Keresés

Részletes keresés

Attila610311 Creative Commons License 2017.07.09 0 0 1881

Köszönöm a leírásod.

A kémény jelenleg egy sima téglakémény 200-as bélmérettel, mely bélelés után 180-as lesz.

Én az Idro 30 és az idro 50 között ingadozom. Túlméretezni nem akarok.

A nappali az átalakítás után 22 m2 lesz. (Egy kis szoba és a folyosó közti falat elbontom) Így a nappali megkapja a folyosó légterét is, ajtó nélküli kapcsolatban a konyhával, 15 m2 és egy kis dolgozóval, 6 m2. Az utóbbi lesz télen a leghidegebb helység a sok ablak (3 rétegű hőszigetelt) és a külső falak miatt. A tervezett kandalló másik oldalán egy kis helység van, ami korábban padlásfeljáró volt, jelenleg mellék helység és padlásfeljáró. A levegőt felülről is kapja. Innen gondoltam a levegőt és a vizet a kazánhoz vinni, és itt a csatornába vezetés is kis átalakítással megoldható. Bár ez utóbbit ha lehet a kazánházba vinném inkább.

A kazánház az épület túlsó oldalán van. Ide kell kivezetni az előre menő és a visszatérő vezetékeket és az elektromos érzékelők vezetékeit. Persze kérdés, hogy ebből mennyi lesz. A kazánházba gondoltam a kandalló primer szivattyújának az elhelyezését is. Itt kapcsolódna össze az épület fűtésével és az indirekt használati meleg víz fűtő vezetékével.

Puffer tartályról egyenlőre lebeszélnek, mondván, akkora késleltetést ad a rendszernek, hogy a nappaliban szauna lesz, a radiátorok meg még hidegek lesznek.

A tapasztalatok érdekelnek. Sajnos kevés topik működik most a kandallós témában. Amit eddig olvastam 2014 után elhalt. Pedig az akkor épült kandallókról most lehetne írni, hogy mennyire váltak be.

Még el akarok menni Sárvárra is, megnézni a bemutató termet.

üdv

Előzmény: ronkovik (1880)
ronkovik Creative Commons License 2017.07.03 0 0 1880

Hali!  megpróbálom röviden összefoglalni, nekem egy szintén 85 m2 körüli házam van igaz 290 és 310-es belmagassággal. Szigetelés a homlokzaton 10 cm eps, a födémen 30 cm üveggyapot, kb 50m2 en a padló alatt 5 cm, nekem egy idro 50-em van, a 30m2-es nappaliban szaunát csinál úgy, hogy ott a radiátorok le vannak zárva, és mindig nyitva vannak az ajtók, a kandalló szolgáltatja a meleg vizet is, egy 120 literes indirekt tároló segítségével, 4 embernek télen kiapaszthatatlan. Maga a kandalló nem egy igazán kifinomult szerkezet, találhatók a piacon jobbak is, de ez most mellékes. (korábbi tapasztalatok a kandallós topikban, meg talán itt is)

Ami szerintem kell a telepítés előtt: előre és visszatérő kiépítése a kazánházig, vagy ahol csatlakozol a rendszerre, szigorúan fém cső (réz, szénpress, sima szénacél, bármi lehet) , műanyag 5 rétegű tilos!!! Keresztmetszete ne legyen kisebb a kandalló csonkjánál ( 1 " ha jól emlékszem), 1 hálózati víz betáp a biztonsági hűtőhöz,( szerintem csak a beépített biztonsági hőcserélős változatot érdemes megvenni) ez lehet 1/2" is, a kandalló burkolata alatt szintén fém cső. A hűtővíz elvezetéséhez szintén fém cső, egészen addig ahol be tudod kötni a szennyvíz csatornába, vagy kivezeted a szabadba, ügyelve arra, hogy működés esetén senkit se forrázhasson le, ill. semmilyen körülmények közt ne fagyhasson el. Ha külső levegő bevezetést szeretnél (célszerű, ha műanyag nyílászáróid vannak) akkor a padlóban, vagy a fal mellett egy 125-ös, esetleg 160-as pvc csövet vezess a kandallóig, érdemes szigetelni kívülről, mondjuk polifoammal, sajna maga a kandalló nem teljesen külső levegős, az üveg öblítő másodlagos levegőt a lakótérből veszi, a szoba légellátásánál erre is gondolni kell. Gégecső beépítése a falba ( áramellátás, vezérlés kábeleinek)

 

Kéményről nem írtál,  milyen van? ha nincs semmilyen akkor a legegyszerűbben egy saválló szerelt kéménnyel jársz, könnyű telepíteni, nem kell hozzá építési engedély stb. min 180 mm átmérőjű kell, mint a kandalló füstkivezetése ( idro 50-nél) ha esetleg kisebb kandallót teszel rá azt még bírni fogja, nagyobbat már nem biztos, meg amúgy is szabálytalan. A kémény kondenzvíz elvezetőjét szintén be kell kötni a szennyvízcsatornába ( bele esik az eső, kondenzátum válik ki a füstgázból, stb), a lényeg, hogy úgy kell elhelyezni, hogy a tisztító nyíláshoz bármikor könnyen hozzáférjetek majd.

 

Azt hiszem hirtelen ennyi... 

Előzmény: Attila610311 (1879)
Attila610311 Creative Commons License 2017.06.30 0 0 1879

Átolvastam 2013-ig a fórumot. Így most már van olyan kérdés az előző hozzászólásaimban, amit már nem tennék fel.

A kandallóval szimpatizálok, azért mert fűtés terén több lábon szeretnék állni. A gáz most ténylegesen nem túl drága, de nem tudni meddig lesz ez az ár, + kazán meghibásodást is figyelembe kell venni.

Jövő évre tervezem a házfelújítást. Ahogy a korábbi hsz.-en írtam, 84 m2 és 240 lég m3.

Kiszámolták, jelenleg 15,2 KW kell a fűtéshez, szigetelni pedig szeretnék, így ez becslésem szerint 12 KW alá is mehet.

A fűtés kialakítása szerint padló fűtés és radiátor fűtés lesz minden helységben, kivétel a fürdő szoba. Azt már 4 éve felújítottam, (alsó nikecel szigetelés) de padló fűtést nem raktam bele. A fürdőszobába azért tervezek egy Hajdu 100 l-es indirekt használati melegvizes egységet a jelenlegi 120-as villany helyett.

Eddig cserépkályha volt két szoba között, ezzel oldottam meg a fűtést az őszi, tél eleji időszakban. De át alakítjuk a házat, s a cserépkályha elbontásra kerül.

Helyette szeretnék egy kandallót, ami az újonnan kialakított nappaliban lenne. IDRO 30 és IDRO 50 között gondolkozom.

Tudom, hogy egyszerre jelentős beruházás, de hosszú távra kell gondolni.

Kérdésem, az előkészítésnél mit és hogy kell beépíteni, hogy a kandalló telepíthető legyen. Kazánház is kialakításra került a leendő nappalitól távolabb, ide kerülne a gépészet.

Remélem némileg aktivizálódik a fórum, most egy kicsit leült. :(

üdv mindenkinek!

Attila610311 Creative Commons License 2017.05.16 0 0 1878

Én is vízteres kandalló-kályha után érdeklődöm. Tapasztalat hiányában én is a gyártók remek leírásait böngészem.

Természetesen a forgalmazók szerint mindegyik kiváló alkalmi vétel, de valamitől az egyik 100 ezer körül van, míg a másik 400 ezer, vagy drágább.

Az egyik fő kérdés persze, hogy nyitott rendszerre keres az ember egy víztereset, vagy zártra. Ha zárt, akkor rak-e puffert rá, vagy közvetlen a központi fűtéshez kapcsolja. A kW sem mindegy. Persze még sok kérdést lehet feltenni, de én is csak egy laikus vagyok, és a számomra árban és tudásban keresem a megfelelő vízteres kályhát.

 

üdv

Előzmény: az igazi sztrovacsek (1877)
az igazi sztrovacsek Creative Commons License 2017.05.08 0 0 1877

Sziasztok!

Egy BLIST AMBASSADOR LM E vízteres kandallót akarok venni.

Van valakinek tapasztalata róla?

 

Attila610311 Creative Commons License 2017.04.15 0 0 1876

Jelenleg én is a pritty-en gondolkodom. 84 m2-et kell fűteni. Jelenleg 15,5 KW-ot számoltak, de jövőre tervezem a fal szigetelést. Így a hőigény lejjebb megy. Padló + radiátor fűtés lenne az átmeneti időben. S3W17-et ajánlottak.

Azt nem tudom, beszerelésileg melyik lenne jó -Nyitott rendszer egy 500 l-es puffertartály belső hőcserélőn fűteni s a tágulási tartályt a kazánházban elhelyezni, vagy közvetlenül a pufferre engedni zárt körben a vizet, s a rendszer onnan kapná a fűtést.

Persze a jelenlegi kéményem is bélelni kell majd.

Vegyes tüzelésű kazánt nem akarok, mert akkora hőigény meg nincs.

Még az egész elején vagyok, így tudok a terveken alakítani.

Persze néztem ROMOTOP kandalló-kályhát is, de azok sem olcsók. kérdés, megéri e értük ennyit adni.

Ha valakinek tapasztalata vagy ötlete van, várom a segítségét.

frey7 Creative Commons License 2017.04.12 0 0 1875

Sziasztok!

 

A mai napon le lett szerelve az egész cucc. Értelmes megegyezés esetén eladó darabonként is.

Előzmény: frey7 (1873)
bizodani Creative Commons License 2017.03.23 0 0 1874

Sziasztok!

 

Éppen lakásfelújításban vagyok, ezzel együtt a fűtést is most építeném ki. Vízteres kandallóval szimpatizálok, ehhez kérném a segítségeteket. Egy Panaqua 15-öt néztem ki, aminek egy 160-as, két 120-as egy 100-as radiátort kéne vinnie 22k, 60centiseket, továbbá egy 60x180-as törölközőszárítót és egy 60x40-es 11k radiátort. A rendszer egy egyszerű, sima nyitott rendszer lenne, nem bonyolítanám túl. Bírná ez a betét a leírt rendszert? (az adatlapja szerint jónak kéne hogy legyen) Esetleg javasoltok más betétet?

Előreis nagyon köszönöm.

frey7 Creative Commons License 2017.01.23 0 0 1873

Sziasztok!

 

Eladnám a képen látható vízteres kandalló csatlakoztatásához keszült komplett cuccot.

(az osztók kivételével)

 

Főbb részei:

 

- Wilo yonos pico szivattyú

- egy régebbi típusú szivattyú

- Alfa Laval hőcserélő

- Siemens merülőhüvelyes termosztát

- 2 db visszacsapó szelep

- 2 db merülőhüvelyes hőmérő

- tágulási tartály zárt rendszerhez

idomok, könyökök stb.

 

Az ár megegyezés kérdése, nekem kb. 130e Ft-ban van anyaggal+munkával. A régebbi szivattyú kivételével minden alkatrész vadonatúj, számlával. Kb. 3-4 alkalommal volt elindítva a rendszer.

Csak egyben eladó!

 

telefon: 70/4141770

BearGOD Creative Commons License 2017.01.06 0 1 1872

Szerencsére nem kell 21ke teljesítmény a háznak. a ház hőigényéhez egy 14 kw-os pelletkazán volt tervezve, csak mire hozzánk került a ház azt eladták. Mivel nem volt rá keretünk így sims vegyest akartunk 21kw-ost, de nem engedte a kéményes. Ezt meg jóváhagyta. 14-et talán lead. A puffert fel tudja füteni (mondjuk még csak 75/72 fokig volt), a házat pedig a mai hidegben 17,5fokról (sajna jól lehült és éjszakád voltam így nem fűtögettem) 23,5fokos átlagra kb 4 óra alatt megoldotta. Zömében padlófűtés van.

Reggelre azért kivi leszek puffer nélkül meddig hül.

Előzmény: Pitersonkandurbandi (1871)
Pitersonkandurbandi Creative Commons License 2017.01.04 0 0 1871

Már volt hozzá szerencsém.......egy lehetnyivel jobb kivitelezés a zvezda  meg hunor kandallóktól de aki megnézi és elhiszi a 21KW vízoldali teljesítményt  a 130 as füstcsövön annak gratulálok.

Lehet a teljesítményadatokhoz tervezni ....aztán meg pislogni (én is majdnem így jártam)

Előzmény: BearGOD (1869)
gm-kiev Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1870

No, az meg milyen?

Illetve mellik?

 

Előzmény: kandallókazános (1867)
BearGOD Creative Commons License 2016.12.30 0 0 1869

Szia! 

Nem tudom melyik oldalon találtad, de:

http://www.pritykandallo.hu/termek/prity_s3w21

Itt is nyitott és zárt rendszerre írja és:

http://www.pritykandallo.hu/index.php

 

Itt is írja a lap kb közepén piros nagybetűvel kiemelt részen, sőtt leírja, hogy max 1,8bar üzemi nyomásig.

Az eladó is megnyugtatott, hogy 1,8ig nyugodtan, de 3bar-al tesztelik(ha jól emlékszem vissza).

Előzmény: kandallókazános (1868)
kandallókazános Creative Commons License 2016.12.29 0 0 1868

Szia!

Erre így távgyógyászatban nehéz okosat mondani.

Minden esetre a gyártó oldalán ez áll:

"FIGYELEM!!
MINDEN A PRITY 95 LTD. ÁLTAL GYÁRTOTT KANDALLÓ ÉS BEÉPÍTHETŐ KÁLYHABELSŐ
(kandallóbetét) NYITOTT RENDSZERŰ!!"

Előzmény: BearGOD (1865)
kandallókazános Creative Commons License 2016.12.29 0 0 1867

Szia.

Mivel ahol a vízteres kandalló lenne 16nm én mindenképp hőszigetelt készüléket tennék.

Előzmény: strzoli (1862)
gm-kiev Creative Commons License 2016.12.29 0 0 1866

Tegyél be egy puffert és egyenletes lesz a hőmérséklet.

Komfortosabb a működés.

 

Előzmény: SzaLev (1860)
BearGOD Creative Commons License 2016.12.27 0 0 1865

Sziasztok!

Van egy prity s3w21 vízteres kandallóm.

Mellé egy 1000literes puffertárolóm és 125nm lakóépület.

V.kazánt szerettünk volna, de a kéményes minden mérés és egxéb nélkül nem engedte, merthogy schiedel 14es kéményünk van ami 6'66m magas és 5,6-6m magas a hasznos kéménymagasság. (123cm a bekötés) így (szerinte) az biztos nem tudja a 23PA értéket a kiszemelt kazánunkhoz (celsius 23-25).

Jelenleg a saválló könyök amivel a kéménybe kötjük a kandallót már kezd sárgulni a hőtől. ÚGy tudom ez a túl nagy huzat hatása iks lehet. Jelenleg akác és nyárfával tüzelünk (Nyárfa 1'5 éves száraz és akác 6 hónapot hasogatva levegőn tárolva)

A kandallónk kényelmesen fűti ki a házat (A energiaosztályú épület, 38porotherm +10cm graffitos szigetelés + álmennyezet felett 2x7cm lapolt szigetelés), azonban az üzeme nem bizalomgerjesztő.

Zárt rendszeren használjuk 0,7bar kezdő nyomás (puffer 18fok) és a puffer 70/70 alul felül akkor 1,5bar.

Begyújtáskor és szivattyú indulásakor és utána amíg 1bar fölé nem megyünk a kandalló sípol ha nagyobb láng van benne. ha lefolytom, akkor abbamarad. Továbbá azt figyeltem meg, ha sipol akkor csak addig teszi azt amíg emelkedik a hőfok. Ha beáll pl 75re akkor abba hagyja, csendben üzemel.

Automata légtelenítők a kandalló előremenőjén 1db, visszatérőjén 1db, puffer tetején és a fűtés osztón és gyűjtőn is 1-1db. Visszatérőn szűrő és kazánvédő is van a rendszerben.

Asszonypajti nem szeret így vele fűteni. Gondolkodtam mér azon is hogy veszek egy v.kazánt és ha jön a kéményes akkor cserélgetem. (Hatásfok/szabályzás miatt is jobbnak találnám).

Tanácsaitokat előre is köszönöm!!

strzoli Creative Commons License 2016.12.23 0 0 1864

Az a baj hogy ahova tudnám tenni a Kandallót az egy nyári konyha,kazán elég gáz lenne ott.

Előzmény: Törölt nick (1863)
Törölt nick Creative Commons License 2016.12.23 0 0 1863

Én ekkora épületbe ha vegyestüzelés kazánt tennék.

Előzmény: strzoli (1862)
strzoli Creative Commons License 2016.12.23 0 0 1862

Sziasztok.

Egy pici segítség kellene,vízteres kandallót szeretnék venni,ahol lenne az 16nm,és egy 70nm kellene vízoldalon fűtenie,erre alkalmasak ezek ?szigetelés jó a házon.

sur5al Creative Commons License 2016.12.19 0 0 1861

Szasz Csiga,

 

Inkább ide tedd: Központi fűtéses, épített kandallókályha mert itt lehet megbotoznak a hivatalos emberkék.:D

 

Szívesen olvasnék róla részleteket! Ez nem a búbos, vagy igen?

Előzmény: csigaszeg (1859)
SzaLev Creative Commons License 2016.12.10 0 0 1860

Sziasztok!

 

Lehet kicsit "off topic" a bejegyzés, ha igen bocsánat előre is.

 

Van egy Benkel PK10-es tűzterünk (vízteres), de sajnos rá kellett jönnünk hogy ez a tűztér nem a megfelelő számunkra. Jól szigetelt a ház ha megrakom, akkor nagyon meleg van, ha meg pár hasábot dobok rá, az hamar leég, így nem komfortos a használata számunka.

 

Így ha van valaki aki építéssel foglalkozik és be tudja számítani, vagy pont ilyesmit keres/cserélné a saját kisebb tűzterét (az se baj ha nem vízteres) az keressen meg hátha meg tudunk egyezni.

A helyszín Budapest.

 

Üdv

csigaszeg Creative Commons License 2016.11.28 0 0 1859

Az én kandallóm hőcserélője..........

Előzmény: pintjano (1857)
pintjano Creative Commons License 2016.11.24 0 0 1858

Még valami ehhez: meglévő rendszerhez nem épitenek, s ők adják a központi fűtéshez a szakembert, mert mint nálam is látható, nem egyszerű, s nem biztos, hogy mindenki jól csinálja. üdv ismét PJ

Előzmény: pintjano (1857)
pintjano Creative Commons License 2016.11.24 0 0 1857

Fiaméknál Őrségben épül ilyen, de nem egy kis tartály van benne, hanem csövekben kering a viz. Akik épitették Ausztriában régóta csinálják (nem láttam közelről). Ha kell fiamtól megkérdezem kik csnálták.

Pü-ben irj, ha érdekel.

Nálam sima tartállyal készült, de nem vált be, mert borus időben "visszabeszélt" a füst. Persze más "cég" készitette. Tartály nélülie pedig több mint 30 éve tökéletesen üzemel több is. üdv PJ

Előzmény: spice007 (1854)
kandallókazános Creative Commons License 2016.11.24 0 0 1856

Üdv.

Egy ekkora rendszerhez teljesen alkalmatlan egy ilyen teljesítményű kandalló.

"5-es osztóba ahol az egyik a termosztát lenne ami vezérli a szivattyút" -ezt nem értem.

"utána kb. 100 puffer tartály" -és ezt sem. Ha a 100 az liter, akkor nem puffertartály.

Előzmény: Lauchsz János (1852)
kandallókazános Creative Commons License 2016.11.24 0 0 1855

Szia!

Vízteres cserépkályhával rengeteg embernek van rossz tapasztalata.

A fő probléma az, hogy a cserépkályhák és a hőhordozó közegként vízzel üzemelő tüzelőberendezések működési módja között alapvető eltérések vannak.

Nyilván neked sem véletlenül vannak kétségeid.

Azon kívül, hogy ez a kicsiny víztér mekkora hőátadásra képes (és ráadásul ezt jelen esetben a kályhásnak kellene méretezni!) biztonsági problémák is felmerülnek.

 

 

Előzmény: spice007 (1854)
spice007 Creative Commons License 2016.11.17 0 0 1854

Sziasztok. Egy kb 90 m2-s parasztházam van, ebbe építtetnék vízteres cserépkályhát kb a ház közepére. Lenne első szobában egy 500x1400-s, zárt teraszon egy 600x1200-s, konyhában egy 900x500-s radiátor, valamint fürdőben 6 m2 padlófűtés, és egy kisebb 90 cm magas törölköző szárítós radiátor. Plusz talán még egy radiátor lenne még beépítve. A kályhás szerint egy kb 8 literes (2 párhuzamos, kb 13,5 cm átmérőjű cső két kisebb csővel összekötve) vízterem lenne, a tűztér fölé beépítve. Létezik, hogy ilyen kicsi elég? Van valakinek ilyen tapasztalata?

 

Köszönöm!

Lauchsz János Creative Commons License 2016.10.18 0 0 1853

Azt kihagytam. Alupex rendszer lenne 10 baros. 20mm átmérőjű csővel.

Lauchsz János Creative Commons License 2016.10.18 0 0 1852

A lényeg, hogy amire kell azt tudja. Ha drágábbat veszek, akkor már kondenzációs kazán árában lenne.

kezdésnek 3 szoba, kb. 2db 5x5x3m, 1 db 4x5x3m .  a 2 5x5- ös radiátorral lenne szerelve. és később bővíteném a radiátorok számát.

+2 helyiséggel. Nem ez a szakmám, tehát minden észrevételt szívesen várok.

A terv a következő.

Kandalló után 5-ös osztó. 2 kimenő, 2 lezárva, 1 a tágulási tartályhoz.

Radiátor 22k 1,5m esek, termosztát fejel szerelve.

2 visszatérő 5-es osztóba ahol az egyik a termosztát lenne ami vezérli a szivattyút., utána kb. 100 puffer tartály majd egy Grundfos keringető , szünetmentes táppal.

Ez a terv. Mit kellene változtatnom hogy jobb legyen?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!