74/a-ra tehetnének néhány GVM trolit(ott csak nem szorul be), onnan ZIU trolit más vonalra alacsonypadló helyett, ezeket az alacsonypadlósokat pedig a 73-asra áttenni. Mindenre lehet megoldást találni.
Már volt a 78-ason is. Elférnek, csak gondolom nem akarják őket mindennaposra odarakni. Nemrég írtam levelet a BKV-nak azzal kapcsolatban, hogy miért nem raknak alacsonypadlóst trolibuszt a 73-asra, a válaszban a csuklós járművekre is kitértek:
"Sajnos a járművek elosztásakor figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy ezek a járművek, épp méreteik és csuklós kialakításuk miatt a legszűkebb belvárosi utcákon nem tudnak akadálymentesen haladni. Amennyiben a 73-as trolibusz vonalán alacsonypadlós trolibuszt állítanánk forgalomba, arra kényszerülnénk, hogy más járatokon kiemelkedően magas üzemeltetési költségekkel az orosz trolibuszokat adjuk forgalomba a szűkös alacsonypadlós kapacitás és a csuklós járművek akadályoztatása miatt. Ezt Társaságunk a jelenlegi szűkre szabott pénzügyi keretek között nem tudja felvállalni."
Pontosan. De a 70, 74, 76, 78 mind ki van tömve csúcsban, ezeken lehetne úgy csuklósítani, hogy csak 2-3 percet rítkítanak, viszont ezekre a vonalakra (a BKV szerint) nem mehet menetrendszerűen csuklós.
Na pont ez a baj. Olyan vonalat csuklósítotak, ahol nem volt rá igény. Ennek köszönhetően az utasok egyre inkább átszoknak a 72-76-ra. De még 10 percezve is csak akkor láttam a 73-ason tömeget, ha előtte jó sokáig nem jött a 76-os.
Valóban elég volt a szóló kocsi (mindig volt ülőhely), de nem emiatt volt ZIU, hanem, azért, mert a 242-est vontatóval kellet bevinni a garázsba, helyette érkezett a 909-es a 76-osról.
Jó a film! Menet közbeni belső videó van a 600-asról? Az is érdekelne. Hogy lehet azt megcsinálni, hogy az aláfestő zene és a troli hangja is hallható? Nekem csak úgy megy, hogy vagy az egyik vagy a másik.
Az első alacsonypadlós pesti troli is zöld volt, én a 70-esen láttam. (Hasonló a mai Ikarusokhoz, de - úgy emlékszem - az ülések alatt is alacsony volt a padló, és hátul lőrés ablaka volt.)
Meg volt egy ?00 számú szóló, olyan mint a 2xx számú csuklósok.
A 00-ra végződő szám mindig valami egyedi darabot jelöl, úgy vettem észre. (Többet, szakszerűbbet ne várjatok tőlem, már mondtam, hogy egyszerű utas vagyok.)
Közel volt egymáshoz a 400-as hátsó részének közepén a két tengely, nem lehetett észrevenni semmi elmozdulást. Úgy láttam, nem voltak kormányozva.
Amire még emlékszem ebből az időből (60-as évek), hogy majdnem minden csuklós troli más színűre volt festve. Kedvencem volt a világoszöld-sötétzöld összeállítás.
Nekem nagyon tetszik a film. Csak kár, hogy olyan hamar vége van. Az aláfestő zene nagyon illik hozzá. Ez a trolis nyílt nap volt az év féynpontja, szerencsére rengeteg érdeklődő volt.
A Pongrác telepen a szétrohadó állapotról van filmem. A 100-as sárga szinében sokat utaztam rajta. Volt,hogy vártam egy teljes fordulót a Volga szállónál,mert elment az orrom elött. Akkoriban újdonság volt,de most sem bánom. De régen is volt.