Valaki tud valamit a Meranom-ról? Legalább 1 hónapja nem volt árufeltöltés a mechanikus alkatrészekből. Megértem hogy vírushelyzet stb. de komplett szerkezeten kívül már nincs is semmi. Rugót és rugóházat szeretnék, és ha már rendelek akkor lünettát, stb. Volt már ilyen polckisöprés máskor is? Van értelme várni szerintetek?
Kvarc - LUCH, valszeg már nem szojet, mégha, ciril-btűs is.
Anno, a Minszk-i óragyár gyártotta, leghíresebb : cal.2609, persze az mechanikus, nem quartz. (Минский Часовой Завод (Луч) ; a köv.liken a korabeli jelzéseik láthatók: http://www.boxerora.hu/pecset.html . Üdv, Istvan
OFF: Kösz, de a "közösségi oldalak" gyűjtőnéven fémjelzett jelenség egész egyszerűen nem az én világom. Annak ellenére, hogy jelenleg főállásban pont informatikai vonalon dolgozom. Minden sejtésem beigazolódott róluk már a kezdetektől fogva. Mind szakmailag, mind társadalmi és egyéb aspektusból. A lényegük a MEGOSZTÁS...és ezt mindenki értse ahogy akarja... De ez nem idevaló téma :o)
ON: 2 napja volt egy kisebb csata egy acéltokos szépségért az ebay-en. Már nagyon várom a postást:o)
Most írok elsőnek, már egy ideje viszont figyelgetem a társaságotokat és kifejezetten tetszik néhány ember imádata ezeken az orosz órákon :D! Egy kéréssel fordulok felétek, ugyanis még nem volt dolgom ilyen órával. Megtudnátok mondani ez milyen óra ( Azon kívül hogy Mir Slava)? Esetleg ha valakinek van ugyan ilyen órája, a modul számát tudja? Mikori évjárat az óra? és körülbelül mennyit érhet ( már ha egyátalán ér valamit eszmei értéken kívül). Minden hasznos információt köszönettel várok néhányótoktól. Válaszaitokat előre is Köszönöm!
A korszerűbb szerkezeteknél rugózott a tapintókar és a kiemelő kar vége is - így ki tud térni. Egyébként nem elsősorban azért csinálták így, hogy lejárt ütőszerkezettel is menjen az óra (általában, ha nincs teljesen felhúzva a járat rugója, el is akad, mert azért ilyenkor jóval nagyobb erőkifejtés kell a szerkezettől) - hanem azért, hogy le legyen probléma, kar- és mutató-törés abból, ha valaki nagy lendülettel állítja az időt az órán előre-hátra (valószínűleg a derék orosz vásárlóközönség nagy részének hiába írták le nyomatékosan, hogy csak előre állítsák az órát, és ha 12-őn áthaladnának, akkor várják meg előtte, ameddig kiüti az időt - azok csak tekerték és törték szegényeket...).
Ez is egy használható - és igen egyszerű - megoldás, csak ugye a kalapácsok ilyenkor azért még mozognak és "ütögetnek", tehát némi zörgést azért kiad az óra ilyenkor is magából. Ha a kalapácsokat meg tudod annyira emelni, hogy az emelőjük már a kiemelő peckek felett legyen - akkor már nem lesz kontaktus köztük és az ütőszerkezet között, az némi csöndes surrogással fog lefutni ütéskor.
Én a kart a kalapácsok alá fordítottam be, de lejárt állapotban is kipróbáltam, komolyan aggódtam a tapintókar miatt, ugyanis ezesetben az órának vmikor 12-óra előtt tényleg meg kellett volna állnia!!-de nem tette.
A másik Jantar-omból viszont kiszereltem, így nincs minek lehullnia, ráadásul így nincs az egész-és félórakor alig hallható kattanás.
Ez a kar alapvetően nem némításra szolgál, hanem szállítási helyzetben rögzítésre. Elvileg rányomja a karokat a hangrudakra, így azok szállításkor nem tudnak össze-vissza kalimpálni, amivel esetleg kárt tehetnek magukban (és zajonganak).
De ha lenyomott helyzetben tartod velük a kalapácsokat - akkor az ütőszerkezet nem is tudja azokat kiemelni, jobb esetben elakad, rosszabb esetben (komoly erők-nyomatékok vannak az emelőszerkezetben) eltörheti a kiemelő-peckeket.
És sajnos ilyen felesütő szerkezetnél az sem játszik némítás gyanánt, hogy hagyod lejárni az ütőszerkezetet - ugyanis 12 óránál az egyre jobban beeső tapintókar miatt el fog az óra akadni (addig eljár, mert 1 óra után minden óránál egy lépcsővel beljebb esik a kar, ami megy akkor is, ha nem emeli ki semmi - de 12 óránál vége a dalnak, felütközik a lépcsőstárcsán).
Ha némítani akarod az ütőszerkezetet - akkor teljesen kiemelt helyzetben kell a kalapácsokat rögzíteni, hogy az ütőszerkezet üresen el tudjon forogni - kis zakatolást csinál ilyenkor is, de ütni nem fog. Ez a kar nem biztos, hogy befűzhető így a kalapácsok alá, van kivitel, amiben igen - kézzel teljesen hátra, szemből nézve balra kell húzni a kalapácsokat, és megnézni, hogy be tudod-e fordítani a kart úgy, hogy ebben a helyzetben megállítsa azokat. Ha nem, mást kell kitalálni - fúrhatsz például egy kis 3mm-es furatot is ennek a helyzetnek megfelelő helyre a tok hátuljába, és egy beállított pálcikával is megtarthatod hátsó helyzetben a kalapácsokat. Elvileg ezek a szerkezetek alapból némítási opciót nem adnak.