Üdvözlet mindenkinek, mivel a gépészetre, alternatív energiákra, költségekre kellő figyelem fordul, úgy vélem helye lenne egy olyan topiknak is ahol megbeszélhetnénk a ház elrendezésével, tájolásával, belső elosztásával kapcsolatos dolgainkat, kész tervekkel kapcsolatosan felmerülő kérdéseket, elképzeléseinket, skicceinket. Majd meglátjuk mennyire életképes az ötlet, várok mindenkit szeretettel.
Telek beépített területe: a telken álló épület 1,00 m-nél magasabbra emelkedő részeinek, az 1,00 m-es vízszintes síkban mért vetületi területeinek összege. A vetületi területek számítása során figyelmen kívül kell hagyni
a) mezőgazdasági, gazdasági és különleges beépítésre szánt területen a legfeljebb 9,00 m-es, egyéb területen a legfeljebb 4,50 m-es gerincmagasságú növényház (üvegház) és fóliasátor,
b) az épülethez tartozó előlépcső, tornác, előtető, valamint a terepcsatlakozástól legalább 2,00 m-rel magasabban lévő erkély, függőfolyosó, ereszpárkány - az épület tömegétől kiálló részeinek - az épülettől számított 1,50 m-es sávba eső vízszintes vetületét.
Vagyis a szóban forgó terven a garázs síkjáig terjedő terasz nem, ami fedett, az már igen.
A bejárati ajtó elé-fölé mindenképp kell valami tető. A nap háló2-3 felől kel, garázs felé nyugszik. Amin most változtatnék, a háló 1 falát engedném a nappali rovására, étkezőnél csak egy tartóoszlop maradna (nem tudom kell-e?), ekkor szinte egy légtér az étkezővel. Belső falak 30 helyett 20-ra és a konyha nyitott lenne. Ha szélfogó előtt lezárnám a tornácot, csak mint egy fellépőt? De akkor bonyolódik a tető.
Sajnos tényleg nem könnyű. Ha +10 2nm-t hozzá tudnék tenni, sok mindent máshogy csinálnék. De nem tudok. Hitel nélkül akarom megcsinálni és szerintem 2 felnőtt, egy pici és egy (sajnos) ritkábban nálunk lakó srácnak elég lesz ekkora terület. Nekem fontos pl., hogy a szülői háló ne a gyerek szobája mellett legyen. Viszont sok jó dolgot írtok, pl szerintem is 20-as válaszfallal is nyernénk kicsit. A konyhát félig boltíves megoldással nyitottá tennénk. Igen a sarokban kandalló lesz, ahhoz ragaszkodunk. A mostani házunknál együtt van az étkező a nappalival de nagyon nem utálom. Köszi mindenki véleményét.
Mert X négyzetméter alapterület alatt nem lehet minden kellően tágas. És hogy mekkora ez az X azt nem lehet csak így meghatározni, tehát bármekkora lehet. Attól függően kinek mi az igénye és mit szeretne belepréselni.
Szóval ha pl itt is elég lenne csak két háló akkor hirtelen lenne még +10nm amit szét lehetne dobni az étkező, háztartási.... között, de nyilván kell a 3 háló, tehát nem lehet. Ez van.
A mostani lakásomban is ilyen széles a háztartási, rühellem. Az a rákfenéje az ilyen keskeny helyiségnek, hogy több mint a fele csak közlekedő. Ha egy picivel szélesebb lenne akkor mindkét oldalt be tudnád rendezni, és egy középen nyíló ajtóval dupla lenne a hasznos tered.
1. Szerintem az etkezo idovel at fog kerulni a nappalinak az erkelyajtos sarkaba. (Bar most latom, vele szemben meg kandallo van a haloszoba falan?) A nappali viszonylag nagy (hany %-a van berendezve?), az etkezo meg deli ugyan (ha jol tippeltem a nem latszo szelkakast), de kozben meg szuk.
2. Jobb lenne a nappalin keresztul menni a halozonaba, mint forditva (nem is beszelve a fenytelen folyoso kellemetlen benyomasarol). Azaz a mostani etkezonel (ha mar nincs ott, hanem a nappali resze - ami me'g jobb lenne a tornac sarkanak hozzaadasaval) nyitni az eloszobat, es a veget szekrenyezni.
Jo, lehet hogy ti igy hasznalnatok inkabb, de ha en vennek ilyen alaprajzot, a 3m2 tornac atsorolasat kiveve (utolag tul maceras) vszinu en ezt csinalnam.
Hat a konyha es a halo ajtajanak egymasba nyilasanal semmi nem indokolja. A konyha az osszes felsorolhato szempont szerint jobb lenne, ha a hth-hoz kozelebbi vegen nyilna, raadasul 60cm-t (butor) elhagyva. A sarokbutor kihasznalhatosaga kisebb, mint igy hogy "sor" resz lenne belole. Mondjuk a belulre kerulo fozohelyet (elszivo kivezeteese?) es ablak alatti mosogatot (lehajthato csap kelljen?) se ertem. Sorrendileg is jobb lenne ugy, bar teny, a halo falara kellene a mosogato keruljon.
Megjegyzem ha a fofal megoldhato, akkor konyha-hth cserevel (attol fugg persze, mit rugsz jobban fel, de a nappali sarkaban levo halonal mar tokmind1) a hth hosszabol lehetne adni 40-60 centit hogy a halo hosszabb szekrenyt kaphasson (szobaajto eltolasa). Egyebkent a belso fofal miert nem 20-as? Vagy ma mar az nem megy at? Anno a 30 a hoszig. miatt kellett csak, kulsore (marmint eps ala is szamitott a ketto kozti kulonbseg, igaz akkor 10cm-nel tartottunk).
Pedig szűk ez az étkező, 2- max. 3 embernek lenne kényelmes. Ennyi -6- embernél egymáson kell keresztül mászni, meg bemászni a helyre. Ha már építkezik az ember, próbálja meg minimalizálni az ilyen kényszerű megoldásokat. Pl. 10centit lehetne nyerni, ha nem lenne ott az a parapet fal.
Le lehet választani más módon is az étkezőt, még akár extra magas, zárt támlás székekkel is el tud különülni részben.
Kétségtelen, hogy nem a legjobb a sarokra nyíló ajtó, de itt máshogy nem tudjuk megoldani.
Szélfogó: a bejárati ajtónak befelé kell nyílni. A wc ajtónak is. Futtass le fejben egy ügykezelést abba a pici sloziba nyíló ajtó esetén. A közlekedőbe pedig egy száguldó gyerkőc esetén pont benyitni nem szerencsés, sajnos megesett.
A fürdőben nem lesz mosógép, háztartási helységben lesz.
Azért azt a fesztávot manapság már tudják ám oszlop nélkül is áthidalni :-) Csak ezért szerintem nem indokolt az oszlop. Talán a tervező egy kicsit régimódi/lusta/túl óvatos... :-)