Keresés

Részletes keresés

3és2és1 Creative Commons License 2023.01.21 0 0 27355

Jó cikkek, köszönöm! Az egyik okot pont említik ami miatt gondoltam hogy kipróbálom, hogy a 2-3. újraoltásnál dolgozik az élesztő legjobban. Rendkívül kíváncsi vagyok, van-e ízlelhető különbség a "friss" illetve a kinyert élesztő közt. Illetve elvileg gyorsabban kierjed a sör, (?) ami szintén jól jöhet 😀

Mindenesetre van száraz élesztő is, ha mégse lenne elég amit megmentettem. Vagy felszaporítom. Azon gondolkodtam, hogy a mostani leerjedt sör alatt van befőttes üvegben a hűtőben. Mi lenne, ha főzés előtt mondjuk 3 nappal erjesztési hőmérsékleten adnék neki cukrot meg élesztő tápot. Elvileg felszaporodna igaz? Illetve látnám mennyire megbízható 

Előzmény: Tótikám (27354)
Tótikám Creative Commons License 2023.01.20 0 0 27354

Ennyi idő nem számit, bőven jó lesz. Hasznos lehet Sörélesztő - Mennyi kell? Mennyi van?  Sörélesztő - Mennyi kell? Mennyi van?   Weihenstephaner vs. Sierra Nevada, amit a lágerekről tudni akartál...  ,hopline blog.

Előzmény: 3és2és1 (27353)
3és2és1 Creative Commons License 2023.01.19 0 0 27353

A fellelhető videók alapján "kimostam" az élesztőt, (w34/70) de még nem vetettem be, hűtőben van, sör alatt. A következő esedékes főzés sajnos csak jövő hétvégén lesz, addigra lehet nem lesz elég életképes. Talán startert kéne készítenem. (?)

Előzmény: Tótikám (27352)
Tótikám Creative Commons License 2023.01.17 0 0 27352

Jó olvasni végre egy elkészült sörről szoló bejegyzést. Esetleg hasznos lehet . Egymás utáni erjesztés, vagyis az első élesztője lesz a másodiké.Hasonló kísérletben vagyok. Polotmavy -val próbálkozom.Élesztő másodiknak kókusz portrert erjeszt. Nagyon intenzíven dolgozik.Sajnos sörgyárunk a névvel együtt recepteket nem vásárolta meg. Állítólag túl drága volt. De ez csak városi legenda.

Előzmény: 3és2és1 (27351)
3és2és1 Creative Commons License 2023.01.15 0 0 27351

Eljött az ideje hogy megkóstoljam a bécsi ászokot. Ez egy nagyon jó sör! Már a rézbe hajló színe is nagyon tetszik, kenyeres íze, kellemes keserűséggel, teljesen megfogott. Nem is értem, hogy nagy sörgyárunk miért nem készíti a névadója sörét? Mindenesetre én biztosan több főzetet is készítek majd!

Előzmény: 3és2és1 (27343)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2023.01.11 0 0 27350

Huhh! Ősrégi recept a cucilista időből. Amikor még a kőbambi sem volt pasztőrözött (gy.k.: Kőbányai. Világos?). És csak pult alól lehetett kapni. Így "okosban" megoldották a sörpótlék házi készítését. 

A Zamat keksz és ostyagyár gyártotta a Zamat Maláta pótkávét. 6x6centis téglákba préselt, rommá pörkölt malátából állt. Olyan keserű volt, hogy vödörnyi cukorral lehetett meginni a belőle főtt "kávét".

Előzmény: lastoci (27338)
3és2és1 Creative Commons License 2022.12.31 0 0 27349

Házi sörökben gazdag, boldog új évet kívánok nektek! 

Előzmény: 3és2és1 (27348)
3és2és1 Creative Commons License 2022.12.30 0 0 27348

Eleinte az egylépcsőst használtam, de pont az édesség miatt gondoltam, hogy többet dolgoztatnám a béta-amilázt... A fehérjepihenő pedig érezhetően tartósabb habot eredményezett,  most ezért csinálom így. Az ajánlott irodalmakat szorgalmasan olvasom :)

Előzmény: Tótikám (27347)
Tótikám Creative Commons License 2022.12.30 0 0 27347

Egylépcsős cefrézés kb. 60 perc is elég, 67C -on.Ezen a hőmérsékleten mind két enzim dolgozik. 26728 bejegyzésen találsz egy diagramot igy talán könnyebb lesz megérteni. Refraktométer célszerű ellenőrizni 20C os tesztvíz. Valamint cukor oldat, 100gr oldatban 1gr cukor az 1 Brix.Mérés, patika esetleg. Erjedésre már a refraktométer nem jó csak kalkulátorral ,pl. brewersfriend,brewfather.Édességet karamell maláták is okozhatják. Hasznos lehet :sorfórum blog ,sernevelés. Sörfőzés otthon egyszerűen könyv, ha emlékem nem csal ez le is tölthető.

Előzmény: 3és2és1 (27346)
3és2és1 Creative Commons License 2022.12.30 0 0 27346

52 fokon szoktam becefrézni, 15 perc, 63 fokon a recepttől függően kb 45-60 perc, 72 fokon kb fél óra, aztán 78 fokon 10 perc. A 90-es években volt itt az utca végén egy főzde, és emlékeim szerint ott is édeskés volt a láger. (Meg élesztős :) Ami még gyanús nekem, hogy refraktorral mérve gyakorlatilag 1.020 körül van az fg bármit csinálok. A lé leerjed, erős is a sör, az erjedés hőfokát folyamatosan nézem. Viszont pl. 1.06-ról indulva, és 1.045-ről is ugyanitt áll meg. Kezdek a refraktorra gyanakodni. (Kínai noname) desztvízzel kalibrálom, most gondolkodom, hogy készíteni kéne valamilyen tesztoldatot, de nincs olyan pontos mérlegem. (Vagy veszek egy fokolót ...)

Előzmény: Tótikám (27344)
Tótikám Creative Commons License 2022.12.30 0 0 27345

Hasonló régi receptem nekem is van ,de nem készítettem el soha. Maláta kávék: Frank, Inka stb.Összetételük ,cikória gyökér és különböző maláták, esetleg gabonák, de mind pörkölve.Inkát használtam csoki maláta helyett ,jó volt.

Tótikám Creative Commons License 2022.12.30 0 0 27344

Víz nem valószínű.Milyen hőlépcsőket használsz?

Előzmény: 3és2és1 (27343)
3és2és1 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 27343

Köszönöm a választ, sikerült elérnem higítással a kívánt eredményt, a máslóvizet növeltem, így nagyon tiszta és jól leerjedő lét kaptam. Most Anti 'bá egy bécsi ászok erjed a spájzban, közben egy kölsch szerü sört iszogatok...

A következő kérdésem: úgy tűnik, hogy az infúziós lépcsők betartása mellet is, mindig édeskés sört kapok. Lehet az itteni csapvíz összetétel miatt?

Előzmény: -Toti- (27334)
3és2és1 Creative Commons License 2022.12.28 0 0 27342

Szia! 

Én még viszonylag kezdő sörfőző vagyok, viszont éppen most tapasztalom, hogy milyen arányok hoznak jó eredményeket. Én olyan 2.8 kg malátát cefrézek be 9 liter vízzel, majd máslásolom kb 6 literrel. Tehát kerekítve 0.5 liter/ 10 dkg. 

Mondjuk nem tudom a malátakávé mit takar... Élesztőnek ne sütőélesztőt válassz, hanem igazi sörélesztőt, önmagában ez is meghatározza a sör ízét! 

A hozzáadott cukor pedig csak az alkoholfokot növeli, míg az ízeket elnyomja! (Én csak kivételes esetekben adnék hozzá, ha pl nagyon száraz hatású, erős sört főznék, de akkor se ilyen arányban)

A fél deka komló (5 gramm) pedig igen kevés, én legalább a tripláját tenném hozzá a hagyományos komlókból (pellet formájában, levelesből jóval több kell) nem beszélve a forralási időről. A forralást fedő nélkül végezzük, hogy eltávozhassanak olyan vegyületek, melyeket nem szeretnénk a sörben... A komlóforralás is kb 1 óra, hogy a keserűség jól kioldódjon.

És arra a kalapomat teszem, hogy ugyan a negyedik napon iható lesz, de se nem finom, se nem sör nem lesz 😀

Bárk_i Creative Commons License 2022.12.25 0 0 27341

Ha mégis ki próbálnád,oszd meg az eredményt. Gyakorlatilag tele van a recept hibával...szerintem.

barbon1 Creative Commons License 2022.12.13 0 0 27340

Egy kicsit bővebben kifejtenéd,hogy ez mit takarna ?

Előzmény: Ratata22 (27319)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.12.06 0 0 27339

Én lebeszélnélek róla. Hét liter vízbe 80 g maláta és 130 g cukor gyakorlatilag egy íz és alkoholmentes lötty lesz.

lastoci Creative Commons License 2022.12.06 0 0 27338

Sziasztok!

Ezt a receptet egy kedves idôs ismerôsömtôl kaptam és szeretném meglepni azzal, hogy elkészítem neki. Persze ha szerintetek lehetséges :D

Mik ezek a hozzávalók, illetve mivel tudnám helyettesíteni?

Náluk otthon ezt így készítették kb. 70 éve, biztos nagy öröm lenne neki, ha újra megkóstolhatná.

Köszönöm ha megosztjátok a gondolataitokat! :)

lastoci Creative Commons License 2022.12.06 0 0 27337

Sziasztok!

Ezt a receptet egy kedves idôs ismerôsömtôl kaptam és szeretném meglepni azzal, hogy elkészítem neki. Persze ha szerintetek lehetséges :D

Mik ezek a hozzávalók, illetve mivel tudnám helyettesíteni?

Náluk otthon ezt így készítették kb. 70 éve, biztos nagy öröm lenne neki, ha újra megkóstolhatná.

Köszönöm ha megosztjátok a gondolataitokat! :)

kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.11.25 0 0 27336

Nem kell ennyire túlgondolni.Készítesz egy könnyű gyümölcsbort (szőlő, alma, körte, stb.) Hagyod leülepedni a seprőt. A bor alkoholtartalma  maximum 8% legyen. A tisztáját átfejted egy 5literes befőttesüvegbe. 3-4 réteg gézzel, vagy egy ritkább szövésű konyharuhával letakarod, és 20-25 Celsius fokos helyre teszed. Kb. 3 hónap alatt kész a házi, bio-gyümölcsecet. Érdemes kávéfilteren átszűrni. Ha a felszín közelében kialakul egy kocsonyás réteg, azt lekanalazva érdemes lefagyasztani. A következő ecethez meglesz az ecetbaci oltóanyag.

Előzmény: imre2018 (27335)
imre2018 Creative Commons License 2022.11.20 0 0 27335

Helllo.Nem ide való kérdés,de hátha valaki tudja.Nem leltem külön ecetes topikot sem forumot,neten keveset lehet rola olvasni.A sörfőző gépeket is lehet  ecetkészitésre használni?Mert elvileg ugyanaz a a felépitésűk.

-Toti- Creative Commons License 2022.11.19 0 0 27334

Öt főzésből már lehet tapasztalatot gyűjteni - mennyi volt a cefrézővíz, a máslóvíz, a maláta, a kész sörlé, milyen volt a kihozatal. Ezek alapján tudsz változtatni a recepten. Az egyik megoldás a vízmennyiség növelése, a másik a malátamennyiség csökkentése. Ha eddig nem használtál, használj kalkulátort! :) Én ezt szoktam: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator

Annyit még hozzátennék a latam által írtakhoz, hogy a hígabb cefrézés valamivel jobb kihozatalt is eredményezhet (könnyebb kioldódnia a cukornak egy cukorral kevésbé telített folyadékban). Nyilván az edényméretek korlátozó erővel bírnak.

Előzmény: 3és2és1 (27331)
3és2és1 Creative Commons License 2022.10.22 0 1 27333

Köszönöm, épp most palackoztam le az amerikai búzát, ehhez adtam vizet a forralás után, mert magas volt az OG. 

Kicsit csalva, szódagéppel megtoltam pár deci fickósört :D

Ezen érezhető, hogy sokkal könnyebb. Kicsit édesebb mint vártam, a friss (citra) komlóaroma viszont nagyon jól jön! 

G.

Előzmény: latam (27332)
latam Creative Commons License 2022.10.22 0 0 27332

Az OG értéket a cefrézővíz a máslóvíz és a maláta aránya határozza meg. Ha alacsonyabb OG értéket akarsz, akkor vagy a cefrézővíz vagy a máslóvíz vagy mindkettő mennyiségét növelned kell. A másik lehetőség, hogy forralás után hozzáöntött vízzel felhígítod a sörlevet.
Cefrézéskor a 3-5 liter/kg közötti cefresűrűség a szokásos érték, sörfajtánként változik, hogy hagyományosan mennyi. Én a helyedben a 3-ról felemelném 4-re, és a további szükséges vizet a máslóvíz mennyiségének növelésével biztosítanám.

Előzmény: 3és2és1 (27331)
3és2és1 Creative Commons License 2022.10.22 0 0 27331

Sziasztok!

Idén kezdtem el sört főzni, eddig 5 főzet készült. (APA, American Wheat, hefe-weizen, és egy belga singel érik most...) 

Hát elképesztő, hogy milyen finom söröket lehet főzni :)

Felmerült az igény, hogy ezek a sörök túl 'tartalmasak' :D. Persze nem a részemről...

Eddig kb 3liter / kg körül cefréztem. Jól gondolom, hogy ha hígabb sört szeretnék (mondjuk olyan átlag Dreher) akkor ezt az arányt változtassam? Kb mennyire? Vagy inkább a máslóvíz legyen több?

Üdv,

G.

Togyika924 Creative Commons License 2022.10.21 0 0 27330

Nagyon köszönöm a visszajelzést és a pilleflakonos tippet is! Már szobahőn pihen a kicsike:)

Előzmény: Tótikám (27328)
latam Creative Commons License 2022.10.20 0 0 27329

Palackozás után szoktam mérni a palackok nyomását. Szobahőmérsékleten kb. 3 hét kell neki, mialatt a nyomás végső szintje kialakul. Feltételezem, hogy a CO2 termelődés is ennyi ideig tart, ha megfelelően le volt erjesztve palackozás előtt a sör.

Tótikám Creative Commons License 2022.10.20 0 0 27328

Van ott élesztő elég. Kevés volt a két nap szobahő. Vedd ki a hűtőből, Jó lesz az. Célszerű pilleflakonba tölteni egy adagot. Kézzel érezhető lesz a nyomásváltozás.

Előzmény: Togyika924 (27327)
Togyika924 Creative Commons License 2022.10.20 0 0 27327

Sziasztok, lefőztem 20 liter sört, letelt a 2 hét főerjedés, lepalackoztam, majd 2 napot még szobahőmérsékleten volt, hogy erősödjön az élesztő, majd beraktam a hűtőbe, kb. 7-8 fokra. 1 hét után csak az érzés miatt megkóstoltam és megijedtem, ugyanis nem volt még elég CO2 benne. Persze lehet nem is kell, mert még van neki legalább 4-5 hét utóérés, de ez egy pale ale, aminek az élesztője 18-25 C között működik optimálisan. Kérdés: 7-8C-on leáll az erjedés, ergo ebben már nem lesz ezen a hőmérsékleten több CO2? Veyem ki a hűtőből és hagyjam szobahőmérsékleten még 1 hetet és csak utána tegyem vissza a hűtőbe? Esetleg ennek mr semmi értelme, mert a hideg kinyírta a űz élesztőt?

Köszönöm a válaszokat előre is!

Francc Creative Commons License 2022.10.04 0 0 27326

Köszi, meg is van.

Előzmény: Tótikám (27325)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!