Keresés

Részletes keresés

W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 38

Kenyában sajnos gyakorlatilag a függetlenség óta csak romlik a helyzet, és ezért lett az utóbbi években már népszerűbb a valaha kevésbé ismert, de ma politikailag stabilabb Tanzánia. De azért én nem találtam olyan drámainak a kenyai helyzetet, és mindenhol mászkáltam egyedül.

Nekem az jött le, hogy még mindig Kenya az érdekesebb/változatosabb ország, főként az északi sivatagos vidékei és színes törzsei miatt. De szafárikra TZ legalább olyan jó, és egyértelműen "nyugisabb".

Ha pedig olyan Amboseli képeid nem lesznek, na bumm, majd lesznek másmilyenek.

Így is, úgy is, ez is, az is nagy élmény lesz/lenne.

Előzmény: Léna007 (36)
Léna007 Creative Commons License 2011.08.27 0 0 37

A Briggs könyveket nálunk is lehet kapni, de nincs német fordításban, angolul meg én csak éppen csak hogy elnyefegek.

Előzmény: W.L. (33)
Léna007 Creative Commons License 2011.08.27 0 0 36

Köszi ismét mindkettőtöknek. A fényképezés szempontjából csak a távolság érdekelt, hogy kell-e hozzá valami mega-giga zoom. :-)

 

Igen, egy másik párhoz csatlakoztunk, akikről még semmit sem tudunk, azt sem, hogy a mi korosztályunk-e. Viszont ha mi foglaltunk volbna csak kettőnknek, akkor is meg lett volna rá az esély, hogy max. 6 főig csatlakoznak hozzánk mások, így azt gondolom, ezzel a zsákbamacskával így is úgy is számolnom kellett volna. Azt gondoltam, hogy a szafari lefolyása (így útvonala is) fix, attól nem térnek el. Hát nagyon remélem, hogy ez nem kívánságműsor lesz és majd állandó veszekedésben leszünk a zsákbamacskáékkal. :-)

 

Hát akkor nem lesz olyan képem, jól megjártam, lehet hogy mégis Kenyába kellett volna menni???? De ott (úgy tudjuk) most nem annyira nyugis a helyzet, ismerős nem olyan régen volt és azt mondta, a szállodából csak fegyveres kíséretben lehetett kimenni. Én valahogy így nem szeretnék nyaralni, ez volt a legfőbb nyomós ok, ami Kenya ellen szólt.

 

Igen, útikönyvből + fórumból szoktam felkészülni, meg indenféle útibeszámolókból, amiket elolvsok, jegyzetelek...

Két könyvet vettem (néem persze) az egyik a Doumont sorozat Kenya - Tansania-ja, a másik pedig ez. Utóbbi iszonyat jó, nagyon informatív...magyar könyvet nem veszek, mert azt a párom nem érti, angolt sem, mert azt meg én alig értem. :-)

Előzmény: W.L. (33)
W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 35

Hogy pontosan milyen hideg volt éjjel, azt nem mértem le, de abból megsaccolhatod, hogy a sátrunk mellett csörgedező patakocska széle reggelre befagyott...

 

Előzmény: W.L. (34)
W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 34

A Mount Kenya túra szuper állatokra is, zebrák, bivalyok, jókora agyaras elefántbika és persze sok szirti borz, kisebb antilop és majom volt látható a hegy körül.

Persze azért nem olyan mennyiségben, mint a síkvidéki parkokban, de egy hegymászás ráadásaként gyalogosan látva őket nagyon meg voltam elégedve.

Magassággal és a vízzel semmi bajom nem volt (pedig a csúcsot a túra 2. napján másztam meg!) de a legmagasabb táborhelyen kutya hideg volt éjjel.

 

 

 

 

 

Előzmény: Léna007 (31)
W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 33

Egyetértek vele, ha TZ a régi álmod, oda kell menni.

Örülj neki, hogy megengedhetitek!

A tömegeket a hatalmas Serengetiben biztosan el lehet kerülni, csak akkor alighanem fel kell áldozni a legfrekventáltabb mert legígéretesebb területet (Seronera) és a rádión kapott infókkal látható ritka fajokat és jeleneteket. Erről meg nektek a másik párral (ugye azt írtad, csatlakoztatok másokhoz?) is meg kell egyezni.

 

De azokat a Kili előtt legelésző elefántos fotókat tudtommal általában a kenyai Amboseli NP-ban készítik... ;-)

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Amboseli_National_Park

 

http://www.fredhoogervorst.com/photo/05355d/?PHPSESSID=ea46579e27fa040c74b294e024824864

 

Egyébként nem tudom mennyire szeretsz útikönyvekből felkészülni, de ha igen, nekem nagyon bejött ez, toronymagasan a legjobbnak találtam, és rengeteg tipp van benne arról, hogy lehet a legtöbbet kihozni az olyan szervezett szafarikból is, mint a tiétek:

 

http://www.bradtguides.com/Book/213/Tanzania.html?prodid=80

 

Van egy rövidebb változata is ami csak az általatok felkeresett vidékekre koncentrál, de én akkor is inkább venném a teljeset, olvasnivalóul. De íme:

 

http://www.bradtguides.com/Book/175/Northern-Tanzania.html

Előzmény: Léna007 (30)
neomedia Creative Commons License 2011.08.27 0 0 32

azert nem ezt irtam, pl. ez egy eleg kozeli - es ertheto okokbol eleg szar - foto.

 

 

nem a fotozasert mentem, viszont jo volt - termeszetesen kiszallva az autobol fotoztuk az oroszlanokat - amikor az egyik megunta a pozolast es korbejart minket:)

nem volt rossz vadaszo gepardot latni, es a tiedhez hasonlo vizilovas kepeket lehetett csinalni - persze itt is ki kelllett szallni az autobol es lesetalni a vizhez -, nyilvan profi geppel ezeket is jobban meg lehet orokiteni, Lenat ez erdekelte.

 

engem igazabol az oroszlan erdekelt, orrszarvut, elefantot, zsirafot, zebrat mar mashol lattam kozelrol, szoval jo volt.

 

 

 

 

Előzmény: W.L. (29)
Léna007 Creative Commons License 2011.08.27 0 0 31

Igazából állatokat látni a Merura felfelé menet, az első napon remélek. Sok német nyelvű beszámolót elolvastam Merumászásról, majdnem mindeki látott egész közelről zsiráfot, néhányan elefántot és a legtöbben bivalyokat. Ez utóbbi kettőtől van némi félelmem, csak így sétálgatni egy rangerrel a pusztaságban, az meg majd megvéd. Hát nem tudom, elég gyorsan reagálna-e adott helyzetben. Egyik beszámolóban olvastam, hogy jöttek lefelé a Meruról és jött egy kisebb elefántcsalád és a ranger felküldte őket a fákra a biztonság kedvéért, míg elmennek az elefántok. Hát szerintem az elefánt simán leráz egy kisebb fáról. Ez lesz még csak izgi.

 

Neked W.L. Mount Kenya mászásnál volt valami hasonló élményed?

Hogy bírtad a magasságot és az ott kapott vizet? Milyen hideg lehet kb. a csúcsmászás éjszakáján? Mindeki mást mond erről.

 

Léna007 Creative Commons License 2011.08.27 0 0 30

Köszi mindkettőtök válaszait és képeit! Ezen a tömegen kicsit megdöbbentem, mert minket mindenhol azzal akartak a drága ár mellett fogni, hogy ugyebár ez "privát szafari", csak mi ketten leszünk ott. :-) Amúgy W.L., nem több ezer eurós. Nagy játszmába került, de azért sikerült legalább az egy ezerig lenyomni. Még így is nagyon sokalljuk. Volt egy keretünk erre az utazásra, azon már most túllőttünk. Ha feneketlen pénzforrásaink lennének, még nagyon szívesen elmentem volna egy ballon szafarira is a Serengeti felett, mert az biztosan csodás élmény lehet, de az is 4-500 Euro volt fejenként arra a 2-3 órára. Őrület. Ezt már nem tudjuk megengedni magunknak.

 

Ti mindketten sokat utaztatok már, sok hasonlítás alapotok van, sok mindent megéltetek, láttatok. Nekünk ez az első ilyen igazán "nagykaliberű" utazásunk, nekünk az eslő állat is nagy csoda lesz. Később láttam katalógusokban, hogy más afrikai államokban sokkal olcsóbb egy hetes szafarik is vannak, de ha már legalább egy évtizede Tanzániáról álmodoztam, nem voltam képes máshova menni, pedig párom rábeszélt volna. Nekem muszáj ott állnom a Kilimandzsaró lábánál, a nappalink falán is róla van egy kép, naplementekor, elefántokkal előtte. Egész életemben egy ilyen saját fotóra vágytam. :-)

W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 29

Világos hát - akkor ezért mulasztottátok el a közelebbi fotólehetőségeket. ;-)

Előzmény: neomedia (28)
neomedia Creative Commons License 2011.08.27 0 0 28

Mi vettunk repjegyet BUD-AMS-DAR//ZNZ-NBO-AMS-BUD (KLM + Kenya Airways), aztan sajat berelt TEREPJAROVAL mentunk vegig, kb erre:

 

Dar Es Salam/Morogoro/Mikumi/Udzungwa/Dodoma/Kondoa/LakeManyara/Karatu/Ngorongoro/Serengeti/Arusha/Moshi/Dar Es Salam (+ Zanzibar Town/Nungwi/Jambiani)

 

Az NP-kben sajat satorban aludtunk, magunk foztunk, nem volt vezeto, Walkie-Talkie, stb, tehat senki nem szolt semmirol.

Remelem igy mar vilagos...


 

Előzmény: W.L. (27)
W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 27

Mindenki sajáttal van (mi is hármasban voltunk egy kocsival) de a nagyobb/ritkább attrakciókról ugye szólnak egymásnak a vezetők, így azoknál összegyűlik a nép.

Pár jó fotót így is érdemes csinálni azokról is, de sokáig mi sem időztünk az ilyen szitukban. Profi fotósok viszont igen, azoknak csak a fotók számítanak, a körülmények már nem.

Előzmény: neomedia (26)
neomedia Creative Commons License 2011.08.27 0 0 26

mivel mi sajat terepjaroval voltunk es tudatosan kerultuk a befizetett szafarin levo autos karavanokat, mas volt a helyzet.

 

Előzmény: W.L. (23)
W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 25

És ha már belelendültem a "szomszédolásba" (végtére is asszem TZ szomszédai közül csak Kenyának van itt külön topikja, az is "nyaralós") akkor itt egy "másfajta" élmény/fotó is Ugandából - ami azonban TZ nyugati peremén is készülhetett volna...

 

"Az ember árnyékában" csak nekem lett volna egy gyerekkori kedvenc olvasmányom? ;-)

 

 

W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 24

Ha már vízilovak... ezeket Malawiban egy "gyalogos szafarin" lehetett ennyire megözelíteni:

 

 

 

Végül is minden ország/park tud valami újat nyújtani.

Előzmény: neomedia (21)
W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 23

Ezekhez semmi különösebb nem kellett:

 

 

 

Ugyanaz a család 2 napon, a második véres kép az, ami körül a 15 autós tumultus alakult ki. Az elsőnél egyedül nézhettük őket.

Előzmény: neomedia (21)
W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 22

Jut eszembe zebrát és zsiráfot én még szafari nélkül is láttam Tanzániában, mikor a Darból Zambia/Malawi felé vezető főúton busszal átmentünk a Mikumi NP-on... már pedig annál a ti pár ezer eurós szafáritok csak többet kell, hogy nyújtson! ;-)

Fog is, az tuti.

 

Csak a tömegre legyél felkészülve - a legtöbben ezt nem mutogatják fotóikon:

 

 

 

Persze nem minden parkban és minden állatnál alakul ki ilyen "dugó", de a legnépszerűbb Serengetit és Ngorongorót megjártak szerint 1-1 30 kocsiból álló "boly" sem volt ott ritka.

Nekem Kenyában asszem 15 volt a "csúcs", egy lakmározó gepárdcsalád körül.

De mindig gondosan félhold alakban álltak az állatok köré, hogy mindenki olyan fotókat készíthessen, amiben a fotóalany mögött csak a végtelen üres szavanna látszik! ;-)

A kevésbé népszerű Zambiában és Ugandában azonban soha nem kellett más kocsikkal "osztozkodni" az élményen.

Előzmény: Léna007 (19)
neomedia Creative Commons License 2011.08.27 0 0 21

vizilohoz, gepardhoz nem artott volna, elefant, zsiraf, zebra nem volt gond (3x optikai zoom).

volt, hogy nekunk kellett kiterni.

 

 

Előzmény: Léna007 (19)
W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 20

Elefánthoz ennyire jutottunk közel - TÚL közel azért nem ajánlatos:

 

 

Zsiráf, zebra meg végképp nem gond.

 

Mondjuk annyi a különbség, hogy míg Kenyában illetve Zambiában szabadon kószálhatnak a kocsik a parkokban, addig a zsúfoltabb tanzániai parkokban már az utakon kell maradniuk, tehát ha nincs közel egy állat az úthoz, a kocsi nem hajthat oda hozzá (elvileg).

De szerinte az általad felsorolt fajokat nem lesz gond közelről látni úgy sem.

Előzmény: Léna007 (19)
Léna007 Creative Commons License 2011.08.27 0 0 19

Mert pont ezt kerdeztem (bocs most nemmegy az ekezet), hogy eleg közelröl lehet-e öket latni. Ezekszerint igen. Bar en elefantot es zsirafot szeretnek latni, a többbi mar csak mind plusz bonusz lenne, az oroszlan erdekel a legkevesbe, zebra is jo lenne...de izgi lesz! :-)

Előzmény: W.L. (18)
W.L. Creative Commons License 2011.08.27 0 0 18

Miért kéne?

 

Ehhez sem kellett:

 

 

Ezért:

 

Előzmény: Léna007 (17)
Léna007 Creative Commons License 2011.08.26 0 0 17

Köszi. Az oroszlánhoz elég volt egy mezei kompakt digikamera, vagy kellett valami ultrazoom kütyü?

Előzmény: neomedia (16)
neomedia Creative Commons License 2011.08.26 0 0 16

táj + állat:

 

 

Léna007 Creative Commons License 2011.08.25 0 0 15

Bocs, wordben írtam, onnan másoltam be, és ilyen hülye lett a formátuma. :-(

Léna007 Creative Commons License 2011.08.25 0 0 14

Szia Rebkaa!

Örülök, hogy írtál.

Nálam úgy volt, hogy évek óta arra fixálódtam, hogy ha összejön a pénz, elmegyünk és megmásszuk a Kilit. De közben elolvastam jó pár könyvet olyanoktól, akik megmászták és tisztában lettem vele, hogy azok az emberek vagy eleve rendszeresen sportoltak, vagy legalábbis egy évig edzettek, készültek a mászásra, mi meg a az évi pár Alpok-beli 2000-es hegyeinkkel nem bírnánk a Kilit, semmi kondíciónk nincs és bizonyítási mániában sem szenvedek, így az ésszerűség lebeszélt róla, de azért teljesen hegy nélkül nem akaratam maradni, így a Merut választottuk (megjegyzem, ahhoz sincs kondíciónk, de most ráedzünk, (elkezdtünk futni, bringázni, úszni). Nekem nagyon tetszik az a hegy, szerintem sokkal szebb, mint a Kili, végigmennei a beszakadt kráterperemen és belül a régi kráterben látni az újabb kisebb belső vulkanikus kúpot. Nekem meseszép, amúgy is nagy vulkánrajongó vagyok.

 

A kajáláson is aggódom, mert nekem a megerőltetéstől leesik a cukrom, rosszul szoktam lenni, ott meg majdhogynem éhezni fogunk. Iszonyú nehéznek tartom, hogy egy bőröndbe pakoljak be 23 kilós határig három nyaralásra valót, mert egyszer a hegyre a cuccokat, meleg cuccot, felszereléseket, esővédőcuccokat, energiaszeleteket, hálózsákot. Aztán a szafari

ra tök más dolgokat és végül Sansibárra megint másokat.

Mi a Kilimanjaro Airportra érkezünk, oda jön értünk az arushai szállodásunk, két napig piheünk, utána megyünk a Merura.

Repülőjegy: München-Frankfurt (L

ufthansa) Frankfurt – Addis Abeba – Kilimanjaro (Ethiopian Airlines) majd később Kili – Sansibar (Precision Air) és végül Sansibar – Addis Abeba – Frankfurt - München (Ethiopian) összesen 900 Euro.
 

A Kilimanjaro túrákat itt 1000 Euro/fő felett kínálják. A Merut 500-800 között.

A szafari egy harc volt. Mi is Lake Manyara – Serengeti – Ngorongoro NP-okba megyünk. Mindenhol pokoli árat akartak, mndván, hogy ez "privát szafari" és csak mi kettn leszünk, milyen jó is lesz ez nekünk. De ez minket nem hat meg. Azt is mondták, ha jön arra az időpontra jelentekző még (max. 6 főig) akkor olcsóbb lesz a szafari, de hát hol van garancia arra, hogy csatlakozik hozzánk valaki pont arra a dátumra. Akkor visszadták volna az árkülönbözetet. Csak egy iroda volt hajlandó ezt fordítva eljátszani, hogy megmondta kérésünkre, hogy hol foglaltak már szafarira, és mi csatlakoztunk arra az időpontra, így kapásból 500 eróval olcsóbb lett fejenként. Ezt is német irodától foglaltuk. Jobban bízunk az eddig bevált német precizitásban!

A Meru után két napot pihenünk Arushában (egy német fickó lodge-ában), aztán megyünk az 5 napos szarafira és végül át Sansibárra. Az ottani szállást is német utazási irodától foglaltuk. A repülőjegyeket magunk, a neten.

Láttatok mindenféle állatot a szafarin?? Közelről is, vagy csak nagyon messziről? Hol laktatok, lodge-ban vagy sátorban? Mi odat

elepített nagy, berendezett sátorban fogunk lakni (tented camp). Ha ilyenbel laktál, milyen volt (higiénia, ellátás terén)??
Férjed melyik tablettát szedte, Lariamot vagy Malarone-t (a hegy miatt kérdem direkt őt, de gondolom ugyanazt szedtétek).

Szóval még itt is erős kétségeim vannak, hogy kibírjuk-e. A hegyi betegség egy kérdés, azt nem tudom, hogy reagálunk majd rá, de ami jobban izgat, hogy pl. az ivóvizet cisztrenákból kapjuk majd és egy Kili szakértő, aki az összes úton felment és nagyon jó könyvet írt, azt írja, hogy az egyszeri rövid felfőzés nem öli meg

a bacikat, egyebeket, még kell majd bele fertőtlenítő tablettákat is dobni, de ettől nagyon félek, nehogy ott szedjünk majd össze valami tífuszt vagy kolerát.

Mi előbb német utazási irodáktól kértünk árajánlatot mindenre. Simán fejős tehénnek néztek. :-) Azután helybáli, tanzániai cégektól, e azok még sokkal többet kértek, ráadásul én nem bízom idegenekben, nem utalgatok szívesen pénzt külföldre és mindenhol óvva intettek a helybéliektől, mert állítólag sok csaló van, így végül addig kerestünk jó árban f

ekvő ajánlatot, míg találtunk német irodánél mind a Merura, mint a szafarira.

Köszi, üdv

 

ja, bővebben itt olvashatsz az egészről a blogomban.

Előzmény: rebkaa (13)
rebkaa Creative Commons License 2011.08.25 0 0 13

Folyt köv.

A Kili mászás 5 napig tartott, én addig egy csodálatos, feljethetetlen safarin voltam L.Manyara, Serengeti, Grorongoro crater.

Arushaban nézelődtünk, mikor megszólított Új -Zélandi srác , aztán jött még egy svájci, ők is társat kerestek, hogy olcsóbb legyen a terepjáró.

Kaptunk 3 sátrat, egy vezetőt, aki sofőr és szakács volt egyben, szép komótosan bevásárotunk a szupermarket-ben, majd elindultunk.

Én egy kicsit hamarabb értem vissza, Moshiban nézelődtem egyedül. Soha senki nem akart bántani, az utcán a varrógép melett ülőkkel beszégettem, nagyon kedvesek az emberek.

Előtte olvastam olyanokat, hogy kitépték a kisbuszban üllve a nyakából az aranyláncot. Én eleve nem megyek egy afrikai szafarira aranylánccal, de nem is tudom elképzelni.

Sajnos Tanzániában csak ezekre volt időnk, lebuszoztunk Tangába, majd onnan egy nagyon kedves angol-kenyai(a Colobus majmok megmentője a Diani beach-on) vitt bennünket vissza teljesen önzetlenül, mert megtudta a recepcióstól, hogy oda megyünk. Este bekopogott, szívesen elvisz.

Szóval mi csak csupa-csupa pozitiv élménnyel jöttünk meg.

 

Off. Pugliában, Dél-olaszországban nem jártatok véletlenül? 1 hónap múlva mennénk,nem bírtam ellenálni, hogy 6 főre 48.000ft-ért tudtam venni repülőjegyet Bariba. Most erre készülök lelkesen. Azért Afrikábval is álmodom.., de azt sokszor.

Írj valamit, honnan, hogyan, mikor mentek, tervek?

üdv. Margó

rebkaa Creative Commons License 2011.08.25 0 0 12

Szia Léna,

Kizárólag az utazós topikon vagyok fellelhető, mert mindig mennék.Párszor "találkoztunk"

A Kilimandzsáróra  nem másztam fel, de a férjemnek mindent én szerveztem le, úgyhogy valamennyire képben vagyok vagy voltam pontosabban, mert 4 éve jártunk ott. Most újra nézelődöm, mert februárban lejár a Lufthansánál 86.000mérföldünk és pont Tanzánia kijönne belőle. Namibia is a vágyaim között van, de ahhoz kevés a pont.

Szóval Tanzánia: A Kili mászás 850 dollárba került, itthonról foglaltam le. Minden magánszervezés volt, de megjegyeztem. Bármivel is kár volt erőlködni. Ez Afrika, itt semmi sem úgy történik, ahogy eltervezed. Küldtem 100 dollár előleget is, hogy aznapra biztos legyen a párom regisztrációja, mert maximálva volt az 1 napi létszám. Hát, persze hogy nem így lett. Időnk nem volt, minden kiszámolva, nem akart egy napot veszíteni. Elindult a Machame úton, ami egy kicsit nehezebb.Végül a férjem nem jutott fel a legtetejére, mert 5800-ról írt egy SMS-t, hogy nem akar ott meghalni és lejön. Nagyon rosszul viselte a magasságot, pedig előtte járt a 4800-as Mont Blanc-on, mindig 4-5000-es hegyeket mászik.

Talán több idő kellet volna az aklimatizációra. Eléggé le volt gyengülve is amikor elindult, mert mi egy kicsit elszúrtuk a dolgot. Úgy gondoltuk először lazulunk 4 napot Kenyában a Diani beach-on, feltérképezzük hogyan jutunk át Tanzániába busszal. Elindultunk február 3-án -18-ból +40-be(nekem a Gorongoróban 46 fok volt!!), 13 órát zötykölődtünk földutakon a 330km-re lévő Moshiba, meg azt gondolom a malária tabletta sem tett jót a kondinak.

Szóval, ha mégegyszer megyünk akkor biztos, hogy első a hegy lesz és minden utána.

Na meg megpróbálunk most egyenesen Arushába repülni, akkor ilyen ingyen jegyre csak Mombasaba volt hely.

Malária tabletta: Sokan mondják, hogy nem kell. Mi beszedtük. 4 gyereket hagytunk itthon, én nem szerettem volna kipróbálni a betegséget.

A sárgaláz elleni oltásról a könyvet kérték a határon, hepatitis kombival pedig amúgy is be van oltva az egész család, az máshova sem árt.

 

Előzmény: Léna007 (10)
W.L. Creative Commons License 2011.08.25 0 0 11

Hát igen, eddig nem hemzsegnek az érdemi hozzászólók.

Ami pláne a Kenya és Zanzibár topikokhoz képest fura.

Végtére is Tanzánia azért nem a világ vége.

Előzmény: Léna007 (10)
Léna007 Creative Commons License 2011.08.25 0 0 10

Szépek, köszi és tök jó, hogy tud valaki hozzászólni.

Előzmény: W.L. (9)
W.L. Creative Commons License 2011.08.25 0 0 9

És akkor még pár kép, kicsit színesíteni ezt az új topikot.

Állatos nincs mert én szafarin csak Kenyában, Zambiában illetve Ugandában voltam, Zanzibárra meg ugye külön topik van.

Így csak egy ismertebb és pár kevésbé ismert látnivaló, a tengerparti Kilwa romjaitól a kongó határt alkotó Tanganyika-tóig:

 

 

 

 

 

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!