Keresés

Részletes keresés

varadyz Creative Commons License 2016.07.13 0 0 388

Az lenne a kérdésem hogy ha akarok egy sörkollektoros aszalót akkor csinálhatom-e polikarbonátból a kutyaólat a gyümölcsöknek vagy inkább lambériát használjak, hogy árnyékos legyen? A polikarbonát miatt még melegebb lenne odabent de nem tudom hogy jó ötlet-e. 

 

gold71 Creative Commons License 2016.07.08 0 0 387

Sziasztok,új vagyok itt a fórumon,

azt szeretném megtudni milyen tapasztalatok vannak a piros és fekete ribizli aszalásáról. Napon szeretném ,hogyan csináljam?

55judit Creative Commons License 2016.06.06 0 0 386

Köszönöm, találtam. :)

Előzmény: 55judit (385)
55judit Creative Commons License 2016.06.05 0 0 385

Más:

Tudnátok ajánlani egy olyan szeletelőt amivel lehet 2-3mmes szeleteket vágni és nem drága?

 

Tele vagyok konyhai kütyükkel, de egy aszaláshoz megfelelő szeletelőm-gyalum nincsen.

Ezt találtam ami jó lenne, de gagyi a pengéje, én meg ragaszkodnék az acél pengéshez:

http://mikonyhank.hu/shop/2196/194/nyari-szezonalis-termekeink2013-09-04-14-38-10/zoldseg-gyumolcs-hamozok/zoldseggyalu-es-uborkaszeletelo-detail

 

 

55judit Creative Commons License 2016.05.28 0 0 384

Erre most felhívtad a figyelmemet, gondolván hogy én nem tudom? :)

Képzeld, én is főzök minden nap. Sőt, elmondhatom hogy ilyen-olyan okok miatt a táplálkozásom 70%-a hőkezelt, halott táplálék. (Most még sajnos. De teljesen nyers koszton sosem leszek, mert az ártalmas.)  Tehát majdnem úgy táplálkozom mint a többség, különbség talán csak annyi, hogy igyekszem mindennek az egészségesebb formáját választani. Tehát semmi extra. És annak sem kellene annak lenni senki részéről, hogy ha aszal, akkor őrizze meg a zöldség és gyümölcs enzimjeit is, mivel nagyon nagy baj történik azokkal az emberekkel, akiknek a szervezete egyszer csak nem termeli tovább az emésztéshez szükséges enzimeket. Ezt megelőzendő, igyekszünk a táplálékunkkal is bevinni amennyit csak tudunk, ezzel tehermentesítve a szervezetet. Én megértem hogy vannak akiknek ez nem fontos. De nekem az, sőt létkérdés. Ezért bátorkodtam írni róla. Továbbmenve bízom abban is, hogy legalább 1 ember mélyebben elgondolkodik az olvasottakon, és akkor már nem hiába koptattam a klavit. :)

 

"Az emberiség nagyobbik része nem nyerskosztonn él!"

 

Az emberiség nagyobb része emésztési problémákkal küzd, és jó része bele is hal. Ki tudja mekkora hányada lehet enzimhiányos állapot, enzimtermelődési zavar miatt? Nem tudjuk. Minden esetre mikor lehetőségem van hosszabb távon lényegesen több friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani a hőkezelt rovására, közérzetem is egyre jobbá válik. Minden esetre én nem csak azért vettem az aszalót, hogy egy koncentráltabb cukortartalmú gyümölcsöt készíthessek csupán amiből több fér a gyomromba mint friss állapotban, hanem ezzel is egészségesebbé kívánom tenni a táplálkozásomat.

Elfogadom hogy nem mindenki ért ezzel egyet, de én ilyen vagyok. :)

A célom az, hogy táplákozásom Legalább 70%-ban élő legyen. Ugyanis az életet csupán halott táplálékkal táplálva előbb-utóbb megöljük.

 

 

Előzmény: Raidx (383)
Raidx Creative Commons License 2016.05.27 0 0 383

Az emberiség nagyobbik része nem nyerskosztonn él!

Előzmény: 55judit (381)
55judit Creative Commons License 2016.05.24 0 0 382

Pont most jutott eszembe, hogy az én gépemet már részletre is meg lehet vásárolni. A honlapján van telefonszám, rendelni is csak azon lehet, és az a kedves úr mindenben segítséget nyújt és ad tanácsokat amennyiben kéred.

Előzmény: Nagyapó40+ (380)
55judit Creative Commons License 2016.05.24 0 0 381

Jó hogy csak kölcsön van, így tapasztalatból megtudod milyen a gagyi gép.

Bár aki megveszi az ilyet, annak biztos nem számít hogy pl. élő maradjon az aszalvány. Sokakat ez tényleg nem érdekel, lényeg hogy aszalódjon meg. Nekem viszont fő szempont. Az hogy nem kell a tálcákat cserélgetni, az is nagy előny. A mérete is alkalmas nagyobb mennyiség aszalására, az sem elhanyagolandó. Persze sok esetben csak 2 tálcát használok egyszerre, de ha annyi fügém lesz hogy füge hátán füge érik, akkor elég sem lesz az 5 tálca. Csak már itt lenne az az idő! :) na meg ha jön a paradicsom szezon.... Istenem, de imádom az aszalt paradicsomot! Na akkor is tele van minden tálca.

Előzmény: Nagyapó40+ (380)
Nagyapó40+ Creative Commons License 2016.05.24 0 0 380

Köszönöm a gyors és egyértelű választ.Komolyabb gépre még gyűjtenem kell. Most egy kölcsön Hauser FD-510-es géppel kezdtem a tanulást. Ezen a gépen nem lehet hőfokot beállítani. Eddig almát aszaltam, 5-7 mm-es szeleteket. A gépet kapcsoló órával kezdetben sűrűbben, később ritkábban kikapcsolva kiszellőztettem. Igy az aszalvány jó lett, de nagyon macerás volt a sok szét és összepakolás.

Mindenkinek aszalást kívánok.

Előzmény: 55judit (379)
55judit Creative Commons License 2016.05.23 0 0 379

Olcsó húsnak híg a leve. Mondja a közmondás.

Ha minőséget szeretnél, meg kell venned a drágábbat.

Régebbi bejegyzésemben megnézheted nekem milyen van, és elmondhatom, maximálisan elégedett vagyok vele.

Előzmény: Nagyapó40+ (378)
Nagyapó40+ Creative Commons License 2016.05.22 0 0 378

Kedves FÓRUMOZÓK! Kérem segítsetek, milyen készüléket tartotok jónak az alacsony árkategóriában. Van e valakinek GUZZANTI GZ 710, VAGY CONCEPT SO 1015, tud-e valaki ezekről valamit. Nekem a GUZZANTI hőfok szabályzója, a CONCEPT nagyobb tálvamagassága szimpatikusabb. Az áruházi vásárlói vélemények azt hiszem, nem megbízhatóak. Sok pénzt pedig nem tudok erre fordítani. Kérlek vválaszoljatok. Köszönöm Nagyapó40+

Raidx Creative Commons License 2016.04.16 0 0 377

Vannak termékek amit először cukorszirupba áztatnak és utánna aszalnak. Szépek és cukrosak, ja meg gazdaságos technológia nekik!

55judit Creative Commons License 2016.04.15 0 0 376

Sándor én tavaly aszaltam epret, de csak pár szemet próbára. Hát nem olyan lett mint a másik fórumban az a zacskós. Picire összetöppedt, mert ugye több mint 90%-a víz. ha nem tudtam volna mi az, lehet hogy nem ismertem volna fel. Amit a zacskóban látok, szerintem nincs rendesen megaszalva, nálam akkor volt olyan, mikor csak elkezdődött az aszalás.

Ha pedig aszaló vásárlásra adod a fejed, légy körültekintő mert nagyon sok féle van, ennek ellenére majdnem egyformák. Lényegében kétfélét lehet kapni, ami a működésben is nagy külömbséget mutat.

Egyik az enyém, a másik pedig a többi. :))

Mett91 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 375

Örömmel hallom! Borsod megyében élek, Edelényben így még az is necces, hogy jó helyet találjak neki itt fent északkeleten, ám ha marad az enyhülés akkor nem lesz gond. Majd később, ha esetleg piacot is nyitnék pontosítom a címet :)) 

 

A cukorral kapcsolatban...hát igen...látható innen is, hogy még nem nagyon vagyok jártas az aszalás mesterségében, nyers fügét is csak elvétve kóstoltam. Akkor is vegyes élményekkel. Volt amelyik ízesebb, volt amelyiken csak azt lehetett érezni, hogy növényről van... ha jól láttam van sötétebb színű fajta, lilás fekete, meg zöld/sárga... na nem a jégvert. Ezek gondolom más más ízvilágúak is egyben szóval ezzel is lehetne kísérletezni. A lekvár része is érdekesen hangzik, azt is szívesen kipróbálnám majd, ha esetleg nem lendülne fel az aszalt füge ipar.  

 

Közeli ismerősnek van fügefa, azt olvastam hogy lehet szaporítani tőről, dugványozással is, szóval lehetséges, hogy egy ilyen alkalmazkodott fajtát fogok kérni, meg egy másik fajtát is mellé ha már kísérletezgetés.

 

Az eredményekről mindenképp beszámolok!

Előzmény: 55judit (374)
55judit Creative Commons License 2016.02.29 0 0 374

Jót mosolyogtam míg olvastalak. Fügeligeted lesz neked már az idén, úgy sejtem. :)

Merrefelé laksz?

 

Én nem cukroznám meg, de te tudod. Az érett füge nagyon édes, aszalódás közben pedig koncentrálódnak benne az ízek és a cukor is. Még ezt pluszban cukrozni?? Ha már saját termés, saját aszalás, én szeretem élvezni a tiszta és bio igazi  gyümölcs ízt. De majd próbálgatod kedved szerint te is. :) A fügéből ha majd lekvárt főzöl, abba is csak egy minimális cukor kell. Én még nem főztem, de szerintem csak leheletnyi fűszert teszek majd bele, cukrot nem hiszem.

 

A füge beszerzésnél tájékozódjál körültekintően, mert vannak olcsóbb és drágább helyek is, de itt a fórumon a fügés témában lehet régebbi fügésektől vesszőt is kérni. Sőt, a csere-bere témában ha valamit tudsz cserébe felajánlani, az is működhet.

 

Érdekelnek a fejleményeid.

Előzmény: Mett91 (373)
Mett91 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 373

Sokkal finomabb? :)) Hát akkor az már valami nagyon finom lehet! Így, hogy ezt hallom már nem csoda, hogy egy fügefa kert jár a fejemben :)

Még azon agyalok, hogyan lehetne cukrozni picit, mint a boltit. Bár annak van egy ipari eljárása, s lehet gép vonja be cukorpermettel, aztán kerülnek hordóba préselni...házi esetben talán egy kis cukor/méz oldatos fürdő is megteszi, aztán úgy is rászárad aszaláskor. 
Na a lényeg, hogy teszek egy próbát mindenképp, aztán kísérletezek vele...bár egyenlőre még fát kell ültetnem :))

Előzmény: 55judit (372)
55judit Creative Commons License 2016.02.29 0 0 372

Szerintem nagyon érdemes mert én füge függő vagyok, és ha te is szereted, mindenképpen próbálkozzál.

 

A saját aszalt füge sokkal finomabb mint a bolti. Nincs tele kemény magokkal, és olyan mértékben aszalod meg, ahogyan te szereted. Hát mennyei! :)

Előzmény: Mett91 (371)
Mett91 Creative Commons License 2016.02.29 0 0 371

Szia Judit, ez így nagyon jól hangzik, s ezek szerint érdemes belefogni! Sajnos a bolti elég drága, és ha már ennyire jól lehet otthon is termelni a fügét, akkor megfogadom a tanácsokat és kipróbálom.

Köszönöm! :)

Előzmény: 55judit (370)
55judit Creative Commons License 2016.02.29 0 0 370

Szia Mett!

 

Bálint gazda szavai épp úgy nincsenek kőbe vésve, mint a mienk sem. A saját tapasztalatainkat megosztjuk, és kísérletezgetünk. Tedd ezt te is!

 

Régen én is olvastam a gazdától hogy nem lehet, de ezt azért írhatta, mert neki esetleg nem sikerült. Nekem viszont igen, és örömmel jelentem, diploma nélkül. :)

 

Minden olyan zöldség és gyümölcs aszalható aminek van leve, és a héja lehetségessé teszi a párolgást. Ha nem ilyen vagy nagyobbacska a gyümölcs, hát darabolunk, szeletelünk.

 

Fügét eddig csak 1-1 tálcával aszaltam, az is hamar elfogyott, ezért arról nem tudok beszámolni meddig eltartható. Feltételezem ha nagyon ki van száradva, akár 1 évig is, de dobozban vagy befőttes üvegben légmentesen le kell zárni. A zacskóban felakasztás minden szárítmánynál kockázatos, hiába javasolják sokan. Ugyanis vagy a moly megy bele, vagy felveszi a levegő nedvességét, és tönkremegy.

 

Van itt fügés téma is, csere-bere téma is, ezeket is érdemes látogatni. :)

 

Jó fügészkedést, és finom aszalványokat!

Előzmény: Mett91 (369)
Mett91 Creative Commons License 2016.02.28 0 0 369

Sziasztok! Örömmel vettem tudomásul, hogy van egy ilyen témájú topic, így gondolom bátran fordulhatok az ittlevőkhöz az alábbi kérdéssel:

Lehetséges a házilag termesztett fügét aszalni? Egyenlőre fügefám sincs, de erősen gondolkodok rajta, kifejezetten emiatt. Sajnos többek közt Bálint gazda honlapján is azt olvastam, hogy csak a szmirnai fajta alkalmas erre a procedúrára, nem pedig a kis hazánkban elterjedt.

Raidx Creative Commons License 2016.01.30 0 0 368

Én mandarinnal próbálkoztam és ott is előjön a kesernyés íz ami friss fogyasztáskor szinte nincs.

Előzmény: IWAS (367)
IWAS Creative Commons License 2016.01.29 0 0 367

Aszaltam három grapefruitot (ez kb. 1 kg). Mindegyiket négy szeletre vágtam. Utána éles késsel a húsát kiszedtem és felkockáztam, majd tovább aszaltam (a 3. képen a tányér 25 cm-es; jól látszik, hogy 1 kg grapefruit hasznos része aszalás után milyen kis mennyiség). Fontos tapasztalat, hogy a grapefruit kesernyés íze (ami frissen fogyasztva nem feltűnő) az aszalás során bekoncentrálódik. Akik tehát nem szeretik az extrém ízeket, azok csinálják inkább naranccsal. Az aszalványt három részre osztottam, kettőt lefagyasztottam, egyet belekevertem a következőbe: 25g olvasztott 82%-os vaj, 1/2 tk olivaolaj, 1 tk reszelt citromhéj, 1 púpozott ek porcukor. Ezt hat kinyújtott leveles tésztára kentem. A tésztacsíkok felső részére enyhén aszalt almaszeleteket tettem, megszórtam fahéjas porcukorral, majd hosszában félbehajtottam és feltekertem őket. 180 fokon 45 percet sütöttem muffinformákban.

Raidx Creative Commons License 2016.01.15 0 0 366

Kíváncsi vagyok, a lányoknak hogy jön be a chips? Nekem az ananászon kívül nem igen tetszik.

Előzmény: 55judit (365)
55judit Creative Commons License 2016.01.12 0 0 365

Nekem a cékla egyáltalán nem jön be, és más zöldség se nagyon. Egyedül mikor van a kertben friss cukkini, azt nagyon szeretem. Mikor legyalulom uborka gyalun, teszek rá a tálban kevés szójaszószt, megforgatom benne, és gyorsan mielőtt levet engedne a sótól, rárakosgatom a tálcákra. Macerás, sokáig tart, de megéri. Nem szárítom ki nagyon mert ropogósan nem jó, de kicsit lágyan képes vagyok csupán ezt vacsorázni. Majd próbáld ki ezt is!

Előzmény: Raidx (364)
Raidx Creative Commons License 2016.01.12 0 0 364

Hétvégén egy kis családi összejövetel lessz nálunk. Lányom, hogy legyen mit rágcsálni ne csak sütit, hozott céklát, padlizsánt, répát, ananászt,banánt, hogy csináljak chipszet belőlük. Remélem elkészülnek vasárnapra. A rágcsálni való almának a héját rajta hagytam, jobb lett volna az almateába mert úgy aromássabb a tea. Na majd legközelebb.

Előzmény: 55judit (363)
55judit Creative Commons License 2016.01.11 0 0 363

Igen, az alma olyan gázokat termel érés közben, ami más gyümölcs érését is segíti.

Bár a teánál nem számít milyen hőmérsékleten volt aszalva a gyümölcs, mert forró vízzel lesz úgyis leöntve. De ha fogyasztásra aszalunk, érdemes 42 fok alatt aszalni. Így élő táplálék lesz az aszalvány, nem tesszük tönkre benne az enzimeket. Idősödő korban egyre kevesebb enzim termelődik a mi szervezetünkben, így nagy érték ha kívülről bevihetjük valamivel. :) Tovább tart, de megéri.

Előzmény: Raidx (362)
Raidx Creative Commons License 2016.01.11 0 0 362

60 °C-on aszaltam mint korábban a gépem leírása 70 °C-ot ir szinte mindenre. A korábbi szeletek szép fehérek és hajlékonyak voltak (3 mm vastagok). Asszony hozott pár kiló szép almát, mondta válogatta a nagyját. Jó, hogy a teának valót nem válogatta mert akkorákat hozott, hogy nem fért volna az aprítóba a szelet. Ezt kipróbálom a kivivel mert mostanába totál éretlenek vannak. Néha a banán is haragoszöld ahogy a fáról leszedték. Azt is lehet almával érlelni? 

Előzmény: 55judit (361)
55judit Creative Commons License 2016.01.11 0 0 361

Látom, nagyon lelkes vagy. Majd a gyakorlat meghozza gyümölcsét.

Ha éretlen kivit veszel, tedd almával nylon zacskóba és pár nap alatt beérik. 3-4 almához mehet 8-10 kivi is. Az almát lehet hogy magas hőfokon aszaltad, azért lett kopogós.

Előzmény: Raidx (359)
Raidx Creative Commons License 2016.01.11 0 0 360

Kerekedőtől = Kereskedőtől

 

Úgy látszik billentyűzetet is kell csarélnem mert sokszor kihagy. Igaz, már lassan 10 éves.

Előzmény: Raidx (359)
Raidx Creative Commons License 2016.01.11 0 0 359

Kerekedőtől vettem. Több bolt van már lassan mint magánszemély. Úgylátszik olcsóbb a vatera mint egy online bolt.

 

Első nekifutásra 6 kg almát szeleteltem 6 mm vastagságra és azt kockáztam fel a kütyüvel. Mivel a magház kiszúró nem tudja követni a csuma ferdeségét így előfordult, hogy maradt a magházból a szeletbe. Na olyankor kicsit keményebben kellett nyomni a kütyüt, ha a vágóél eltalálta a magházat, de átvitte. A 6 kg alma mosás, szeletelés kockázás tálcákra rakás (csak fele fért fel az 5 tálcára) megvolt egy óra alatt.

Az apróságok szívesen átpotyogtak volna a tálcák rácsain. Volt kimaradva tépőzáras szúnyogháló és abból vágtam betéteket a kocák alá. Hasonlót lehet venni 1600 Ft-ért az Ezidir aszalóhoz.

Ezt a képet a netről vadásztam mert nem tudtam sehogy elfogadható képet készíteni róla. A vaterán most is lehet ilyet venni párszáz forintért. Én pár éve az Aldiba vettem szintén párszáz forintért. Viszont a szeletekre /cikkekre belőtt idő a kis kockáknak lehet sok mert kopogósra száradt. Tovább kell áztatni a teába.

 

Elnézve IWAS képeit. Nekem a kivi rettenetesen savanyú maradt (nem sikerült mostanában csak éretlent venni). A banán sem volt érett de az meg túl édes lett nekem. Ígaz, a család szerette mindkettőt.

Próbáltam a magházat szeletnél kiszúrni de szétrepedtek a szeletek. Vagy az alma fajtája vagy a kiszúró a ludas. A kiszúró egy ősrégi hámozonak a végén van kialakítva. Lehet veszek másikat hejette, hátha jobb lessz.

Előzmény: 55judit (356)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!