Találó megálapításaidhoz még hozzájön a réselt kivitel miatti "csökkentett" zajhatás valamint gyártástechnológiai szempontból így megelőzték sérülés esetén a légcsavar teljes átrepedését. Átúszta már a Dunát is, igaz még nem saját erőből.
Klasszikus "repipari " termék. Repmotor, míves kivitelű lágy átmenetekkel rendelkező szegecselt alu törzs, differencált kormányzás, Tupoljev emblémás kormány, stb.-----stb. Nem lehet vele betelni.
Nem légpárnás. A repülőgép motor csak a tolóerőt adja. Szabályosan úszik a vizen, illetve amikor felgyorsul, mint egy siklóhajó szinte csak fölötte. Csak nagyon kicsi a merülése és mivel nincs propeller a vízben, ezért a susnyás, nádas sekély vízben is jól megy.
Anno még a Reülőgépes Szolgálat idején Budaörsön csinálták a nagyobb ápolásokat, láttam párszor . A PZL 101 motorja van rajta.
Repülőgépgyárban készült de mégsem repülőgép. A mai napon a tököli reptérre érkezett felújítandó társként a meglévő UTI Mig-15 SB-lim-2A- hoz egy a Tupoljev gyár által 1961-ben készített A-3 Amfibia amely valaha a Fertő-tavon teljesített szolgálatot. Ő határvadász volt és azért is került a vadászgépek közzé.
Amit az emberke mondott az a médiában jól hangzik de szerencsére egy szó sem igaz belőle. Az eladó egy nyugdíjas pilóta aki poziciójánál fogva a 15-ösök leselejtezésekor hozzájutott néhány nagyszerűen lekonzervált példányhoz és köszöni szépen kitűnő egésségnek örvend. Alíg várja az ISKRA tipusselejtezését mert szeretne hozzájutni azokból is pár példányhoz. Ha érdekel az amerikai gépének műszaki álapota szivesen kűldök néhány képet a Tamás által készített felvételekből. Nem egy szívderítő látvány. Az Albákkal kapcsolatban csak annyit, hogy a beszerzési források között van Oroszország és volt tagállamai és jónéhány arab ország is.
hogy cseh és szlovák műszaki felügyelet alatt mintegy 180 db L-39-es üzemel Amerikában.
És ezeket honnan szedték ösze? Szovjet utódállamokból? Cseh ás Szlovákiában nem hiszem, hogy ennyi eladó lett volna, újat meg biztos nem gyártottak erre a célra. De már kezdem éreni, miért akarták visszabarterezni a csehek a mi albáinkat.
Ez a gép szintén Lengyel gyártású és a mienk tesvére illetve ugyanaz a beszerzési forrása.
Azt nem tudod, amit a filmben a gép tulajdonosa is csak sejtelmesen lebegtetett: mi lett a dolgot összehozó nemzetközi fegyverkereskedővel, akit az üzlet óta a film szerint senki sem látott?
Néhány éve volt szerencsém több alkalommal a trencsényi repjavítóban dolgozni és az ottani kollegák mondták, hogy cseh és szlovák műszaki felügyelet alatt mintegy 180 db L-39-es üzemel Amerikában. Egyébként R Ttomi repült az esti fílmben szerepelt UTI MIG-15-el egy félórát. Ez a gép szintén Lengyel gyártású és a mienk tesvére illetve ugyanaz a beszerzési forrása.
Megint volt a Spektrumon a "Fegyverzet dúsgazdagoknak" c. film. Most láttam a legelejét, az amcsiknál levű négyes Alba-kötelékről. De nagyon sok lehet náluk, mert csak balesetből 8 volt a film szerinti előző évben.
A többit, a Cobrát, a Bucaneert, a Lightingot, az F-104est, MiG-15öst már láttam korábban is, de akkor is qrva irigy vagyok :-)
Köszönöm kérdésed de sajnos a gép nem fog elkészülni a repnapra. Terveim szerint az első hajtóműindítást szeptember második felében ellehet végezni de ezután következik a beszabályzás , remélem nem hosszú, folyamata és a hatósági átvétel. Néhány napon belűl a HA-UTI honlapjára felteszünk pár képet a dolgok jelenlegi álásáról. Párhuzamosan történik az összeszerelése minden fődarabnak valamint a repgép és hajtóművezérlésnek. Elnézést kérek ezért a néhány hónap információszegény időszakért de ha meglátogatsz bennünket a reptéren ,rádöbbensz, hogy nem telt el haszontalanul ez az időszak sem.
Hétfőn éjszaka Alsónémediből a tököli reptérre átszálításra került egy Csehszlovák építésű MIG-21 F-13. A gépet egy a repülés iránt mélyen elkötelezett társunk jóvoltából sikerült megmenteni a lángvágó elől és így kapott szálást a tököli repülőtéren a javítás alatt lévő MIG-15 közelében. További sorsáról az átvizsgálása után döntünk. Igaz rendszerei komplettek, sérűlési nyomokat vagy szerkezeti hiányosságokat egyelőre nem fedeztünk fel rajta de sajnos a mostoha tárolási körűlményei miatt már repülésre nem készíthető fel. Képeket a hétvégén tudok produkálni. Kis türelmet kérek!
Azóta már jobban benőtték a fák,alig lehet látni a gépeket.Elhagyottnak tűnik a hely,sosem látok tanulókat a környékén.Bár én több helyen is valami olyat olvastam hogy a Kossuth-ban megszünt a képzés.
Csak a Pintér József Koalája szokott leszállni mellette pl. ma is.