Keresés

Részletes keresés

herica Creative Commons License 2012.12.03 0 0 51
Elkészült az átadó és hihetetlenül feldobta a lakást!!! Minden tökéletes, köszönöm szépen!
brics Creative Commons License 2012.12.02 0 0 50

Hello!

Lenne egy kérdésem:

Van egy 17 cm vastag betonfal, amit le akarok bontani. 1 m2 kb. amit el akarok távolítani.

Milyen szerszámmal lehetséges?

Vegyek egy kőtörő kalapácsot, vagy vésőgépet kölcsönzőből? Hány kilósat?

Köszi!

 

Egy 1 x 2-es medencét kell elképzelni, 1 m mélységgel ami köré építem a kerti tavamat.

Fél méter mélyen körbeástam egyik oldalt, és a középen maradó kb. 2 x 0,5 m-es falat szeretném kibontani (mert fóliázásnál csak útban van).

Nem szeretnék feleleges köröket futni, ezért érdekelt, hogy mi a hetékony megoldás erre. A vésőgéppel nem tudom, hogy lehet-e vízszintesen lyukat ütni, egy mondjuk 5 kg-os kalapács meg nem biztos, hogy elbánik a fallal.

Meg azt sem tudom, mit jelent a 11 kg-os meg 16 kg-os jelzés a vésőgépen, ez a gép súlya?

 

Kösz, aki esetleg tud segíteni!

túralovasok Creative Commons License 2012.11.29 0 0 49

A panellakások többségében kicsi a tér: szűkös az előszoba, kicsi a konyha, felesleges teret foglalnak a közlekedők. Mit lehet ilyenkor tenni? Annak jártunk utána, hogy a panelházakban hogyan lehet falat bontani, új ajtót kivágni?

 

Az iparosított technológiák közül a hatvanas években jellemző blokkos, öntött vasbetonvázas épületeknél a tartószerkezet a vasbetonváz, míg a belső falazat lehet például kisméretű, 6 cm-es tégla vagy 8-11 cm-es válaszlap. Itt lehetséges a válaszfalak átszabása, hiszen általában teherviselő szereppel nem bírnak, főként hő- és hangszigetelés a funkciójuk. Az iparosított technológiával készült házak túlnyomó többsége azonban paneles típusú, amelyek ráadásul számtalan technológiával épülhettek. Ezeknél szinte kizárt, hogy egész falat ki lehetne venni, hiszen így megbomolhat az épület statikája. Bonyolult számításokat kellene végezni, figyelembe venni a függőleges és vízszintes erőket. „Talán százból, ha egy kaphatna engedélyt rá” – mondja Czvikovszky Ferenc igazságügyi szakértő. Ugyanis ezeknél az épületeknél a tartószerkezet maga a bevasalt panel elem, így ez hordozza a terheket. Olyan eset is adódhat, amikor a panel elem fesztávja nagyobb, mint az adott szoba, ekkor a válaszfal elvileg kivehető, hiszen teherhordó szerepe nincs.

Építési engedély kell hozzá!

A tartószerkezeteket is érintő átalakításokhoz mindig szükséges építési engedély. Ennek megfelelően engedélyköteles a teherhordó falba történő új ajtó nyitása, az ablakcsere akkor, ha annak osztása eltér a korábbiaktól, valamint két lakás összevonása, illetve egy lakásból kettő kialakítása. Az engedélyhez pedig minden esetben statikus szakvéleménye szükséges. Hiszen a tartószerkezet átalakításához számos műszaki tényezőt kell ismernünk: a szerkezet teherbírásának számítási módját, a határteherbíráshoz alkalmazandó biztonsági tényezőt, a szerkezet tönkremeneteli folyamatát. A korabeli építési szokások és szabályozások ismerete is fontos. A szakszerű épületvizsgálat, vagyis az épületdiagnosztika során meg kell

Minden ötödik lakás házgyáriMagyarországon a 4 milliós lakásállomány közel 20 százaléka iparosított technológiával épült, vagyis több mint 700 ezer lakásról beszélünk. Ebből 508 ezer házgyári lakás, emellett további 270 ezer épült blokkos, öntött-, alagútzsalus, vasbetonvázas épületekben. A hatvanas években közép- és nagyblokkos lakóépületeket húztak fel, majd ennek továbbfejlesztésével alakult ki a panelos építési rendszer, ami a 70-80-as években öltött ipari méreteket. Ekkor épültek az elemgyártó vállalati üzemek, a házgyárak is, az első 1965-ben.

állapítani, hogy a szerkezet megfelelő teherbírású-e, helyzetileg állékony-e, megfelelően merev-e, és hogy a vasbeton nem lépi-e túl a repedéstágassági korlátokat.

 

A hőszigetelés sem tesz jót

A homlokzati panelek túlnyomó többsége szendvicsszerkezetű (ún. szendvicspanel), amelyet egy külső vasbeton réteg és egy belső teherhordó beton réteg jellemez, közötte található a hőszigetelő réteg. Cserháti Zsuzsa szerint ezek az utólagos szerelések sem tesznek jót a külső rétegnek, hiszen a rögzítő acélkampókat az eredeti állapotnak megfelelően méretezték, de nem a mostani terhelésre. A panelfelújítások során pedig új hőszigetelő réteg kerül a homlokzatokra, számtalanszor átszúrják a külső réteget. Ugyanez a helyzet a légkondicionálókkal felszerelésekor is. A panelszerkezetek biztonságát befolyásolhatja a szél vagy a földrengés. Például erős szél esetén az irányba álló faltestekre nagy nyomás nehezedik, a falak szinte beszorulnak a födémek közé. Ha kivesznek bizonyos falakat a szerkezetből, akkor megbomolhat az egyensúly.

 

Konyhafelújítás ötletek panellakásban

Ha valaha is azon morfondírozott kisméretű és tipikusan panel jellegű konyhájában, hogy ebből sosem lesz szép és jól használható helyiség, a következő praktikus tanácsok talán segítenek abban, hogy mégis sikerüljön azt látványosan újjá varázsolni..

 Ha lecseréljük a konyhabútort, az újat érdemes asztalossal készíttetni. Azon felül, hogy így testre szabható a konyha és minden cm kihasználható, a pénztárcánkat is kíméli ez a megoldás. Érdemes átgondolni az elrendezést. Lehet, hogy a korábbinál hatékonyabb helykihasználást érhetünk el, vagy a szokásainknak, tárgyainknak jobban megfelelő beosztást tudunk kialakítani. Rendkívül ötletes konyhai megoldások léteznek, amelyek nagyban segítik az eszközökhöz való hozzáférést, a főzési folyamatot. Helyet nyerhetünk azzal is, ha a radiátortestet megszüntetjük -biztosítva természetesen a fűtővíz továbbhaladását- és a helyét szintén beépítjük, hiszen a konyhában nincs olyan nagy szükség fűtésre.

 

Ma már lehetséges panelban is a falvágás, így részben vagy teljesen összenyithatjuk a konyhát és az étkezőt. A konyha egyik falának kivételekor felmerülhet az a probléma, hogy a gázcső épp azon a falon vezet át. A gázcső áthelyezését kizárólag a Gázművek végezheti, és meglehetősen drága mulatság. Ha egyébként nincs útban, rejtsük pl. gipszkarton oszlopba, így nem zavarja a látványt.

 

Gyakori, hogy a pici lakótelepi fürdőkből a mosógépet áthelyezik a konyhába. Ha ott sincs túl nagy hely, a keskeny mosógépekkel még esély lehet erre a megoldásra. Nem muszáj beépíthető gépet vennünk, akkor is nyerünk felületet, ha a sima fölé munkalapot helyezünk. Ügyeljünk azonban arra, hogy a mosógép mögött a gép csöveinek és a bekötésnek is helyet kell hagyni, a vásárláshoz pedig vigyünk mérőszalagot, mert a kiírt mélység méret nem mindig fedi a valódi méretet. Szükség lehet villanyszerelőre is, hiszen a mosógép áthelyezésével a lakás egyes elektromos köreinek terhelése az eredetihez képest annyit változik, aminek tervezését már jobb szakemberre bízni.

 

Mind a villamossági, mind pedig a vízkiállásokat tervezzük meg előre. Gondoljuk át, hova helyezzük majd a kávé/teafőzőt, a kenyérpirítót, a mikrót, és hagyjunk egy konnektort a ritkábban használatos elektromos eszközöknek is. Világítás terén szükség van mennyezetvilágításra, de egy központi világítótest helyett sokkal praktikusabb több spotlámpát elhelyezni akár a konyhaszekrény vonalát követő álmennyezetbe, vagy a szekrény erre a célra kialakított felső peremébe. Ezek közvetlenül a pultot világítják meg, ahol ténylegesen szükségünk van a fényre. Vigyázat, a sok spotlámpa sokat fogyaszthat, érdemes legalább két szakaszra bontani őket, és külön kapcsolóval ellátni az egyes szakaszokat. Így ha épp nincs nagy fényre szükségünk, akkor tudjuk csak egy részét is használni. Ne felejtsünk el külön helyi világítást helyezni a mosogató fölé, hiszen a mennyezetvilágítás fényét a felső konyhaszekrény, illetve mi magunk is árnyékoljuk mosogatás közben.

 

Forrás:lakbermagazin, ingatlanmagazin

 

 

 

 


herica Creative Commons License 2012.11.26 0 0 48

Évek óta tervezem, hogy csináltatok egy úgynevezett átadóablakot a konyha és a nappali közé. Hosszasan tanulmányoztam az interneten fellelhető cégek listáját, a hirdetéseket és többek közt ezt a fórumot is. Kértem ajánlatokat és fel is vettem a kapcsolatot 3 vállalkozóval... az oldalon is többször emlegetett "falvagas.eu" céget választotam. Toldi József úrral egyeztettem, szerdán jönnek hozzánk... nagyon izgulok! Majd megírom mi volt ha túl leszünk rajta!

sackka49 Creative Commons License 2012.11.19 0 0 47

Én is ajánlás alapján, illetve a honlapjukon/ www.falvagas.com /olvasott vélemények miatt választottam

ki a szakembereket. Jól döntöttem, munkájukat gyorsan, precízen és tisztán elvégezték,

figyelve az ottlakók nyugalmára. Mind a hozzáértésük, mind emberileg is szimpatikusak voltak.

Ajánlom mindenkinek öket ! Sára

VargaHelga Creative Commons License 2012.10.31 0 0 46

Az itt olvasottak alapján bíztam meg az ajánlott csapatot és bevéltak! Köszönöm szépen! Üdvözlettel: Helga

Előzmény: aranyszem (18)
lacipappi Creative Commons License 2012.10.01 0 0 45

Nem olyan nagy zűr ez a falkivét panelban, nem is volt olyan zajos és poros. Rosszabbra számítottam. Ezen fórumot olvasva és a guglival keresgélve találtam a falkivágásos vállalkozót. Beszéltem vele, meggyőző volt. Megcsinálták, minden rendben ment. Gyorsak voltak és ügyesek. Csatlakozom azokhoz akik ajánlották őket. papi

ha-ver Creative Commons License 2012.09.06 0 0 44

Kedves Mindenki, akik falaik vágatását tervezik!

Végigolvastam az itt leírtakat (megjegyzem késöbb mint kellett volna). Személyes tapasztalatom: fontos a szimpátia, az első benyomás, a szakértelem, a megérzés és még sorolhatnám! Lényeg: 14.ker, kis panelkuckó. Útban volt egy fal hát kivetettem. Internet - legolcsóbb ajánlat = megcumiztatott egy hombárfejű parasztgyerek (a nevét persze nem írom le, nem akarok bajt magamnak). 7-8. vállalkozóval, céggel és szélhámossal is beszéltem. Sajnos én az utóbbi kategóriához voltam szerencsés. Berendezett lakásban kellett elvégezni a munkát. Azt igérte a nagyszájú paraszt, hogy nem lesz semmi por mert pormentesen dolgozik. KAMU! Olcsón megcsinálja - KAMU! Összeba...ott mindent és még az árait is emelgetni szerette volna miután elkészült (mivel lemérte a falat és vastagabb néhol). Kifizettem, elzavartam (remélve, hogy soha többé nem látom) és csak utánna tűnt fel, hogy még a bútort is összekaristolta. Beszéltem azzal a céggel is amit itt is említenek előttem - szimpatikus és kedves a szakember, mindent elmagyarázott de nem őket választottam. Beszéltem nagyobb cégekkel is akik kiemelt internetes hirdetők (google) de mivel nem mindegy mennyi az annyi én választottam (rosszul) a legolcsóbbat aki fűt-fát ígért....és..... nagyon csúnyán ráfáztam! Mindenkinek javaslom, hogy jól nézzen körül (főleg ha ebben a szerencsétlen helyzetben van mint én és berendezett, lakott lakásban vetet ki falat), hallgasson a megérzéseire és ne csak az ár domináljon. Nincsenek hatalmas eltérések a kisebb cégek között és elég sokan foglalkoznak már ezzel a falvágással... Remélem segítettem és talán nem estek abba a hibába mint én. Nem reklámozok és nem is pocskondiázok senkit, nem ez a célom de amit nálam művelt az a helyi cég(?) vagy inkább szerencsétlen azt nem kívánom senkinek!

Móni37 Creative Commons License 2012.07.20 0 0 43

Na ezen már mindenki jót mosolyog itt:)))))

Sokan beszélgetnek itt magukkal el 3 felhasználónévről, lehet még a saját maga vállát is megveregette?:)))))

Lehet fal sincsen a saját lakásában már:D

 

 

 

 

Szép Napot mindenkinek! :))

NagySaci Creative Commons License 2012.07.17 0 0 42

<iframe title="indavideo video player" scrolling="no" class="indavideo-player"  id="player-4c25de9da2" type="text/html" width="640" height="400" src="http://embed.indavideo.hu/player/video/4c25de9da2/" frameborder="0"></iframe>

 

íme egy kis reklám, csak, hogy Móni is boldog legyen! :) A narancs bunker az én kis barlangom a képeken!!! 

NagySaci Creative Commons License 2012.07.17 0 0 41

Hát igen, nekem is vicces! :) Szerintem a "hölgy" tutira valami falvágó bajnok és ellenkampányt folytat. Igazábol nem is érdekel. Nálam már csitti-fitti minden és elégedett vagyok a mai napig! ENNYI!!! :)

aranyszem Creative Commons License 2012.07.17 0 0 40

;-)

Előzmény: NagySaci (37)
aranyszem Creative Commons License 2012.07.17 0 0 39

Jézusom! Mi folyik itt? Kész kabaré. hehe... 

Ujjé! Móninak bejött az élet! 

Móni37 Creative Commons License 2012.07.09 0 0 38

Kedves EEEditke és NagySaci!

 

Szétnéztem a neten, mivel hogy nem kaptam számomra hasznos infót hiteles fórumozóktól, csak  ti irtatok...illetve te , pedig mindenki másnak is örültem volna..Találtam szakembert, akik rendkívül kedvező áron, hozzáértéssel végezték el nálam ezt a fal eltávolítást.

A cégnevet, honlapot nem írom ide, nekik nem kell önreklám :).

A magyar mentalitás..... olvasd vissza a két nicked nyöszörgését.

Összességében nem akartam reagálni ezekre az egyszerű kommentekre, de nem bánom ezek után, hogy nem itt találtam meg azt a céget akiket megbíztam erre a munkára.

 

 

 

NagySaci Creative Commons License 2012.07.01 0 0 37

Kedves Móni! Köszönöm a bókot! Falat vágni még nem vágok de már zúztam szét kalapáccsal ;-) és megjegyzem, soha az életbe nem szivatom magam ezzel mégegyszer! Csinálja az akinek megvan hozzá a felszerelése meg a tapasztalata! A lényegre térve: nem tudom mit keresel itt, ha nem ajánlást, akkor mit dobálózol sárral??? Ez a topic azért van, hogy megosszuk a tapasztalatainkat. Összesen ez az egy hozzászólásod van. Képes voltál azért beregisztrálni, hogy ezt a megjegyzést idebiggyeszd? Élj boldogan én csak mosolygok rajtad... :-D (remélem kifogsz valami parasztot aki jól összegányol neked mindent)

Előzmény: Móni37 (33)
NagySaci Creative Commons License 2012.07.01 0 0 36

Köszi, hogy jelezted!

 

Előzmény: EEEditke (35)
EEEditke Creative Commons License 2012.06.30 0 0 35

(A 33. hózászólás neked szól!)  :)

 

Előzmény: NagySaci (32)
EEEditke Creative Commons License 2012.06.30 0 0 34

Miért baj az ha valaki meg van elégedve és megosztja másokkal? Én a tipikus magyar mentalitást nem szeretem! Egyből támadni!!! Kicsit nézz utána és utána alkoss véleményt ha lehet. Nekem is ajánlották őket és beváltak! Amít leírsz munkát az egy nagy cégnél min. 100E az említett vállalkozónál meg a fele. Hát ezért ajánlottuk egymásnak őket, ez meg sem fordult a fejedben? Szép napot!

 

Előzmény: Móni37 (33)
Móni37 Creative Commons License 2012.06.19 0 0 33

Sziasztok!

 

 

6cm-es kb 120centi konyhai falat szeretnék körbevágatni,valakinek valami tapasztalata?

Nálunk a kalapácsos kivitel amit előttem írtak az nem megy.(Gazdagrét)

Az Önreklámot meg nem szeretem(NagySaci).

Kivágtak  a szomszédomnál egy átadót de az a cég nem jön ilyen kis  válaszfal miatt ki!

Valakinek valami pozitív tapasztalata? 

NagySaci Creative Commons License 2012.06.04 0 0 32

Kedves fórumozók! Igazán köszönöm és is az ajánlást! A múlt héten voltak nálam a Józsiék (falkivagas.5mp.eu) és nagyon meg vagyok velük elégedve!!! Meg is ígértem nekik, hogy írni fogok pár kedves szót itt a fórumon. Volt részem a házi kivitelezésben (persze az csak egy válaszfal volt). Hát... soha többet! Főleg ezek után! Aláírom, ha valaki nagyon ügyes és spórolni akar akkor oldja meg de azok után ahogy a fiúk gyakorlatát láttam... le a kalappal! Odafigyelnek, nem úszik minden a porben(!!!), gyorsak, kedvesek... szimpatikus csapat! Főfalat bántottunk és mindenben kaptam segítséget. A statikus szintén egy remek ember (építőiparban ritka az ilyen!) aki érti a dolgát. Hála a TEAM-nek :) nagyon gyorsan és kultúráltan lezajlott az ajtónyílás szélesítése! Csak így tovább fiúk!!! Örülök, hogy megtaláltalak titeket! Mégegyszer millió köszönet! :*

Előzmény: aranyszem (18)
aranyszem Creative Commons License 2012.02.22 0 0 31

Igazán nincs mit. Örülök, hogy bevált a brigád! ;-)

Szép estét!

Előzmény: labradorlover (30)
labradorlover Creative Commons License 2012.02.22 0 0 30

Köszönöm szépen az ajánlást! Nagyon meg vagyok elégedve a fiúkkal!!! Ha valaki falat szeretne vágatni, én is ajánlom őket! :) Sziasztok!

Előzmény: aranyszem (18)
tom-y Creative Commons License 2012.01.29 0 0 29

Időközben beszéltem statikussal és egy kivitelezővel is.A statikus szerint elméletileg kivitelezhető lenne (ha nem is plafonig) a vágás,de a költségek miatt gyorsan elvetettem az ötletet.Azért köszi a reagálást!

Előzmény: asztalosgabor (28)
asztalosgabor Creative Commons License 2012.01.29 0 0 28

IGEN!

 

és valószínüleg tilos szélesíteni és magasítani, hiszen így az egy panelből kettő lesz, ami súlyosan veszélyezteti az állékonyságot.

 

legjobb ha elfelejted.

Előzmény: tom-y (27)
tom-y Creative Commons License 2012.01.22 0 0 27

Üdv!

Ha valaki ért hozzá,kérem segítsen.Van egy 4.emeleti panel lakásunk.Az előszobában szeretnék egy meglévő ajtónyílást kiszélesíteni és plafonig megmagasítani.A fal 15cm vastag.Az ilyen típusú bővítéshez kell statikus szakvélemény?Köszönöm!

Ciripke Creative Commons License 2011.10.23 0 0 26

Sziasztok!

 

6 cm-es falat szeretnék vágni/vágatni panelban. Ennél a vastagságnál sem érdemes kölcsönzött betonvágóval nekiesni? Semmiképpen sem a kalapácsos módszert választanám.

 

Köszi előre is a véleményeket!

 

üdv:

 

 

C.

NagySaci Creative Commons License 2011.03.28 0 0 25

Sziasztok! Szerintem falvágást csak szakemberrel! Nálam óriási felfordulást okozott majdnem egy hétig a házi próbálkozás. Ráadásul fel is jelentettek. Ha ajánlhatom inkább a vizes vágást: szomszédnál bejött! Gyors és pormentes!!! SZép Napocskát!

eleg Creative Commons License 2010.09.10 0 0 24
Nem örültek. Pedig csak hétköznap csináltuk az engedélyezett időintervallumban. Statikust nem hívtunk. A közös képviselővel beszéltünk és azt mondta ahhoz a falhoz nem kell statikus hanem ő is engedélyezheti a kivételét. A konyha és az előszoba, ill. a kamra falait szedtük ki. Mi hittünk a közös képviselőnek. Lehet, hogy nem kellett volna?
A sitt elszállítása valóban nagyon drága. Azt nekünk is meg kellett fizetni. Egyébként szerettük volna pl. a wc-t áthelyezni a gardróbba, meg még volt pár ötletünk, de a közös képviselő mindenre rázta a fejét, hogy neeeem szó sem lehet róla. Egyedül erre a falvágásra bólintott rá. Remélem nem mondott hülyeséget.
Előzmény: KalásziM (23)
KalásziM Creative Commons License 2010.08.13 0 0 23
  A szomszédok mit szóltak a nagy zenebonához  ??
Előzmény: eleg (20)
KalásziM Creative Commons License 2010.08.13 0 0 22

  ? Hogy álltok a munkával  ?

 Látod az utánad következő csak 22 ezret fizetett. Ügyes a párja !

 De ragozzam tovább ?

 Hát a sitt szállítás is kidobottpénz !  Elnyeli a kuka.

 Ja , hogy a kazánoknak Újpesten nem tesz jót ? Hát az a kazán baja.

Legalább is nekem a Főv . közterület fenntartó ügyfészolgálatán ezt ajánlották  !

Előzmény: EEEditke (19)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!