Elgondolkozott már azon valaki, hogy miért ilyen alacsonyak Magyarországon a bérek a nyugati EU-s tagállamokhoz képest? Hogy lehet az hogy pl. egy szimpla eladó a németeknél 4x annyit keres, mint itthon? Ilyenkor mindig azt mondják, hogy sokkal többet vásárolnak az emberek, mert magasabbak a bérek. Meg, hogy az árak (főleg a szolgáltatásoké) is magasabbak ezért nagyobb haszonkulccsal dolgoznak. A megoldás egyszerű: a minimálbér 4 szeresére kell emelni a munkabért terhelő adókat, járulékokat pedig a harmadára kell csökkenteni. Így mindenki lényegesen többet fogyasztana, és nagyságrendekkel nagyobb adóbevételhez jutna az állam is. Mivel mindenki többet fogyasztana, felpörögne a gazdaság is, de iszonyúan!
Ennyit tudtok papolni: a kisemberre veritek a balhét, amit az elit okozott (tartok tőle, hogy te is az elsőként ide írt hozzászólásomban leírt lakájréteghez tartozol). Nem a vasutas, meg a "nyugger" okozta a balhét, még csak nem is a "kamurokker" (akinek a jövedelemkereslete nem találkozik érdemi munkakínálattal, ezért kamurokker - ti nem kínáltok neki állást).
"Nyihahahahaha! Bruhaahahaha! Muhahahaha! A magyar közgazdász szakma krémje :D"
Na, szerinted ki a krém? A beszélőkörös jól kipróbált bolsevikek, mint Bokros? Vagy ezek huszas-harmincas, szakmai összefüggéseket nem ismerő, kritikátlan majmolói (tartok tőle, hogy utóbbiak közé tartozol)?
Folytatódik a bértárgyalás az Országos Érdekegyeztető Tanácsban. A munkavállalói oldal 80 ezer forintos minimálbért szeretne elérni 2010-re a jelenlegi 71 500 forint helyett.
A munkaadók azonban ezt elutasítják, szerintük legfeljebb az inflációval lehetne emelni, ami 4 százalék, azaz mintegy 3 ezer forintos növelést jelentene.
Nem en mondom meg, hogy mennyit er a munkad, hanem a piac. Ez egy ilyen vilag, a tervgazdalkodasnak, meg a kozponti iranyitasnak vege. Az allam csak annyira torzitja a piacot, hogy eloir egy berminimumot, es meghatarozza a sajat alkalmazottai fizeteset, amivel szinten befolyasolja a versenyszferat.
Ez olyasmi, mint a termeszeti torvenyek. Lehet hoborogni, hogy a jo magyar embert nem vonzza a gravitacio, de a vege megiscsak az, hogy pofaraesel ha kilepsz a masodikrol. A pofaraeses utan persze lehet nagy hangon dongetni a melled, hogy teged eladtak, meg osszeeskuves, es Newton is zsido volt.
Nem veszed eszre, hogy pont en beszelek a magyar erdekekert. A melldongetes es elbaszott elmeletek gyartasa a negyszeres minimalberrol nem visz elore. Csak az, ha felismerjuk a versenyhelyzetet,es megprobalunk alkalmazkodni hozza.
A budos nagy igazsag az, hogy a magyar munkas nem a nemettel versenyez, hanem a kinaival, meg a romannal. Oriasi hiba a nemettel osszevetnie magat. Nem a melos miatt, hanem az orszag helyzete miatt. Csak nalunk nagyon becsapos vilag van, kozvetlen kozelrol szemlelhetjuk a (velt) nemet eletszinvonalat, es azt hisszuk, annyi az egesz, hogy megemeljuk a bereket, es maris ott vagyunk, hat nem egyszeru? Onamitas. Nezzetek meg a kinaiakat. Hogy ott hogyan el az atlag. Magyarorszag nem sok mindenben tud tobebt nyujtani, mint Kina. Egy dologban van bazinagy szerencseje, hogy ott van ahol.
Egyebkent meg nem vagyok se vallalkozo, se allami csocson logo hivatalnok. Ugyanolyan huszonotodik senki alkalmazott vagyok, mint te. Igaz lehuztam 7 evet egy multinal, es egyeb kapcsolatokon keresztul meg ismerem a magyar ipari kis es kozepvallakozasok szinvonalat.
Nekem sem tetszett, mennyire ertekeli a piac otthon a melomat, igy valtottam, bar messze nem az anyagiak motivaltak, en otthon is viszonylag jol kerestem.
Ez a lehetoseg szamodra is nyitott. Kereshetsz mas melot, elkoltozhetsz, kepezheted magad, hogy tobbet erj.
Az APEHos feljelentosdi meg patkanysag.
sb
igazad van neked is, meg nekem is. én tönkreteszek minden olyan faszt aki fosztogatja azokat akik kiszolgáltatottak, te meg vidd innen a boltodat ha nem tetszik. ma minden vállalkozás kiszolgáltatott az alkalmazottainak. egyszerűen kalkulálják bele a tisztességes bért az árképzésbe. én meg maradok ilyen nemzetrontó kapzsi melós.
a nyomdaiparban tíz százalékos áremeléssel meg lehet duplázni a béreket. némá! van is ott annyi. akkor miért nincs nyugati bér? a teszkó meg a többi miért nem fizet rendes bért? a bankok? egyik se fogja innen elvinni a boltját. ha van echte zsidó barátotok, kérdezzétek meg tőle, vezetne-e kétszáz nagyközértet annak fejében, hogy nyugati béreket kell adnia. meg lesztek lepődve.
gyarmatosított ország polgárai vagyunk, nem hülyék. a szegénység oka az, hogy eladott minket egy maroknyi rohadék politikus üveggyöngyökért. a többi vagy tévedés, vagy szemét hazugság.
bezzeg ha nem adtak volna el most büszkén élhetnénk észak-koreai életszínvonalon
gyarmat vagyunk, ez tény de még mindig nem rossz helyzetben
nincs más reális alternatíva mint elfogadni ezt a helyzetet és ebből kihozni a maximumot, az ostoba fröcsögésnek meg a köldöknéző kesergésnek semmi értelme
szóval aki mást mond mit azt, hogy kirabolnak minket az vagy hülye, vagy hazudik, vagy egy idegen érdeket kiszolgáló ügynök.
Tehát aki mást mond, mint amit te hallani akarsz, az vagy hülye, vagy hazudik, vagy satöbbi. Hát ezt én nem értem. Illetve igen, de akkor sem. :-) Ugyanis a fentiekre figyelemmel csak egy dolgot tudok elképzelni: te azért vagy itt, hogy megerősítést kapj a meggyőződésedhez a hozzád hasonlóan gondolkodóktól. A hitedhez, mondhatjuk így is. Tehát te valamiféle templomnak, egyháznak használod a vitafórumot, ami végső soron belefér, még ha számomra nem is annyira rokonszenves.
No, akkor sajnos ezennel nekem, ha következetes akarok maradni le kell zárnom a veled való diskurzust, mert te nem akarsz a tiedtől eltérő véleményt hallani én meg nem nagyon akarok olyan emberrel beszélgetni, aki a véleményem miatt hülyének, hazugnak vagy satöbbinek tart.
Ne legyen elég pl. 1 milliárdért beruházni pár gépet, (amiből nagy kérdés, mennyivel is számlázták felül a valós értékéhez képest a beruházó anyavállalatánál),hanem a Tao mentesség csak akkor jár, ha az átlagbér az adókedvezmény időtartama alatt(vezetők és külföldi munkavállalók nélkül számítva) eléri a bruttó 2 000 euro/hó-t.
hát te nagyon okos vagy
ebben az esetben a külföldi befektető vállat von és elmegy oda ahol nem basztatják ilyesmivel, mondjuk a barátságos tótokhoz
mi meg majd megélünk a szalámiból meg az unikumból
És igen, vannak kevésbé alkalmazkodóképes emberek. Na, szerintem kezdünk előbbrejutni. Érzésem szerint inkább az lehet, hogy túl sok az ilyen ember. Ha ennek megtaláljuk az okát, akkor esetleg tehetnénk is ellene. Én az oktatási rendszerünkben keresném, ami megint szar ügy, mert ha tényleg ott van, akkor ez újfent egy hosszú átfutású varieté lesz, mert ha már ma megtennénk a szükséges korrekciós lépéseket, akkor annak a hatása érdemben olyan tizenhúsz év múlva jelentkezne, oszt ugyan találjunk már ma olyan felelős politikust, aki egyáltalán ellát ilyen távolságba...
Az az igazság, hogy én pl (ahogy írtam is) egy hajdúbihari tejtermelőtől veszem az összes tejterméket (pl a nyerstej 120 Ft több mint 4% zsírtartalommal), és nem vagyunk (a párommal) hajlandók multik és külföldi cégek által előállított tejterméket venni, és nem csak elvi okokból! A minőségük 100x jobb!
De hogy mondjak egy másik példát: a sok birka ember megveszi a hipermarketből 600-700 Ft-ért az akciós 30 db tojást (általában ez is külföldi), ahelyett hogy megvenné a helyi kistermelőtől, de legalább magyar farmról származó 28-30 Ft/db-os tojást. Ja, hogy drágább? A birka ember nem számol, csak "béget". Én direkt megmérettem a súlyát a 30 db-os "hipertojásnak" és 30 db (3 doboz) magyar termelői tojást! A magyar majdnem 2x nehezebb volt, ergo 2x több kaját lehet belőle csinálni! De hát nem gondolkozunk! :(
te magyar vagy? csak mert úgy beszélsz, mintha idegen érdekek mellett lobbiznál. minket eladtak. aki azt mondja, hogy csak ennyit ér a munkám, annak az élete se ér sokat. nem rólad beszélek, te szerintem vállalkozó vagy, esetleg bérhazudozó egy minisztériumban. én azt csinálom, hogy ha egy vállalkozó szemét, azt felnyomom az apeh-nál. tönkreteszem. vagy tisztességes, vagy nyomoroghat velem.
Egyik nagy urban legendünk a magyar élelmiszer minőségének a netovábbja.
Holott érdemes körülnéznünk más országokban. Kiugrasz Olaszországba és hangosan fogsz zokogni, hogy nálunk miért nem lehet ami náluk van, miért nincs igényünk az élelmiszereknek arra a minőségére, miért vagyunk a szintjüktől reménytelenül leszakadva.
A magyar ember annyira nincs képben, hogy "krumpliban", "sajtban", "halban" stb. gondolkodik, eszébe sem jut, hogy lehet ilyen krumpli meg olyan krumpli (jó, van "főznivaló" meg "sütnivaló" meg kifli - haha) stb.stb.
A rendes vajat a boltokban úgy kell vadászni, mert joghurtos, light és margarin szarok vannak főleg. Nincs egy rendes majonéz, a Hellman's real elfingott, kiment az Amora, stb. Folytathatnám.
Kit érdekel itt a minőség? Magyar ember ahhoz teljesen hülye és igénytelen. A kaját nem lehet megmutatni a szomszédoknak mint a lízingelt faszakocsit meg a kamu Abercrombie&Fitch ruhát, ezért magyar ember abból megveszi azt, ami nagy, laktató és óccsó.
Egyébként te ezt komolyan beszopod hogy senki nem tud rendes mézet csinálni, csak a magyar?
Ha valaki ugyanolyan jót adna mint én de olcsóbban, én nem vásárolnék magamtól. Persze a fair trade keretein belül (nem lehet lopott, vagy gyerekmunkával készült stb.). Dehát nem vagyunk egyformák.
A szlovák tejtermékek történetesen leverik minőségben a magyarokat. Hovatovább a magyar trappista sajt a szar alfája és omegája, a wikipédián a szar szócikk mellett ott kellene lennie a fényképének.
Nem csak az osztrákokban, hanem a német, olasz és még jópár boltban. Persze kisebb az áfájuk, de ez messze nem magyarázza az ordítóan drágább árainkat.
Tehát te is sokkal inkább úgy látod, hogy tényleg létezik a "path dependence" néven illetett jelenség, ami valahol a szóban forgó problémára is magyarázatot ad. Jelesül, hogy az átkosban, az akkori normákhoz és szokásokhoz szocializálódott pógár nem bír kibújni a bőréből és nem bír egyik évtizedről a másikra csak úgy, hipp-hopp új trükköket elsajátítani. Emlékszem, hogy 1996-ban az építőipart anyagokkal ellátó cégek állandóan szervezték a mindenféle ingyenes továbbképzéseket, például a Wienerberger téglagyár is, busszal gyűjtötték össze az érdeklődő szakikat, kaptak ingyenebédet, egy sört, bemutatták nekik, hogy milyen anyagokkal hogyan és mit lehet praktikusan, gazdaságosan, szépen, ésatöbbi. Csak hát ugye a szakik egy nem elhanyagolható része csökönyösen elutasította az ilyesmit, mondván, hogy ő már negyven éve kőmíjes, neki aztán senki ne mondja meg hogyan kell kőmíjelni.
Megjegyzem, hogy az Orbán-kormány alatt is nem kevés ilyesmivel találkoztam. Ez a kormány is komcsi kormány volt, tudom, perszehogy. :-)
tevedsz. Ha ugyanannyi bert kellene nekik adni, mint nemetorszagban, akkor annyi erovel akar Nemetorszagban is bovithettek volna a gyartast, es megsporolhattak volna maguknak azt az orbitalis szivast, ami egy magyarorszagi gyar uzemeltetesevel jar.
Vagy elmehetnek romaniaba.
Vagyalmokrol beszelsz, aminek semmi realitasa nincsen.
a magyar melos akkor fog annyit keresni mint egy nemet, ha a magyar ipar olyan szinten lesz mint a nemet, foleg magyar tulajdonu cegek fognak a vilagpiacra eladhato es magas muszaki szinvonalu termekeket gyartani.
Addig foleg bermunka van, es ennek megfelelo berezes.
Aminek, szerintem, orulni kell, mert lehetne sokkal szarabb is.
asszem egy ido utan a melosok lincselnenek meg teged, ha ezt eloadnad, es paran elvesztenek az allasukat miattad.
De miert is gondolom azt, hogy a budos eletben nem jartal meg termelo multinal, fogalmad sincs hogyan mukodik, milyenek a munkakorulmenyek, kulonosen a magyar tulajdonu vallalatokhoz kepest.
elarulom, a dolgozok utolso verig torteno kiszipolyozasa foleg a magyar kisvallalkozokra jellemzo.