en valahogy fontosabbnak tartom a zavartalan, nyugodt es hosszas alvast, delutan is, a megfelelo napozast, friss levegon mozgast. ha ezek biztositva vannak, elegendo modon csokkentik a bolcsohalal kockazatat. emellett ugy gondolom, hogy akinek telik ra, es megnyugszik tole, vegye meg batran. (de fenntartom azt, hogy meg a tanfolyamot vegzett szulokbol sem nezem ki, hogy hatekonyan kepesek legyenek ujraeleszteni, sajat gyereken, eles helyzetben stressz alatt.)
A férfiak pláne jobban hisznek a Szent Kütyüben mint az ösztönökben.
De megint megjegyzem, hogy én az indokolatlanul vásárolt légzésfigyelő ellen vagyok. Az általad belinkelt oldalban is csupa olyan eset van leírva, ahol valami eleve nem stimmelt. (pl. születéskori 5-ös abgart érték és hasonó...)
(Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Babanet a Kismama ujság egyik mellékterméke, és a Kismama ujság a reklámokból - ezen belül is a kismamák paráiból adódód eladható kütyük reklámjaiból - tartja fenn magát, csakúgy mint a Babanet.)
Ugye nem haragszol, ha azt mondom, hogy élő példája vagy annak a fajta autóvezetésnek, ahol a vezetés közben is állandóan nyitva van a motorháztető? Ez nem sértés és nem a te hibád, ez egyenes következménye annak, hogy a mai kismamákat már annyi felesleges információ eléri (mellécsatolva bizonyos üzleti körök - és az a gyanúm, hogy légzésfigyelőgyártók üzleti köre is benne van - nyomulását) , hogy már nem mernek elaludni, nem merik a gyereket egyedül aludni hagyni, ha nincs ott a SZENT KÜTYÜ.
Félinformációk, és kismama meg hasonló habkönnyű ámde tudományosnak tetsző cikkek egyenes következménye ez. Mit tennél te akkor, ha mondjuk valami szükségállapotban szültél volna és nemhogy légzésfigyelő, de még orvos sincsen a közelben? Mert egy 4 kilós csecsemő ilyen körülmények között is épen marad ám....
maradandó károsulást szenved a csecsemő egy két túlérzékeny készülék sipolásától? Szerintem nem. Mennyi mindent vesznek meg a szülök vagyonokért a gyerekeiknek, egyesek szerint feleslegesen? Ez már nem lehet tétel. Én sosem aludtam jobban a légzésfigyelőtől, de nélküle egyáltalán nem aludtam. Ezért sosem altattam babakocsiban a teraszon vagy a kertben. Séta közben persze igen. Ezen lehet most botránkozni. Nekem csak ez az egy van, úgy vigyázok rá, ahogy tudok. Biztonságosabbnak tartottam, ha a gyerek a saját ágyában bekapcsolt készülék mellett alszik. Egyébként annak idején több cikket olvastam arról, hogy a franciágy és a szülők közelsége sem akadályozhatja meg az esetleges bölcsöhalált. Pedig addig elfogadtam én is azt az elméletet, hogy a gyereket ingerek érik..... Egyébként egy időre született majd' 4 kilós egészséges lánygyerekről beszéltem.
En pl. nem vagyok meggyozodve rola, hogy tenyleg segit vagy mindegy (problemamentes csecsemonel), megis a masodik gyerekemnel hasznaltam. Egyszeruen azert, mert mikor az elso volt pici, ejszakankent allandoan nezegettem, hogy szuszog-e, annyira rosszul aludtam, hogy remes. A masodiknal meg tudtam aludni, amikor a gyerek hagyott. Nekem mar csak emiatt is megerte.
Alice, annyira azert nem ritka, mintha 0,1-1 ezrelek kozotti elofordulast olvastam volna valahol, most nincs idom utananezni.
"Ha abba tévhitbe ringatja a szülőt, hogy nyugodtan pihenhet, hiszen a gép vigyáz a picire."
Most nagy igazságot mondtál ki... valahogy ma már úgy látom, hogy a szülők jobban bíznak a kütyükben, mint a maguk ösztöneiben. Holott egy frissen szült nő legalább 5 évig úgy alszik mint a macska, a legkisebb rezdülésre, rendellenességre ösztönösen felébred. Tapasztalatból tudom! A gyerekeimnél is ez volt, és az unokámnál is ez van, ha velem alszik, mert az anyja nem ér rá, vagy programja van. Nála is ösztönöse éjszaka legalább 20-szor megébredek, mert valahogy álmomban is érzem, hoyg kitakarózott...
(Ismét hangsúlyozom, az én érveim normális szülés utáni normális súllyal született egészséges csecsemőkre vonatkoznak, ésd nem olyanokra, akiknél van mitől félni...)
Bocs, csak egyetlen hozzászólás erejéig rombolok be ide. Évmilliókon át el volt az emberiség ilyen eszközök nélkül, s azért csak nem halt ki a Föld. Ha innen nézzük, felesleges. Káros lehet akkor is, ha ez az eszköz gyengíti a szülő-gyermek kapcsolatot. Ha abba tévhitbe ringatja a szülőt, hogy nyugodtan pihenhet, hiszen a gép vigyáz a picire. Nem! A kisdedre a szülő vigyáz, a gép csak némi támogatást nyújt számára. Ha ezzel tisztában van a papa, mama, ha helyesen használják, vagy egyébként is nagyobb a kockázat, feltétlenül használni kell. Én így gondolom.
Csak éppen ahogy látom, manapság olyan gyereket várni és friss kismamának lenni, mintha valaki úgy vezetne autót, hogy közben állandóan nyitva van a motorház teteje is, mert hátha éppen nem működik tökéletesen a féktárcsa vagy a ékszíj, vagy az anyámkínnya.... minden tiszteletem azoké, akiknek problémás az ujszülöttje vagy beteg a gyerek és küzdenek érte, na de hogy miért kell plussz félelmeket beleépíteni egy amúgy normális terhességbe és szülésbe és épen egészségesen született csecsemőbe azt nem nagyon bírom felfogni.
Ez éppen olyan, mintha mindenki előre beszerezné pl a pavlik kengyelt, mert hátha csípőficammal születik a gyerek... pedig a csípőfocammal született ujszülöttek aránya nagyságrendekkel nagyobb, mint a bölcsőhalálban elhunytaké.
Ahhoz képest, hogy a bölcsőhalál előfordulása olyan 0,003 ezrelék vagy hasonó, a topicban olvasottak alapján az az érzésem, hogy minden második gyerek halálra van ítélve légzésfigyelő nélkül. Az én időmben még nem is hallottunk ilyenről, mégis ugyanakkora volt a bölcsőhalál mint most...
Úgy csinálja (angelcare), hogy először sípol egyet-kettőt élesen, aztán ha továbbra sem történik semmi, elkezd éktelenül sikítani. (mármint nem a gyerek;)
Az elsőnél a figyelmeztető bíp után abba is maradt, a második riasztásnál be is csipogott. Hogy fals volt-e..? Nem tudni, mindenesetre még él a gyerek. - Szerintem az is lehet,hogy valóban elfelejtett levegőt venni, és ettől a metsző éles hangtól megijedt, és akkor újra vett levegőt.
Nem vagyok orvos, lehet hogy ez hülyeség. (egyik esetben sem volt kimászva a gyerkőc az ágy szélére)
Az első gyereknél szétaggódtuk magunkat, és jópárszor bejelzett, amikor a pici a gyerekágy szélére gurult át és így nem érzékelte. A másodiknál már nem használtuk.
A bölcsőhalálról már sokan értekeztek, de hogy pontosan mi okozza azt, hogy egy látszólag makkegészséges csecsemő mikor felejt el lélegzetet venni, azt még senki nem tudta teljes pontossággal megállapítani, ráadásul egyszerűen nincsen annyi eset, amiből értékelhető százalékokat lehetne kiszűrni az okokat illetően.
Bizonyos rizikófaktorokat tudtak csak megállapítani: koraszülött gyerek, szülőktől távol (másik szobában egyedül) alvó gyerek, ilyesmi. Az eddigi tapasztalatok alapján állitólag ha a gyerek a szülei mellett alszik, akkor pl. nem éri bölcsőhalál, mert álmában is átveszi a szülei szuszogását, lélegzetvételét. Vagy állitólag, ha a szobában többen lélegeznek éjszaka, akkor a szénmonoxid is magasabb, és ez erőteljesebb lélegzésre kényszeríti... naszóval én ilyesmiket olvastam róla.
Én a magam részéről egy normál súllyal, egészségesen született csecsemő esetében, ahol nem volt semmi komplikáció, fölöslegesnek tartom a légzésfigyelőt, ahol viszont van rizikófaltor, ott csak akkor érdemes venni, ha az illető kitanulja mellé az elsősegélynyujtást is, mert különben nem sokat ér, csak az anya megnyutatására szolgál (vagy pánikbaesésére, ha tévesen riaszt, kinek mi a megfelelő.)
Nekünk is volt, szerencsére nem jelzett soha (illetve csak egyszer, akkor is csak azért mert a kismók legurult az érzékelőről)... viszont ha éles riasztás lett volna, akkor gondban lettünk volna, ugyanis nem tudtuk volna, mit kell tenni... úgyhogy szerintem értelme mindenképp van, de igazán csak akkor, ha tudjátok, mit kell tenni vészhelyzetben (ezt egyébként csomó helyen oktatják)...