Keresés

Részletes keresés

ZsuR Creative Commons License 2008.04.12 0 0 91
NEm minden kozossegben nott gyerek lesz csorda szellemu - nem akartam senkit sem serteni vele - de a kozosseg, a csoport eros formalo hatassal van a gyerekre. Ha a csoport szelleme jo, akkor ennek lehet orulni. . .ha nem. . .akkor ugye nem a legjobb. Sajnos nagyobb kozossegekben nagyobb a riziko. . .

Aztan a masik oldal, hogy a gyerek kornyezete eleg stimulalo legyen. . .

Nem konnyu szulonek lenni - ma sem, regebben sem volt az, viszont orom :))! Ahol a szulo jol erzi magat, ott fog a gyerek is jo kornyezetben felnoni.

Fuz. . .igen, ez egyszeru kosarfono fuz. Valoban, kell nyirni - de ha belegondolsz, hogy nem kell kokerites, hanem ott a fuz. . . :)) Meg "zold" is vagy a valasztasoddal!
Előzmény: tunderlala-3 (90)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.12 0 0 90

Hát, nem nagyon vagyok otthon fűzben (sem), de ez olyan nekem, legalábbis a levelei, mint a szomorú fűzé....mintha fiatal példányok lennének egymásnak keresztben ültetve....de persze lehet, hogy van többféle is, nemtom. Viszont a fűz úgy nő, mint a bolond, pár éven belül ezek a vesszők fákká nőnek...ráadásul ilyen ferde törzzsel....nem is tudom elképzelni...de lehet, hogy ez más fajta....:O

 

Nem "csordaszelleműek" a gyerekeim...:)

Előzmény: ZsuR (87)
ZsuR Creative Commons License 2008.04.12 0 0 89
Teny es valo - ha messze vannak a gyerekek a "csorda szemlelettol", akkor a szulonek nagyobb a beleszolasa (no meg a felelossege) a nevelesukbe.

Csodalatos, teremszetet erto es szereto embereket lehet (is) igy nevelni!!!
Előzmény: Tigano (85)
ZsuR Creative Commons License 2008.04.12 0 0 88
Ha mar telenotte mindenfele orokzolddel - nem nagyon tudod levedeni, igy erdemes elotte pacolni es valami konzervaloszerrel lekezelni.
Vannak akik az olajra eskusznek - jobb mint a szintetikus vizlepergetok ?! Ki tudja. . .no meg melyik az olcsobb, a beszerezhetok.
Előzmény: Tigano (84)
ZsuR Creative Commons License 2008.04.12 0 0 87
Ovatosan a kicsik miatt - de azert erdemes gondolkodni rajta, mert gyorsan no, sot, gyorsan szaporodik szinte semmi gondozassal.

Ne add fel. . .az anyosom a drotkeritesre babot futtatott, nagyszemut, csodalatos viraja volt hat irigyeltem a keriteset!!! Errefele meg a kukoricat is szoktak diszitesre hasznalni, par szemet leultetnek, es ott az oszi diszites. . . no meg meg jo is - lehet kis ugyeskedessel "idilli" kepet varazsolni a kerites ele. . .

Ha valahol talalsz olcson bambuszt. Az nagyon hamar takar. Nem kell a divatos fajtakat keresni - csak a megbizhatoan novot, abbol ott a kerites perceken belul.

Amit en sajnos nem tudok megvalositani az en telkemen az a fuz kerites. Olyan szepeket lattam, fonottakat, eloket, tele levellel - de ahhoz tobb napfeny kell (az nekem nincs, sok a fa a kornyeken). . .

Erdekessege, hogy alapanyagot keresve Magyarorszagot talaltam mint ajanlott beszerezohelyet :))!


Előzmény: tunderlala-3 (80)
Tigano Creative Commons License 2008.04.12 0 0 86

A képen japán lonc, borostyán, és vadszőlő látható.

Ezekből a vadszőlő nagyon gyorsan nő!!! Képes évi 6métert nőni! Nagyon igénytelen, olcsó, ezért ha sűrűn ülteted, akkor 2éven belül zöld falad lehet.

1-2 cikk:

http://www.edenkert.hu/cikkek/diszkert/falra-masznak/

 

http://www.edenkert.hu/cikkek/diszkert/kerites-kuszo-cserjekbol/

 

(Ez utóbbi cikkből van a kép)

Sztem próbáld ki. Ha a lonc nem is maradt meg, a vadszőlővel még szerencséd lehet.

Előzmény: tunderlala-3 (81)
Tigano Creative Commons License 2008.04.12 0 0 85

csak a gyerekek ezt másképp látják, társas lények, szóval itt is ugyanúgy babakocsit tologattam és gyereket sétáltatok feszt, mint az első kettővel tettem a városban

  

Ez így van. De azért mégis más egy kertesben mint lakásban, mert egy kertesben jó szervezéssel sokmindent meg lehet oldani akkor is, ha épp nem akarunk elmenni sehova. Mi úgy szoktuk csinálni, hogy a gyerekek barátait sokszor látjuk vendégül. Van a kertben egy csomó fajáték, vár, homokozó, lengőteke, nyáron medence is üzemel, így szinte egész nap elvannak annak ellenére, hogy ki sem mozdulnak a kertből. Hihetetlen, milyen elánnal képesek pörögni, még este 9-kor sem akar hazamenni senki, nem tudják megunni a közös játékot.

És így nincs agymosó TV nézés sem. :-)

Máskor viszont mi is visszük őket mindenfelé programokra, de akkor már kocsival kell mennünk. Én hegyen lakom, és bár itt vannak állandó lakosok szép számmal, de a keskeny erdei/hegyi utakon sajnos nincs is lehetőség babakocsit tologatni, vagy akár arra sem, hogy kerékpározzanak egyet. Bringázni is csak úgy tudnak, ha levisszük őket kocsival, vagy legyaloglunk a Duna-partra, mert ott már van kerékpáros út.

Talán ezért sem érzem már olyan idegennek azt, hogy egy "szőlőhegyen" telepedjek le, mert már megszoktam, hogy bármit akarok csinálni, arra "rá kell készülni". :-)

Már megint OFF-olok, úgyhogy abbafejezem. :-)

 

Van egy rövid cikk az edenkert.hu-n a mérgező növényekről.

http://www.edenkert.hu/cikkek/diszkert/mely-kerti-novenyek-mergezoek/

 

Érdemes megnézni mit kell kerülni ha pici gyerek van.

 

Új info: Megeredtek a szil sövényem lemetszett tövei! Talán beindulnak lassan. Kicsit már izgultam, mert a metszést követően meg se nyikkantak vagy 2 hétig, pedig előtte már szinte mindegyik rügyezett.

Előzmény: tunderlala-3 (80)
Tigano Creative Commons License 2008.04.12 0 0 84

Sajnos nem, de rajta vagyok a kérdésen. :-)

Már telepítettem futókat egy részen amolyan tesztelési szándékkal, és bár hétfőn  megrendelem a fakerítéseket is, már eldöntöttem, hogy tele lesz futtava mindenfélével.

Mondjuk azt még nem nagyon látom át, hogy az időnként szükségessé váló konzerválást miként fogom a későbbiekben így elvégezni.

Előzmény: ZsuR (79)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.12 0 0 83
Tényleg nagyon szép....milyen sűrűn kell ültetni, és cca. mennyibe kerül egy tő?
Előzmény: Norbee21 (82)
Norbee21 Creative Commons License 2008.04.12 0 0 82


Nekem ez a sövény tetszi, a legjobban. Leyland ciprus 1 év alatt 50cm-ert nöl, az idösebb példányok 5 év felett akár 1.5-métert is nölhetnek. Örökzöld, ha folyamatosan van nyirva, áttörhetetlen, és a szomszéd is csak egy zöld falat lát.
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.12 0 0 81
Ez gyönyörű!:p Miért nőnek ezek ilyen lassan??? :o :s :DDDDD
Előzmény: Tigano (78)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.12 0 0 80
Hát igen, nálunk a legkisebb még csak 4 éves....volt egy olyan elképzelésem, amikor ide kiköltöztünk a városból, hogy jaj de jó lesz kertesben, nem kell majd állandóan babakocsit tologatnom, gyereket sétáltatnom, mert a gyerek tök jól ellesz az udvaron, hurrá kertes ház......csak a gyerekek ezt másképp látják, társas lények, szóval itt is ugyanúgy babakocsit tologattam és gyereket sétáltatok feszt, mint az első kettővel tettem a városban....mindig menni kell valamerre, különben elunja magát, gyerekek, emberek közé vágyik/vágynak.... :)

Gyönyörű a sövényed, kész dzsungel van már nálatok, irigyellek!:p Mi egy teljesen csupasz telket vettünk, a gazon kívül más növény nem volt benne, amikor építkezni kezdtünk...még a füvesítés is komoly feladat volt....azóta tettünk bele tujákat és örökzöldeket, pár gyümölcsfa is van, de a kerítés hátul :s...ültettünk elé pár virágzó bokrot, de nagyon lassan nőnek, és nincsenek is olyan sűrűn ültetve asszem, hogy abból valaha sövény legyen......próbálkoztam a lejjebb említett futó növényekkel, de egyik sem maradt meg...úgyhogy a drótkerítés azóta is csupasz.:((

Aranyvesszőben eddig én gondolkozni sem mertem, mert a magja súlyosan mérgező, és azért minden pillanatban nem látom, hogy hol jár és mit csinál a gyerkőc....lassan azért elég nagy lesz már a legkisebb is, hogy ne kelljen amiatt aggódni, hogy nekiáll aranyvessző virágot legelni, :D úgyhogy talán ezt is meg lehetne próbálni.....mennyire nő gyorsan? :p
Előzmény: ZsuR (77)
ZsuR Creative Commons License 2008.04.12 0 0 79
Azt hittem, a kertedbol valo a kep :))!

Nekem ez a kerites minden masnal jobban tetszik!!
Előzmény: Tigano (78)
Tigano Creative Commons License 2008.04.12 0 0 78

szóval az olyan "remeteélet" inkább, nem mindenki alkalmas rá.:)

 

Ezzel természetesen egyetértek! :-) Mindenkinél mások a szempontok.

 

Az orgona növekedési erélyéről sajnos nincs infóm, de az biztos, hogy gyönyörű ha virágzik.

Egy ilyen szintű futó-élőkerítéssel már én is kiegyeznék.

 

 

Remélem a vadszőlő hamarosan nálam is hasonlóan fog kinézni. :-)

Előzmény: tunderlala-3 (76)
ZsuR Creative Commons License 2008.04.12 0 0 77
Ez a szep benne - hogy aki el tudja viselni, az megy es lakik ott ahol a madar sem jar. . .
No meg - nem minden eletkor jo ra. Most mar en is alkalmas lennek arra, hogy ne kelljen babakocsiznom - a kisgyerek ne nojon fel baratok nelkul - mert felnottek a gyerekek, es meg nem vagyunk annyira oregek, hogy ne tudjunk magunkrol gondoskodni!

Az orgona bokrok. Volt egy kedves baratom aki inspiralt a kerteszkedesre , o szokta mondani, mindig tobbet ultess mint ami most kell. . .pl. . .ha arra gondolsz, hogy majd egyszer lesz kerites, kobol, azert meg ultethetsz orgonabokrokat, akkor is ha kesobb esetleg mozgatni kell oket. Nonek, nodogelnek, eszre sem veszed, ott vannak!
Szokasomma valt, hogy ha latok egeszseges, apro novenyeket, akkor megveszem, es idovel majd lesz vele valami. Odaadom a gyerekeknek (hat nagyon szep, most mar ket meteres leylandi ciprus, amit megvenni semmi volt 30 cm-esen, de most. .. mennyivel tobb lenne!!!). Aztan ujra ott van harom picike - tavaly vettem oket, es nodogelnek. . .

Szaporitottam rengeteg aranyvesszot. A szomszed vette oket eleg dragan - es nem gondozta, kipusztultak. Ultettem a helyukre - szepen nonek, sot!!!Jovore mar azon az oldaon is szep aranylo soveny lesz!

Lehet olcsobb keritest csinalni - es befuttatni valami szep orokzolddel - pl trombita folyondarral. . .rovid idon belul nem is venni eszre, milyen a kerites.
Nalam itt az aranyvesszo kozott valahol van egy drotkerites (a szomszednak volt kutyaja azert), de nem latni sem telen, sem nyaron - pedig az aranyvesszo nem is orokzold.


Előzmény: tunderlala-3 (76)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.12 0 0 76

Ahogy jövünk hazafelé, (mi 6 km-re a belvárostól, egy községben lakunk) a szőlő ültetvényeken van pár lakóház (villák inkább:)) külterületre építve....nagyon szépek, és hirtelen olyan feelingje van az embernek, hogy de jó lenne egy ilyenben lakni, de jobban belegondolva én spec. nem bírnám, hogy nincs "babakocsival könnyen és gyalogosan" elérhető távolságon belül jó barát, jó szomszéd....

A város tőlünk 5-6 km, de ahhoz autóba kell ülni, "neki kell készülődni", nem ugyanaz, mint amikor csak kimész sétálni a gyerekkel, és kényelmesen elsétálsz barátokhoz, ismerősökhöz, séta közben találkozol emberekkel, beszélgethesz....szóval az olyan "remeteélet" inkább, nem mindenki alkalmas rá.:)

 

Kerítéshez kapcsolódva.....a hátsó szomszédunknak orgonabokrokkal van végigültetve a hátsó kerítése, ami felénk néz.....nem tudom, mennyi idősek a bokrok, de teljesen benőtték már a kerítést, onnantól, hogy tavasszal kizöldel, átláthatatlan, és nagyon szép....pláne, amikor virágzik.:p :)

ZsuR Creative Commons License 2008.04.11 0 0 75
Nem is annyira of a tanya itt sem - az is bameszkodok ellen van :))







Neha lakatlan szigetrol almodozom. . .no de az tenyleg OFF :))!
Előzmény: Tigano (74)
Tigano Creative Commons License 2008.04.11 0 0 74

Igazából nem is konkrétan tanyára gondolok, inkább birtokra. Ugyanakkor, tanyából nagyszerű birtokot lehet kialakítani. :-)

Magyarország azért mégsem az USA, ahol 50-200km a legközelebbi település. :-). Én már megnéztem pár tanyát csak poénból, de a legtöbbje falvak és városok szomszédságában volt. Kocsival kb. 5perc alatt elérhető volt mindegyikről egy közeli település.

Ha pedig társaságra vágyom, akkor kocsiba be és oda megyek pörögni ahová akarok. Egy ilyen birtok manapság már nem jelenti azt, hogy az ember magára van maradva, inkább csak azt, hogy normális élettere van. Viszont egy sűrűn beépült településen nincs 100% privacy, bámit csinál az ember. No ezért vágyom egy birtokra. :-)

De ez itt OFF.

 

Maradjunk a kerítéseknél. :-D

Hétfőn megrendelem a lamellásat.

Előzmény: tunderlala-3 (72)
ZsuR Creative Commons License 2008.04.10 0 0 73
Aha. . .:)) most mar latom. Nagyon szep!

Nalam nincs kerites - ami van az noveny. . .vegyesen, nem csak egy tuja sor - tiszafa, rhodo, aranyvesszo. .. . es ilyenek.
Előzmény: tunderlala-3 (65)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.10 0 0 72

A frászt kapnám szomszédok nélkül a nagy semmi közepén, legközelebbi szomszéd mondjuk 2 km-re, meg hogy soha nem látsz senkit magad körül...jó, persze ez utóbbi azért sarkítva van, de biztos érted, hogy értem.:)))

 

 

HÁt, azééé amerikázunk egyelőre, mert nincs idő a kerítésre elöl....tudod, mindig a suszter cipője szokott lukas lenni.:s :D

 

Jó éjt!:)

Előzmény: Tigano (71)
Tigano Creative Commons License 2008.04.09 0 0 71

szerintem mindenki nézelődik, milyen séta már az, az utat bámulni? :D

 

:-D Pillanatra elképzeltem a helyzetet. :-D

 

Az amerikei módi biztos jó, de én el nem tudnám képzelni azt magamnak. Szerintem ott sem megy ez simán, legalábbis úgy hallottam, hogy elég kemény perek és háborúskodások mennek ott is egyes szomszédok között.

Szívem szerint vennék egy bazi nagy tanyát, erdős környezetben. Csak az a baj, hogy a tanyavilágban sajnos már több a cigó, mint a magyar, és az meg nem életcélom, hogy erődítményben kelljen élnem az állandó fenyegetettség miatt. Szomorú ez, mert olyan szép helyek vannak, és nem is drágák a tanyák. Mondjuk 2hold föld+saját erdő esetén már én sem kínlódnék a kerítéssel, vagy a belátás problémájával. :-D

Előzmény: tunderlala-3 (70)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.09 0 0 70

Hát, így érthető, hogy miért :p .... ha ilyen elrendezésben lenne a ház a telken nálunk, akkor asszem én is gyakrabban lottóznék.:p :)))

Nálunk 5 méter előkert van a kerítésig (nah az még nincs, úgyhogy a helyéig :D), és onnan még kb. 4 méter az útig....nálunk járda sincs, annyira nincs forgalom az utcánkban szerencsére, csak az jön erre autóval, aki itt lakik, úgyhogy nincs külön gyalogosoknak járda.:p

Ennyi van a ház előtt, a szomszéd ház és a mi házunk között 6 méter, ahol hátra közlekedünk, és az élet ott zajlik hátul, a ház mögött....ilyen felállásban nem zavar, hogy elöl nyitott, úgy azért szellősebb, szóval így jöhet majd az átlátható kerítés előre....jelenleg pedig "amerikai stílusban" nyomjuk, kerítés nélkül...menő, mi? :))))

 

Mi fejünk is mindig forog, amikor sétálunk, szerintem mindenki nézelődik, milyen séta már az, az utat bámulni? :D

Előzmény: Tigano (69)
Tigano Creative Commons License 2008.04.09 0 0 69

Én mondjuk notórius bezárkózó vagyok, úgyhogy nálam a frontkerítés is 100% takar (bár az előírás szerint itt is 50% belátást kéne engedni, de speciel én tojok rá). :-))

Méghozzá azért, mert az én telkem olyan hülyén van sajnos, hogy a ház a kert túlsó végében van, mivel hegyen lakom. Ráadásul a telek lejt az út felé, tehát takarás nélkül boldog-boldogtalan beláthat, és sajnos nem csak az előkertbe, hanem a teljes kertbe, így az életünkbe. Noha nem főúton lakom, azért a szomszédokhoz csak jönnek vendégek, idegenek, ez+az, és rettenetesen idegesít, hogy bebámulnak. Nyilván nem szándékosan kukkolnak, de tudod hogy van ez, már csak kíváncsiságból is benéznek, hogy milyen a más kertje, ki lakik ott stb. Én is benézek a kertekbe sétáláskor, de én sem azért mert érdekel az ott lakó magánélete, viszont az ember séta közben természetszerűleg nézelődik, fákat, növényeket stb.

A másik, hogy az utcánk egy erdei turista út közelében fekszik, ezért tavasztól őszig elég sok idegen téved be a mi utcánkba is.

Úgyhogy én bizony a 3méteres tömörfal kerítést szorgalmaznám az egész telkem köré, de sajnos momentán nem vagyok milliárdos, hogy ezt megtehessem :-D

Előzmény: tunderlala-3 (67)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.09 0 0 68
Jah, nézzétek, milyen templomunk van :p...külön a templom, külön a tornya...jó, mi??? :D
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.09 0 0 67

Nekem is tetszik nagyon!:p

Ez az utcafronti kerítésük, oda mi sem fogunk zárt kerítést rakni, itt úgy van az építési előírás, hogy a telek bal oldalára van építve a ház a telekvonalra minden telken....általában minden telekre igyekeztek olyan széles házakat rakni, amennyire lehetett, így két ház között csak a szintén előírás szerinti 6 méter marad ki....na most azon a 6 méteren meg nem nagyon látnak be hátra semmit, illetve azért az elég feltűnő, hogy az utcán megállnak pont a két ház közti szakaszon, hogy ott tátsák a szájukat, hogy lessenek hátra befelé :D....szóval szerintem sem zavaró, és ANNYIRA bezárkózni azért nem akarunk....van egy ház az utcában utcafront felé is kőkerítéssel, na az már nagyon "erődítménynek" tűnik nekünk.... de hát kinek mi tetszik.:)

Hátul viszont nem szeretjük, hogy csak a drótkerítés van, mert mellettünk van egy üres telek, így nem csak a hátsó telekszomszéd, meg a jobb oldali és a bal oldali lát be, hanem azon az üres telken keresztül már az utcáról is totál belátnak hátra, nah azt már nem csípem....de ha még az üres telek nem lenne ott, akkor is kellene, tényleg ne lessenek a kondérba a szomszédból, ha bográcsozunk mondjuk...majd meghívom őket, ha akarom! ;) :))))

 

Húúú, bocsi, hosszú lett!:(

 

Jaaa, és láttam egy olyan kerítést is, ami meg úgy volt a zártszelvényre felrakva, hogy nem így 90, hanem 45 fokban álltak a deszkák....azok teljesen egyenes szélű deszkák voltak, olyan max. 10 cm-es távolságra egymástól felfogatva és 45 fokban....nah azon abszolút nem lehetett belátni, és eszméletlen jól mutatott, tetszett nagyon!!! :p

Előzmény: Tigano (66)
Tigano Creative Commons License 2008.04.09 0 0 66

Ez egy gyönyörű kerítés!

Hasonlót láttam itt is ahol lakom, csak ott nem így felváltva voltak felrakva, hanem egyformán, de még színre is hasonló volt. Már az is nagyon tetszett, de ez így felválta rakva még sokkal szebb.:-)

 

Nem hinném, hogy sokkal több anyagot igényel így, mintha lapjával rakták volna, viszont takarás szempontjából nyilván előnyösebb lett volna az a megoldás, hiszen úgy teljes fedésbe lehetett volna rakni a lapokat. Viszont ilyen szép formára vágott deszkákból vétek lett volna olyat csinálni, ez így gyönyörű ahogy van.

Csak hát belátnak rajta, kell egy jó sövény mögé. :-))))

Előzmény: tunderlala-3 (65)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.08 0 0 65

KÉpek.:)

 

 

 Szemből...mondjuk ahogy elméláztam a dolgon, asszem egy ilyenhez talán még több faanyag kell, mint ha ugyenezeket a "deszkákat" egymás mellé szépen sorban felrakják....tuti több kell...de a képek nem is hozzák vissza, élőben mennyire jó.:p

Ilyen szögből "direkt, nagy akarattal", tényleg egy bizonyos ponton állva látsz rá...mert abszolút merőlegesen kell ránézni, hogy így kapd el, ha pár lépést arrébb mész, akkor már teljesen más....

 

 

 

Előzmény: Tigano (63)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 64

HÁt van köztük pár sintér, az biztos....

Részvétem!:(

 

Okés, holnap visszaszerzem a gépet és felrakom őket...remélem, látszani fog milyen, nekem tetszik....viszont rosszul emlékeztem, a tégla burkolás még nincs meg az oszlopokon, még csupaszak, abból a beton zsalukőből (vagymiből:o) vannak...de nem is az a lényeg úgysem.:)

Előzmény: Tigano (63)
Tigano Creative Commons License 2008.04.07 0 0 63

Az orvosokat ne mutasd be, nekem a nagyapámat bénították le egy életre.  :-(

 

Ok. kíváncsian várom a képeket! :-)

Előzmény: tunderlala-3 (62)
tunderlala-3 Creative Commons License 2008.04.07 0 0 62

Az is segítség, ha előredobjátok néha, hátha valaki...és köszi!:)

 

Úgy sajnálom szegény kissrácot, bár azt hiszem, az egészből ő fog fel a legkevesebbet, neki kevésbé szenvedés, mint a szülőknek....és mindezt egy tök egészséges babával tették, nem császározták meg anyukát időben, az egész családot tönkretették vele egy életre...nah mindegy, hagyjuk, és bocsánat az offért....

 

Fotóztam ma!!!:p :p  A kerítést. Aztán továbbmentem a kislányommal, beugrottunk barátnőmhöz, és ottfelejtettem a fényképezőgépet....nem vagyok a toppon mostanában:s :DDD

 

HOlnap felrakom a képeket!:p :)

Előzmény: Tigano (61)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!