Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2022.04.11 0 0 1888

Az nyilván csak az árban van benne, az ételbe nem kerül belőle. De halászlében ropogós zöldségek? Baján már ennél kevesebbért is öltek embert. ;)

Előzmény: Popenka (1887)
Popenka Creative Commons License 2022.04.11 0 0 1887

Azt már meg sem merem kérdezni, hogy pirospaprika mellé minek a sáfrány az ételbe? Mit adna hozzá? Áfát? Eggyel lejjebb.

Előzmény: nagypapi51 (1885)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.04.11 0 0 1886

Esetleg lehetne Aunty Mara's old beef soup... :)

Előzmény: nagypapi51 (1885)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.04.11 0 0 1885

Was ist SOUPOLD?

ilyen szó nincsen, illetve van soupold.com, de ez nem leves, hanem honlap. :)

nagypapi51 Creative Commons License 2022.03.07 0 0 1884

Érdekes ez a Felicita étlap, ami amúgy rendben van.

Törzsökös olasznak hirdeti magát, ezzel szemben az Antipastiban szerepel Tête de Moine (svájci, Jura hegyvidéki) sajt, a desszertek közt mille feuille (echte francia), az italok között számos mexikói pia

Mezcal, tequila, és egyéb internacionális rövidital, de sebaj. Baj az, hogy egy olasz sör sincsen a kínálatban, pedig a Peroni, Moretti és a Forst is teljesen elfogadható.

Popenka Creative Commons License 2022.02.16 0 1 1883

A programok közül legfőképpen a "kézzel evés" nagyon vonzó.

(Szegény Richelieu bíboros.)

Kíváncsi lennék, mit szólna az étterem személyzete, ha vinném a saját tőrömet az étkek fogyasztásához. :)))

Előzmény: öreg_néne_b (1879)
Popenka Creative Commons License 2022.02.16 0 0 1882

Olyat már láttam -sajnos- sokszor, hogy van valami étel megnevezve, és valami középkori hangulatú szöveget rittyentenek alá. Nem bánom, ha valakinek ez kell...

Olyat még nem láttam, hogy nincs neve az ételnek, csak a nyakatekert szövegből kell kikövetkeztetni, mit is rendelsz.

Előzmény: öreg_néne_b (1881)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.16 0 0 1881

Kiki áll és tó is van. ;)

Előzmény: Popenka (1880)
Popenka Creative Commons License 2022.02.16 0 0 1880

Igaz, odáig már nem volt türelmem legördülni. :)

Nem baj: "Kikiálltó" van a lakomán, ez a lényeg.

Előzmény: öreg_néne_b (1879)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.02.16 0 0 1879

"Címünk:
3530 Miskolc, Kisavas első sor 19-20."


Előzmény: Popenka (1878)
Popenka Creative Commons License 2022.02.16 0 0 1878

Kommentár nélkül. Illetve csak annyi, hogy aki megtalálja ezen a weboldalon az étterem pontos címét, azt befizetem oda. Az étlapot se könnyű...

 

https://aranykorona.eu/programok/lakoma/

 

;)

Hepci Creative Commons License 2022.02.07 0 0 1877

A sztahanovista séf addig aprította késsel a tatárt, amíg pép lett belőle. :)

 

A mirelit krokettből pedig 10 darab bőven elég egy 4 tagú családnak, ha én is benne vagyok, ugyanis az ilyesmit egyáltalán nem eszem meg.

Előzmény: nagypapi51 (1871)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.02.07 0 0 1876

...A krokett tudtommal nem élesztős...

Igaz is, meg nem is. Több krokett recept tartalmaz élesztőt,

meg azt is, hogy az 'igazi' krokett bundázott, ami sztem felesleges, de mindenki úgy készíti

(vagy veszi a mirelit pultból) ahogy akarja.

de gustibus...- szinte mindig a Liscsinszky-féle krokettet készítem.

 

Előzmény: Vének Tanácsa TM (1875)
Vének Tanácsa TM Creative Commons License 2022.02.06 0 0 1875

A bozsoki nem is krokett, hanem krumplifánk :) A krokett tudtommal nem élesztős.

 

Anyu krumplifánkja volt világbajnok. Néha panírozta, néha nem, mindkettőt imádtuk. Egyszer olyan nehezen főtt meg a vadas (szegény öreg marha valószínűleg mankóval ment a vágóhídra), hogy közben elhordtuk a már kisült fánkokat, csak úgy, magában :)

 

Előzmény: nagypapi51 (1874)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.02.05 0 1 1874

Azért a gyorsfagyasztott krokettek közt biztosan találni jót is.

Nem tudom pl., hogy Mary néninél (Gánt) milyet adnak, mert a szomszédom ette,

de elfogadhatónak tűnt.

Nekem három recept vált be, idemásolom őket, bármelyiket ajánlom, előnyük, hogy nem kell bundázni őket.

 

Bozsoki krokett (a Határmenti Vigadó receptje)

 1 kg főtt krumpli (melegen áttörve, kihűtve)

40 dkg liszt, 1 pohár (175 g) tejfölben feloldott 4 dkg élesztő

4 egész tojás, só bors, szerecsendió, zöldfűszerek ízlés szerint.

Ebből a mennyiségből kb. 60 db hozható ki,

olajba mártott (fagylaltos)kanállal  szaggasd a sütőzsírba.

 

 

Aranysárkány krokett (Liscsinszky Béla)

 

50 dkg 'öreg' burgonya tisztítottan mérve
8 dkg liszt
2 db kis-közepes tojás
só, reszelt szerecsendió ízlés szerint.

A kockára vágott krumplit sós vízben megfőzöd, azon melegében áttöröd,

ha kihűlt, adod hozzá a többit. Pihentetni nem kell.
Nagy előnye, hogy ezt így, natúr sütheted, nem kell panírozni.
Én két, olajba mártott evőkanál segítségével formázom.

 

 

Kalla Kálmán krokettja

 

50 dkg burgonyához 2 tojás sárgája, 2 dkg burgonyapehely, só, reszelt szerecsendió.

A még forró áttört krumplihoz adjuk a többi hozzávalót, egyneművé dolgozzuk, majd 3-4 percenként átkeverjük, amíg teljesen ki nem hűl.
Nagyon jól alakítható, nem ragad sem kézhez, sem kanálhoz, és megtartja a formáját.

Forró olajban sütjük, vagy sütőlemezre téve, és olajjal átkenve, 220° C sütőben légkeveréssel.

 

Előzmény: Mazsola0070 (1872)
Mazsola0070 Creative Commons License 2022.02.05 0 0 1873

Én háromszor darálom át (eléggé el nem ítélhető módon húsdarálóval) a tatárhoz a húst, de még az sem ilyen pépes állagú.

 

A rántott sajtos és szalonnás húsos tál továbbfejlesztett változata lehet a Vega Hústál....:) 

 

Vasi pecsenyét én még sosem láttam lyoni módra tálalni, de akkor adhattak volna neki például olyan fantázianevet, "Lyoni vasi pecsenye, ahogy a tulajdonos szereti", vagy valami.... 

Előzmény: nagypapi51 (1871)
Mazsola0070 Creative Commons License 2022.02.05 0 0 1872

"frissen sült krokett? Más is van? :)"

 

Hogyne lenne. Én már találkoztam (nem ezen a helyen) a "tegnap készült megmaradt krokett hűtőben tárolva, olajban újrasütve /felfrissítve/, vagy  - a még ennél is kevésbé igényes helyen - megmikrózva " variációkkal is....:) 

 

Az is sokat elmond egy helyről, hogy a krokettet ők készítik a konyhán, vagy egyszerűen beleba....öntik az olajba az ARO-s zacskóból a gyorsfagyasztottat.  

Előzmény: nagypapi51 (1870)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.02.05 0 0 1871

Gulliver_No2.

 

Tatárbefsteak: "Pácolt marhabélszínt késsel apróra vágjuk"

Aki a képen szereplő tálalásból elhiszi, hogy a hús nem kutterban lett rommá keverve, az meg is érdemli. Nekem szimpatikus volt az Ádám söröző tatárja, ahol a nyers húspogácsa közepén csücsült a tojás sárgája, és a tányéron körben a megfelelő hozzávalók (vaj, hagyma, mustár, fűszerpaprika. Ja, és a pirítósból hoztak még grátisz egy kosárral.

Húsos tál. Hogy kezdődik a felsorolás? - rántott sajt. anyám...

 

Vasi pecsenye.

Hogy jót is írjak, szimpatikus a lyoni hagyma halom+hasábburgonya - pláne, ha nem mirelit.

(az őrségi tálalás - hagymás dödöllével - kicsit nyögvenyelő)

 

 

Vörösboros marhapörkölt:

Marhacombból hagymával, jóféle fűszer paprikával szaftos pörköltet készítünk. Nyári paprikával, paradicsommal gazdagítjuk...

Mi adja a kocsonyásságot, ha nem a nyak, és a lábszár? És mi az, hogy nyári paprika?

Télen eltett lecsóval főzik?

Na, egyelőre nem morgok tovább...(na meg a balzsemecet krém csík... minek is?)

 

Előzmény: nagypapi51 (1870)
nagypapi51 Creative Commons License 2022.02.04 0 0 1870

Gulliver, a teljesség igénye nélkül:

Vaddisznó-krokett. Sztem elhibázott arányok, és mi az, hogy frissen sült krokett? Más is van? :)

 

Bélszín steak lyoni hagymával.

Ez rendben lévőnek látszik, de ha már dicséretes módon krutont ad a hús alá, nem kéne a krumplihegy tetejére tenni.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2022.01.18 0 0 1869

Ha már csirke és nem kakas (Coq), akkor Poulet  au vin, de sebaj, kapirgálós csirkéből is finom, és persze rövidebb idő alatt készül el.

 

nagypapi51 Creative Commons License 2021.11.03 0 0 1868

Vértes vendéglő (Mary néni)

Javult a helyzet. már csak 1-2 nagybetűs szókezdet van... :)

Szombaton lejárjuk a Haraszt-hegyi tanösvényt, utána beülünk, foglaltunk asztalt.

Előzmény: nagypapi51 (1842)
nagypapi51 Creative Commons License 2021.10.21 0 0 1867

Oda betettem a hecc kedvéért, ide nem.

Persze lehet itt elemezni, hol vannak a hibák a menüben.

Előzmény: Mazsola0070 (1866)
Mazsola0070 Creative Commons License 2021.10.21 0 0 1866

Dehogynem, a "Hová érdemes vacsorázni menni vidéken" topicba pont te raktad be, mint "tipikus gázszerelő ételsort".....:))

 

Aztán jól ki is tárgyaltuk, még azt is, hogy milyen lett volna a menü, ha az esküvőre mondjuk 1990 körül kerül sor (nyilván az akkor 18 körüli bombázó orvostanhallgató csaj és a vidéki gázszerelő szaki között - tömegével fordultak elő akkoriban az ilyen összetételű párok).

Előzmény: nagypapi51 (1861)
nagypapi51 Creative Commons License 2021.10.21 0 0 1865

Hát, talán ha háromnál rezeg a léc, a többi nálam elmegy, az "úri közönség" egyébként is analfabéta volt kaja terén. (sztem)

Előzmény: xrami (1864)
xrami Creative Commons License 2021.10.21 0 0 1864

Teljesen mindegy. Ez itt egy étlap, menülap, nem is tudom minek nevezzem, de tele van orbitális helyesírási hibákkal.

Előzmény: nagypapi51 (1863)
nagypapi51 Creative Commons License 2021.10.21 0 0 1863

Teljesen igazad van, de ez a média fókuszába került zártkörű rendezvény volt.

Előzmény: xrami (1862)
xrami Creative Commons License 2021.10.21 0 0 1862

Pedig ez totálisan kimerítette a topicinfót :)

 

"Egy hibákkal tűzdelt étlap - legyen bár a hely más szempontokból teljesen rendben - nálam egy teljes pont levonást jelent a képzeletbeli minősítéskor. Szakmai hozzá nem értés, vagy 'csak' egyszerű nemtörődömség?"

Előzmény: nagypapi51 (1861)
nagypapi51 Creative Commons License 2021.10.21 0 0 1861

Ezt láttam, de nem érdemesítettem arra, hogy idehozzam :(

Előzmény: xrami (1860)
xrami Creative Commons License 2021.10.21 0 0 1860

:) Ezt az irodalmi gyöngyszemet kihagyni...

Mennyi elbaszványt találsz? Lehet nyelvtannácizni!

https://www.blikk.hu/sztarvilag/sztarsztorik/varkonyi-andrea-meszaros-lorinc-eskuvo-menu/q4zs0yy

https://ocdn.eu/images/pulscms/NWE7MDA_/2dde9770f3cb97ca730f17516327478b.jpg

De mindenképpen a fényképet kell nézni, az az eredeti! Inkább be is rakom ide.

Előzmény: nagypapi51 (1859)
nagypapi51 Creative Commons License 2021.10.21 0 0 1859

Jó lenne, ha megtalálnád, az én figyelmemet elkerülte (pláne, ha a faszbúkon volt)

Előzmény: xrami (1858)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!