Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Azért nem vennék mérget, hogy a mostani gépeket hántolják, mivel az én gépemnek is edzett köszörült a gépágya. A régi öntöttvas gépágyakat köszörülés után hántolták. Amit most megköszörülnek felületet, arra mérget lehet venni. Egyébként dolgoztam géplakatosként egy tükör gyárban 3 évig. Nagyon jó munka volt. Olasz csiszoló gépeket, és német tükör borító gépet javítottam ott. Meg rengeteg fusi tükröt csiszoltunk, vágtunk a kollégámmal. Ott is ragadt rám ez-az a TMK-ban. :-)
Nem is szabad meghajolni, amikor kaszál az ember. Méltósággal, egyenes derékkal kell ezt is csinálni. Én például nézem a nejem amikor kapálja a kertet, hogy előre hajol közben. Persze az elrohadt egyre rövidülő kapanyél miatt, de még egyszer sem szólt, hogy cseréljem ki egy új hosszabbra :-))
A nyél is egy érdekes kérdés. Népek, tájak, és hogy mit kaszál... mindre más az optimális, vagy a megszokott, netán elérhető. A fém nyeleknél a kacs/szarv általábban állítható távolságban és van amelyik szögben is. A felfogatásnál meg kell nézni jó-e a szokott penge hozzá dőlésben, rögzítésben.
Kösz a linket! Az az igazság, hogy ma is a legalább 30 évvel ezelőtti hársfából készített kaszanyelet használom, mert könnyű és a kasza meg a kocs- szarv közötti nagyobb távolság miatt nem kell nagyon meghajolnom munka kzben.
A kasza verését én a másik, a felső oldaláról tanultam, a nyélre való rögzítéséhez csak a régi kovácsolt vas széles gyűrűt, recézett hátú hosszú vasékkel megfeszítve használok.
A felvételen látott alumínium nyél nagyon tetszik, kérdés, hogy idehaza van-e kereskedelmi forgalomban.
Nem vitatkozom kettőnk közül ki a régebbi, de ez a készülék nem az amit én a videókban feltettem. Annál az egyik szerszám egy szélesebb vékonyítást végez, kb. 4 mm-ert. Aztán jön a 1-1.5 mm-es élkovácsoló szerszám. Ez azért jobb a tiednél, mert amit mutattam az köríveket üt bele az anyagba. Így véleményem szerint a hullámosodás elkerülhető, és pontosabban lehet kovácsolni az élet. Az üllős-kalapálóshoz meg nagy gyakorlat kell, és türelem. És persze könnyebb is elbakni egy kaszapengét. Meg fogsz lepődni, de nekem is vannak kalapácsaim a Gedore egyengető készletemben. Van amit még magam készítettem melegen. ;-)
Nagyon sokan kaszálják a füvet a jószágoknak! A kecske, pl. nem eszi meg a fűkaszával vágott füvet. A recés él is megoldható egy másik szerszámmal, és elfordulás elleni biztosítással. Minden csak akarat, és részlet kérdése. Most például azon agyalok, hogy a marógépem 80 centis asztalát, hogyan fogom 180 centi hosszúra megcsinálni. Persze nem az asztalt toldom meg, hanem a rátét lesz ilyen hosszú, amiken precíziós kocsik gördülnek. Ezzel a feltéttel lehet majd hosszabb darabot is marni, vagy köszörülni. Természetesen ennek a feltétnek saját előtolóműje lesz.
Miki! A kaszaélezésből éhen fogsz halni, mert már az sincs aki a kaszát a kezébe veszi, mióta van "vállról indítható" motoros vagy aksis fűkasza! :-)
A másik megjegyzésem, hogy az általad hüvelyes kiverőnek nevezett szerszám nem ismeretlen, szálas magas fűhöz, gabonafélékhez megfelelő élt képez.
De a vegyes gyepfüvekhez, más leveles gyomokhoz viszont nem megfelelő, helyette a 10-15 fokban előrevert apró recés él a megfelelő.
Ma is használom a régi Szentgotthárdi kaszámat a portám rohadtul meredek hegyoldalán, mert könnyebben kezelhető, kevésbé fárasztó, mint a motoros fűkaszát vállról tartva egyensúlyozni.
A másik dolog, hogy a bádog fenőkőtartóban vizes szivacs vagy vizes friss fű között tárolom a fenőkövet!
Aki kaszaüllőn akarja a kaszát kalapálni, az a szíve joga. Hagyományőrzésből, vagy csak szereti magát szopatni, vagy nagyon ráér esetleg, engem nem érdekel. Mondjuk egy skanzenben, bő ujjas ingbe-gatyába még megértem a hagyományőrzést. De egy gazdaságban?! Egyébként ezt a hüvelyes kiverőt egy helybéli bácsika húzta elő a fészerből. Én is csak pár hónapja láttam ilyen készüléket. Az öreg elmondta, hogy összehasonlíthatatlanul jobb minőségűre kalapálja ezzel a készülékkel a kaszáját. Minden esetre, ha leköltözik a műhelyem vidékre, lesz sok dolgom, mert 50 km-es körzetben nincs aki megjavítson dolgokat. Ha a gépi kaszakiverést is meg tudom csinálni, egyszer majd leszoknak róla, és inkább hozzám hozzák majd a kaszákat is. Mert az idő, pénz! :-)
Vlószínűleg tudja ezt Szimi, de kompromisszumra készül.
Az üllő-kalapács páros egyik tagja ívelt, a másik egyenes. Ha a felfekvés egyenes, a ráütés íves, és fordítva. Ez lényeges. A kaszaél fektetése is ezektől függően hasra vagy hátára. Az üllőket stokiba rögzítettek vagy kisebb mobil tuskóba, de használnak nagyobb "meztelen" mobilvasat is. Nagyon sok a variáció, mind lehet jó és vacak, részletektől függően. Aztán a penge anyaga! Nem véletlenül raktam a Falci videot, ők a XV. században kezdték, náluk korábbi működő gyár a stájereké, Schröckenfux márka. Ezek tudnak valamit..
Magyarországon a Szentgotthárdi gyár a stájer anyaggal és szakértelemmel termelt míg szét nem aszták.
Az akkor gyártott penge ma is penge. A későbbi magyar alapanyag már nem tudta a lényeget, a finomra lenyújtott üvegkemény élt.
Szimi valószínűleg az egyik kikalapálási technikát akarja gépesíteni a kissé lustás "Dengelbengel" címszó alatt
megtalálható eszközzel. Van "egymenetes" orosz változata is. Ezt kigondoltam én is :) keresek hozzá kis teljesítményű akkus vésőkalapácsot, de sokat nem érdemes költeni rá, igazából játék, nem rentábilis.