Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
nem elérhetetlen csak csak meg kell nála rendelni és elkel menni érte mert minden évben hoznak be új kajszi csemetéket de 10 darab fajtánként vagy ha marad neki a behozatalból maradéka akkor abból lehet pár darabosat is de akkor is elkel menni érte vannak új fajtáim és lesznek is ha lesz tapasztalatom jelezni fogom itt hátha valakinek tudok segíteni csak még sok a fiatal csemetém és nem is mindegyik nő egyformán
én sem azt mondtam hogy számít az ősszeg kis tételben mert én is megveszem ha nem tudom másképpen beszerezni csak írtam nem olcsók én is majd akarok tőle hozni majd egy pár fajtát ha marad neki maradvány csemetéje mert amúgy egy fajtából 10 darabot lehet rendelni tőle de elkel menni érte mert nem ad fel de én nem akarok egy fajtából 10 darabot próbára néha szokott maradni neki pár darabja is de idén elvitték a maradékot és amit én is szeretem volna nem volt maradéka nem akarlak rábeszélni se lebeszélni semelyik fajtáról csak saját tapasztalatról írtam és azért írtam ha az ujjaimmal lesz tapasztalatom itt jelzem majd
"Kiemelkedő édessége (14 °Brix)", "nagyon édes fajta (15 °Brix)"
14 Brix! Kiemelkedo!!! 15 Brix, nagyon edes!!!!! Nem tudom, hogy sirjak vagy visitsak....
Eletemben egyetlen tenyleg finom, 20 brix alatti gyumolcsot ettem, egy oszibarackot, ami pont azert (is) volt finom, mert az alacsony(abb) cukortartalom miatt az egyeb tulajdonsagai jobban kidomborodhattak. Szoval ertem en, hogy a cukortartalom nem minden, de az eg szerelmere, 14-15 brixet ne hivjunk mar "kiemelkedoen" meg "nagyon edesnek". A kiemelkedoen edes az mondjuk 22 brixtol indulna felfele, nagyon edesnek meg mondjuk 25-tol lehetne hivni valamit.
Nalam nem lenyeg az az 1-2 ezer Ft kulonbseg. Osszesen 6db kajszit akarok csak hozni az osszel.
Kobe vesve nagyjabol csak a gonci, a sirene es a cegledi van, a maradek 5-re en is meg keresem, hogy mit lenne erdemes. Ebbol a cikkbol indultam nagyjabol ki, felsorolnak jonehanyat, majd meg valogatok.
Nálam is történt ilyen. Mandula alanyon volt háromféle barack szemzésem. Kb. 10 év után letört /lefordult/ a legfelső, aztán két évre rá az alatta lévő, egy még tartja magát, de közel a vég.
régebben egy fajtából több fát vettem mert mások dicsérték de nálam nem jött be mert minden évben lefagy és semmi sincs rajta így lesznek amit át is oltok majd ezért se veszek most csak egy egy fát egy fajtából egyébként is mint írtam mostanában elszálltak a gyümölcsfa árak és egy nálam nem bejövő fajtából nem érdemes annyit venni költeni vagy ha kapok szemző vagy oltó veszőt valamilyen fajtából és ha sikerül azokból is csak egy egy fát ültetek el és majd csak utána szaporítom tovább hogy abból több fám legyen ami nem bejövős azt át oltom és csak az marad termelésben amelyiket érdemes megtartani mint pl Anegat , Pinkcot , Jumbo cot (Goldrich) ,Bergerouge, a Bigred valószínű megy mert minden évben lefagy és nem is öntermékeny de mástól is halottam nála is így ha hozzá jutok egy újabb vagy nehezebben beszerezhető fajtához beállítok egy fát tesztelésre majd termelésbe
En iden eloszor a szolonel tervezek KPE csoves ontozest csinalni, de nem csak furkalva, hanem "Bokor öntöző tüske szabályozható 0-100 l/h"-vel. Utana jonnek majd a gyumolcsfak.
A takarast is tervezem, kaszalo magkevereket keverek ossze lucernafelevel a fak kozott. Azt pedig helyben nyirom es mulcsolom.
nem mindenki én pl. korai közép és kései fajtákat állítottam és állítok be tesztelésre a meglévőkön kívül az új fajtákból amit betudtam és betudok szerezni lényeg az íz is és a tavaszi fagyérzékenysége mos 25 fajta van tesztelésen a régiken kívül 4 fajtát még ha minden jól megy kapok és még 4 fajtát szeretnék beszerezni ha betudom Anegátot mostanában elég nehéz beszerezni de hátha sikerül és nagyon finom termése van a Farbuzt is csak egy helyen lehet beszerezni de nem olcsó amióta én vetem egy 1000-sel fel ment idén és jövőre kiderül menyiért vesztegetik majd ha még hoznak be de ha van kereslet biztos hoznak még erről a fajtáról is ha minden jól megy jövőre már tudok véleményt mondani ha nem akkor a kővetkező évben a Goldrich sem rossz fajta de van nála finomabb is a Big Red elégé fagyérzékeny és nem télen hanem virágzásban Bergeval még kicsi a fa erről nem tudok véleményt mondani a többim nincs de az Anegáton és a Farbuzon kívül a többit nem nehéz beszerezni, ahogy tudok az újakról valamit mondani jelezni fogom itt
Nem tapasztaltam különbséget a meleg vízzel való locsolás és a NEM hideg víz között (ezt használom, gyűrűs kútból vagy más néven gémes kút), de nyilván a csapvíz egy idő után jéghideg.
Van érett marhatrágya komposzttal együtt a fák alatt bőven, abban szerintem van elég baktérium, az algákról nincs tapasztalatom. De tény, hogy szerves anyag, egy növény. Élősködhet is a gyökéren, elszívhat tápanyagot is. Ezt csak feltételezem, nem tudom.
IBC tartályon gondolkoztam régen, de végül nem volt rá szükségem, csöveket szerelgetni nem akartam. Megvagyok nélküle.
Akkor a mulcs alatt nem éri sokkhatás a növényeket. A vizet én gyűrűs kútból szivattyúzom, de a szüleim régen vezetékes vízzel locsoltak, és nagyon szép volt a kert. Ha magas a klór tartalma, az inni se jó (nem annyira általános), kismértékben elbomlik, nem veszélyes.
Egy nappal a feltöltés után már nem hideg a víz egy hordóban, de a vödörben a hőmérséklet ugyanolyan hideg mint a slagban. A forró homokon mire átmegy a víz a gyökérig már nem okoz akkora sokkot, utána meg napokig hideg a talaj, nyirkos. A talaj felett lehet igazán sokkot okozni, a száron, levélen, ha arra is megy a víz. Az biztos hogy árt.
Én évekig használtam lyuggatott KPE csövet. Városi vízről, időzített locsolóval, hajnalban. Úgy vettem észre, hogy a málna meg a szőlő nem vette jó néven a levelek lelocsolását. Felszámoltam a rendszert, ami egyébként is nem volt (könnyen) mobilizálható.
A lyukas vödröket meg hurcolom (nyugdíjas időtöltés).
Még arra is gondoltam, hogy a vödrökből lassan kiszivárgó víznek talán nincs olyan hidegsokk hatása a gyökerekre, mint a locsolócsőből kizúduló hideg víznél.
Sok sikert az új kutadhoz. Mérd már meg légyszi, hogy nálad hány fokos a városi, és hány fokos a kútvíz hőmérséklete. Anno anyámnál 14 volt a városi és 12 C° a kútvíz (amit nagyapám előre "megjósolt":-)))
Vegre ontopik is tudok lenni, a szilvaim kozott elbujt barack elso termo eve. Meg betonkemeny es semmi cukortartalma nincs, meglatjuk meddig jut a kovetkezo 2-3 hetben (nagyon remelem marad par szem addig). Egyebkent nagyon dekorativ a fa, melyvoros vesszok, vilagoszold levelek es vilagito narancssarga termes. Mondjuk a moniliara pl szuperfogekony, az mar most latszik, vagy en rontottam el az idopontokat.
Kb. háromnegyed ásónyomnyi mélységben kiástam a tányért és beletapostam a füvet. Nyár elején kaszáltam, mert sok mindenre jó, és akkor még nem magzik fel. A betaposott füvet a sár "beleragasztja" a mélyedésbe és nem tudja a szél elfújni. A borostyán meg vitorlaként viselkedhet talán. Lazábban is van. A fű tömörebbre taposható, és össze is áll. Vödör nekem nem szükséges, lévén sík területen vagyok, elég a slag.