Keresés

Részletes keresés

gecmarek Creative Commons License 2008.06.14 0 0 62
Meg Guineában, Kongóban,Angolában is tárt karokkal várta a nép. Egy primitív kis gyilkos volt, aki a világpolitikát kihasználva élt a hobbijának, ölt, ölt és ölt. Fényezhetitek ezer évig, ez tény.
Előzmény: ronsdorf (61)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 61

"Ki a franc kért ennek az önjelölt forradalmárnak a jócselekedeteiből? "

ezt kérdezted. a pontos válasz akkor,hogy a kubai nép nagy része.

Előzmény: gecmarek (59)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 60
azt akartam mondani, hogy ellehet ítélni Che-t, de akkor annakel kell ítélnie "Szent" felnégyelős Istvánt, meg Horthy fehérterror Mikóst is.
Előzmény: ronsdorf (55)
gecmarek Creative Commons License 2008.06.14 0 0 59
A Kubában eltöltött forradalmi tevékenységének időtartama eltörpül a máshol hasonlóan hasznos elfoglaltságának idejéhez képest.
Előzmény: ronsdorf (58)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 58
geci: általánosságban beszéltél.abban Kuba is benne van.
Előzmény: gecmarek (56)
gecmarek Creative Commons License 2008.06.14 0 0 57
Sajnos nem tudom! Én is vennék!:)
Előzmény: swill (54)
gecmarek Creative Commons License 2008.06.14 0 0 56
IQ bajnok! Idézz tőlem, hol beszéltem én Kubáról?
Előzmény: ronsdorf (53)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 55
nem, egyik se jogosan. nehéz a felfogásod?
Előzmény: Törölt nick (51)
swill Creative Commons License 2008.06.14 0 0 54
Ez király! :)
Hol lehet ilyet kapni?
Előzmény: gecmarek (12)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 53

geci: így van. mennyi IQ-d van, hogy nem veszed észre, hogy megcáfoltad magad?

ha Kubában nem támogatták volna őket, akkor az lett volna, mint Bolíviában. capito, kicsihuszár?!

Előzmény: gecmarek (52)
gecmarek Creative Commons License 2008.06.14 0 0 52
Bolíviában ki támogatta? Nagy ívben tojtak rá, egy elszigetelődött kis csoporttal bújkált.
Előzmény: ronsdorf (48)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 50

Z.I. örülök, hogy érdemi vita is van, és tájékozott ember is. Castaneda, Andersen és Gott vitájához én nem igen tudok hozzátenni. felmutattam egy véleményt, te egy másikat. majd a történészek eldöntik.

igen, furcsa, amiírtál. szerintem mindez azért volt,mert Che-nek a maga céljai szerint nem volt más lehetősége. nem akarta Kubában, marginalizálódott és megalkuvó emberként tengetni életét. 1965-re a politikából már ki kellett tenni, mert nem volt szovjet-barát, mert még mindig ragaskzodott a sztálinista gazdasághoz.

nem volt neki más választása, csak ez, vagy megalkuvó, semmittevő emberként tengetni életét.

Bolivia volt a legjobb választás, nem volt jobb. Argentinába mehetett volna, de ott is elfogták volna, ahogy az pár évvel előtte társaival meg is történt.

Castro meg akarta menteni, Boliviába küldte. aztán rájött, nem tudja megmenteni, és tán nem is kell.

nem volt már 1967-ben helye a világban.

Előzmény: Zicherman Istvan (47)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.14 0 0 49
És mennyi suttyó hordja az arcképét...
.....................
A suttyók sok mindent hordanak, ezért vannak.:)
Előzmény: z3 (44)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 48

geci:

ha a kubai nép nem állt volna melléjük, nem is nyerhettek volna. ez nyilvánvalóvá vált Kongóban és Bolíviában.

Che Guevaráék néhány száz emberrel győzték le a Kubai rendszert. nyilvánvalóan azért, mert mellettük volt a parasztság, akik a földreform miatt támogatták őket, sikerült a városok támogatását is elnyerni a diákmozgalmak, és kommunista mozgalmakon keresztül, és a katonaság is elbizonytalanodott.

Che néhány száz emberrel vette be Sant Clarat, amelyet több ezer katona védett. hogy a jó büdös francba csinálta, ha nem volt támogatottsága?!

Előzmény: gecmarek (45)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.14 0 0 47
Jorge G. Castaneda „Companero: The Life and Death of Che Guevara”
.........................
Alapkönyv a témában;) Örülök, hogy más is olvasta.
lehet, hoy az ő verziójában is van némi igazság, én Andersen és Gott véleményére hajlok, de hát ahány olvasó - annyi vélemény.
Számomra Che egy fura figura, nem tudom hová tenni. P.l. írt egy könyvet, ami alapmű a gerillahadviselés történetében, de ő volt az, aki nem tartotta be a saját maga által felvázolt törvényszerűségeket, ami nem vall valami következetességre és tengernyi észre. Ráadásul egy olyan országba ment el ,,forradalmat" exportálni, ahol előtte maga a kormány valósított meg egy sor társadalmi és gazdasági reformot, és a parasztok - hogy finoman fogalmazzak - a hátuk közepére kívánták Che-t és bandáját.
Írt egy másik, alapműnek számító könyvet (,,A forradalmi háború epizódjai"), amin csak vidulni lehet, és azon csodálkozik az ember, hogy ez a rakás idealista és katonai analfabéte hogy a francba volt képes megdönteni Batistát (valószínűleg nem rajtuk múlt).
Előzmény: ronsdorf (43)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 46

ismerem. Mengelének jóval jóval kisebb, szinte elhanyagolható enyhítő körülménye van.

a megítélésben érdemes összevetni mondjuk "Szent" Istvánt, Horty Miklóst, Kádár Jánost, Che Guevarát, August Pinochet-et, V.I. Lenin-t ésmég ki-ki ízlése szerint.

mindegyik végeztetett ki embereket. mindegyiknél belejátszhat az a körülmény, hogy az ellenségeit azért ölte meg, nehogy visszatérjenek. mindegyik bizonyos értelemben önvédelem volt. vannak különbségek is, de az nem lehet, hogy István Szent, Che Guevara meg dögöljön meg.

Előzmény: z3 (44)
gecmarek Creative Commons License 2008.06.14 0 0 45
Ki a franc kért ennek az önjelölt forradalmárnak a jócselekedeteiből? Néhány húgyagyú hasonszőrű követte csak.
Előzmény: ronsdorf (39)
z3 Creative Commons License 2008.06.14 0 0 44
Ok,
de akkor Mengelének is van mentsége.

Ismered a Milgram kísérletet? (http://hu.wikipedia.org/wiki/Milgram-k%C3%ADs%C3%A9rlet)

A tömeggyilkosság az tömeggyilkosság. Ha meg saját kezüleg is segítgetünk benne az meg kirívóan nagy hiba.
És mennyi suttyó hordja az arcképét...
Előzmény: ronsdorf (36)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 43

ZI:

ez az egyikelmélet. amásik szerint pont a boliviai elnöknekvolt útjában Che, mert mi a halált csináljon vele, Boliviábannem volt halálos ítélet. ezért Che-t úgy végezték ki, hogy azt mondták, harc közben halt meg. csak ezzel hamar lebuktak. azelnöknek egy tárgyalás kényelmetlen lett volna.

a CIA pedig nem adott parancsot.

Jorge G. Castaneda „Companero: The Life and Death of Che Guevara”

Előzmény: Zicherman Istvan (37)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.14 0 0 42
Csak erre akartam célozni. Még az sem biztos, amit egy szemtanú mond. Az ember nem emlékszik pontosan minden részletre és, ha esetleg mégis, akkor is ott van a politikai elkötelezettsége.
Előzmény: Zicherman Istvan (41)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.14 0 0 41
Igazad van - ez is benne van a pakliban (mint minden történelmi eseménynél).
Előzmény: Törölt nick (38)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.14 0 0 40
Nem volt tömeggyilkos Kasztróval együtt?
...........................
Nem tudok róla. Legalább is nem láttam semilyen megbízható írásban vagy tanulmányban.
A belügy Raul Castro-hoz tartozott, illetve a kubai elnöknek jóval több közük van a repressziókhoz, mint egy olyan embernek, aki előbb utazó nagykövet, utána az ipari hivatal főnöke, majd a jegybank elnöke, majd a Nemzeti Banké, és végül az iparügyi miniszter. Nem tudom, hogy mikor volt dolga átvállalni Raul és Camillo munkáját.:/
Előzmény: Törölt nick (31)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 39

na geci, még egyszer megpróbálom. Che gyűlölte a szegényeket elnyomó hatalmakat. annyira, hogy gerillának állt, annyira, hogy ez segített neki a harcban. látta, hogy az ilyen forradalom nem mese, mert az ellenforradalomban simán kivégeznék. Guatemalában látta pár évvel előtte.

nem volt szívbajos ember,kivégeztetett pár embert.

namost te gyűlölöd őt ezért,és kivégeztetnéd őt. szerintem csak abban különböztök, hogy:

1) Che a szegnényeket elnyomókat gyűlölte, te csak úgy gyűlölködsz

2) Che nyílt volt, és nemvolt álszent, mint te

3) ha szembe kerültetek volna, akkor te nyivákoltál volna az életedért.

Előzmény: gecmarek (35)
Törölt nick Creative Commons License 2008.06.14 0 0 38
És vagy igaz amit ír, vagy nem.
Előzmény: Zicherman Istvan (37)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2008.06.14 0 0 37
nem, nem voltam, igazad van.:) Viszont a Yuro-völgyben lezajlott összecsapásnál a sebesült Che elájult (ezért se nagyon tudott volna rimánkodni). És a következő napon Mario Teran bolíviai őrmester lőtte agyon, méghozzá nem az elnök, hanem a rangerekkel együtt akcióban részt vett CIA tisztek parancsára (a bolíviai elnök meg akarta őrizni az életét, ugyanis nagyon komoly aduttnak tekintette a Castroval folytatott alkudozásainál). Teran-t az amerikaiak vitték ki az országból, már bőven azután, hogy De la Serna hulláját kirakták közszemlére Vallergrandéban.
Talán a legaprólékosabb és legpontosabb rekonstrukciója az esetnek Richard Gott oknyomozó írásaiban olvasható, illetve Jon lee Anderson ,,Che Guevara: A Revolutionary Life." könyve.
Előzmény: Törölt nick (30)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 36

nézd, a fenti cikkemben egész pontosan árnyalt megítélés van.

1) Mengelét nagyon határozottan elítélem

2) Che Guevarát elítélem, bár van az az enyhítő körülmény, hogy Guatemalában látta, hogy mi történik egy ellenpuccsban. és ha megnézed Chilét és Salvador Allendét, akkor az is tanulságos

3) de sem Mengelét se Che Guevarát nem végeztetném ki. egész egyszerűen, mert nem megoldás, a szemet szemért elv. valamennyivel kevesebbet kell visszaütni. mérlegelni kell a körülményeket is.

Előzmény: z3 (33)
gecmarek Creative Commons License 2008.06.14 0 0 35
Szófosás.
Előzmény: ronsdorf (29)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 34

geci:

figyu, amit írtál, azt elfogatásakor mondta.

halála előtt ezeket mondta:

„Tudtam, hogy le fogtok lőni; nem lett volna szabad, hogy élve elkapjanak. Mondjátok meg Fidelnek, hogy ez a hiba nem jelenti a forradalom végét, hogy győzni fog máshol. Mondjátok meg Aleidának, hogy felejtse el ezt, házasodjon újra, legyen boldog, és taníttassa a gyerekeket. Kérjék meg a katonákat, hogy jól célozzanak.”

ha ez neked kegyelemért nyivákolás, akkor sajnállak.

Előzmény: gecmarek (26)
z3 Creative Commons License 2008.06.14 0 0 33
Batista börtönéből élve kikerültek politikai elítéltek. Che ilyen hibákat nem vétett.

Szerintem jogos volt gecmarek felvetése. Pl Mengelét hogyan ítéled meg?
Előzmény: ronsdorf (21)
ronsdorf Creative Commons License 2008.06.14 0 0 32
lett volna ideje nyivákolni az életéért. egy éjjel fogva tartották. a helyi lakosokkal beszélt, nagyon optimistán.
Előzmény: Zicherman Istvan (22)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!