Jó cikkek, köszönöm! Az egyik okot pont említik ami miatt gondoltam hogy kipróbálom, hogy a 2-3. újraoltásnál dolgozik az élesztő legjobban. Rendkívül kíváncsi vagyok, van-e ízlelhető különbség a "friss" illetve a kinyert élesztő közt. Illetve elvileg gyorsabban kierjed a sör, (?) ami szintén jól jöhet 😀
Mindenesetre van száraz élesztő is, ha mégse lenne elég amit megmentettem. Vagy felszaporítom. Azon gondolkodtam, hogy a mostani leerjedt sör alatt van befőttes üvegben a hűtőben. Mi lenne, ha főzés előtt mondjuk 3 nappal erjesztési hőmérsékleten adnék neki cukrot meg élesztő tápot. Elvileg felszaporodna igaz? Illetve látnám mennyire megbízható
A fellelhető videók alapján "kimostam" az élesztőt, (w34/70) de még nem vetettem be, hűtőben van, sör alatt. A következő esedékes főzés sajnos csak jövő hétvégén lesz, addigra lehet nem lesz elég életképes. Talán startert kéne készítenem. (?)
Jó olvasni végre egy elkészült sörről szoló bejegyzést. Esetleg hasznos lehet . Egymás utáni erjesztés, vagyis az első élesztője lesz a másodiké.Hasonló kísérletben vagyok. Polotmavy -val próbálkozom.Élesztő másodiknak kókusz portrert erjeszt. Nagyon intenzíven dolgozik.Sajnos sörgyárunk a névvel együtt recepteket nem vásárolta meg. Állítólag túl drága volt. De ez csak városi legenda.
Eljött az ideje hogy megkóstoljam a bécsi ászokot. Ez egy nagyon jó sör! Már a rézbe hajló színe is nagyon tetszik, kenyeres íze, kellemes keserűséggel, teljesen megfogott. Nem is értem, hogy nagy sörgyárunk miért nem készíti a névadója sörét? Mindenesetre én biztosan több főzetet is készítek majd!
Huhh! Ősrégi recept a cucilista időből. Amikor még a kőbambi sem volt pasztőrözött (gy.k.: Kőbányai. Világos?). És csak pult alól lehetett kapni. Így "okosban" megoldották a sörpótlék házi készítését.
A Zamat keksz és ostyagyár gyártotta a Zamat Maláta pótkávét. 6x6centis téglákba préselt, rommá pörkölt malátából állt. Olyan keserű volt, hogy vödörnyi cukorral lehetett meginni a belőle főtt "kávét".
Eleinte az egylépcsőst használtam, de pont az édesség miatt gondoltam, hogy többet dolgoztatnám a béta-amilázt... A fehérjepihenő pedig érezhetően tartósabb habot eredményezett, most ezért csinálom így. Az ajánlott irodalmakat szorgalmasan olvasom :)
Egylépcsős cefrézés kb. 60 perc is elég, 67C -on.Ezen a hőmérsékleten mind két enzim dolgozik. 26728 bejegyzésen találsz egy diagramot igy talán könnyebb lesz megérteni. Refraktométer célszerű ellenőrizni 20C os tesztvíz. Valamint cukor oldat, 100gr oldatban 1gr cukor az 1 Brix.Mérés, patika esetleg. Erjedésre már a refraktométer nem jó csak kalkulátorral ,pl. brewersfriend,brewfather.Édességet karamell maláták is okozhatják. Hasznos lehet :sorfórum blog ,sernevelés. Sörfőzés otthon egyszerűen könyv, ha emlékem nem csal ez le is tölthető.
52 fokon szoktam becefrézni, 15 perc, 63 fokon a recepttől függően kb 45-60 perc, 72 fokon kb fél óra, aztán 78 fokon 10 perc. A 90-es években volt itt az utca végén egy főzde, és emlékeim szerint ott is édeskés volt a láger. (Meg élesztős :) Ami még gyanús nekem, hogy refraktorral mérve gyakorlatilag 1.020 körül van az fg bármit csinálok. A lé leerjed, erős is a sör, az erjedés hőfokát folyamatosan nézem. Viszont pl. 1.06-ról indulva, és 1.045-ről is ugyanitt áll meg. Kezdek a refraktorra gyanakodni. (Kínai noname) desztvízzel kalibrálom, most gondolkodom, hogy készíteni kéne valamilyen tesztoldatot, de nincs olyan pontos mérlegem. (Vagy veszek egy fokolót ...)
Hasonló régi receptem nekem is van ,de nem készítettem el soha. Maláta kávék: Frank, Inka stb.Összetételük ,cikória gyökér és különböző maláták, esetleg gabonák, de mind pörkölve.Inkát használtam csoki maláta helyett ,jó volt.
Köszönöm a választ, sikerült elérnem higítással a kívánt eredményt, a máslóvizet növeltem, így nagyon tiszta és jól leerjedő lét kaptam. Most Anti 'bá egy bécsi ászok erjed a spájzban, közben egy kölsch szerü sört iszogatok...
A következő kérdésem: úgy tűnik, hogy az infúziós lépcsők betartása mellet is, mindig édeskés sört kapok. Lehet az itteni csapvíz összetétel miatt?
Én még viszonylag kezdő sörfőző vagyok, viszont éppen most tapasztalom, hogy milyen arányok hoznak jó eredményeket. Én olyan 2.8 kg malátát cefrézek be 9 liter vízzel, majd máslásolom kb 6 literrel. Tehát kerekítve 0.5 liter/ 10 dkg.
Mondjuk nem tudom a malátakávé mit takar... Élesztőnek ne sütőélesztőt válassz, hanem igazi sörélesztőt, önmagában ez is meghatározza a sör ízét!
A hozzáadott cukor pedig csak az alkoholfokot növeli, míg az ízeket elnyomja! (Én csak kivételes esetekben adnék hozzá, ha pl nagyon száraz hatású, erős sört főznék, de akkor se ilyen arányban)
A fél deka komló (5 gramm) pedig igen kevés, én legalább a tripláját tenném hozzá a hagyományos komlókból (pellet formájában, levelesből jóval több kell) nem beszélve a forralási időről. A forralást fedő nélkül végezzük, hogy eltávozhassanak olyan vegyületek, melyeket nem szeretnénk a sörben... A komlóforralás is kb 1 óra, hogy a keserűség jól kioldódjon.
És arra a kalapomat teszem, hogy ugyan a negyedik napon iható lesz, de se nem finom, se nem sör nem lesz 😀
Nem kell ennyire túlgondolni.Készítesz egy könnyű gyümölcsbort (szőlő, alma, körte, stb.) Hagyod leülepedni a seprőt. A bor alkoholtartalma maximum 8% legyen. A tisztáját átfejted egy 5literes befőttesüvegbe. 3-4 réteg gézzel, vagy egy ritkább szövésű konyharuhával letakarod, és 20-25 Celsius fokos helyre teszed. Kb. 3 hónap alatt kész a házi, bio-gyümölcsecet. Érdemes kávéfilteren átszűrni. Ha a felszín közelében kialakul egy kocsonyás réteg, azt lekanalazva érdemes lefagyasztani. A következő ecethez meglesz az ecetbaci oltóanyag.
Helllo.Nem ide való kérdés,de hátha valaki tudja.Nem leltem külön ecetes topikot sem forumot,neten keveset lehet rola olvasni.A sörfőző gépeket is lehet ecetkészitésre használni?Mert elvileg ugyanaz a a felépitésűk.
Öt főzésből már lehet tapasztalatot gyűjteni - mennyi volt a cefrézővíz, a máslóvíz, a maláta, a kész sörlé, milyen volt a kihozatal. Ezek alapján tudsz változtatni a recepten. Az egyik megoldás a vízmennyiség növelése, a másik a malátamennyiség csökkentése. Ha eddig nem használtál, használj kalkulátort! :) Én ezt szoktam: https://www.brewersfriend.com/homebrew/recipe/calculator
Annyit még hozzátennék a latam által írtakhoz, hogy a hígabb cefrézés valamivel jobb kihozatalt is eredményezhet (könnyebb kioldódnia a cukornak egy cukorral kevésbé telített folyadékban). Nyilván az edényméretek korlátozó erővel bírnak.
Az OG értéket a cefrézővíz a máslóvíz és a maláta aránya határozza meg. Ha alacsonyabb OG értéket akarsz, akkor vagy a cefrézővíz vagy a máslóvíz vagy mindkettő mennyiségét növelned kell. A másik lehetőség, hogy forralás után hozzáöntött vízzel felhígítod a sörlevet. Cefrézéskor a 3-5 liter/kg közötti cefresűrűség a szokásos érték, sörfajtánként változik, hogy hagyományosan mennyi. Én a helyedben a 3-ról felemelném 4-re, és a további szükséges vizet a máslóvíz mennyiségének növelésével biztosítanám.
Idén kezdtem el sört főzni, eddig 5 főzet készült. (APA, American Wheat, hefe-weizen, és egy belga singel érik most...)
Hát elképesztő, hogy milyen finom söröket lehet főzni :)
Felmerült az igény, hogy ezek a sörök túl 'tartalmasak' :D. Persze nem a részemről...
Eddig kb 3liter / kg körül cefréztem. Jól gondolom, hogy ha hígabb sört szeretnék (mondjuk olyan átlag Dreher) akkor ezt az arányt változtassam? Kb mennyire? Vagy inkább a máslóvíz legyen több?
Palackozás után szoktam mérni a palackok nyomását. Szobahőmérsékleten kb. 3 hét kell neki, mialatt a nyomás végső szintje kialakul. Feltételezem, hogy a CO2 termelődés is ennyi ideig tart, ha megfelelően le volt erjesztve palackozás előtt a sör.
Van ott élesztő elég. Kevés volt a két nap szobahő. Vedd ki a hűtőből, Jó lesz az. Célszerű pilleflakonba tölteni egy adagot. Kézzel érezhető lesz a nyomásváltozás.
Sziasztok, lefőztem 20 liter sört, letelt a 2 hét főerjedés, lepalackoztam, majd 2 napot még szobahőmérsékleten volt, hogy erősödjön az élesztő, majd beraktam a hűtőbe, kb. 7-8 fokra. 1 hét után csak az érzés miatt megkóstoltam és megijedtem, ugyanis nem volt még elég CO2 benne. Persze lehet nem is kell, mert még van neki legalább 4-5 hét utóérés, de ez egy pale ale, aminek az élesztője 18-25 C között működik optimálisan. Kérdés: 7-8C-on leáll az erjedés, ergo ebben már nem lesz ezen a hőmérsékleten több CO2? Veyem ki a hűtőből és hagyjam szobahőmérsékleten még 1 hetet és csak utána tegyem vissza a hűtőbe? Esetleg ennek mr semmi értelme, mert a hideg kinyírta a űz élesztőt?