Kedves Látogató!
Ezt a Topicot az évekkel ezelőtt Magyarország Dél-Dunántúli vasútvonalain közledő horvát 1142-es sorozatú villamos mozdonyok tiszteletére nyitottam!
Nagyon jó termés!:-) Ha ilyen gyakran látogatnak át hazánkba, akkor hamarosan Én is felkeresem Gyékényes állomást. Az 1142-eseket saját célra eredeti méretben elkérhetném E-mailen? Sok jó utazási emlék köt a gépekhez, anno amikor a dombóvári állományt erősítették volt részem hozzájuk.
2. MÁV szabványú (keskenyebb) paletta felszerelése a közös üzem alatt az egyik, a dombóvári időszak alatt mindkét áramyzedőre.
3. MÁV-HZ kapcsoló felszerelése. Átkapcsolása aktiválja az adott vasút vonatbefolyásoló berendezését, és a közös üzem alatt kiválasztja a megfelelő áramszedőt.
4. Plussz egy levegő kibocsájtó szelep beépítése az EÉVB-hez ( az EÉVB működése estén lassan engedte el a fővezetékből a levegőt).
5. Tervezték, de nem valósult meg: magyar szabványnak megfelelő jezőkürt.
Meg, hogy mit kellett rajta változtatni a magyarországi üzemhez??? EÉVB egyértelmű ezen kívül jól látom hogy az áramszedő paletta is olyan mint a miénk???
Ezekhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy a 2. és 3. időszakban szinte mindig tirisztorkák vitték Pécs és Keleti között a Krakoviát is. Szóval azon is lehetett látni.
Szia! A gépek magyar története három részre bontható. Az első időszakban 1994-től 1998-ig csak az Agram, ill. a Kvarner gyorsvonatokkal jártak Budapestig. Ekkor három gép volt alkalmassá téve a MÁV hálózatán való közlekedésre: a 004, 005 és 013.
A második időszak 1998 októbertől 2000 őszéig tartott. Ekkor a 004, 006 és a 013 volt Dombóvárra állomásítva.
Az utolsó időszak 2001 februártól 2002 februárig tartott, és a 004, 005, 006, 012 és a 013 volt Dombóváron.
Az első időszakban a javításokat Zágrábban végezték, csa ha a magyar EÉVB-vel volt gond, akkor javították Dombóváron. A másik két időszakban a javításokat és a karbantartást is Dombóváron végezték, csak néhány komolyabb meghibásodás esetén kellett őket hazavinni Zágrábba.
Az utolsó év kivételével dombóvári vezérek utaztak rajta, a végén pedik kettőn már pécsiek is.
Hány ilyen gép dolgozott egyszerre nálunk? Hogy voltak ezek karbantartva, milyen időközönként mentek haza (gondolom Zágrábba)? Rudazatállító van rajtuk?
Van pár ősrégi papírképem a tirisztorkáról "digitalizáltam" őket gondoltam megosztom veletek! Remélem minnél több kép kerül elő erről a talán egyik leg gyönyörűbb mozdonyról amit Én spec nagyon tudtam szeretni de sajna már...
Helló! Nem tud valaki egy oldalt ahonan lehetne leszedni a V41-ről képeket. Találtam én is a neten csak azok féloldalasak. Nincs semmi az oldalárol sem a tetejéről. Pedig nagyon kelene a modelhez. Ha tud valaki segíteni anak előre is köszönöm.
Csak ugy mondom, hogy ez a szep sarga mozdony Gyekenyesen ujabban eleg gyakran elofordul: Az egyik nap a Maestralra epp ilyet kaptunk Gyekenyesen, ill. epp ilyen vitte Gyekenyesre.
Ugyhogy akit erdekel, jo esellyel fotozhat ilyet ki es belepo Maestral-oknal manapsag Gyekenyesen.
nemtartom valószinünek tekintve h kisszéria és házkészitésű és horvát az uriember aki készti (ha jol vettemki) gondolj arra hogy Fuggertet sem kapsz küföldön (már itthon se nagyon)
Nekem is mozdonyvezető pályafutásom legszebb évei voltak. Az Ötöske volt a legjobb paripám a beo gépeim közül. Pedig a 43-1173 volt a szívem csücske. Ha maradhattunk volna a tirisztorkákon valószínű még mindig húznám a vasutat. Most csak tolom. :-)
Azt mondta a Zágrebi kolega,hogy csak 1 gépet készit el,a bemutató után a rendelések alapján fogja eldönteni,hogy mennyi lesz az ára és mennyit fog legyártani belőle.November végén találkozok vele Zagrebban és akkor majd többet tudok az egész dologról.
A modell Zágrabban szép lassan készül,ha minden jól megy akkor az év végéig elkészül,mi is tervezünk 1 modellt de majd 1 kicsit később mert most a Szerb Vasút 441-esét meg a 461-esét csináljuk.