A topicban próbálunk tanácsot adni az erős, egészséges citrusok neveléséhez, szaporításához.
Érdekességeket, hasznos információkat osztunk meg egymás között a citrusok világából:)
Legfőképp ajánlott weblap, pl. ahol igazán sok jó infó található:
http://www.friweb.hu/quicktor57/
Kedves Citrusbarátok! A segítségeteket kérem, mert évek óta nem tudok úrrá lenni a citromjaim hiánybetegségén. A narancsokon is jelentkezik, de sokkal kisebb mértékben. Nagy el vagyok keseredve. A lenti képen az egyik legdurvább eset (sima citrom) látható. A többség akit kérdeztem vashiányra tippelt. Én is évek óta arra gyanakszom. De miért? A talaj citrus talajkeverék, savanyú tőzeg, érett marhatrágya és kertészeti perlit keveréke. Talajfedés fenyőháncs. Öntözővíz kizárólag fordított ozmózissal lágyított csapvíz, aminek a PH-ja alapban 7, EC-je kb 20-30uS/cm. Ennek PH-ját időnként ecettel beállítom 6-ra. Tápoldatozás Vitaflora citrus tápoldattal. Havonta-kéthavonta kapnak vaskelátot öntözővízbe. A talaj PH-ját még soha nem mértem. Mit rontok el? Vagy ez nem is vashiány? Kínomban már magnéziumra gondolok, most el is kezdtem nekik adni, de állítólag annak a jelei néha csak évek múlván látszanak. Segítsetek!
Sziasztok ! Segítségeteket szeretném kérni. Van egy 2 méteres narancsfám, összes levelét lehullatta ( attól félek, hogy már nincs remény a megmentésére. lefényképezem és rakok fel róla képet csak a hosszú törzse maradt meg. Lehet még rajta segíteni???
sziasztok...a pici ( 80cm) lipo citrom fácskám ennyi bimbót termelt :) kb...210db volt, remélem végre növekedésre birom sarkalni.... 4 éves a fa, és igen nehezen növekszik. Valakinek jótanács...tipp ?
Lehetne Hozzád kapni valami direkt elérést (mondjuk E-Mail-t)? Tehát azt javaslod, ne is próbálgassam, mert nem érdemes. Azt már lehet tudni, hogy hol lenne májusban a börze?
Nem tudok róla hogy vízben vagy talajban jól gyökeresedne, általában oltják.
Májusi börze alkalmával -már beszéltük Citrusligettel-, hogy lenne egy pár fős oltogatós összejövetel, ezen esetleg tudnánk oltani ilyet. De ez még képlékeny.
Nemrégiben "Citrus-liget" felhasználóval beszéltem, s azt javasolta vegyem fel Veled a kapcsolatot, mert Te nem csak hogy megfelelő szakértelemmel bírsz a citrusok terén, de még segítőkész is vagy. Szeretnék otthonra egy szép Citrus Hystrix növénykét a levele miatt, s "Citrus-liget" lenne olyan kedves, hogy adna Nekem néhány ágat oltványnak, de nincs mibe raknom, mert még csak most kezdek el citrusfélékkel foglalkozni, így semmilyen alanyom sincsen, amire olthatnék (még vadcitrom sem). A kérdésem az lenne Hozzád, hogy milyen valószínűséggel lehet dugványozni - esetleg vízben gyökereztetni - ezt a fajt?
Nekem van egy édesnarancsra oltott papuana, még semmi baja nincs, a vashiányt leszámítva. Hiába savanyítom és adom a vasat neki, valamiért nem akar zöldülni, lehet át fogom ültetni. (kell oltóág?)
Most nem vagyok biztos hogy ilyen párosítást oltottam e, de mintha nem lenne nyerő a dolog.
Ami most új tapasztalat, a microcitrusokat (főleg a Papuana) említve, édes narancs alany nem tetszik nekik, az oltás helyénél széthasadt a kéreg, sajna papuana másik példány le sem volt oltva még, így újra beszerzős.
Bizony. :) Bár grapefruitoknál nem nagy csoda. Úgy tudom, hogy most hozni fog egy szem virágot, és jónéhány évre le is tudta a virágzást. Ha jól emlékszem Chez-nek is volt ilyen, neki kötött a virág és elkezdett fejlődni a gyümölcs.
Talán az idén lesz a lime-okon termésem a tavalyinál több, de még virágzás előtt állnak. A cédrátot ne add fel, tavaly a maxima maradt ki nálam egész télen, zörgősre voltak a levelei száradva, de csodásan magához tért.
Nemrég ültettem át őket, kaptak trágyás földet. Szerinted mikor adhatok Universolt is nekik?
Nálam a máltai lime kötött most, meg talán a nápolyin is volt virág?...
A kínai cédrát viszont -ég a pofám-, de egy nagy cserép mögé elbújt télen és hetekig nem volt télen locsolva pedig csak 2 fok volt, sajna úgy néz ki teljesen kiszáradt, igaz vékony pici dugvány volt, kb 5-6 centi magas.
Bizony maxima! Hülye fejjel meghagytam, kb citrom méretű. Valóságban sokkal narancsszínűbb, sőt egy-egy rózsaszínes beütés is van, ezek a fényviszonyok miatt nem jönnek ki...
Csak találgatni tudok, a tippem valami cédrát, a rücskös héja miatt, de a formája nem látszik. Csak nem Maxima? Ha az, akkor mekkora lett? A növény még nem lehet túl nagy.
Köszönöm szépen a tippeket! Termést nem szeretnék (pláne nem jó minőségűt :) ), szóval az oltás kimarad. A teleltetésnek utánanézek, bár az előző 2 telet simán kihúzta a szobában, egy haja szála sem görbült.