Keresés

Részletes keresés

M.Zoli Creative Commons License 2011.11.29 0 0 70

Az utobbi evekben a 2 Tatraban, Liptoban, meg azert mashol is 10 milliokat fektettek be a turizmusba. 2 eve voltam sielni Jasnan. Nem lehetett panaszom kulonosebb, a termeszet pedig valami hihetetlenul gyonyoru. Egyebbkent most latnak neki a 4. nagy turista kozpont kiepitesenek Liptoban. Az even 30 varon dolgoztak, kitakaritani, megkozelitesi utakat megcsinalni, stb. Tudok tovabbi furdoprojektrol, ami meg fuggoben van. Ugy nez ki, hogy meg szeretnek fogni a hazai es a lengyel furdovendegeket, akik ugyebar eddig csak atutaztak Magyarorszag fele.

 

Energetika:

 

A napelem bum az inkabb panama jellegu, a dotalt felvasarlasi arakon bizonyos penzemberek jol jarhatnak, bar a tamogatasi rendszer megvaltoztatasa miatt lehet hogy megse jon be az extraprofit. Viszont nekilattak tobb vizieromu epitesenek, en 2-ot lattam a sajat szememmel, azonkivul a multkor olvastam, hogy szinten most kb. 20-30 biogaz projekt fut, ami viszont nem a tamogatasok miatt epul. Es meg van egy ket mas projekt is, a nyaron fejeztek be egy ujgeneracios gaz-goz eromuvet, + finiselnek Mohinal lassan, + a tranzit gazvezetek kompresszor allamosainal terveznek ( talan mar epul-epulnek ) eromuveket a hulladekho hasznositasara, + szemetegeto korszerusites, egybekotve villanyaram termelessel. Ezek a nehany millio eurotol ( biogaz ) a nehany 10 millio euron keresztul ( a szemetegeto, a kompresszor allomasok ) a neheny milliard euroig ( Mohi ) terjednek. Az utak is epulnek azert valamivel gyorsabb tempoban, mint ami jellemzo volt a valsag elott, es gyakorlatilag a kivitelezok tobbnyire hazai cegek ( a fovallalkozo is ). Szoval bar az utobbi idoben tul gyorsan novekedett az orszag eladosodottsaga, mar 40 % felett jarnak, eppenseggel epulnek is dolgok, es befektetesek is erkeznek.

 

Jelenleg 100 valahany potencionalis befektetetovel targyalnak, a mult heten asszem 7-el irtak ala a szerzodeseket, az 1700 + munkahely, es ahogy elneztem a szegenyovezetekben tobbnyire. A multkoriban olvastam, hogy folynak targyalasok egy 1 milliard euros befektetesrol is, valszeg repulogepipar, de a cikk alapjan az jelenleg inkabb nem sanszos, mint igen.

 

 

Előzmény: kittinger (69)
kittinger Creative Commons License 2011.11.29 0 0 69

Ezt azért gondold át. A Magas-Tátrában, de máshol is nagyon komoly beruházások voltak. Donovalyban az utóbbi 6-8 év alatt gombamód nőttek ki a földből új épületek, de számos más, középhegységi sípályát, üdülőkörzetet teljesen felújítottak.

Főleg a közép-szlovákiai térségben folyamatos a lakóépületek felújítása, csak a zólyomi úton láthatod, hogy mennyi Viakolort raktak le a falvakban.


Az, hogy mennyire vannak "lemaradva", jól mutatja a napelemfarm-projektjük, kb. 200 (kettőszáz)  telepet raktak le másfél-két év alttt, nálunk erről is csak a szánalmas, röhejes nyálverés megy.


Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 68

Nem írtam, hogy nagy összegeket, legalábbis az építőiparban. A melós szlovákiában sem keresi magát hülyére.

 

Egy haverom klímásként (2 éve) 2 kilót kapott a fizuja alig volt több mint a minimálbér. Télen is megkapta és ebben benne volt a szo-vas is. 

 

Azért nem mindenki rakodógépkezelő, sok helyen lehet télen is dolgozni.

 

A lényeg, hogy a szlovákok "rendszere" még akkor is tutibb, ha valójában kevesebbet keresnek, mert a nyugdíjalapnál nem mindegy. Továbbá pontosan ezért lehetséges náluk a kevesebb adó.

 

Ha itt mindenki előbújna a szürke és fekete gazdaságból, Mo lehetne keleteurópa svájca, bár szvsz előbb menne mindenki tönkre mint ahogy a kormány elhinné, itt tényleg mindenki rendesen fizet adót.  Persze az is lehet, hogy minden nagyvárosban stadionok épülnének és efféle marhaságok. 

Előzmény: _midnite (67)
_midnite Creative Commons License 2011.11.28 0 0 67

Tehát az építőiparban, mezőgazdaságban mondjuk minimálbér körüli értéket kapsz, de a valós érték ennek általában minimum a duplája, de szakmunkásoknál több.  Sőt, mostanában többször hallottam, hogy informatikusokat, más magasabb jövedelműeket is így fizetnek. Kap a csóka papiron kettő és felet, a másik kettőt zsebbe. Az építőiparban ez már szakállas, több éves.

 

 

 

Ennél sokkal rosszabb a helyzet.

 

Bejelentve: keres mondjuk egy rakodógép-kezelő olyan 140 bruttót, túlórával mondjuk 160-at

Bejelentés nélkül: keres mondjuk naponta 10 rugót zsebbe , de cserébe nem kap melót télen (fagyástól olvadásig kb.), melózik napi 12-16 órát, az olyan extrákról hogy munkaruha meg zuhanyzó meg elfeledkezhet.

 

 

Az hogy a magyarok nagy része nagy összegeket kap zsebbe legenda. Ez a 'kap kettő és felet, a másik kettőt zsebbe', legalábbis ha 100ezerben érted kizárt hogy nem kirívóan egyedi eset.

Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 65

Pedig valahogy azokat is kellene, mert fogy a szlovák is.

 

10-20 éven belül az lesz előnyben, akinek sikerült. Ha egyiknek sem, az gáz, cigányisztán lesz, mert a nem integrált cigány simán leszüli kenyéradóit.

Előzmény: Törölt nick (64)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 63

Egyébként a szlovákok jobban jártak volna, ha inkább a cseh koronát tartják meg.

Előzmény: M.Zoli (59)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 62

Én azokról a szlovákokról beszéltem, akiket ismerek.

 

A magyar átlagfizetés meg ne tévesszen meg, mert (sajnos) a jellemző a zsebbe fizetés.

 

Tehát az építőiparban, mezőgazdaságban mondjuk minimálbér körüli értéket kapsz, de a valós érték ennek általában minimum a duplája, de szakmunkásoknál több.  Sőt, mostanában többször hallottam, hogy informatikusokat, más magasabb jövedelműeket is így fizetnek. Kap a csóka papiron kettő és felet, a másik kettőt zsebbe. Az építőiparban ez már szakállas, több éves.

 

Persze. Kajálni pld. olcsóbban lehet szlovákiában, de a én mégis mindig mégis nálunk kajálok, ha a határ közelében vagyok. Nem azt mondom, hogy gagyi, mert már rég nem az, csak a magyar úgy minden tekintetben (kényelem, kiszolgálás, minőség, választék) jobb.  Nem arról van szó, hogy szlovákiában ne találnék most már jó helyet, csak nálunk nem kell keresni. 

 

Az adófizetési hajlandóságban igazad van, de végül is egy egyensúly állt be itt is, ott is. Bármilyen hülyén hangzik, egy itteni vállalkozó adója, persze kockázatokkal alacsonyabbra jöhet ki, mint nálatok.Ergo, hatékonyabban is fejlődik.

 

Félre ne értsd, az ottani rendszer nekem jobban tetszik.

 

A google csak azt képes megjeleníteni, ami "hivatalos".

 

Mellékesen nekünk a "gazdag" szlovákia a jó, mert egyrészt kevésbé baszogatnák az ottani magyarokat, másrészt a jómód felé sorjázó szlovákok nálunk tömegturizmust generálnak, ahogy ez a lengyelek és csehek esetében már egészen jól működik. 

 

 

Előzmény: M.Zoli (59)
M.Zoli Creative Commons License 2011.11.28 0 0 60

Probald meg, aztan ne sirj, ha picsan rugnak.

Előzmény: Törölt nick (55)
M.Zoli Creative Commons License 2011.11.28 0 0 59

A 100 000 Ft-nyi brutto, az kb. a szlovak minimalber. Azonkivul Szlovakiaban az ember nincs annyira szenne adoztatva, mint Magyarorszagon, igy a netto sokkal magasabb. Plane az alacsony fizeteseknel. Abbol a 100 000 -bol kb. 80 000-t, vagy tobbet visz haza.

 

A mostani arakat nem ismerem, reg voltam otthon, de az arszint tenyleg magasabb a magyarorszaginal, viszont nem minden aru eseteben.

 

Infrastruktura tenyleg alacsonyabb szinten all, ez nem vitas. Es a vallalkozo szellem is kissebb a szlovakokban, de azert vedd figyelembe, hogy ott 89-ig nemigazan volt magan szektor, tehat magyarorszagi sorstarsaik 10+ ev tapasztalati elonnnyel indultak. Es valoban, ezt a szlovakok ertelmesebb resze minden tovabbi nelkul elismeri. Viszont sokkal nagyobb az adofizetesi hajlandosag, sokkal kissebb a fekete gazdasag. ;)

 

a fizetesek temakoreben pedig ajanlom neked a googlet, jelenlegi forintarfolyam mellett az atlagbrutto lehet hogy mar a 1,5-szorose a magyarorszaginak, a netto pedig meg tobb.

Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 57

Egyetértek ezzel a forgatókönyvvel.

 

Rögtön béke is lenne és nem zsarolná az ottani magyarokkal a mindenkori magyar kormányt pár szlovák falusi tahó, aki a kis méretek miatt miniszter lehetett.  

Előzmény: Törölt nick (55)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 54

440 ft akart lenni a benzin.

Előzmény: Törölt nick (53)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 53

Nekem is vannak szlovák (nem szlovákiai magyar) ismerőseim. Sőt van egy család, akiknek egyetlen felmenője sem magyar, de annyira szimpatizálnak a magyarokkal és magyarországgal, hogy anyanyelvi szinten tanultak meg magyarul és a gyarekeikre is igaz ez. Nincs akcentusuk.

 

A fizetések tuti nem másfélszeres, szerintem még a Bp.-i átlagot sem éri el. (Ismerősöm 2 nyelven beszél a szlovákon kívül, érettségije van és kemény bruttó 100.000 Ft-ot keres és nem a határnál lakik, hanem kb. 150 km-el beljebb északnyugatra).  Ők a csehekhez és nyugatra mennek, ha jobban akarnak keresni.

 

Igen nagy a munkanélküliség, nagyon nagy gond az elhelyezkedés.

 

Az árak amúgy magasabbak (benzin - 140 Ft, műszaki cikkek, ami nálunk 5-6 ezer az ott 7-9), igaz, nem sokkal, de sokan idejárnak vásárolni. 

 

Ami náluk inkább a gond, az az, hogy maga az ország infrastruktúrálisan alacsonyabb szinten van, továbbá a szlovákok nem annyira élelmesek, nem csinálnak pénzt mindenből mint a magyarok. Ők még nem estek át azokon a nehézségeken, amin mi már igen, nem ruháztak be annyit a turizmusba, kereskedelembe, amennyit már mi igen.

 

(Ez utóbbi általános szlovák vélemény azoktól, akik hozzánk járkálnak, de kint dolgozó magyaroktól is hallottam).

 

 

 

 

Előzmény: sópipa (45)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 50

Ezt kellett volna 90-ben megcsinálni, nem pedig az EU-ba belépni. Max. ez a terület az EU-val egy társulást köt, de jóideig még nem vámmenteset.

Előzmény: v_peti (47)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 49

A cseh, lengyel, szlovén és magyar is hasonló lenne. 

Előzmény: lujo2 (14)
_midnite Creative Commons License 2011.11.28 0 0 48

Adócsaló?

Mlyen törvényt szegett meg valaki azzal, hogy Szlovákiában (Venezuelában, Csádban, mindegy) alapított céget?

Előzmény: Jimbo (42)
v_peti Creative Commons License 2011.11.28 0 0 47

Én is olvastam már ötleteket (jóval korábbról, még az Euró bevezetése előtti időkből (ca. az ezredfiordulóról) Kelet-Európai összefogásról. Kossuth is már akart Duna-menti köztársaságot!

 

Előzmény: farigó82 (-)
bakibaby Creative Commons License 2011.11.28 0 0 46

Majd a magyar nyelvtanárok átmennek Mo-ról jó pénzért ;-)

Előzmény: Törölt nick (43)
sópipa Creative Commons License 2011.11.28 0 0 45

Igen gondolom. Elég gyakran járok arrafelé. Rokonok is élnek Poprádon velük elég gyakran beszélek. 10 éve irigyeltek minket, de kb. 5-6 éve elkezdtek elhúzni tőlünk. Most már egy átlag dolgozó ember sokkal sokkal jobb életszínvonalon tud ott megélni mint itt Magyarországon. Az árak kb. ugyanazok de a fizetések legalább másfélszer jobbak ott. Persze kérdés mit hoz a jövő, tagadhatatlan, hogy a szlovákok még csak 2-3 év múlva fogják megtapasztalni azt amin mi már túl vagyunk. Pl. nálunk 2004-2008 között szabadultak el a devizazombik, náluk az utóbbi 1-2 évben ugrott meg jelentősen a fogyasztási hitelezés. Persze ott van euro itt meg nincs...

Előzmény: Törölt nick (21)
M.Zoli Creative Commons License 2011.11.28 0 0 44

Miert is adocsalok? Nem tudok rola, hogy a szlovak adohatosagok buntetojogi eljarasokat kezdemenyeztek volna tomegesen Magyarorszagrol attelepult cegek ellen.

Előzmény: Jimbo (42)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 43

Az könnyen meglehet. Ha nincs a vevőnek pénze, nem képes megvenni az árut.

Előzmény: bakibaby (41)
Jimbo Creative Commons License 2011.11.28 0 0 42

Szar ügy. Nem fogom sajnálni sem a szlovákokat, sem az adócsaló vállalakozókat, akik oda menekítették a cégüket.

Előzmény: farigó82 (-)
bakibaby Creative Commons License 2011.11.28 0 0 41

Lehet, hogy nem kapják meg :-)

Előzmény: Törölt nick (40)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 37

Mi már lassan egy évtizede segítségre szorulunk. Senki nem segített rajtunk. Miért is segítenénk a tótokon? Ha megszűnik az euró, hát viseljék!

Előzmény: lujo2 (36)
lujo2 Creative Commons License 2011.11.28 0 0 36

azt hiszem, sajnos fordított már a helyzet, mi szorulnánk már segítségre, és nekik sem jutna ez eszükbe velünk kapcsolatban

Előzmény: Törölt nick (35)
Törölt nick Creative Commons License 2011.11.28 0 0 35

Én nem annyira szeretném megmenteni őket.

M.Zoli Creative Commons License 2011.11.28 0 0 34

Miert? Mit vartal? Nincs egy olyan brigad a Foldon, aki a Gyurcsany-Veres, es Orban-matolcsy duokkal velemenykozosseget vallalna. Egyik allam sem szuicid hajlamu ennyire, vagy pedig eleve sajat vilagbajnok aspirans elquro csapata van.

Előzmény: sün!sün! (13)
M.Zoli Creative Commons License 2011.11.28 0 0 33

Igen!

 

Tomott sorokban vonulnak az emberek Magyarorszagra a szlovakia nyomor elol. ;)

Előzmény: farigó82 (25)
M.Zoli Creative Commons License 2011.11.28 0 0 32

Szlovakiaban 2011 1. negyedeveben 923 Euro ( 290 000 Ft ), ami nettoban 704 Euro ( 221 300 Ft netto ), ha nincs gyerek, volt a rezidensek atlag kezdoje. Szerintem ha ezt kozlod azzal a 3000 Magyarorszagi rezidenssel, aki beremelest akar, akkor Szlovakia sokkal hamarabb kitolti az esetleges hianyt.

 

Amugy egyelore elnapoltak a szuksegallapotot, dec. 1-en aki alairja a kormany altal kinalt 300 Euros fizetesemelesrol szolo szerzodesmodositast, az minden tovabbi nelkul visszalephet. A kormany a szakszervezettel mar nem targyal, most az orvosokkal targyal, kozben toboroznak orvosokat kulfoldon, az ukranoknak konnyiteseket adnak, es a hadsereg orvosai fognak meg beugrani. Kozben varjak, hogy az orvosok kozul ki fogja magat meggondolni, mostanra mar csak 2000 orvos makacskodik. Amugy az egesz sztori miatt asszem altalanos megvetest kapnak az emberektol, az orvosszakszervezet tul messzire ment, es tul pofatlan. Egyszeruen csak penzt akarnak kizsarolni.

Előzmény: Törölt nick (21)
sierra Creative Commons License 2011.11.28 0 0 31

No more drugs to this man pls.

Előzmény: farigó82 (-)
farigó82 Creative Commons License 2011.11.27 0 0 29

Hát igen. A jövő nehezen kiszámítható, így muszáj felkészültem elébe mennünk.

 

Fontos, hogy első körben nem pénzügyi segítségre gondoltam (ne utaljon át a magyar kormány a szlováknak pénzt a semmire), hanem a visegrádi országok közös munkájára, amelynek során megterveznénk, hogyan léphetnénk tovább, ha fölbomlik az Eurózóna.

Előzmény: Christopher Moltisanti (2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!