Egy kis csecsemő anyukája valószínűleg nem tud egy fél napot a konyhában tölteni, ha meleg kaját szeretne prezentálni. Szintén esélytelen a " háromnegyed órán át, folymatos kavargatás mellett..." típusú receptek elkészítése. Mégis mit tegyünk, ha már meguntuk az összes kajaházhozszállító céget?
Olyan recepteket gyűjtünk, amik szinte maguktól megfőnek, és két szopi/büfiztetés/pelenkázás/poronytvigasztalás között is előkészíthetőek!
8 db azonos csirkealkatrészt (felső comb, szárny vagy alsócomb, legelsőt javaslom) besózok. 8 dkg lisztbe belekeverek 1 kis evőkanál majorannát, fehérborsot, zöldborsot, piros paprikát, sót (csipet chili, őrölt kömény, én ezeket kihagytam). Beleforgatom a húscafatokat és egy kivajazott tepsibe teszem, a maradék lisztet rászórom. Rákarikázok 2 nagy lilahagymát, ráreszelek 10-10 dkg füstölt és nem füstölt sajtot. 4 dl tejfölbe 4 evőkanál olivaolajat keverek és beletörök 4 nagy cikkely fokhagymát. Ráöntöm a husira, lefóliázom és 250 fokon 50 percig sütöm. Ezalatt kényelmesen krumplipürét készítek (szigorúan vajjal és meleg tejjel) és bazsalikomos paradicsomsalit (olivaolaj, só, friss bazsalikom.)
Felhozom a topicot, mert ma sikerült egy kisérletem.
Volt itthon valami 30 dekányi darált hús, meg egy csomó (5 ) száraz zsemle, meg volt két kisebb pulykaszárny is, gondoltam csinálok húslevest és fasirtot salátával, a fasirt jó hidegen is vacsorára. Igenám, de túl sok lett az áztatott zsemle, és arra gondoltam, hogy mi lenne, ha a húslevesben főtt répát, hagymát, zöldborsót is belekeverném a fasirtba? No így tettem. Alapból a fasirt nálam úgy készül, hogy hús, zsemle, tojás, és fokhagyma, só, bors, paprika, száritott petrezselyem. No ezek megmaradtak, de tettem hozzájuk még főtt répát, zellert, és vöröshagymán megfuttatott zöldborsót is. Hatalmas sikerem lett vele, zabálta az egész család. (Csak a gyerek nem, de az újabban azzal táplálkozik amit a keleti szél fúj mint Mary Poppins).
Azt Albertkekszből kell készíteni,még meleg pudinggal összeragasztgatni,kívülről is bekenegetni.Alufóliában hűtőbe tenni, és másnap ferdén szeletelni.Majdnem:)))
Ennél először összefőzöd a hozzávalókat,majd bele a kétféle keksz,és úgy a hűtőbe.
Ma nagyon finomat alkottam. FÉl kg darált húsból a következő módon húsgolyót készítettem: fél kg darált scomb, 1 nagy fej hagyma aprítva, só, bors, őrölt kömény, szárított paradicsom, 1 tojás. Semmi zsemlemorzsa, vagy ilyesmi... A kis golyókat olajban megsütöttem, nagyon finom lett, de az összhang volt nagyszerű a tejfölös krumplipürével és salátával ( vöröskáposzta, répa reszelve, jégsaláta tépve, fokhagymás joghurttal nyakon öntve) . Isteni volt, legközelebbi szülinapon ilyet készítünk a családnak. Mutatós, könnyű, finom:)
Ügyes vagy! :) A petrezselyem zöldje viszont semleges íze miatt jóval több töltelék mellé ajánlott. :) (A gyümölcsös töltelékekhez viszont almát is lehet tenni.)
Biztosan meg is ettétek már, de az se árt, ha néhány szál petrezselymet is raksz a hasüregbe, elveszi az esetleges "bélszagot" (ami a legalaposabb átmosás után is előfordulhat). :)
Tojásos szendvicskrém: 4 db keményre főzött, megtisztított tojást villával finomra törünk, adunk hozzá 1 teáskanál mustárt, sót, borsot, egy kis fej apróra vágott lilahagymát, valamint 10 dkg vajat vagy margarint, majd az egészet simára keverjük.
Édes-autentikus: A szilvalekváros kenyérre tejfölt kenünk és meghintjük vaníliás vagy fahéjas cukorral.
Sonkás krém: 10 dkg sonkát apróra összevágunk és elkeverünk 20 dkg lágy margarinban, majd adunk hozzá 5 dkg reszelt füstölt sajtot és egy-két teáskanálnyi ecetes tormát. Sóval, borssal, esetleg bazsalikommal ízesíthetjük.
Sajtos-újhagymás: 1/4 kg tehéntúrót simára keverünk 1 tubus tejszínes krémsajttal, 15 dkg lágy margarinnal. Hozzákeverünk 1 csomó újhagymát, 1 csomó metélőhagymát, vagy lilahagymát felkarikázva/apróra vágva. Sót, őrölt borsot, fokhagymát adunk még hozzá, zöldfűszereket is ízlés szerint.
Volna valakinek ötlete szendvicskrém készítéshez? Gyerkők szeretik a kenyeret reggelire, uzsonnára, és cifráznám valamivel, ami gyors és egyszerű. Szóval szeretném feldobni a vajas kenyeret. :)
Segítséget szeretnék kérni töltött csirke/kacsa ügyben:)
Eddig csak csirkecombokat töltöttem meg, ha egy egész csirkét szeretnék megtölteni,-gondolom akkor is ugyanúgy a bőre alá kell dugdosni, -meg a belsejébe is mehet?
Találtam egy nagyon jó sonkás-sajtos rizzsel töltött csirke receptet.
nálunk is az egyik kedvenc a brokkolis spagetti, de másképp. bacont kockázok, sok fokhagymával átpirítgatom, aztán hozzádobok egy csomó főtt spagettit. Ezeket beöntöm egy jénaiba vagy tepsibe, megy rá egy réteg reszelt sajt, egy sor párolt brokkoli (vagy karfiol, ha épp az van kéznél), fehérbors, bazsalikom meg só, aztán egy réteg tejföl, és még egy réteg sajt. Pirulásig sütőbe megy. Nincs az a mennyiség, ami nem fogy el pillanatok alatt nálunk.
Ez tök jó:) (én ezt 2 lendületre főzném csak, azaz nem bíbelődnék külön főzni a besamelt, hanem a brokkolit főzném meg kvázi sűrű-erős főzeléknek, majd utána tumiszkolnám össze és még 2. lendületre főznék tésztát másik edénybe, így ez csak 2 edény, nem 3:) )
Ne légy már modibb a modinál -- az itteni témához szervesen hozzátartozik, hogy mit *hajlandók* a gyerekek megenni! Másmilyen recepttel senki nem ér semmit, legyen egyébként bármilyen finom felnőtt ízlés szerint.
Szerintem elég on voltam, a recept amit leírtam, kifejezetten hamar elkészíthető, nem szöttyögős, egészséges, finom, vega is ráadásul, a körítés lehet, hogy kicsit off volt, de én már csak ilyen szószátyár vagyok :-)
H_G: annyiban változott (és maradjunk a főzőiskolánál, mindentmegevésnyitottság szempontjából vizsgáljuk a kérdést), hogy azóta már 17 éves, és kialakultak ízlésbeli dolgok, vannak dolgok amelyeket nem eszik meg. Legalábbis nem szívesen. Nem lett válogatós, de azért a mostani kamaszok jellemző vonásai ezen a területen is kiütköznek rajta (vö. pizza, etc.).
Nagyon könnyen elkészíthető tízórai nálunk pl. a friss sárgarépa. 3 perc alatt megpucolok 7-8 darabot, és elropogtatják. :-)
Úgyis mindjárt jön a modi: :) lehetne ezt valami hozzáillő topikban? Azt hiszem, van is ennek szentelve egy az SZMK-n. Ez a topik maradjon (zömmel) receptes, főzőcskézős, légyszi!
Imho az, h mit eszik meg a gyerek, szinte 100% marketing.
Anno nagyon büszke voltam pl az akkor még kicsi nagyfiamra, hogy 4-5 éves kora körül mentünk vhová kajálni étterembe (fiam "evőkocsma" címen aposztrofálta, nem értette, hogy mit jelent az étterem :-))))) ), és simán megkóstolta a tárkonyos vadraguleves, ízlett neki, és megette. Teljesen nyitott volt mindenre, aztán persze ez az áldott állapot változott.
A kicsik is elég nyitottak szerencsére, bár az idősebb lányom (aki amúgy is nagyon akaratos teremtés) határozott előítéletekkel bír, ennek ellenére ő is megeszi előlem folyton az összes különleges sajtot is pl, lehet akármilyen büdös is.
Múltkor főztem egy olyat ebédre, hogy széles csavartmetélt tésztát fűszeres vízben megfőztem, kis olívaolajon pirítottam apróra vágott mandulát és fokhagymát, parajt tejszínnel összefőztem, bele a m és fh, összekever a tésztával, parmezán a tetejére. Imádják, titoktésztának hívjuk, mert még nem találtunk ki neki nevet.
Megeszik a vadpörköltet is tojásos nokedlivel.
A legkisebbnek pedig gyakorlatilag mindegy, neki az a fontos, hogy tele legyen a hasa, és alhasson eleget, akkor kerek a világ. :-)
Szintén nagy siker volt, legalább akkora mint a spenótos nokedi. Brokkolit kis sós vízben megfőztem, csináltam besamel mártást (vajon lisztet pirítok, bele kis bors, és viszonylag sok fokhagyma, felöntöm tejjel, összeforralom), majd a besamel mártást és a főtt brokkolikat összeturmixoltam botturmixszal, ez volt a szósz a spagettin, felnőtteknek rá reszelt sajt, a várakozással ellentétben nagyon finom volt, a gyerek zabálta.