Keresés

Részletes keresés

Adam18 Creative Commons License 2015.11.24 0 0 2723

Sziasztok!6 db idei Kacagó gerle eladó. 1 fehér(tojó), 2 vadas-tarka(hímek), 1 mandarin(hím), 2 szőke-tarka, kontyos(tojók). A két kontyos tojón kívül a többi 1000 Ft/db, a kontyosok 1500 Ft/db. Pest megye, Pilisvörösvár. Tel.: 0630/650-2892 Csere érdekel szép rajzolatú Ibolyanyakú és Mandarin gyöngyös hímre.

veggie83 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 2722

Birdie, előre is kell gondolkozni. Adott az a röpde, van rajta egy viszonylag nagy ajtó, szerinted mi történik, ha lesz a helyen vagy 6-8-10 gerle? Mennek világgá, amint nyílik az ajtó. Ez az egyik.

A másik. Írta is, hogy testvérek. Ha kolóniában is tartja őket, akkor legalább az összes gerlének vér idegennek kell lennie, hiszen ők nem ismerik fel egymást, hogy a testvér testvérrel ne párosodjon.

A harmadik. Egy pár gerle egy év alatt 10 fiókát felnevel. Most ha ő elcseréli az egyiket, és lesz egy vér idegen pár kacagója mondjuk jövő tavasszal, akkor jövő őszre már 12 gerléje lesz. Ezeket mind el is kell helyezni, gondos gazdát keresni nekik, aki nem engedi szélnek őket ha túl sokan lesznek, vagy nem eszi meg őket a levesben...

Felelősen kell állatot tartani, szaporítani.

 

Mindenki úgy tartja a gerléit, ahogy tudja, ahogy szeretné. Én csak a véleményemet írtam le, egy útmutatást,  ami egy fiatal, kezdő gerletartó számára szerintem teljesen megfelelő. Ahogy megismeri őket, ahogy fejlődik, vállalhat többet. Leírtam, hogy mi várható, és mik a lehetőségek. Dönteni mindenki úgyis magától fog. Jövőre már jobban tudni fogja, hogy hány gerlével birkózik majd meg, hogy jönnek majd ki egymással esetleg ha többen lesznek. Nem kell semmit sem elkapkodni, mert annak úgyis a madár issza meg a levét...

 

Klaudia

 

 

Előzmény: Birdie78 (2721)
Birdie78 Creative Commons License 2015.10.22 0 0 2721

Na most ha azt nézzük, nálad lett fióka? Lett! Többen vannak a volierben? Igen! Most az hogy verik egymást a hímek az minden állatfajnál fenn áll hiszen a hímek és néha a tojók is rivalizálnak egymással. 

Sőt én több helyen láttam (állatkertekben is) kacagó gerléket társasan tartották. Fióka is volt szép számban. 

 

Cool13 én szerintem nyugodtan tegyél még gerléket abba a volierbe. Ha valaki nem versenyre tartja őket akkor  miért ne.

 

 

Előzmény: veggie83 (2720)
veggie83 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 2720

Még egy gondolat:

 

Azt hiszem a cool13-nak címzett hozzászólásban említettem is, hogy 2 pár együtt tartása a legrosszabb lehetőség. A két hím megszakítás nélkül csak egymást kergeti, üldözi. Ha több pár együtt van, akkor az agresszió eloszlik, mert nem csak 1 ellenfél van, akit el kell zavarni, hanem több. Most egy kicsit elzavarja az egyiket, utána a másikat, stb. Nem pécéz ki egyik sem csak egyet. Nem tudom érted-e, hogy mire gondolok. Az a röpde pedig 3-4 pár tartására nem alkalmas, szerintem.

Plusz, itt nem beszélhetünk összeállt párokról, akik tudják mi a dolguk. Itt is az lenne, mint nálam az elején, hogy mindenki ugyanoda, ugyanazzal a domináns hímmel ... az eredmény a tojás törés, fióka pusztulás.

 

Én csak segíteni próbálok, megosztani a saját tapasztalataimat, de tudom, hogy mindenki szereti megtapasztalni a maga módján. :)

Tudom azt is, hogy minden szituáció más és más, mások a gerlék, mások a gerlék közötti kapcsolatok, és az emberek is más és mást várnak a madaraiktól.

 

Köszönöm, hogy felhívtad a figyelmem, hogy a részleges információk, amik a honlapomon vannak a jelenlegi tartás módomról, mennyire ellentmondanak egymásnak, amint lesz egy kis szabadidőm le fogom írni rendesen a miérteket. És a terveimet is, a jövőbeni költőketreces megoldásról.

 

Képeket próbálok majd még csatolni, később.

 

Szép estét, Klaudia

Előzmény: Birdie78 (2718)
veggie83 Creative Commons License 2015.10.17 0 0 2719

Szia Birdie!

 

Látom figyelsz. :) Nagyon régóta vannak gerléim, és többféle módon is tartottam már őket, így saját tapasztalataimat tudom leírni, megosztani másokkal. Sokat kísérleteztem korábban, mert én is szerettem volna tudni, hogyan lehet őket a legjobban tartani.

 

A kezdet kezdetén, mikor csak egy madárházam volt, akkor többen együtt voltak. Nagy hely volt 220 cm x 100 cm és vagy 150 cm magas. Sajnos nyaranta voltak olyan hímek, amiknek nem volt toll a nyakán, és a vállán (nem szép látvány) ... hiába volt sok tojást, rengeteget össze törtek, és több fióka is kiesett a fészekből a verekedések miatt. Hiába volt bent 4-5 fészek, volt hogy az összes tojó ugyanabba tojt. És nem lehetett őket lebeszélni erről.

Akkoriban még nem értettem miért, de most már tudom, az volt a baj, hogy nem voltak megfelelően párba állva, az összes tojó a domináns hím hívására ment ugyanabba a fészekbe.

 

Néhány évvel később, 2009-ben építettünk egy kisebb házikót, a fiatalok részére. 150 x 100 x 150. Ide választottam le a fiatalokat, szezon végén pedig a tojókat költöztettem ide, így teleltek.

 

Majd ezután volt több év, amikor költő ketrecekben, páronként voltak a gerléim, és csak a fiatalok voltak együtt a kis volierben. A fiatalok, amíg nem ivarérettek nem verekednek.

 

Sajnos nemrég külföldre kellett jönnöm, de az alap tenyészállományomtól (6pár) nem akartam megválni, de azt sem akartam, hogy szüleimnek ennyi felé kelljen etetni a gerléket, ezért nagysokára végre megépült ez a nagy volier (3x4 m, 2,2 m magas), amiben mind együtt vannak. Mivel évekig együtt voltak a párok, együtt neveltek, így a nagy helyen is együtt maradtak, minden párnak saját fészke van. Hogy verekednek-e? Sajnos igen. Vannak hímek, amik egyszerűen nem bírják egymást, és az egyik percekig üldözi a másikat. Ha valamelyik gerle túl közel megy egy másik fészkéhez, azt is gyorsan elzavarják. De van helyük, nagy a tér, vannak bent növények, búvó helyek. Ennek ellenére a dominánsabb hímek tollazata borzos, látszik rajtuk, hogy verekednek...

 

A röpde egyik oldalára költő fakkok vannak tervezve, mert ha hazamegyek, akkor újra páronként lesznek márciustól októberig. Az az évi fiatalok lesznek csak kint a röpdében. Ez a mostani szituáció igazából egy átmeneti állapot, egy köztes megoldás, ami kényelmes, de tenyésztői munkára nem alkalmas. Ezért írtam, hogy tenyésztői munkát most nem folytatok. (hiszen csak akkor tudom 100%-ra a kis gerle felmenőit, ha páronként vannak, ez a tuti)

 

A fészkek azért vannak feltéve, hogy minden párnak meglegyen a területe, amit véd. Nem akartam, hogy valaki az etetőt nézze fészeknek, mert akkor a hím nem engedi enni a többi gerlét. Így én irányítom őket, hogy hol, melyik helyet lehet védeni. :) Nyáron elcsábultam, mikor otthon voltam másfél hónapig, és engedtem néhány költést. Megesett máskor is, hogy nem lett időben kicserélve a tojás műtojásra, és kisgerle lett, ez van, ilyen messziről tényleg nem irányíthatok mindent.

 

Akartam fotókat csatolni, de sajnos valami miatt nem engedte a rendszer...

 

Előzmény: Birdie78 (2718)
Birdie78 Creative Commons License 2015.10.16 0 0 2718

Szia Veggie!

 

Néztem a honlapod, és nálad is társas volierben vannak a kacagók. Ezzel nincs is gond, de cool13-at próbálod lebeszélni a társas tartásról. Nem értem a logikát. Nagy helye van, miért ne tölthetné meg gerlékkel ha nálad is úgy van? Vagy nálad verekednek? Sőt ahogy láttam egy kisebb volierben volt ugyan ennyi vagy még több gerle. Akkor ők is verekedtek?

 

Amin megakadt a szemem: "6 pár gerlém van. Nem engedem őket költeni. Júliusban egy röpde építését tervezem, ahol mind együtt lesznek majd. "

Előzmény hogy külföldön dolgozol, és onnan nem tudsz tenyésztői munkát végezni.

A facebook oldaladon van egy kép ahol már az új volieredben van fészek, benne fióka + tojás !?

 

 

Előzmény: veggie83 (2717)
veggie83 Creative Commons License 2015.09.28 0 0 2717

Gerléim a Facebook-on :) sok sok fotóval, érdekes infókkal, annak akit érdekel :)

 

https://www.facebook.com/Klaudia-Kacag%C3%B3-Gerl%C3%A9i-246826558729773/timeline/

 

 

,pisti, Creative Commons License 2015.09.21 0 0 2716

Sziasztok! Eladók a képen látható gerlék. 2 selyem. Dunaharaszti. 500/db himur.pisti@freemail.hu

 

j ó z s i Creative Commons License 2015.09.08 0 0 2715

Üdv!

Fehér hordozó hím kacagót keresek, esetleg fehér tojót is. Hétvégi monori átvétellel.

Köszi.

veggie83 Creative Commons License 2015.08.18 0 0 2714

Ajjaj, akkor megpróbálok ide más képeket tölteni :D

 

A kérdésedre válaszolva:

A Kacagók párban élnek. Az őseik, az Észak-afrikai kacagó gerlék szabadon is párokban élnek, minden párnak van egy területe, amit védelmez. Ezek a területek távol vannak egymástól, nem zavarják egymás költését. Csak a költési időn kívül verődnek csoportokba, de a párok akkor is együtt maradnak.

Akármilyen nagynak is gondolod a helyüket, és hogy elvesznek benne, nekik ez a területük. Ha párrá válnak (vagy lesz egy párod, ha cserélsz, hogy ne legyenek rokonok), akkor a párnak ez lesz a területe. Ide semmilyen más gerlét nem fognak szívesen beengedni. Igazából már most fiatalon is védelmezik az idegenektől.

 

Ha egy ivarérett pár él egy ketrecben/röpdében, és oda beteszel egy másik párt, abból oltári nagy verekedés lesz (főleg ha a költési időben történik a beköltözés). Az eredeti hím és tojó nagyon durván neki megy a behatolóknak, próbálják őket elűzni. De mivel ez egy zárt tér, ez nem fog sikerülni. Egy idő után alább hagy az agresszió, de állandóan jelen lesz. A fészek környékén főleg. A hímek nem hagyják egymást békén, próbálják egymást elkergetni, nem hagyják a fészken ülni, párosodni, stb.

Ennek eredményeként a hím gerlék tollazata csapzott , hiányos lesz, kitépkedik a tollaikat (a fej és a nyak környékén), de komolyabb sérülést is okozhatnak egymásnak, vérzés is előfordulhat.

 

Másik variáció, ha most teszel be hozzájuk 2 gerlét. Most még ugye fiatalok, lesz egy kis csete-paté, de össze szoknak. Tavaszig. Tavasszal a hímek elkezdenek fészekre hívni, a domináns hím hívására megy majd az összes tojó. Ez általában azt jelenti, hogy mindenki ugyanabba a fészekbe akar tojni. A tojók fognak verekedni, kitúrni egymást a fészekből. Ennek az eredménye a tojás törés, a fiókák összetaposása ilyesmi. Hiába raksz nekik több fészket, a tapasztalat szerint ugyanazt akarják. Nem állnak rendesen párba, minden tojó a domináns hímmel akar lenni.

 

Harmadik variáció. Össze állítasz 2 párt, akiket külön tartasz. Külön helyen élnek, nevelnek fiókákat, tehát biztos vagy benne, hogy párba álltak. Őket megpróbálhatod egy harmadik, nagyobb helyen össze szoktatni. (a röpdéd). Ekkor a két pár gerle kénytelen elhagyni a saját területét (ahol költöttek), és bekerülnek egy új helyre, amit fel kell osztani maguk között. A párok, mivel valóban párok, fészket foglalnak maguknak, és a tojók elvileg csak a párjuk hívására mennek oda. De a röpdéd ahogy néztem inkább magasabb, mint széles. A fészkek túl közel lesznek egymáshoz (mert ugyanabba a magasságba kell tenni, mert mindig a legmagasabb a legjobb, és mindkét hím a legjobbat akarja majd), ezért lehet, hogy ez sem fog nekik tetszeni, próbálják egymást távolabb kergetni. Én ezt a variációt javasolnám kipróbálásra!

 

Tudom, nagyon rossz ez így, jó lenne őket csapatostul, kolóniában látni, békésen. De ők nem ilyenek, nem ez a természetes nekik. Őket irritálja egy másik pár jelenléte. Sőt! A saját fiókáikat is elkezdik elzavarni, amint nagyok lesznek. Ezért kell a kicsiket leválasztani mielőtt a következő fészekalj kikel.

 

Azt szokták mondani, hogy a kolóniás tartáskor ne 2 pár legyen együtt, hanem legalább 3. Így a verekedés, kergetőzés eloszlik egymás között. Egy párra általában 1,5 köbméter hellyel kell számolni, minimum. De ha ez nincs meg, akkor nem is érdemes megpróbálni, mert 3 pár gerle egy kicsi helyen katasztrófa.

 

A gerléknél, és minden egzotikus galambnál párokban kell gondolkozni. A Kacagóknál, az 1 hím 3 tojó elgondolás eredménye, hogy a 3 tojó ugyanabba a fészekbe tojik majd, mert a hím mindet oda hívja, (verekedés a tojók között), lesz 6 tojás, ami eltérő időben fog kikelni (ha kikel, és nem törik össze idő előtt), a kisgerlék közül többet összetaposnak, vagy kiesik a fészekből, vagy amelyik legutóljára kel ki az éhen fog halni, mert a nagyobb tesók miatt nem jutnak élelemhez. 

 

Most ennyi, remélem jól átgondolod, és úgy döntesz, hogy mi legyen. Egész röviden annyi, hogy párokban eredményesebben, békésen költenek, kolóniában a sok verekedés miatt kevesebb a fióka, és több a gond.

Természetesen biztos akadnak kivételek, biztos van olyan, ahol viszonylag békésen elvannak együtt a gerlék, de a leggyakoribb tapasztalatok ezek.

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: cool13 (2712)
sjohn Creative Commons License 2015.08.18 0 0 2713

A gerlék párban élnek, nem háremben.

 

Előzmény: cool13 (2712)
cool13 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 2712

Láttam már a Facebook-on is ezeket a képeket. Aranyosak. :D

 

Volna kérdésem.

Olyan üresnek érzem a viszonylag nagy voiler-ben a két gerlét. Ugyan még nem tudom a nemüket, bár ahogy figyelem őket talán a hölgy a világos színű. Gyakorolja néha a fészek építést. :)

Jó lenne még két gerle. 

Várjak amíg ivarérettek lesznek, vagy szerezzek be hasonló korúakat? Aztán lesz ami lesz. 

Vagy várjam meg az ivarérettségüket, és maradjak az egy pár elképzelésemnél. Esetleg ők is hogy érzik jobban magukat? Ha többen vannak vagy párban? Ha többen, akkor milyen az arány. Mondjuk 4 gerlénél.

1 pasi 3 lány?

Nem tudom mi tévő legyek.

veggie83 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 2711

Mai :)

 

 

veggie83 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 2710

De aranyosak :) Jó portré!

Előzmény: cool13 (2709)
cool13 Creative Commons License 2015.08.17 0 0 2709

Ez is csak úgy. :)

veggie83 Creative Commons License 2015.08.14 0 0 2708

Csak úgy :)

 

 

veggie83 Creative Commons License 2015.08.06 0 0 2707

szia,

 

ha írsz egy e-mailt a címemre, akkor tudok adni neveket és telefonszámokat. :)

 

kacagogerlehonlap@gmail.com

 

Klaudia

Előzmény: nasa68 (2706)
nasa68 Creative Commons License 2015.08.05 0 0 2706

Sziasztok!

 

Debrecen környékén keresnék 1 db fiatal hím kacagó gerlét!

veggie83 Creative Commons License 2015.08.02 0 0 2705

Szia!

 

A nemüket majd csak 2-3 hónap múlva lehet biztosan megmondani. Amelyik sokat turbékol, kacag, hajlongva udvarol, az a hím. A csendesebb, aminek alig lehet hallani a hangját az a tojó. Ez kicsit becsapós, mert néha ha két hím együtt van, az egyik csendesebb lesz, párba állnak és az egyik tojósan kezd el viselkedni. Szóval a biztos ivarmeghatározás, ha meglesz a két tojás. :)

Ha négy tojás van, akkor két tojó, ha egy tojás sincs, akkor két hím Van párban. 

Most még nem, de később a párzást is érdemes figyelni, ha mindketten kacagnak a végén, akkor van egy hímed és egy tojód. 

 

A mészkő grittet egy kis edényben érdemes a kaja mellé tenni, majd esznek belőle amikor kell nekik. 

 

Az első képen lévő fiatalt Vadas tarkának nézem, a másik Mandarin. (A fotó becsapós lehet, meg még nincsenek is a felnőtt tollazatukban, lehet hogy ezeknek a világosabb alakja lesz valamelyik, Szőke tarka, a másik Narancs, később kiderül.) szépek amúgy, az evező tollaikon látszik, hogy még fiatalok. :)

 

sok örömet hozzájuk :) 

 

Klaudia

 

 

 

Előzmény: cool13 (2704)
cool13 Creative Commons License 2015.08.02 0 0 2704

Köszönöm a választ!

 

Mielőtt hozzákezdtem az egészhez már olvasgattam az oldalt. Csak sok az infó hirtelen. :)

 

Egy 2 hónapos testvérpár került hozzám. Valahogy jó lenne megállapítani a nemüket. Aztán cserélni hogy legyen egy párom. :)

Az ajtó igen kicsit talán nagy lett, de nem egy ideges típusok eddig. Mászkálok ki be és cssak kíváncsian méregetnek. 

A világosabb már hallatja a hangját már a második napot. Tündérkék.

 

A teljes aljzat sóderral van borítva. Ezt a mészkő gritt-et felejtettem ki a dologból. Ezt egy külön tálkába vagy csak szórjam a sóderra? Ha egyáltalán jó az elképzelésem az állagáról. 

 

 

 

Előzmény: veggie83 (2700)
veggie83 Creative Commons License 2015.08.01 0 0 2703

Sajnálom az elveszett gerlét ... :( csak ezt a címet tudom hirtelen mutatni, ahol tenyésztők vannak regisztrálva települések szerint:

 

http://kacagogerle.freewb.hu/tenyesztoi-klub/

 

Remélem sikerül párt találni. :)

 

 

Előzmény: Ruszné (2702)
Ruszné Creative Commons License 2015.08.01 0 0 2702

volt két kacagó gerlém .,nem volt pár mert 3 éve semmi hajlandóságot nem mutattak tojásrakásra  ,de jól megvoltak ,de ma az egyik elrepült ,a másik meg néz utána és hívja ,,szeretnék venni neki társat .ha valakinek van eladó  solymár környékén kérem írjon amanda 53 @citromail .hu köszönöm szépen

veggie83 Creative Commons License 2015.08.01 0 0 2701

A helyük tetszik, csak az ajtót nagynak gondolom, vigyáznod kell majd, nehogy etetéskor kirepüljenek. :)

Előzmény: cool13 (2698)
veggie83 Creative Commons License 2015.08.01 0 0 2700

Szia!

 

Testvéreket egymás között nem szabad szaporítani, a beltenyésztés miatt. Lábhibás, csőrhibás, gyenge immunrendszerű, kis testű utódok születhetnek az ilyen pároktól.

A honlapomon minden infót megtalálsz róluk:

 

www.kacagogerle.freewb.hu

 

Van egy tenyésztői oldal is, ahol megyékre lebontva találsz tenyésztőket, tudsz venni vagy cserélni.

A fészekbe vastag szálú szénát ajánlott tenni, apró ágakat, ilyesmit, hogy a kicsik a lábukkal tudjanak mibe kapaszkodni, és ne csússzon nekik szét.

 

Mészkő gritt és sóder mindig legyen előttük. Több féle vitamin készítmény közül választhatsz, én Gastroferm MC-t is adok neki, és Columba Juventát jelenleg a fiataloknak.

 

Ha bármi kérdésed van a Facebook-on is szívesen válaszolok gerle ügyben a Klaudia Kacagó Gerléi oldalon: https://www.facebook.com/pages/Klaudia-Kacag%C3%B3-Gerl%C3%A9i/246826558729773?ref=bookmarks

 

Üdv.: Klaudia

Előzmény: cool13 (2698)
cool13 Creative Commons License 2015.08.01 0 0 2699

Nincs nagy élet itt. Sebaj. 

cool13 Creative Commons License 2015.07.31 0 0 2698

Kedves Mindenki!

 

Én is csatlakozom a gerletartók táborához. Elkészült a helyük is. Csatolok pár fotót.

Akad pár kérdésem is, mielőtt az állatok belaknák.

Szabad testvéreket tartani? Van e valaki Gödöllő, Isaszeg, Pécel környékén, aki tart gerléket? Az esetleges gerle beszerzés miatt, ha nem jó testvéreket tartani.

Mit tegyek költéshez a fészekaljukba? Milyen vitaminkészítmény ajánlott?

 

Köszönöm!

 

stegere Creative Commons License 2015.05.24 0 0 2697

Szia.

 

Pontosan hol vannak a madarak?

 

Kössz előre is... Robi

Előzmény: koder (2694)
Timifonás Creative Commons License 2015.05.04 0 0 2696


3 hete vannak kacagó gerléim és íme az eredmény, nagyon boldog vagyok :)

 

russky Creative Commons License 2015.02.02 0 0 2695

Sziasztok. Nekem walami nagy gond lehet a gerléimmel, azaz egy pár ami beteg. A tünetek úgy néznek ki .hogy mind kettő zihál nehezen wesz lewegőt mintha légszomja lenne, gubbaszt és ezáltl sowányak. Már az létező és beszerezhető összes gyógyszert kipróbáltam de semmi erdmény. Sem orr sem száj wáladékolás nincs, hasmenést sem tapasztalható. Nagyon bágyadt és kedwtelen mind kettö. Ha walakinek wan ötlete wagy walami ami használható gyógyszer, esetleg a tünetek alapján találkozott ijennel az kérem segitsen, fontos lenne. Elörre is köszönöm. Towábbi szép napot nektek.

koder Creative Commons License 2014.11.25 0 0 2694

Sziasztok! 1 pár vadas gerle eladó vagy fehér illetve más szinű tojóra cserélném. Pest és környéke.  istvan.x@freemail.hu 

 

     

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!