És mi a jelenlegi infóamitaziskolátólkaptál, kell rutinpályán vizsgázni, vagy csak a forgalomban van a gyakorlati vizsga? Ahány honlapot olvasok annyifélét ír...
üdv. akkor most a 125kccm motor rendszámos, vagy nem rendszámos, mert ugye arról volt szó hogy a robogó 50-es kategória legyen kintebb tolva 125-ig, akkor most?
:-) Remélem, nincs jogsid, mert különben elég gáz a kérdés. A B jogsival eddig is lehetett vezetni 50 cm3-ig segédmotor-kerékpárt (robogót, ami hivatalosan max 50-nek mehet), állati erövel vont járművet (lovaskocsit), lassú járművet nehézpótkocsistul (traktort utánfutóval) és mezőgazdasági vontatót. A mostani változás annyi, hogy 125 cm3-ig az eddigi motorjogsi helyett (A) már elég, ha leteszed ezt a gyorstalpaló kiegészítőt. Jogilag elég, de nem egy életbiztosítás... se neked, se másoknak... már 50-nel is elég nagyot lehet esni.
Én is nagyon szeretnék élni ezzel a lehetőséggel, így hát be is fáradtam egy autós-motoros iskolába, ahol érdeklődtem, hogy miként fog ez működni?
Azt a választ kaptam, hogy az egész képzés 6 órából fog állni, ami lebontva az alábbi:
- 3 óra elmélet
- 1 rutin (rögtön a legelső alkalommal, amikor mész a rutinpályára már vizsgázol is)
- 1 óra vezetés forgalomban (édes kevés, Miskolcon 10 motoros vizsgaút van, szóval 90% az esélye, hogy olyat húzol vizsgakörnek, amin még nem jártál)
- 1 óra vizsga
Kb. 30ezer Ft lesz, ha esetleg megbuksz vizsgán az azt jelenti, hogy 4 órát kötelezően le kell vezetni újravizsgázás előtt, 1 plusz óra 3000 Ft, vizsgadíj 11000 Ft, az összesen 23000 Ft
Tehát, ha úgy alakul, hogy megbuksz és másodszorra mész át, akkor az kb. 53000 Ft. Nem állítom, át lehet menni elsőre is ennyi felkészülés után, annak aki ült már motoron! De az oktató szerint kevés ilyen lesz.
Egy A1-es jogsi zakkpakk kb 55-60e. mindennel együtt, 18 órával
Látom nem épp felkapott a fórum, de leírnám amit én tudok...
Kezdeném azzal, hogy lehet felhozni pozitív és negatív példákat (lehet ócsárolni a robogósokat, a nagy motorosokat vagy épp az autósokat), de bizony sokunknak nagyon várt eredmény született! Hozzáteszem, aki csal - nem akkora ccm, nagyobb kW - és nem tud mit kezdeni az első villanyoszlopig, hát kérem ne általánosítsunk, nem mindenki akar szervdonor lenni. Én most a robogómat fogom 125ccm-s naked-re cserélni, mert:
1. kevesebbet fogyaszt,
2. utazó sebessége akkora, mint a robogóm vége,
3. nagyobb kerekek,
4. biztonságosabb útfekvés,
5. jobb fékek...
egy szó mint száz, sorolhatnám az előnyöket, amiket munkába járásom 35km-e alatt (oda-vissza 70) élvezhetek.
Lassan 15 éve van jogsim, egyszer sem okoztam balesetet (kocsimban ~335.400km - kb. 35.000 volt benne, mikor megvettem tehát lassan csere érett lesz, a robiban 18.301km van - 0km-es volt), de mikor autóval megyek mindig figyelek a motorosokra, legyenek kicsik vagy nagyok (jelezném az előbbiekkel van nagyságrenddekkel nagyobb probléma szerintem), de elvárhatnánk ugyanezt másik "úrvezetőktől" is!!!
Jogsiról:
B125=A1
Tehát aki különbözeti vizsgát tesz, annak A1 kategória kerül a jogsítványába.
Arról nem hallottam, hogy a kategóriák közötti átjárást (különbözeti vizsgát) megszüntetnék.
Több ATI-val beszéltem már, tanfolyam márciustól indul, kb. 34-38eFt-ba fog fájni, ha elsőre megvan minden.
hát a hejzet az hogy sok mident irnak ezzel a b-vel 125ccm et vezetni de nekem volt olyan haverom aki letette a jogsit korlátozottbol vett egy 400-as gyorsaságit pár honap mulva szörnyü baleset történt és már nincs közöttünk és nagyon sok ilyen ember van sajnos elkapja öket a hév nincs rutin pénz van vagy az aputol vagy mert megdolgozott érte mindeggy általába mindenkinek elöbb megvan a b-s jogsija és szerintem ezután szülö- gyerek- felnőtt mindenki elgondolkodik azon ha már megvan a b-s jogsi nem kell nagymotor jogsi egy ideig hanem gyakoroljon a 125-el én krosszozok- endurozok- qvadozok kb 8-éve aránylag jol motorozok szerintem szeretnék én is egy ijen kiegészitést a b-s em mellé szeretnék egy 125-ös TDR jamahát szoval aki leteszi ezt a különbözetit nem biztos hogy most ül elösször motoron inkább igy tanuljon meg motorozni mint egy korlátozott 400-as sal vagy ennél is nagyobbal ha valaki tud motorozni az tud és ráérez hamar ha meg nem letudja rakni a jogsit akkor is de örökké csak veszéjezteti fogja a forgalmat
hali ! valaki tud valami bővebbet a B125 kategóriáról ? Ugyanis most akarok venni egy Etz 125 motort , de hallottam olyat , hogy csak robogóra fog vonatkozni ez a kategória ....ez mennyire igaz ?
Örülök a döntésnek. Aki meg a sok szálguldó motorosoktól fél, vagy félti őket, annak a következő gondolatmenetet ajánlom szíves figyelmébe:
- akikről jelen esetben szó van azok a közlekedést összekeverik a versenyzéssel. Ilyenek voltak, vannak, és lesznek is. Csak ők most B kategóriás jogsival, autóval nem csak a saját életükkel játszanak, hanem máséval is. Ha viszont átülnek egy könnyű motorra, és azzal versenyeznekzik a közúton, sokkal kisebb kárt tudnak másban tenni. A saját életükkell meg azt kezdenek amit akarnak.
- abból, hogy sokan autó helyett kismotorral fognak közlekedni következik, hogy nem lesznek olyan zsúfoltak az utak, amiből pedig az, hogy több hely, és kevesebb baleset lesz az utakon.
Van valakinek infója arról hogy ha valaki, jelen esetben én, rendelkezik B jogsival 20 éve és van egy segéd motoros jogsija 25 éve. Nincs rá lehetőség, vagy valami jogszabály hogy csak vizsga és mindenféle hercehurca tanfolyam nélkül ráülhessek egy 125-ös re?
"....vizsgaigazoláson szöveges bejegyzés alkalmazásával kell feltüntetni azt a körülményt, ha a vizsgázó bármely jármûvezetési vizsgát (jármûkezelési, rutin vagy forgalom)
a) tengelykapcsoló-pedál (A, Akorl, A1, A2, AM kategória esetében kézzel mûködtetett tengelykapcsoló-kar) nélküli jármûvön,
b) automata sebességváltóval rendelkezõ jármûvön (amelyben nincsen tengelykapcsoló-pedál, vagy A, A korl, A1, A2, AM kategória esetében kézzel mûködtetett tengelykapcsoló-kar)tette le.”
Tehát elvileg a váltós az alap, csak ha ettől eltérővel történik a vizsga, akkor kerül bejegyzésre ez a korlátozás.
a korltaozas raadasul 2 dolgot jelent. egyreszt nem mehet csak automataval (mondjuk innova minek szamit?), masreszt korlatozassal megszerzett A1-rol nem lehet kedvezmenyes (konnyitett) tanfolyammal es vizsgaval nagy A-t letenni.
biztos lesz majd olyan trukk hogy a nem automata kepzes az tobbe lesz. egyebkent is mar azt nyilatkoztak az index cikkban a sulik hogy 2 ora alatt nem lehet rutint es forgalmat megtanulni, ezert melegen ajanlott a plussz orak vetele. ugy kezdodik hogy a rutin vizsga ugyan nem lesz de rutinpalya marad, es ha azon megfelelonek tartjak a tanulo alakitast csak akkor fogjak forgalomba engedni. ez szivuk joga. jelenlegi helyeztben is 45% az akinek sikerul elsore vizsgat tenni, egy ilyen konnyitett tanfolyas utan kivancsi leszek a szamokra.
...egy nem annyira félelmetes, ellenben praktikus 125-ös robogóra.
Pont ebbe a csoportba tartozom én is :)
No nem pont robogót veszek, de valami 4ütemű kis nyugodt masinát.
Anno még a smkp-jogsival, és egy szimóval tekeregtünk mindenfelé, aztán lett ugye B-s jogsim. Általában mindig volt valami kis csettegő a háznál, de mikor megközelítettem a mázsát, már nem erőltettem a kismocizást :)
Én szeretem a tiszta dolgokat, ezért nem vettem ilyen 125/50-es ál-kismotort.
Az 50-esek meg nem egy erőgépek egy mázsás emberke alatt :)
Viszont csak ezért, hogy elguruljak évente pár100 km-t egy 125-össel, már pöttyet drágának és macerásnak tartottam egy tanfolyást.
Ezt a pár órást még bevállalom, és veszek egy pl Ybr-t :)