előzmény: teglas_cs (3067)
teglas_cs Creative Commons License 2023.12.14 -1 0 3067

Az oké, hogy a kupak rátekerésével lehet finoman szabályozni, de vajon mikor van 100%-ban nyitva: amikor be van nyomva a szelep, vagy amikor nincs?

Köszi!

Előzmény: NeomatiK (3066)
NeomatiK Creative Commons License 2023.12.13 -1 0 3066

Szia!

 

 

Én úgy gondolom, hogy az a kék "kupak" a szelep része. Azt a kék hengeres tekerentyűt tekergeted kézzel, hogy azzal szabályozd fűtési körönként a térfogatáramot.

 

Előzmény: teglas_cs (3065)
teglas_cs Creative Commons License 2023.12.13 0 0 3065

https://mestershop.hu/kelox-protec-osz-gyjgyorscs7k-kmp590e-6645?utm_source=argep&utm_medium=cpp&utm_campaign=google_shopping_argep

 

Sziasztok,

ennél az osztó-gyűjtőnél mikor van a visszatérő ág teljesen kinyitva: amikor rajta van a kék kupak, vagy amikor nincs?

Köszönöm.

gsmotoros Creative Commons License 2023.11.27 0 0 3064

Sziasztok!

 

Alapvetően új építésnél, padlófűtés esetében a gyári (pl Uponor csoda termékei) komplett osztó-gyűjtő+szelepmozgató+zónavezérlő+termosztát rendszereket vagy inkább valami házilag összepakolt on/off megoládst szoktatok előnyben részesíteni hagyományos zónavezérlővel, SPST 230V szelepmozgatókkal (pl tipik Honeywell termékek) és mondjuk egy öntanuló termosztáttal, ami az épület karakterisztikájához igazítva próbál kapcsolni ke-be majd...?

Törölt nick Creative Commons License 2023.11.24 0 0 3063

"Az esztrich berepedezik"

 

A tied más persze de ha jól értem ezt a vékony padlófűtés technológiát, akkor ha alkalmaznak is valami kitöltöanyagot, akkor gondolom az nem repedezik meg. Alapból van a variothermnek is valami masszája:

 

 

De nem csodálkoznék, ha tulajdonképpen bármilyen padlófűtéshez való ragasztóval ki lehetne tölteni. Pl ezzel: https://www.bvfheating.hu/mapei/ Itt ehhez azt írják, hogy "Az elektromos padlófűtés beágyazható közvetlenül hidegburkolati ragasztóba is. [...] Használati útmutató szerint, alapozóval kezelt felületen rögzítse a padlófűtési rendszert. Ezután tegyen rá kellő mennyiségű Adesilex P4 habarcsot"

Bár ez elektromos padlófűtés de gondolom ott is a hőtágulás és a hővezetési paraméterek számítanak. Bár az tény, hogy az adesilex-nél azt írják, hogy "a teljes rétegvastagság 8-10 mm között legyen, az elektromos fűtőszál felett pedig minimálisan 3 mm vastag fedettséget képezzen", márpedig itt nem akarnék akkora vastagságot még az XPS/EPS fölé.

Előzmény: halaloszto (3059)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.24 0 0 3062

Engem érdekelne, bár persze lokációfüggő, hogy hol vagy (én Budapest, Székesfehérvár vonalon), akár csak pár méter is, hogy tudjam hogy néz ki egy ilyen, meg ha én marom ki a vájatokat, akkor előtte csinálnék valamilyen tesztet, mielőtt eldöntöm és megveszek az összes csövet...

Előzmény: halaloszto (3061)
halaloszto Creative Commons License 2023.11.24 0 0 3061

Ha még nem dobtam ki, van valahol 100-200 méter 14es alpex csövem ami kimaradt. Szívesen odaadom aki tudja használni.

Előzmény: Törölt nick (3060)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.24 0 0 3060

Igen, hasonlóan látom, ahogy írod.

 

Nyugaton sokféle ilyen megoldás van és kb az a két technológia van, amit írsz. Én kértem pár árat itthon, főleg az XPS/EPS-be vájt változatra és nem a pogácsásra. Az alapján a lemez+fűtéscső+osztó meg minden ami szükséges az kb 15-30 ezer forint/négyzetméterre jön ki. De azt azért látom, hogy néha szégyenletesen túl vannak árazva benne a dolgok (lentebb lesz példa) illetve nálunk a felső szinten nem lehet már hagyományos padlófűtést csinálni a magasság és a statika miatt sem, bár ez azt is jelenti, hogy végül is elég lenne csak oda. De azért gondolom a hagyományos padlófűtésnél is szép árak lehetnek, a beton sem olcsó dolog vagy a vasháló. De arra pontosabb négyzetméter áram nincs.

 

Olyat is találtam, amikor valaki az XPS/EPS-be a hornyokat saját maga csinálta: https://www.youtube.com/watch?v=zc1NSeqaA1c ő felső horonymarókat használt a kimarásra. Bár ő rárakta a régi láthatóan mozgó fapadlójára... Viszont a youtube kommentjeiben részletesen ír a tapasztalatairól is, pl hogy mennyibe került (neki 20 eurora jött ki egy négyzetméter) meg arról is, hogy neki néha hallható a cső hőtágulása miatti pattanás szerű apró nesz. Neki alapvetően pozitív tapasztalatai vannak.

 

 

Hornyokat akkor is kellhet maratni, amikor nem SK, hanem kész táblákat használ az ember, mert néha másfele kell menni, mint ami a gyári táblán van. Ilyenkor a videók szerint kézi horonymarót használnak de olyan is, amikor elektromos EPS vágót, youtube-on van ezekről egy rakat videó. Pl ezt: https://jupiter-shop.nl/products/thermische-warmtemes-t-b-v-ideal-droogbouwsystemen A túlárazás abból is látszik, hogy itt pl 400 euro, miközben máshoz meg lehet venni 110-ért is https://www.haustierratgeber.de/ratgeber/nutztiere/stallbedarf/heissschneidegeraet/ (ugyanolyan fejjel is).

 

 

 

 

Azt találtam még, hogy a hőelosztó lemezeket nem mindenhol használják:

pl floortherm, ahol nincs hőelosztó lemez:

 

 

De szinte az összes többinél van, pl upunor siccus:

 

 

De pl a Variotherm-nél pogácsás technológia van és ott nincs hőelosztó lemez, hanem kiöntik az egészet valami masszával (a kontaktom szerint a variotherm elég drága, bár még várom a végleges árajánlatot):

 

 

Amit még találtam:

az alu profilokat meg lehet venni külön is és akkor SK-ban ki lehet marni a fájatokat, ami így jelentősen olcsóbbá teszi a kivitelezést:

https://www.magnumheating.co.uk/products/59-1-water+based/p-260-magnum+dryfloor+(25mm)

 

 

 

 

Előzmény: kiir kalomat (3058)
halaloszto Creative Commons License 2023.11.24 0 0 3059

Nekem egy kis fürdőben schlueter van. Az sem száraz. Műanyag tálcában 22-es cső, azon rendes esztrich, azon egy műanyag lemez, amire jön a hidegburkolat. Az esztrich berepedezik, de csak hőelosztás a szerepe, a burkolat a felső lemezen van. Ha jól emlékszem 22mm plusz burkolat, nincs vele gond.

Előzmény: kiir kalomat (3058)
kiir kalomat Creative Commons License 2023.11.24 0 0 3058

Még mindenki csak az Uponor Minitec-et emlegeti, aki látott már ilyesmit. Ez vékony, de nem szárazesztriches -- szerintem súlyban nem nagyon különbözik a száraz verziótól. Az Uponor Minitec-hez hasonló megoldása a Rehaunak is van a honlapja alapján.

 

Illetve az alábbi oldal ír még két máshol fel nem sorolt márkát, de nem tudom működnek-e (se telefonon, se e-mailen nem tudtam kapcsolatba lépni velük):

https://shop.hemanufaktura.com/felulet-futesi-hutesi-rendszerek-125

 

Külföldön meg rengeteg van, németeknél, olaszoknál, Benelux-államokban - fel se lehet sorolni.

 

Ha jól látom, technológiailag lényegében kétféle verzió van. Az egyik EPS-be mélyített hornyokban futó csövekkel és hőelosztó lemezzel (alumínium fóliával) operál. A másik meg gipszrostos szárazesztrichből vagy egyenesen műanyagból készült rendszerlemezzel indul, ami pogácsás és átyluggatott, így a ráfektetett csöveket körülölelő esztrich/aljzatkiegyenlítő/akármi vékony rétegben is elég lehet. Mindkettő feltételezi a stabil alapot, vagyis lépésálló szigetelésre közvetlenül nem érdemes rakni.

 

Na de árat és gyakorlati tapasztalatot nem nagyon láttam eddig én sem. A legendárium szerint marha drága. Követem, mert engem is érdekelne egy ilyesmi megoldás.

Előzmény: Törölt nick (3057)
Törölt nick Creative Commons License 2023.11.22 0 0 3057

Üdv!

 

Vékony és száraz technológiás padlófűtés megoldás keresek, mert kevés a rendelkezésre álló magasság és statikailag sem akarom megterhelni az emeletet. Ezek többnyire 3 centi vastagság alatti padlófűtések, tipikusan 12-es csővel.

 

Szétnéztem a neten és hirtelenjében ezeket találtam. Van valakinek tapasztalata bármelyikkel?

 

termék ----- link ----- elérhetőség
floortherm ----- https://floortherm.hu/ ----- itthon kapható
comfortsystem ----- https://www.comfortsystem.hu/kapcsolat ----- itthon kapható
variotherm ----- https://variotherm.info/ ----- itthon kapható
upunor siccus ----- https://www.uponor.com/hu-hu/termekeink/padlofutes/siccus-padlofutes ----- itthon kapható
GIFAfloor PRESTO -----  https://www.hornbach.de/p/knauf-estrichelement-gifafloor-presto-32-1200-x-600-x-32-mm/10463106/ ----- itthon nem lehet kapni
warmup ----- https://www.warmup.co.hu/hidronikus-padlofutes ----- itthon kapható
tekwarm ----- https://www.insulationuk.co.uk/products/tekwarm-lite-lp-ufh-board ----- itthon nem lehet kapni
snug ----- https://www.snugufh.co.uk/water-underfloor-heating/low-profile-system/ ----- itthon nem lehet kapni
slimfix ----- https://www.continal.be/en/products/screed-panels ----- itthon nem lehet kapni

danivk Creative Commons License 2023.10.27 0 0 3056

Sziasztok 

 Kiegészítő fűtésként szeretnék elektromos padlófűtést lerakni, de nem tudom a rétegrendet. Miféle szigetelő lapot használnak a szálak alá? 

Tie Creative Commons License 2023.10.16 0 0 3055

Üdv, 

eladó egy Mechanker TH-55 termosztatikus keverőszelep. Nem fiatal, de hibátlanul működik, nekem a gázkazánon lakott, ott keverte be a vizet a padlófűtésnek. 

iranyara 35ezer forint. 

pulsarxp Creative Commons License 2023.10.14 0 0 3054

Sziasztok,

Padlófűtés csövet, nem öt rétegét, mivel lehet toldani? Láttam, van presezes idom, de nincs olyan megoldás, ahol nincs keresztmetszet szükülés?

Kösz

dzoltan82 Creative Commons License 2023.04.25 0 0 3053

egyszerubb becsavarni valahova egy melegitot a vizkorbe.

Nekem veszmegoldaskent a pufferben van egy 3F melegito, -10 fokig 8 oraban (ejszakai aram) is tudja a haz melegen tartast

Előzmény: halaloszto (3040)
halaloszto Creative Commons License 2023.04.19 0 0 3052

ha lerajzolod, rájössz hogy muszáj a plusz körbe a szivattyú, különben nem fog benne megmozdulni a víz.

Előzmény: bogabi21 (3051)
bogabi21 Creative Commons License 2023.04.19 0 0 3051

Nem szakemberként abból indulok ki, hogy van/lesz hidrováltó a kazán után a körök előtt. Akkor szerintem a két padlós körnek raknék 1-1 szivattyút (hogy külön-külön tudd szabályozni a köröket), és egy szivattyút a radiátoros körnek. A kazánban lévő szivornyára nem bíznám pl. a 3 kört magában - de ez attól is függ, mekkora a beépített szivattyú. 

Előzmény: Lacika268 (3050)
Lacika268 Creative Commons License 2023.04.14 0 0 3050

Sziasztok

Azt szeretném megkérdezni, hogy az osztó gyűjtő termosztátos háromjáratu szelepéhez minden esetben szükséges van plusz szivattyúra a kazán gyári szivattyúján kívül?

A fűtés a következő képpen nézne ki.

 

Két körös padlófűtés osztó gyűjtővel + három radiátor anélkül ( tartaléknak)

 

Köszönöm a segítséget előre is 

Lazy Dick Creative Commons License 2023.03.13 0 0 3049

Egyrészt pufferről nem volt szó. Mennyibe is kerül most egy min. 1000 literes pufi? Helyigénye? Másrészt írtam, hogy tudom, hogy össze lehet barkácsolni a szilárd tüzelést a padlófűtéssel, ha NAGYON muszáj. De ha nem, én biztos nem kínlódnék vele, annak a nem kevés pénznek, amibe ezt NORMÁLISAN megcsinálni kerül, inkább + szigetelésre, jobb nyílászárókra költeném...

Előzmény: coffein2 (3047)
Lazy Dick Creative Commons License 2023.03.13 0 0 3048

Azt a pénzt, amit ebbe az elavult vészmegoldásba tolnál, inkább költsd + szigetelésre, jobb ablakokra, sokkal többet érsz vele...

Előzmény: penta_ (3045)
coffein2 Creative Commons License 2023.03.13 0 0 3047

pl.: 3044

Előzmény: Lazy Dick (3042)
halaloszto Creative Commons License 2023.03.13 0 0 3046

Szokásos gázkazánhoz értő ember minden városban, minden kerületben van. Alkarésze is vagy van neki, vagy tudja hol lehet szerezni.

 

Fég, ariston, bosch, sanier duval menni fog december 28adikán is.

Előzmény: Lazy Dick (3043)
penta_ Creative Commons License 2023.03.13 0 0 3045

Sziasztok, 

 

és van is VTA szelep a rendszerben, hőcserélő mellett. A vegyes kazán adottság, a megvásárolt házban volt, megválni nem akartam tőle. Valóban egy vészmegoldás lesz, de ettől még szeretném jól megcsinálni a vezérlését.

 

Az eredeti kérdéshez sajnos nem jutottunk közelebb, de köszönöm, hogy megosztottátok az érzéseiteket.

Előzmény: lala1961 (3044)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!