Keresés

Részletes keresés

mintir Creative Commons License 2012.03.01 0 0 125

Mindkét kép fantasztikus. :-) Köszönjük!

Nemtudom ide eljutott-e már a hír, de nagyjából egy hete létrehoztam egy helytörténeti Facebook csoportot, ahol pillanatok alatt 5-600-an lettünk.

 

http://www.facebook.com/groups/321603517885906/

 

Szeretettel várunk mindenkit, de mielőtt régi képeket töltene fel valaki, kérem nézzen bele a galériába mert így is annyi van, hogy Dunát lehet vele rekeszteni. :-) Illetve a csoport leírását is javaslom elolvasni, mert ott találni "gyógymódot" a csoport tevékenységével járó több száz fölösleges e-mail-re is.

Sokkal több előnye van mint a fórumnak. :-)

Előzmény: nofRETRO (121)
nofRETRO Creative Commons License 2012.02.27 0 0 123

Arra tippelek, hogy 1958 lehet.

 

azért, mert még feltöltésre vár (nem tudom hová, és hogy érdemes-e?) egy tablókép:

"A Kecskemét M.Á.V. kisvasút alkalmazottai a fönnállás30. ik évfordulóján"

Bogáts foto

Előzmény: hoppaaa (122)
hoppaaa Creative Commons License 2012.02.27 0 0 122

Köszönjük :) Erre már nem emlékszem - illetve nem tudom, emlékezhetnék-e egyáltalán.

Előzmény: nofRETRO (121)
nofRETRO Creative Commons License 2012.02.27 0 0 121

mintir, hoppaaa , köszönöm hogy megnéztétek, nekem sem sikerült meglátni a "hely"et.

Hoztam viszont valamit, ami biztosan kecskeméti fotó, egy ismerősömtől kaptam.
Úgy láttam, hogy sehol nincs a Rávágy-tér állomásról fotó.

 

 

Előzmény: mintir (119)
hoppaaa Creative Commons License 2012.02.27 0 0 120

Nekem is ugyanez a véleményem.

Előzmény: mintir (119)
mintir Creative Commons License 2012.02.27 0 0 119

A kép kapcsán én úgy gondolom, hogy ez biztos nem Kecskemét. A jobb sarkon a háttérben, emeletes, valószínűleg századforduló környékén épült lakóházakat vélek felfedezni.

A környéken a Nagykőrösi, Wesselényi utcák kivételével nincsenek ilyen épületek, illetve tudomásom szerint itt bontásra sem kerültek a képen láthatóak, mert egy vidéki város szempontjából (mint Kecskemét) ezek az épületek városképi jelentőségűek lennének.

Akármilyen szögből nézem, nem stimmöl a dolog... :-(

De ez csak az én véleményem, remélem tudtam segíteni!

Előzmény: pégés (114)
hoppaaa Creative Commons License 2012.02.26 0 0 118

Nekem nem ez jön le, de nincs kizárva, hogy tévedek. A háttérben lévő épület a Nagykőrösi utca - Wesselényi tca sarkán álló épületre emlékeztet, de így csak a Nagykőrösi utcáról lehetett volna látni, ha háttal állunk a központnak. Ott viszont régi kis épületek voltak baloldalon, amik még valószínűleg a háború előtt épültek... Úgyhogy nem tudom... de nem hiszem.

Előzmény: nofRETRO (117)
nofRETRO Creative Commons License 2012.02.26 0 0 117

Szia, én is megjöttem, én gondolom hogy a Budai piac előtt készült.

ezt írtam:

Igen a régi bódés piac a Budai utcában volt (az egyik oldala, az iskolával szemközt), a főbejáratra gyanakodtam ami másik utca, de még nem keresgéltem rá. De nem csak egy bejárata volt. Majd megnézem a dátumot is, mert a jobboldali épületet még nem tudtam elhelyezni. Lehet hogy a főtéren készült, de akkor jóval régebbi, de ezt nem nagyon hiszem. Esetleg valami nagyvásár alkalmával ?

 

itt egy térképrészlet is, ami korábbi, mert a Tanítónőképző még nem látszik a telekosztáson, de a Tanítónőképző egyidőben létezett a sárga iskolával, és a piaccal. A térképen még nem látszik a piarista nagy telek osztása, amikor megépült a piarista gimnázium.  http://archivum.piar.hu/rendtortenet/forrasok/hannig/hannig-kecskemet.htm

 

 

a kép jobbszélén lévő kupolás épületet még nem tudtam belőni. Persze lehet hogy nem Kecskemét, de esetleg Nagykőrös, Kiskunfélegyháza. Még Kecskeméten keresem..

Előzmény: hoppaaa (115)
pégés Creative Commons License 2012.02.26 0 0 116

Köszönöm!

Előzmény: hoppaaa (115)
hoppaaa Creative Commons License 2012.02.26 0 0 115

Szia! Szerintem nem. A bódés piac körbe volt kerítve, és a burkolat sem volt sehol sem ilyen a környéken.

Előzmény: pégés (114)
pégés Creative Commons License 2012.02.25 0 0 114

Üdv Mindenkinek!

Egy kis segítséget szeretnék kérni.

Én a FortePan megfejtések és néha a Budapest anno..... oldalakon szoktam előfordulni.

A fortepan.hu -n van egy kép (18717ut számú), amiről a megfejtések fórumon felmerült, hogy esetleg Kecskemét, a régi bódés piacnál készült:

 

 

Ha volna ötletetek.

Előre is köszi.

hoppaaa Creative Commons License 2012.01.25 0 0 113

Mostmár emlékszem nagyjából. A vadászbolt helyén ajándékbolt volt, szemben vele a beugró túloldalán az édesség bolt. A bútorbolt helyén nyílt a sportbolt, annak a helyén a DM. A vadászbolt a '70-es évek végek közepén nyílt tán.

Előzmény: mintir (107)
mintir Creative Commons License 2012.01.25 0 0 112

Autóbuszok kapcsán a széchenyivárosi alközponttal megfogtál. Ez nekem is évek óta problémát jelent. Nem olyan régen kaptam választ a Kunság Volántól, miszerint ők képet nem őriznek az épületről, viszont a tervrajzok megvannak.

 

Egyetlen hangyányi látképem van az alközpontról, ami mellesleg a majdnem kész Szabadidő Központról és Dombról készült:

 

Képek hiányától független minden egyéb adat rendelkezésre áll a buszmegálló/fordulóról ha érdekel. Így pl, hogy mely járatok voltak ott, mikor épül, szűnt meg stb.

 

 

Előzmény: 59tomi (100)
mintir Creative Commons License 2012.01.25 0 0 111

Pontosítok, 59tomi jól írtad:

 

A HBH-s kép Wikipédiás kép és Balogh Zsolt készítette 2003-ban. :-)

Előzmény: mintir (110)
mintir Creative Commons License 2012.01.25 0 0 110

59tomi!

 

Vannak képek, természetesen, sőt videók is. Vagyok olyan nemnormális, hogy minden "hülyeséget" lementek a gépemre, vagy beszkennelem (mert van miből :D )

 

Kapaszkodjatok meg, itt egy kép az egykori HBH sörözőről, gőzmalomról és a régi Kiskörútról, mely a mostani Malom bejáratától pár méterre készült. Ha jól emlékszem, ezt a képet a www.panoramio.com oldalról tölöttem le és egy bizonyos Obsit's nevű felhasználó töltötte fel.

 

A másik egy téli látkép a túloldalról, az egykori Pártszékház sokadik emeletéről fotózva. EZ is úgy tudom Obsit's felvétele.

Előzmény: 59tomi (100)
mintir Creative Commons License 2012.01.25 0 0 109

Disznóság lenne kihagyni a vetélytársat, az Alföld Áruházat, hiszen ők is ma már 40 éve jelen vannak a hírös városban:

 

Nagyapáink naplójából 7. - Centrumban az Alföld, avagy Kecskemét kultikus áruházai 2/2.

Második, áruházakkal foglalkozó cikkünkben a Centrum egykori konkurenciáját, a ma is nagy népszerűségnek örvendő Alföld   (és nem Alföldi!)   Áruház történetét kívánjuk kicsit részletesebben bemutatni. Hagyományainkhoz híven ismét számos korabeli képet és[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

Az áruházigazgató jóvoltából elképzelhető, hogy a közeljövőban ugyanez a tartalom megjelenik az Alföldben is a 40 éves évfordulóra való tekintettel.

mintir Creative Commons License 2012.01.25 0 0 108

Állami Áruház - Centrum Áruház. Kinek, hogy tetszik. Mivel helyi szinten úgy látom senki sem foglalkozott még részletesen - az egyébként történelmi múlttal rendelkező - Centrummal, így bátorkodtam írni róluk pár szót. Remélem szeretni fogjátok, személyesen élményekről is szívesen olvasnánk:

 

Nagyapáink naplójából 6. - Centrumban az Alföld, avagy Kecskemét kultikus áruházai 1/2.

Amint az fentebb is olvasható, legújabb cikkünk a város híres-neves bevásárlóközpontjaival fog foglalkozni, melyet most is számos korabeli fényképpel és képeslappal fűszerezünk, hogy "könnyebben csússzon". Centrum kerékpár, Camping táskarádió, import nylon harisnya és[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

mintir Creative Commons License 2012.01.25 0 0 107

Rákóczi út, 2. felvonás. Röviden tömören: A kőkemény szocializmustól a halott főutcáig:

Nagyapáink naplójából 5. - Palotás sugárút 2/2.

Az előző írásunkban részletesen megismerhettük a Rákóczi út kialakulását és annak épületeit, de a történetnek koránt sincs vége... Cikkünk második felében a retro világába kalauzoljuk kitartó olvasóinkat! Hogyan profitálhatott Bud Spencer ökléből a környék? Mégis[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

 

Hoppaaa itt egyben lehet segítségedre lehetek. A vadászbolt tudtommal a kezdetek óta ott van, illetve az édességbolt pedig amellett lehetett. Ezt abból merem feltételezni, hogy mikor a Művészkávézó a Vadászbolt mellé költözött, az előtte ott lévő turkáló költözésekor a reklámtáblájukat levéve megjelent egy "ezeréves" ÉDESSÉGBOLT felirat. Nem győztem vigyorogni mikor megláttam, ellenben nagyon bánom hogy nem készítettem egy képet sem...

 

Na szóval javaslom a blogbejegyzést, elég sok képet, képeslapom sikerült felhasználni, pl van egy térképes is, üzletekkel.

 

Egyébként ha felmerül bármi, ott is nyugodtan kommentelhet mindenki. Engem is lehet szidni, ha elrontottam valamit. :)

Előzmény: hoppaaa (96)
mintir Creative Commons License 2012.01.25 0 0 106

De régen voltam itt, te jó ég... :-)

 

Az az igazság, hogy amióta www.kecskemet.blog.hu oldalam/oldalunk hosszas szünet után újraindult, sokkal inkább arra koncentrálok. A korábbi években megjelent, képekben gazdag "Nagyapáink naplójából" várostörténeti sorozatba leheltem némi életet, így egymás után több új részt is írtam/összeállítottam. Szeretettel ajánlom mindannyiótoknak az itt még be sem mutatott részeket:

 

Még nyáron, a városfejlesztési aktualításokhoz igazodva elkezdtem feldolgozni a Rákóczi út történetét. Ám mivel 100 évet nem lehet egy bejegyzésbe sűríteni, így az első rész a kezdetektől a II. világháborúig szól:

 

 

Nagyapáink naplójából 4. - Palotás sugárút 1/2.

Hosszas szünet és várakozás után örömmel jelenthetjük, hogy folytatjuk várostörténeti cikksorozatunkat!  A szerkesztőség garantálja, hogy olvasóink itt és hírportálunkon, a www.kecskemeten.hu oldalon továbbra is színvonalas és ritkán fellelhető helytörténeti anyagot[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Kzella Creative Commons License 2012.01.18 0 0 105

Mintír képei itt vannak

 

Az enyémet a nickemnél eléred.

Előzmény: 59tomi (103)
Kzella Creative Commons License 2012.01.18 0 0 104

Nekem nem sok régi van a galériámba. Ha mintír erre jár akkor majd mutat, neki komolyabb gyűjteménye van.

Előzmény: 59tomi (103)
59tomi Creative Commons License 2012.01.17 0 0 103

Köszi!

 

Érdekelne még olyan kép, ami a Csányi utcát mutatja, amikor még autók közlekedtek néhány éve, és ahol most már egy ideje csak sétálni lehet a Malom főbejáratához, esetleg egy jónéhány évvel ezelőtti Korona utcáról készült képet is megnéznék, már ha valaki talál ilyet, vagy van ilyenje. Wikipédián ugyan találtam képeket pl a HBH étteremről, ami kb mindkét feltételnek megfelel, de ha van még akkor szívesen néznék hasonlót :)

Kzella Creative Commons License 2012.01.14 0 0 102

Előzmény: 59tomi (100)
hoppaaa Creative Commons License 2012.01.14 0 0 101
Előzmény: 59tomi (100)
59tomi Creative Commons License 2012.01.14 0 0 100

Sziasztok!

 

Valakinek vannak képei a régi malomról, ami a Malom Center helyén állt? Annyira nem is volt régen, hogy lebontották, a neten mégse nagyon találni képeket róla, én meg ugyan éltem már egy ideje, mégse nagyon emlékszem rá milyen is volt pl. a buszpályaudvar vagy az északi térfal stb. a régi malom képével, csak halványak az emlékeim, ezért is érdekelne.

 

Más: tudtommal még a 90-es években is működött a Széchenyivárosban egy buszállomás, erről van valakinek valami infója, képe?

hoppaaa Creative Commons License 2011.09.26 0 0 99

Az épület aljában édesség boltra és egy ruházati boltra emlékszem. Szép erkélye volt...

Előzmény: mintir (19)
hoppaaa Creative Commons License 2011.09.26 0 0 98

Korábban le volt zárva az utca, nyomda működött benne.

Előzmény: mintir (57)
hoppaaa Creative Commons License 2011.09.26 0 0 97

Új Centrum áruház: úgy tudom, meg volt határozva, hogy a magyar aluminium ipar által gyártott elemekkel legyen burkolva.... Vélemény: a mozaik borítású épületek sem voltak jobbak, az Árpádvárosról ne is beszéljünk...

hoppaaa Creative Commons License 2011.09.26 0 0 96

Olvasgatok :) A vadászbolt helyén régebben Ajándékbolt volt, vele szemben pedig egy édeségbolt :) Segítség! Mi volt a patika helyén, és hol volt a Sportbolt?

Előzmény: mintir (90)
hoppaaa Creative Commons License 2011.09.26 0 0 95

Jó kis topik, kár, hogy eddig nem vettem észre.

A Vasmarcsa azért beépült a napi beszédbe: "majd, ha a Vasmarcsa lépést vált..." sok mindent elmond a város véleményéről a szoborról.

Előzmény: mintir (40)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!