Keresés

Részletes keresés

zsanna Creative Commons License 2020.10.26 0 0 2509

Igen, sok-sok rendezvény, koncert, előadást maradt el, - és időnként még most is elmarad.

Ezért vagyok úgy, hogy most felteszem a maszkot, és megyek, hadd érezzék a fellépők, hogy nem hiába vállalják :-)  Grecsó és Csík is említettem, mennyire rossz nekik, hogy nem volt fellépés, - mert ott látják, érzik igazán a visszajelzéseket. 

A nézőtereken erősen érződik a visszafogottság, általában fél- vagy háromnegyed házzal mennek azok a rendezvények, melyekre régebben jegyet sem nagyon lehetett kapni, ha nem léptél időben. 

Előzmény: Csimpolya (2508)
Csimpolya Creative Commons License 2020.10.26 0 0 2508

Jó ilyesmiről olvasni! Jó pár olyan rendezvény elmaradt, amire el szoktam járni, de hát ez van. Remélem, majd csak elmúlik, bár nem egyhamar.

Előzmény: zsanna (2507)
zsanna Creative Commons License 2020.10.25 0 0 2507

Én a héten megint koncert-halmozó voltam :-) 

Kezdtem szerdán egy verses-zenés, Adagio című előadással: Őze Áron verselt, és 4 szenzációs zenész muzsikált. Fantasztikusan gyönyörű volt. Itt olvashattok róla bővebben:  https://www.pecsma.hu/top/leleksimogatas-az-egesz-csik-janos-mesel-a-pecsre-erkezo-adagio-rol/

 

Aztán csütörtökön bérletes komolyzenei hangversenyen voltam, kicsit tartottam tőle, mert Liszt és Wagner volt műsoron, és hát én azért annyira nem vagyok vájtfülű, - de szerencsére nagyon dallamos, szerethető zenéket választott, aki összerakta a hangversenyt :-) 

 

Pénteken pedig népzenét hallgattam a Kodályban, Rendhagyó prímástalálkozó címmel,- ez is nagyon élvezetes volt. És cimbalmon ugyanaz a Balogh Kálmán játszott, aki a szerdai csoda egyik megalkotója volt :-) 

 

 

Csimpolya Creative Commons License 2020.10.14 0 0 2506

Helyeslem, ha ezt teszik, elvégre egy múzeumot fel kell tartani valamiből, a gőzmozdonynál is ez volt a helyzet. Volt kézi hajtány is (remélem, így hívják) nagy örömmel próbálgatták a benne ülők.

Előzmény: Shangri-La (2505)
Shangri-La Creative Commons License 2020.10.14 0 0 2505

Igen, mivel itt a látogatókat utaztatják pénzért, mennek egyet oda-vissza. Normális használatnál irányba fordítják. Ezt úgy csinálják, hogy alul a súlypont közepén van egy leereszthető talp, azt leengedik, és akörül kézzel elforgatják. Gondolom ennél is van ilyen lehetőség.

Előzmény: Csimpolya (2504)
Csimpolya Creative Commons License 2020.10.14 0 0 2504

Igen, erre emlékszem! Legnagyobb megdöbbenésemre hátramenetben járt, legalábbis eleinte, aztán persze visszajött.

Előzmény: Shangri-La (2502)
Shangri-La Creative Commons License 2020.10.14 0 0 2503

Ha nincs rendezvény, akkor azért pár mozdony el van zárva, és nincsenek a vasúti programok sem. Akkor csak a kiállított járművek vannak, viszont nyugodtabban lehet végignézni őket.

Előzmény: Magdolnna (2499)
Shangri-La Creative Commons License 2020.10.14 0 0 2502

Pedig ilyen Csajka is van. :-)

 

 

Előzmény: Csimpolya (2497)
Csimpolya Creative Commons License 2020.10.13 0 0 2501

Így igz, bőven van rajta látnivaló. De most megtehettem, hogy egyszerre négy kiállítást is megnézzek.

Előzmény: Magdolnna (2499)
Csimpolya Creative Commons License 2020.10.13 0 0 2500

Tavaly én is pénteken jártam ott, hasonló meggondolásból, de pénteken nem áll meg ott a vonat, legalábbis ezt állapítottam meg, külön buszjárat pedig most nem indult, és nem akartam sokat keresgélni. Képes vagyok arra, hogy még egy ekkora területet se találjak meg. Ráadásul nem tudom, beüzemelték volna akkor is gőzmozdonyokat?

Viszont maga a kiállítás annyira sokrétű és érdekes volt, hogy mindent úgysem lehet megírni róla.

Az egykori slágert idézve: Elmondani nem tudom, mert mindezt látni kell.

Szerencsére te is láttad, no meg még jó páran.

Előzmény: Magdolnna (2498)
Magdolnna Creative Commons License 2020.10.13 0 0 2499

Ja, így nagyon komplex volt. Maga a vasúttörténeti park is, ha nincs rendezvény akkor is.

Előzmény: Csimpolya (2496)
Magdolnna Creative Commons License 2020.10.13 0 0 2498

Már lassan innen is kikopok, pedig ha késéssel is, de olvasgatok.

Itt volt metszéspont, annyi különbséggel, hogy mi pénteken voltunk, a hétvégi tömeget szerettük volna elkerülni. Kényelmesen, lötyögősen lehetett még mászkálni, meg úgy vettem észre, kevesebb kiállított autó volt a fedett részen az elmúlt évekhez képest. Amit hiányoltam, hogy nem volt mindenhol kitűzve az autó történetéről, előéletéről információ, illetve ami számomra érdekes lehetne még, az autók akár becsült értéke. Így jobban eltudom elhelyezni a koordináta rendszeremben :)

A babás részen azért hosszabban töltöttem az időt, tényleg szépek és az igényes aprólékos munkával cicomázott ruhákon hosszan időzött a szemem.  Tetszett, hogy mindenhol a hangulathoz illő régi zene szólt.

A gasztro pavilonsor végén kondérban főtt babgulyással, majd kürtős kaláccsal, házi készítésű csokoládéval, bodzaszörppel, kávéval zártuk a napot. A többit mind leírtad :)

Előzmény: Csimpolya (2491)
Csimpolya Creative Commons License 2020.10.11 0 0 2497

Csak most jut eszembe: nem bántam volna, ha egy-két Csajkát, illetve Volgát is láttam volna, azok is szép kis benzinfalók voltak!

Csimpolya Creative Commons License 2020.10.11 0 0 2496

Úgy látom, mindig van valami érdekes látnivaló. Lehet, hogy kifejezetten a veterán autókért nem mentem volna el, de a négy az egyben felállás (babakiállítás, autók, vasutak, plusz disznótoros fesztivál) nagyon jó összeállítás, legalábbis számomra.

Előzmény: Shangri-La (2495)
Shangri-La Creative Commons License 2020.10.11 0 0 2495

volt rajta egy fél mozgópostakocsi! Ezen azt értem, hogy a vasúti kocsi egyik része el volt választva, ott voltak a posta dolgozói. Az ajtóra levélszekrényt szereltek, aki biztosra akart menni, oda dobta be a küldeményt.

 

Ugyancsak 2011...

 

 

 

Előzmény: Csimpolya (2491)
Shangri-La Creative Commons License 2020.10.11 0 0 2494

Ezek egyikén az Első erdélyi vasút felirat szerepelt

 

2011, Gőzmozdony parádé és étkezőkocsi kiállítás.

 

 

Előzmény: Csimpolya (2491)
Shangri-La Creative Commons License 2020.10.11 0 0 2493

Nem túl hosszú, jó kis leírás. :-) (Nekem pont az ilyen hosszú írásokra nincs idő, két hónapja tervezek egyet, de majd megerőszakolom magam.)

 

A Füstiben az ilyen programokon akad látnivaló bőven. Old Timer kiállításon 9 éve voltam (egy képet azért hozok erről is), egyebeken nagyon sokszor. Korábban volt többször pl. az étkezőkocsik találkozója, évente van ilyen a gőzösöknek, a vasútmodell kiállításokon is előszedik a járműveket. Idén is mentünk volna kiállítóként, de most a vírus miatt elmarad.

 

 

Előzmény: Csimpolya (2491)
Shangri-La Creative Commons License 2020.10.11 0 0 2492

Jó is az a Törley! Múzeumok Éjszakája 2016. Amit a múltkor meséltem (a végül meghiúsult Capa kiállításlátogatáskor) hogy a 35 fokban előbb a Sziklakórház majd a Törley pince hűvöse volt a program. :-)

 

 

Előzmény: Csimpolya (2490)
Csimpolya Creative Commons License 2020.10.11 0 0 2491

A szombati nap jó részét a Vasútmúzeumban töltöttem. Stílusosnak érezem, hogy ezúttal vonattal menjek oda-vissza, így is tettem.

A kiállítás területén, szabad téren jó pár kék buszt láthattam, szépen felújítva, gondolom, nem véletlen, hogy a 20-ast, hiszen az jár errefelé. Amire viszont nem emlékszem, hogy eddig láttam volna, az valami utánfutó-féle volt, talán csomagok szállítására használták.

Jó néhány veterán tűzoltó és rendőrségi autó is állt ott, no meg egy, hetvenes évekbeli viseletet hordó rendőr. Az egyenruha hiteles, de a gumibot-forgatási technikáján még csiszolni kell.

A bejáratnál volt állatsimogató is, az egyik láma közel jött hozzám, összedugtuk az orrunkat, majd ő megvetően távozott.

Mondhatom, az arcberendezése erre ideálisan alkalmas volt.

Aztán hagyományőrzők, éspedig II. világháborús amerikai, illetve lengyel katonák, jó pár fegyver, nett kis géppuskák, kézigránát, minden egyéb puska, gázálarc, köszöntem szépen, nem kértem belőle!

Pár órával később visszanéztem, akkor viszont egy vietnami fiatalember is volt ott, így együtt kissé furcsán hatottak.

Aztán a kiállított autókat kezdtem nézegetni.

Volt öt-hat darab Dácia, no és nagy örömömre egy olyan Trabant, ami teljesen újnak tűnt, nem messze tőle egy Trabant de Luxe!

Láttam egy olyan autót, amire nem volt kiírva a neve. Mindenkitől elnézést, de nem nagyon tudom megkülönböztetni egyiket a másiktól. Ezért ami biztos, az biztos alapon elolvasom, mi van ráírva. Erre semmi, viszont tele volt szórva vagy ötven, rondánál-rondább plüssállattal. Ellenben sehol egy bólogatós autóskutya, pedig erősen hiányoltam.

Aztán látható volt jó pár traktor, mezőgazdasági gép, mind felújított állapotban, Láttam továbbá egy szekeret, az igából arra következtetésre jutottam, hogy nem lovat, hanem ökröt, esetleg tehenet fogtak eléje. Feltehetően párban.

Aztán két szép nagy asztal, háztartási kisgépekkel telerakva, Hús és dió. mák és kávédaráló, paradicsompasszírozó, minden méretben, színben és formában. Továbbá egy figyelmeztető tábla, miszerint hozzájuk nyúlni balesetveszélyes, Bizton állíthatom, hogy jó párszor használtam mindegyiküket, és túléltem. Aztán rájöttem, hogy ez a tájékoztatás a kukoricamorzsolókra vonatkozik. Azok is jó páran voltak, később ki is lehetett próbálni őket.

Továbbmentem, és szemügyre vettem a kiállított hústermékeket. Nem túl meglepő módon sokféle kolbász, disznósajt és hurka volt, az egyik standnál helyben sütötték a töpörtyűt, de nem ez volt a legnagyobb vonzerő, hanem a háromkilós kovászos kenyér! Emlékszem, ez tavaly is így volt.

Jó pár sátorban volt sajt, lekvár, szörp, illetve néhány helyen kézműipari termék is. No meg persze sör, bor, pálinka, meg kávé, esetleg ásványvíz is. És lacikonyhák, minden tételben és sokféle kínálattal.

Ezután rászántam magam, és bementem a csarnokba, ott voltak kiállítva veterán autók, illetve jó részük.

Körbejárkáltam, nézegettem, érdemes volt. Kiszúrtam egy autót, erre azt írták, hogy 1902-ben készült. Nagyon ismerős volt, aztán rájöttem, hogy a képek szerint valami ilyesmiben ült Ferenc Ferdinánd, jól megjárta vele!

Aztán volt három Rolls-Royce, itt csak a biztonság kedvéért néztem meg a kiírást, mert a kis orrdísz ismerős volt, ráadásul az egyik sűrűn szerepel a Csöngetett, Mylord? sorozatban.

Autó autó mellett, szépek, csillogóak, de ezt fölösleges is leírnom.

Hatalmas amerikai országúti cirkálók, elnézve őket, rögtön az jutott eszembe, hogy: Apu hod med be, apu hod med be az a nagy autó abba szűk utcába? Ezt viszont nem hangoztattam.

Az egyik sarkban kerékpárok, szintén mindenféle, még velocipéd is volt, kisebb is, nagyobb is. Mint olvastam, a balassagyarmati Kerékpár múzeumban több is látható.

Néha érdekes egybeesések vannak, mert aznap este egy tévéműsorban is szerepelt ugyanez a múzeum. Talán meg kéne néznem.

Ha már kerékpárról beszélek, volt motorkerékpár is, elég sok, főként Pannónia és Csepel. No meg egy Panni robogó! Egy olasz robogó is, az meg a Római vakációból tűnt ismerősnek.

Aztán végre felfedeztem, ami a legjobban érdekelt, a babakiállítást!  Nem számoltam meg, de kb. húsz darab volt, a reneszánsztól az ötvenes évekig mutatta be a női viseleteket, szépségesen kidolgozva. A kedvencem egy dualizmus korabeli hölgy volt, csodás csipkeblúzzal, amint kecses mozdulattal éppen a napernyőjét nyitja ki.

Az alatta lévő sorban a magyar népviseletet, pontosabban nagyrészt pásztorviseleteket mutatja be, Bár volt két, kukoricát morzsoló, negyvenes férfi is, rögtön elneveztem őket a népmese után Okos komának és Friss komának.

A nőket itt vasárnapra kiöltözött fiatalok képviselték, nagyon szépek lettek.

Igaz, volt egy kedves idős házaspár is, a házuk előtti padon ültek, meghitten beszélgettek.

Bevallom, eddigre már elfáradtam, és keresni kezdtem egy árnyékos, kényelmes padot, amire leülhetek. Ezzel az ötletemmel nem voltam egyedül, de azért találtam megfelelőt.

Viszont nem sokat ücsöröghettem, mert sok ember kezdett egy irányba haladni, amiből arra következtettem, valami készül, és igazam lett!

Nem is akármi, hanem egy igazi, hamisítatlan gőzmozdony indult el! Csak azért nem írom, hogy csillogott, mert fekete volt! Viszont a sárgaréz síp tényleg ragyogott.

Szép, szabályszerű si-hu-hu hangokkal pöfékelt tova, nagyszámú, lelkes nézők előtt, akik minden szögből, magasságból és eszközzel fotózták-filmezték. A legjobban azok jártak, akik a vasúti hídról örökítették meg. Ekkor jó nagyot füttyentett a mozdony, mindenki összerázkódott, de én már felkészültem rá, úgyhogy nem ért váratlanul. Gurult vagy kétszáz métert, utasok is felszállhattak rá, aztán a fordítókorongra került, és indult vissza.

Volt egy másik befűtött gőzmozdony is, de az most csak ácsorgott, és a kedvező pillanatra várt.

Találtam egy olyan fordítókorongot, ami csak az utasokra várt, én is csatlakoztam hozzájuk. Legalább körpanorámát kaptam a további gőzmozdonyokról.

Aztán közelebbről is szemügyre vettem a kiállított vasúti kocsikat. Ezek egyikén az Első erdélyi vasút felirat szerepelt, és volt rajta egy fél mozgópostakocsi! Ezen azt értem, hogy a vasúti kocsi egyik része el volt választva, ott voltak a posta dolgozói. Az ajtóra levélszekrényt szereltek, aki biztosra akart menni, oda dobta be a küldeményt.

További mozgóposta kosit is láttam, igaz, csak maketten, de ezen jót mosolyogtam, mert a főnök és a beosztottak része el volt különítve. A Magyar Királyi Posta felirat szerepelt rajta.

Kezd egy kicsit hosszúra nyúlni a beszámoló, úgyhogy már csak azt említem meg, hogy sokféle zenét hallgathatott, aki ott járt. Volt négy, dél-amerikai népzenét játszó férfi, volt autóból szóló nem tudom micsoda rémség, és a kedvencem: egy négy tagból álló zenekar + énekes, akik olyasféle örökzöldekkel szórakoztatták a nagyérdeműt, mint például a Sej-haj, Rozi, vasárnap kirándulunk.

Majdnem öt órát töltöttem ott, és állítom, egy percig sem unatkoztam. De hát egyszer mindennek vége lesz, nekem is ott kellett hagynom.

Csimpolya Creative Commons License 2020.10.10 0 0 2490

Akkor te jóval többet láthattál és érthettél volna, mint a laikusok. Bár elég sokan mondták, hogy itt dolgoztak, esetleg az apjuk, a férjük, a fiuk-lányuk is.

Remélem, lesz rá alkalmad, hogy alaposan megszemléld a helyet!

Lementünk a Duna-parta is, ott még van kikötő és vasút is. Szemben pedig Budafok, a Törley pezsgőgyár. Magamban mosolyogtam, mert az jutott eszembe, hogyha Weiss Mandféd és Törley találkozni akart egymással, legegyszerűbb volt átevezni. Bár nem tudom, terveztek-e ilyet, de elképzelhető.

Előzmény: Shangri-La (2489)
Shangri-La Creative Commons License 2020.10.10 0 0 2489

Én is tudtam az eseményről, de sajnos nem tudtam elmenni. :-(

 

Pár éven át rendszeresen jártam a területen, mivel a vasútmodellező klubnak ott volt bérelt helyisége, egymás után két különböző helyen. Mivel a vasút az egyik hobbim, az iparvágányok különösen érdekesek a számomra, de az ipari környezet is vonzott. Néha kicsit mászkáltam erre-arra, de igazi bejárást nem csináltam. Majd talán egyszer még elsétálok arra.

Előzmény: Csimpolya (2488)
Csimpolya Creative Commons License 2020.10.09 0 0 2488

Ma délelőtt a nyugdíjas klub és csekélységem az egykori Csepel Vas-és Fémművek területén sétált. Majd’ hatvan éve lakom itt, de egy-két gyereknapi látogatást leszámítva még nem jártam ott. Ideje volt pótolnom!

Mindenütt az egykori nagyság romjai, az utcák-járdák töredezettek, gyom veri fel a nem használt helyeket. Impozáns csőrendszerek, ipari vasút vágánya, mait már senki sem használ.

Hogy jót is mondjak, azért van jó néhány olyan terület, ahol ilyen-olyan céhek béreltek helyt, ott pezseg az élet.

Továbbá működik még z egykori víz és energia szolgáltató, ők biztosították a gyárban a fűtést és az ipari vízellátást. Szerencsére bemehettünk megnézni, nagyon megérte!!

Egy maketten megnézhettük agyár egykori alaprajzát, jól átgondolt, megtervezett hely volt!

Aztán megnéztük a víztartályt, óriási, szabályos kör alakú medence, a víz majdnem ivóvíz minőségű, csak a biológiai tisztítás nem történik meg.

Számomra z volt meglepő, milyen visszhangos a terem, minden hang többszörös visszaverődéssel érkezett hozzánk.

Gigászi csövek, vezetékek, szerencsére mindegyik jó karban. Azért maradhatott meg, mert ők végzik a lakossági szolgáltatást Csepel és Erzsébet lakosai egy részének, ezen a távfűtést értve.

Volt néhány irodahelység, tiszták, rendesek, és jó pár egészen sikerült rajz lógott a flaon, stílszerűen ezt a helyet ábrázolva.

Egyszemélyes emlék következik.

Jó régen egy író-olvasó találkozón voltam, éspedig a Csepel munkásotthon könyvtárában, ahol Benedek István volt a meghívott vendég.

Elmondta, hogy a háború idején itt dolgozott az óvóhelyen, itt tlaálkozott a későbbi feleségével.

Még egy érdekességet említett. Annak idején volt bölcsőde a gyárban, műszak előtt a dolgozók leadhatták a gyereket, utána elvitték. A díja öt pengő volt. Félreértés ne essék, annyit kapott az, aki odavitte a gyereket.

Jót sétáltunk, jó idében, úgyhogy kár lett volna kihagynom!

zsanna Creative Commons License 2020.10.06 0 0 2487

Gyönyörű :-) 

Előzmény: Shangri-La (2484)
Csimpolya Creative Commons License 2020.10.06 0 0 2486

Jóleső nosztalgiával nézegettem, remélem, ha helyrehozzák az épületet, megint lesz rajta és benne mit nézni!

Előzmény: Shangri-La (2484)
Csimpolya Creative Commons License 2020.10.06 0 0 2485

Húha, ez aztán a program! Már azt is jó olvasni, hogy megtartják a szabadtéri rendezvénykét, és ha ezek még nívósak is, külön öröm.Csodás lehetett!

Örülök, hogy beszámoltál róla!

Előzmény: zsanna (2483)
Shangri-La Creative Commons License 2020.10.06 -1 0 2484

Ha már belső, akkor itt van pár kép az Iparművészeti Múzeumból a 2015-ös MúzÉj alkalmával. Nem tudom, mikor láthatjuk legközelebb?

 

 

Előzmény: Csimpolya (2482)
zsanna Creative Commons License 2020.10.05 0 0 2483

Most jutott eszembe, hogy nem számoltam be a szeptember közepén tartott kultúrális "ámokfutásom"-ról :-) 

Kicsit összetorlódtak nálunk a feszt-ek, szeptember közepére esett a Zeneszüret és a Tánctalálkozó is. 

A Zeneszüret kezdődött a hét közepén, én péntek esete a Székesegyház előtt a  Szegedi Filharmonikusoktól hallgattam filmzenéket, szombaton pedig a Kodály Központban a Magyar Állami Operaház előadásában a Carment. Szenzációs volt, mondanom sem kell. 

Vasárnap átváltottam a Tánctalálkozóra, a Gálával kezdtem. Tavaly hihetetlenül magas szinvonalú volt, tele külföldi fellépőkkel, idén - gondolom a korona-helyzet miatt - a hazai iskolák mutatkoztak be, sok-sok fiatallal. Itt is volt egy-két nagyon jól eltalált bemutató.

Hétfőn ismét a Székesegyház előtt néztem meg Bozsik Ivett társulatát, 5-6 magyar népmesét táncoltak el, közben hallgathattuk a meséket is.

Kedden pedig a lánykori nevén Honvéd táncegyüttes - most hirtelen nem tudom, hogy hívják őket, talán Nemzeti Táncegyüttes? - a magyar történelem jelentősebb eseményeit táncolta el. Ide elvittem a 14 éves unokát is, és közben szondáztam a történelmi ismereteit :-) Egészen képben volt :-) 

Nem bántam meg ezt a sűrű programot, - az idő is tökéletes volt még a kinti előadásokhoz, és hát a színvonal is igen jó volt. És hát annyi minden kimaradt tavasszal, volt mit pótolni, - továbbá ki tudja, mikor jön megint egy zárlat :-( 

Ja, és az még külön bónusz, hogy egyedül a vasárnapi gála volt fizetős, a többi 4 előadásra csak regisztrálni kellett, hogy legyen ülőhelyed :-) Még a Carmen is ingyenes volt, - ezen a mai napig ámulok. 

Csimpolya Creative Commons License 2020.10.04 0 0 2482

Egyetértek, a ház nekem is tetszik, a belső rész is. A kedvencem azemeltre vivő lépcső, illetve annak a korlátja.

A környék is kellemes, ezért sétálgattam-nézegettem még egy darabig.

Ha tehetem, én is a kisebb múzeumoknál vettem szalagot. Idén is ezt tettem volna, csak az ismeretes okok miatt nem volt módom rá.

Előzmény: Shangri-La (2481)
Shangri-La Creative Commons License 2020.10.04 -1 0 2481

Nekem az épület is tetszett. Sajnos benti képeket nem csináltam, de kikukucskáltam a legfelső emeletről. Múzeumok Éjszakája 2018, itt kezdtem, itt vettem a karszalagot - ha lehet mindig valamelyik "kicsi"-nél kezdek, a karszalag ára annál marad, akinél megveszed, őt támogatod vele.

 

 

 

Előzmény: Csimpolya (2480)
Csimpolya Creative Commons License 2020.10.03 0 0 2480

Ma délután elmentem a Mai Manó Házba, és megnézem a két kiállítást. Nem ártott sietni, mert az Egyiptom Flaubert idejében (1839-1860) című holnap zár. Ezek persze fekete-fehér fotók, és érthető módon a legtöbbjük épületekről készült, elvégre a piramisok szépen kivárták a szükséges exponálási időt. A Ramszesz-szobrok szintén. Egy-két ember is szerepelt a képen, velük érzékeltették a szobrok arányait.

Volt egy kép Flaubertről is, amint egy kertben sétál. Ami azt illeti, elég gyomos kertben, és elég romos házak előtt, sebaj.

Látható volt még egy homokzátonyon napozó, méretes krokodil is, ő se nagyon mozoghatott.

A következő szinten egy általam eddig nem ismert magyar utazó, Rosti Pál amerikai képei voltak, ezen Dél-Amerikát értve, konkrétan Kubát, Mexikót ls Venezuelát. Ez is már csak holnap nézhető meg.

A képek alatt egy-egy részlet az útinaplójából, ami azt illeti, szívesen olvasnék többet ettől a szerzőtől. Egy képaláíráson láthattam, hogy a fotófelszerelést két málhás szamár vitte, ő meg egy lovon és egy kísérővel követte őket.   

Azon jót mosolyogtam, hogy ama híres maya naptárkövet ő is lefényképezte! Csodálta is, hogy sikerült fémeszközök nélkül ilyen jó munkát végezniük a faragóknak.

Befejezvén a látogatást, még sétáltam egy kicsit a Nagymező utcában. Az Operettszínház előtt lévő Kálmán Imre szobor úgy ült egy padon, hogy helyet hagyott maga mellet. Engedtem a szívélyes invitálásnak, és rövid időre melléje telepedtem.

Aztán elnézegetem a kirakott lábnyomokat, aztán irány haza! A napnak ez a része határozottan kellemesen telt!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!