Keresés

Részletes keresés

István Gyuri Creative Commons License 2015.05.20 -1 0 18448

Idekavarsz minden olyan témát, ami már nem a vasúthoz tartozik.

Az, hogy milyen az államnak a vidékpolitikája, szegénységi politikája stb. nem tartozik a téma köré.

 

A téma az volt, hogy jelenleg elfigadhatatlan-e a 41-es vonalon, hogy 1, ütemen felüli vonatpár Bz-ből legyen kiállítva.

A válaszom továbbra is az, hogy nem.

 

Ezzel szemben nem érvek azok, és nem érdemi vita, hogy a jézuskától a géppuskáig mindent idekavarsz, meg más vonalakkal próbálod relativizálni a dolgokat.

Szerintem (remélem...) nyilvánvaló minden elvakult lokálpatriótának, hogy nem szükséges a 41-es vonalat olyan színvonalúra fejleszteni, mint a 30a-t, pláne nem ezt előrébb venni az ország szempontjából szükséges feladatok priorizálásában. Aki ezt nem érti, azzal én nem kívánok beszélgetni, mert felesleges.

 

Persze, újra kellene gondolni az egész közösségi közlekedést az országban, remélem, hogy sikerül is (http://nepszava.hu/cikk/1057716-tullep-parterdekein-a-kormany), de ez már egy másik, messzebb vivő téma.

Előzmény: Dentoro (18444)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.19 0 1 18447

Különösen a 3. és az utánna lévő pontjaidhoz kötődik a mondandóm:

Területi különbségek, egyenlőtlenségek?! Tudod biztos vagyok benne, sőt meggyőződésem, hogy a Somogyban élő igen jelentős számú ún. kissebség alkotta lakossággal semmilyen fejlesztéssel (oktatás, felzárkóztatás, vagy infrastruktúrális beruházások stb.) nem lehet elérni igazán markáns változást. Az ,,ilyeneknek" te aztán aranyból is lerakhatsz iskolát, meg vasutat, utcát, képtelenek lesznek abban megfelelően és elfogadhatóan élni. Nem vagyok rasszista, az ehhez kapcsolódó szélsőségeket elítélem, de éppen ,,ezek" húzzák le a régiót ebben a pillanatban, 5 és 20 év múlva is. Pro és kotnra ez a kérdéskör igen összetett és túlmutat ennek a topiknak a maximális lehetőségein, korlátain.

Éppen ezért itt valahol ,,feleslegesnek" ítélem a gigantikus és mesebeli szép beruházásokat (pl. a korábbi üvegpalota és társai). Igen, nade mi van a többi tisztességes állampolgárral, és hogy ők tényleg megilletnének egy nyugati elővárosihoz hasonlatos minőségi vasutat. Őrájuk is kell gondolni, de hiába lenne itt kirakatvasút, ha a társadalmi problémák gyökereikben is megmaradnának. Nagy kár lenne ide valami Filrt szerű technikát hozni, ami 1 hónap után úgy nézne ki mint a hányás, és az azon való utazás a gyakran 90% vagy épp 100%-os jeggyel utazó ,,utastársakkal" megyegyezne egy régi hugyos tömött Bhv szintjével. Hozzáteszem, hogy Magyarországon a fent vázolt probléma nem csak itt somogyban van jelen, hanem igen sok helyen. 

Nyilvánvalóan jó minőségű vasutat nem csak a személyszállítás számára, hanem a teherszállításnak is kell építeni. Főleg hogy a 41-es elvileg fontos szerepet tölt be az országos hálózatban is.

 

Az utóbbi hónapokban, években egyre kifejeződött itt a fórumon is, hogy mert mindig mindenki az ún. ,,ezért meg azért NEM LEHET" hozzáállással áll hozzá:-)) Lásd M63 topic. Viszont itt Somogyban régóta élve kijelenthetem, hogy itt nem lehet (nincs értelme) csodaszámba menő nagysebességű vasutat modern járművekkel kiépíteni. Hozzátéve persze, hogy nem csak azon a bizonyos rétegen múlik a térség fejlődése, hanem az összes lakoson. Azok hozzáállásán, életfelfogásán, gondolkodásmódján. De ugyanúgy múlik a nyakkendős szférán is, akik a vagyonhajhászáson kívül egyszer végre a pórnép érdekeivel is törődhetnének (tisztelet az előforduló kivételeknek ugyeh!).  

 

Innét legyünk optimisták, férjen bele a 41-es a mostani, vagy következő ciklusba és tegyék rendbe az egész vasutat mindenestül! Szívből kívánom, várom! Én leszek a legboldogabb, ha a majdani átépítés után MINDENKI közös erővel vigyáz az értékekre, környezetre.

 

Zárásul felmerült, hogy a tavalyi munkák szükségesek voltak (lesznek)-e, ha átépítik a vasutat belátható időn belül. Határozott véleményem, hogy az akkori alépítményjavítás épp annak súlyossága miatt létjogosult! Bár még kevés a tapasztalat, évek kellenek, de a jövőbeni nagy átépítésnek talán már jó alapot adhat ez a tizenakárhány km.

 

Végül a 80-as levétel: sok helyen sokmindenki mond minent, leginkább száhjagyomány útján terjedve, mint pletyka. Éppen ezért ezeket először városi legendaként szoktam kezelni, nem kell mindent elhinni még vasutasoknak sem. :-)) A közelmúltban a 017-es Nohab a mérőkocsival és az FMK 004-es is kimérte a vágányt. Ezek eredménye még a jövőben fog kiteljesedni. Ha neadjisten mégis leveszik, akkor a menetrend nem fog attól a max +5 perctől szétesni... Nem is olyan régen úgyis 40-el és 60-al mentünk rajta, a 80 még úgy is jó:-)) 

Előzmény: Dentoro (18444)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.19 0 0 18446

Ha már 41-es vonal:

Az idei vágányzárról tudni valamit?Mikor kezdődik,mit csinálnak,meddig lesz vgzár?Mert én június 15-ei kezdésről hallottam és állítólag 40 napos lesz.Ráadásként Sárbogárd-Kaposvár,Kaposvár-Sárbogárd buszozással.

A másik:

Jó páran már beszélnek róla,hogy a tavaly átépített Kaposvár-elág - Baté le lesz véve 100-ról 80-ra.Erről tud valaki valamit?Valami valós alapja van ennek a "hírnek" vagy hülyeség ez a hír?

Dentoro Creative Commons License 2015.05.19 0 0 18445

A domborzat szinte teljesen sima.

Igen, de a Kapos miatt árteres is. Voltak már ott olyan elöntések mikor az egész völgy gyakorlatilag egy tóra hasonlított, a vízszint pedig Mosdós környékén kb a vasúti töltés tetejéig emelkedett. Gondolom elég komoly alépítménnyel szinte gátként funkcionáló töltést kellene építeni ehhez a nyomvonalhoz.

Szerintem Csomában viszonylag jó helyen fekszik az állomás, nem tudom érdemes lenne-e feladni és helyette Szabadihoz áthelyezni. Mosdós is kaphatna egy megállót, valószínűleg jobb kihasználtságú lenne, mint Taszár, vagy Kaposhomok.

Előzmény: Törölt nick (18441)
Dentoro Creative Commons License 2015.05.19 0 1 18444

Sokszor leírtam már, hogy senki nem akar Bz-kért lobbizni más járműtípus helyett... De mivel nincs más, ezért valahol járniuk kell. (és nem, a világon nincs annyi pénz, hogy mindet rövid távon kiváltsuk.)

Ezt szerintem senki sem várja el, de az hogy közép-, vagy nagytávú elképzelés sincs még ezen(+ a többi 30-40-50 éves) járművek leváltására, az már elég nagy probléma.

 

Tudod, alapvető a különböző projektek szakmai rangsorolásában, hogy melyik mennyire hatékony.

1. Ezen rangsorban hol szerepelnek a TEN-T hálózaton kívüli pályák? Kb mire ezek megújulnak, lehet elölről kezdeni az egészet, így valószínűleg a mellékvonalak sosem fognak sorra kerülni, főleg ha a következő EU ciklustól már egyre kevesebb pénzt fogunk kapni…

2. Hogy fért bele ebbe a szemléletbe pl. a Szombathely-Szentgotthárd, vagy a Debrecen-Nagykereki vonal? Utóbbin még szükséges lenne egy pályafelújítás, korszerű járművek és már meg is lenne az, amiről az előző hsz-ben beszéltem!

3. Mi alapján lesz egy projekt hatékony? Utasszámot hasonlítgatjuk Bp. elővároshoz, aztán kijelentjük, hogy ez a soha meg nem térülő kategória? Vagy elvakult közgazdász „szakemberek” kreált statisztikái alapján? Hol maradnak a területfejlesztési, regionális politikai szempontok, mint pl. az életminőség javítása, a területi különbségek, egyenlőtlenségek csökkentése, stb.

És kettő idézet:

„Az infrastruktúra fejlesztésére fordított kiadások a leghatékonyabb gazdaságélénkítő ráfordítások,

és azok allokációja meghatározó az adott térség fejlődése szempontjából.”

„A tapasztalatok arra hívják fel a figyelmet, hogy az infrastruktúra (különösen a megközelítést biztosítani hivatott közlekedés) nélkül aligha lehet érdemi fejlődést elérni”

 

Akkor a következő évre tervezett 10 km-nyi szakasz felújítását törölni akarod, mert semmit nem jelent?

Ez bizony egy jó kérdés. Tekintve, hogy az egész vonal felújítása betervezett IKOP, CEF forrásból még ebben az EU-s ciklusban, így meggondolandó lehet, sőt a tavalyi munkák szükségességét is megkérdőjelezi. Ugyanarra a szakaszra 5-10 éven belül 2x kb. ugyanannyi pénzt elkölteni, valóban elképesztő pazarlás. DE ismerjük a hazai viszonyokat, valószínűleg ebből ebben a ciklusban nem lesz semmi, a következő meg még igencsak bizonytalan, és addig még felbukkanhat pár „máshol több haszna lenne ugyanennyi pénz elköltésének” című fejlesztés is. Ez esetben viszont mindenképpen szükséges lenne a maradék részt is rendbe rakni, mert azon a szakaszon vannak a fontosabb megállók, amik színvonala jelenleg a putri kategória felé közelít. Körül lehet nézni pl. Nagyberkiben, aztán utána nem kell csodálkozni, hogy az ott élők inkább autóval, vagy busszal járnak be munkába, iskolába.

Visszatérve az alapvetésre; a kérdésemre nem sikerült válaszolnod, inkább provokálóan visszakérdeztél. Tehát akkor még egyszer: Mennyit jelentett volna egy 10 km-es felújítás mondjuk a 30a-n?? + kieg: lett volna ettől több utas?

Előzmény: István Gyuri (18428)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.18 0 0 18443

Lehetséges, nem tudom. Azért írtam, hogy fikció.

Előzmény: MCA-001 (18442)
MCA-001 Creative Commons License 2015.05.18 0 0 18442

Nem azért építették az ősök arra a nyomvonalra a vasutat, hogy a dombok szélén megfelelő talajviszonyokat találjanak?

Előzmény: Törölt nick (18441)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.18 0 0 18441

Nem kell minket sajnálni, hozzászoktunk már.:-))

 

Korábban foglalkoztam elvi szinten a 41-es vonal egy szakaszának nyomvonal korrekciójával, íme:

 kék vonal: mai nyomvonal,  sárga: korrekció. A fikció szerint Nagyberkinél jobbra fordul a pálya Kapospula mh. irányába, majd ott csatlakozik vissza. Csoma-Szabadi vasútállomás megszűnik létezni, helyette egy Szabadi nevű megálló lenne a település déli szélénél. Attala megállója max 100 m-el helyeződne délebbre. Ezzel a megoldással 5 eltérő sugarú és hosszú ívet lehetne kiváltani. A domborzat szinte teljesen sima.

 

Előzmény: Törölt nick (18440)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.17 0 0 18440

Igen. Bocsi. Inkább magánba folyt. Ha leírok vmit, lehet az se marad meg...

 

Én sajnállak benneteket amikor utasleszoktató programot játszanak Veletek ebbe a Bözönke is beletartozik...

Előzmény: Törölt nick (18439)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.17 0 0 18439

Téves helyre ment a válasz. 

Moderálják a topikot, hogy vannak lyukak az elmúlt napokban?

Előzmény: Törölt nick (18438)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.16 0 0 18438

Bz főleg nyáron melegben marad legtöbbször fekve a hűtési problémák miatt.

Mellékvonalon 60 km/h tempó vagy fővonalon 80 km/h nem mindegy.

 

Mennek drót alatt bz-k Szeged környékén is.

Meg még sok helyen: Pl. 80-ason Füzesabony és Miskolc, Szerencs és Miskolc között is

 

Nos dupla szinkron Bz megy mellék nélkül Füzesabony Miskolc között kivéve egy héten egyszer.

Akkor van közte mellék.

 

Itt a 41 esen 2 mellékkel 80 km/h sebességnél necces.

Pont azért mert túl sokszor kell kigyorsítani.

 

A hűtést lehet átalakítani egy kapcsoló ahogy a Ms-i Bz-k esetén egyből max fordulaton megy a ventilátor mindig még álló alapfordulaton járó motor esetén is.

 

A másik, hogy ha 2 motor lenne egy vonatnál, akkor az egyik "elhúzná" a másikat , ha baj van, meg szinkronüzemben 2 üzemelő gép esetén  IGy kevesebb lenne a 1 motorra eső terhelés eleve.

 

Ha csak minden 2-ik vonat lenne Bz, esetleg szinkron Bz  akkor nem lenen ekkora gond, a kurrensebb vonatok lehetnének 3 kocsisak, IGy azokat elég lenne 48 óránként vizsgálni.

Ugye a 2 kocsis 24 órás baromság miatt még azokat is be kell vinni féklöketállításra amik egyébként kibírnának még egy napot is.

 

Előzmény: Törölt nick (18435)
Lovrin Creative Commons License 2015.05.16 0 1 18437

Sokszor leírtam már, hogy senki nem akar Bz-kért lobbizni más járműtípus helyett...

 

OFF De hogy nem, bezárt vonalakon...

Előzmény: István Gyuri (18428)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18436

Tudod, nem csak a Bz, hanem a Csörgő, a Szili, a Desiro, de még a Flirt is megdöglik időnként.

Igen,tudom.De ha már itt tartunk akkor a taurus,traxx,gigant,talent,uzsgyi,szergej,púpos is megdöglik néha.

Előzmény: 01016-25 (18434)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18435

Elvárni el lehet, csak éppen nem Magyarországon, és főleg nem a vasúton. Messze vagyunk mi még attól a gondolkodásmódtól és hozzáállástól, hogy itt a vezetőktől bármit is el lehetne várni. Tisztelet a létező kivételnek persze...

 

Sokszor le lett ide (is) írva, hogy a legtöbb helyen minden számít, csak az utasok érdeke nem. Van pár kirakatvasút, kirkatvonatokkal, aztán ez a környék ahól jómagad is élsz, le van sz... Ide nem kell Dezső, Teknyő, flirt, meg akármi. Szolgáltatni kell, a vonatnak menni kell, és azzal kell menni, ami van. Abban meg nincs semmi kirívó, hogy 1 héten 2x fekvemaradt a Bézé. Pont ugyanennyi Szili és Csörgő meg Gigant, meg akármi is fekvemarad. Nyilván a melósnak/diáknak ez nem mentség, de talán nem fogják felakasztani érte. Arról talán hallanánk nagy visszhanggal. A Bézé meg éppen alkalmas a somogyi népek szállítására, aki ennél sokkal igényesebb, az nem megy vonattal úgyse. 

 

Pedig úgylátom, hogy így van, hogy nem tanulsz. Napók óta erőlteted a témát, látod, hogy mik a reakciók rá, de akkor is hajtod.

 

Egy jótanács, hogy legyél megszállott fanatic vasútbarát - mint ahogyan itt (is) rengetegen - de a józan látás próbáljon meg kialakulni, ill. megmaradni itt és a hétköznapokban is. ,,Amúgy meg nem szokásom az okoskodásokat,hülyeségeket megtanulni." -Helyes!

 

De minek is írtam le, mert ettől én most okoskodtam és kioktattam ugyeh...?!

Előzmény: Törölt nick (18432)
01016-25 Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18434

A 8250/8251 azért megy öt kocsival, mert a 30-asról így rángatják haza a kocsikat Kanizsára. 

 

Tudod, nem csak a Bz, hanem a Csörgő, a Szili, a Desiro, de még a Flirt is megdöglik időnként. És mással, más vonalon, más járművel is előfordul, hogy elkésik a munkahelyéről, vagy az iskolából. Nem, ez nincs rendben, ebben igazad van. De bármilyen szomorú, holnaptól, a jövő héttől, de még talán 10 sok év múlva sem lesz lehetőség az összes Bz-t kivonni a forgalomból. Vagy ha muszáj lesz (mint volt pár éve), akkor jöhet a vonalbezárás, és a vonatpótlózás. Addig viszont ezeket is használni kell. Mégpedig ott, ahol a pályasebesség és az utasszám ezt lehetővé teszi. Értem én, hogy ettől neked összefacsarodik a pici szíved, de ez még nem elég indok a változásra.

Előzmény: Törölt nick (18431)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18433

Hogy mindenki megnyugodjon itt van három videó:

https://www.youtube.com/watch?v=OD015hOJXpQ

https://www.youtube.com/watch?v=kzqWQG6rfG4

https://www.youtube.com/watch?v=EDpjh5cyhZk

Törölt nick Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18432

Ez most fele olyasmi, mint a múltkori politizálsó izé. 

Miért is?Csak azért mert tisztességes állampolgárként elvárom egy vezetőtől,hogy kérjen elnézést a kellemetlenségek miatt?

 

Semmiből sem tanulsz. 

És ezt honnét veszed?Azért azt nem hiszem el,hogy belelátsz a fejembe.

Amúgy meg nem szokásom az okoskodásokat,hülyeségeket megtanulni.

Előzmény: Törölt nick (18429)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18431

mindenki más meg dögöljön meg

 

Egyrészt:Olvastál ilyet az én hozzászólásaim között?Mert én határozottan emlékszem rá,hogy ilyet egy büdös szóval nem írtam.De egyébként hamár itt tartunk?Az errefele utazó embereket miért kell folyton leszarni,miért nem lehet őket is ugyanolyan utasnak tekinteni mint az ország más területén utazókat?Máshol megjár a jobb szolgáltatás de itt nem?Hogyan is van ez?

 

Elnézésedet kérem a MÁV-Start nevében, hiszen NEKED jogod van Szilit és négytengelyes kocsikat nézegetni

Az elnézést elfogadom de igazából nem tőled hanem a Máv-Start valamely vezetőjének a szájából akarom ezt hallani,ahogyan elnézést kér azoktól az utasoktól akik nem tudtak munkakezdésre a munkahelyükön megjelenni múlthét csütörtökön a 8229-es személyvonat kimaradása miatt.Meg azért egy ilyen műszaki hiba mint a tegnapi,vagy a múlthét csütörtöki azoknál az eseteknél hány embernek okozott bosszúságot,kellemetlenséget ez a dolog?Elárulom:elég soknak. Persze,hogy jogom van nézegetni a szilit,de neked is jogod van,sőt mindenkinek joga van hozzá.De utazni is mindenkinek van joga. Tudtommal demokratikus rendszerben vagyunk,az megint más kérdés,hogy ez mennyire látszik meg.

Előzmény: 01016-25 (18426)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18430

Hogyan kellene? Taníts, mester!

 


Először is:Nem vagyok mester,bár a hasonlóság megtévesztő.

Másodszor:Hogyan kellene?Például úgy,hogy azokon a vonatokon amelyek tömve vannak azokon nem 1-2 kocsit kellene járatni,amelyeken meg ritka az utas mint a fehér holló ott meg nem 5-6 kocsival kellene járatni a vonatokat.Erre jó példa az esti 8251 amely 5 kocsival megy és talán 2-3 utas ha akad rajta,bár annyira nem ismerem ezt a vonatot,de egyszer-kétszer volt rajta szerencsém utazni és megtapasztalni a dolgokat ezen a vonaton.

 

Nem erőltetik. Ésszerűen felhasználják az eszközöket, spórolnak a közpénzekkel (bár vélhetően csak kényszerből).


Spórolnak a közpénzekkel?Ezt ugye te sem gondolod komolyan?Ebben az országban a közpénzekkel nemhogy spórolnak hanem inkább mindenféle hülyeségekre elherdálják,olyan dolgokra költenek egy csomó pénzt ami teljesen szükségtelen,más fontosabb dolgokra meg nem jut pénz.Na de ezt inkább hagyjuk,a politikát nem akarom ide keverni,nehogy megint sértődés legyen a vége.

Előzmény: István Gyuri (18425)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18429

Si tacuisses, philosophus mansisses!

Ez most fele olyasmi, mint a múltkori politizálsó izé. Semmiből sem tanulsz. 

Előzmény: Törölt nick (18422)
István Gyuri Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18428

Dentoro: Most nem kell azzal jönni, hogy akkor hol mennyi utas van, és ki szívjon kisebbet!

Miért, mi alapján kellene dönteni (ha már dönteni kell)?

 

Ezeknek(Bz) a járműveknek már múzeumban lenne a helye, nem pedig a mindennapos forgalomban

Sokszor leírtam már, hogy senki nem akar Bz-kért lobbizni más járműtípus helyett...

De mivel nincs más, ezért valahol járniuk kell. (és nem, a világon nincs annyi pénz, hogy mindet rövid távon kiváltsuk.)

 

Szerintem meg ezt a mit miért nem lehet hozzáállást, gondolkodást kellene már elfelejteni!

Értem, akkor építs már nekem, légy szíves, egy perpetuum mobile-t - és ne keress kifogásokat, meg felejtsd el a mit és miért nem lehet hozzáállást!

 

és utána mondjuk 1 évig vizsgálni a változásokat; utasszám növekszik-e, stb.

Az stb.-ben a bekerülés költségét is vizsgálnád? Tudod, alapvető a különböző projektek szakmai rangsorolásában, hogy melyik mennyire hatékony.

Mert nyilván nőne az utasszám a leírt fejlesztések hatására gyakorlatilag bárhol - de ha máshol több haszna lenne ugyanennyi pénz elköltésének, akkor azt kell választani... Vagy szerinted nem?

 

Ez szép csúsztatás…, az a 10 km semmit nem befolyásol.

Értem. Akkor a következő évre tervezett 10 km-nyi szakasz felújítását törölni akarod, mert semmit nem jelent?

Előzmény: Dentoro (18427)
Dentoro Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18427

Azokra nem gondolsz?

Ezt a kérdést akár fordítva is feltehetnénk, ezekre az utasokra senki nem gondol? Most nem kell azzal jönni, hogy akkor hol mennyi utas van, és ki szívjon kisebbet! Ezeknek(Bz) a járműveknek már múzeumban lenne a helye, nem pedig a mindennapos forgalomban. Nem csoda, hogy a kutya sem akar (ilyen) vonattal utazni ma Magyarországon. Trizs77 is leragadt ennél a két szempontnál, hogy hány utas van, meg mit mutat a modal spilt, az hogy miért ennyi, vagy miért annyit mutatnak a számok amennyit, az valahogy sose kerül említésre, ami elég nagy probléma egy közlekedési szakembertől(?).

 

Meg kell oldani, hogy ne maradjon fekve és kész.

Meg kell oldani, hogy ne ezek az ipari hulladékok közlekedjenek országszerte! Most erre is jöhetnek a kifogások, hogy erre meg arra nincs pénz, ezt meg azt, azért meg ezért nem lehet megoldani, kivitelezni, menetrendezni, stb, stb. Szerintem meg ezt a mit miért nem lehet hozzáállást, gondolkodást kellene már elfelejteni! Pl. ki lehetne jelölni egy mellékvonalat, azt normálisan rendbe rakni; 60-80 km/h, kulturált peronokkal, megfelelő menetrenddel, és 6-8 új járművel (pl. 2-3 részes dízel flirt), és utána mondjuk 1 évig vizsgálni a változásokat; utasszám növekszik-e, stb.

 

Egyébként meg elég sok pénzt beleöltek mostanában a 41-esbe. Sokat gyorsult is a vonat Dombóvár-Kaposvár között.

Ez szép csúsztatás…, az a 10 km semmit nem befolyásol. Ami pénzt meg az elmúlt 15-20 évben beleöltek a vonalba és „fejlesztettek”, az abból elvégzett munkát maximum csak gányolásnak lehetne nevezni! Mennyit jelentett volna egy 10 km-es felújítás mondjuk a 30a-n??

Előzmény: István Gyuri (18423)
01016-25 Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18426

Elnézésedet kérem a MÁV-Start nevében, hiszen NEKED jogod van Szilit és négytengelyes kocsikat nézegetni, mindenki más meg dögöljön meg.

 

Tudod egyébként, Bz olyan helyen is jár (és sajnos időnként be is dobja a törölközőt), ahol nincs ütemes menetrend, és mindenféle tehervonatos gép, ami segélynek felhasználható. Na mondjuk ott (pl. a 35-ös vonalon, vagy a Bakonyban) igazi móka és kacagás egy fekve maradás.

Előzmény: Törölt nick (18424)
István Gyuri Creative Commons License 2015.05.15 0 0 18425

bálint 1996: de te ezen a környéken laksz,ezen a vonalon gyakran utazol?Lehet,neked a bz a kedvenced?

Nem, de ez lényegtelen is a téma szempontjából.

Te is írkálsz a 25-ös meg a 140-es vonalról, mégsem kérdezem meg, hogy ismered a környéket vagy a vonalat.

Igen mennek máshol is,pl:a 25-ös Zeg és Hodos között de ott kevesebb is az utas.Mennek drót alatt bz-k Szeged környékén is.

Meg még sok helyen: Pl. 80-ason Füzesabony és Miskolc, Szerencs és Miskolc között is.

 

Na de azért ha megnézzük,hogy az említett két hely és a 41-es hogyan van kiszolgálva.

Tök lényegtelen dolog.

 

Szeged felé majdnem minden bokorban megálló hibrid IC-k közlekednek óránként.

Látszik, hogy fogalmad sincs arról, hogy hol és miért áll meg a szegedi hibrid, de elég határozott véleményed van róla...

 

Kevesebb erre a minőségi szolgáltatást nyújtó vonat,nehezen elérhető a megye vonattal. Ja,hogy kapacitás szempontjából elég ide a bz?Ezen nem is kell csodálkozni,hiszen sajnos elpártolt sok utas a vasúttól a 41-es vonalon,mert nőtt a vonatok menetideje,csökkent a szolgáltatási színvonal?

A történelemmel nem foglalkozom, csak a jelennel. Jelenleg ennyi utas van, ehhez kell igazodni és kész.

Egyébként meg elég sok pénzt beleöltek mostanában a 41-esbe. Sokat gyorsult is a vonat Dombóvár-Kaposvár között - lett több utas ettől?

 

Ha már erőltetik erre a bz-t

Nem erőltetik. Ésszerűen felhasználják az eszközöket, spórolnak a közpénzekkel (bár vélhetően csak kényszerből).

 

akkor kérdem én:Pécs felé miért nem járnak bz-k a 40-es vonalon?Az ne legyen kifogás,hogy ott 120-as pálya van.

Sajnálom, hogy elfogultságod miatt minden valós érvet kifogásnak tekintesz, bár nem tudom, hogy mire alapozott a magabiztos kijelentéseidet... Ott mehez Bz, ahol befér a menetrendi struktúrába, a 40-esen nem férne bele a keresztezési helyek és csatlakozások kötöttsége miatt.

 

A 140-es vonalon is járnak bz-k,ott is 120-as pálya van (ha jól tudom).

Nem, nem jól tudod. Kiskunfélegyháza-Szeged-Rendező Vmax=100, utána Vmax=60.

(http://www.vpe.hu/takt/vonal.php?id=101100917)

 

És a bzmot+2 mellék sok esetben az UD-Ps szakaszon elég lenne.(Saját tapasztalat).

Nem az a lényeg, hogy napközben elég lenne, hanem, hogy a csúcsidőben elég lenne-e. Mert egyébként akkor dupla eszközre lenne szükséged: nagy szerelvényre a csúcsban, Bz-re meg csúcson kívül. Ez gazdaságtalan - bár, gondolom, ezt is csak holmi kifogásnak tekinted.

 

de szerintem a vonatok összeállítás rosszul van megszervezve.

Hogyan kellene? Taníts, mester! :)

Előzmény: Törölt nick (18424)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.14 0 0 18424

Bocs,hogy megkérdem de te ezen a környéken laksz,ezen a vonalon gyakran utazol?Lehet,neked a bz a kedvenced?Azt írtad,hogy máshol is mennek bz-k a drót alatt.Igen mennek máshol is,pl:a 25-ös Zeg és Hodos között de ott kevesebb is az utas.Mennek drót alatt bz-k Szeged környékén is. Na de azért ha megnézzük,hogy az említett két hely és a 41-es hogyan van kiszolgálva.Szeged felé majdnem minden bokorban megálló hibrid IC-k közlekednek óránként.Ok Zeg és Hodos között nincs megfelelő kiszolgálás de:a 41-es vonal sajnos le van sz.rva,köszönhetően a pécsi igazgatóságnak.Kevesebb erre a minőségi szolgáltatást nyújtó vonat,nehezen elérhető a megye vonattal. Ja,hogy kapacitás szempontjából elég ide a bz?Ezen nem is kell csodálkozni,hiszen sajnos elpártolt sok utas a vasúttól a 41-es vonalon,mert nőtt a vonatok menetideje,csökkent a szolgáltatási színvonal?Ha már erőltetik erre a bz-t akkor kérdem én:Pécs felé miért nem járnak bz-k a 40-es vonalon?Az ne legyen kifogás,hogy ott 120-as pálya van.A 140-es vonalon is járnak bz-k,ott is 120-as pálya van (ha jól tudom).És a bzmot+2 mellék sok esetben az UD-Ps szakaszon elég lenne.(Saját tapasztalat).Engem nem csak az érdekel,hogy a 41-es vonal hogyan van kiszolgálva és nyilván a többi vonalat is ki kell szolgálni ez tény és való de szerintem a vonatok összeállítás rosszul van megszervezve.Írod,hogy meg kell oldani,hogy ne maradjon fekve. Nyilván ebben igazad van,de ha hetente többször is előfordul,hogy fekvemarad egy bz akkor a vasút szépen elbúcsúzhat a maradék utasoktól is.

István Gyuri Creative Commons License 2015.05.14 0 0 18423

Figyu, értem én, hogy probléma van velük, és nyilván Téged csak az érdekel, hogy a Te kedvenc vonaladon mi a helyzet - de ha nem itt, akkor más vonalon, mások alatt maradt volna fekve. Azokra nem gondolsz?

Máshol is számtalan esetben megy drót alatt Bz, nem kellene itt nyafogni ezen. Meg kell oldani, hogy ne maradjon fekve és kész.

Előzmény: Törölt nick (18422)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.14 0 0 18422

Bzmot 265 délután megdöglött Somogyszobon.A 8216-os személyvonat utasait pótlóbusszal továbbszállították (egyik ismerőmtől van ez az infó) de ez már 1 héten belül kétszer fordult elő,hogy megunja a bz a szolgálatot a 41-en.Igaz most az utasok elszállításáról gondoskodott a Máv-Start,nem úgy mint múlthét csütörtökön a 8229-es személyvonat esetében.Szóval akkor:ezek után kérdem én:Hogyan is vagyunk a bz-kel kapcsolatban?Tényleg alkalmasak ezek a fosládák ide?A férőhely még ok,hogy elférnek az utasok a motorban és a két mellékben de 1 hét alatt kétszer is bizonyították a bz-k az "állóképességüket".

sörösgigant Creative Commons License 2015.05.09 0 0 18421

Még a mostanában elszaporodott lassújelek ellenére sem. A kaposvári kereszteknél akad tartalék idő, illetve Somogyszobeon is van a szilis vonatoknál némi ácsorgás....

A baj az, hogy sajnos ezek a retkek több mint elég oda....

Valóban a is fosládák ha vackok nyáron néha forralják a vizetm de.....Elbírnak a forgalommal...

Ahhz klpest elég dinamikusak, mennek....

Mikor ott jártam ( Lassan 3 és fél éve ), sokszor arra kellett figyelni, hogy ne legyünk korán...

 

Előzmény: Törölt nick (18414)
Törölt nick Creative Commons License 2015.05.09 0 0 18420

Úgysem fogod meggyőzni, előbb meg kell ismerned a kollégát!

 

A magam részéről én azt gondolom, hogy ezeknél az 5-6 perceknél és a bézék közlekedtetésénél jóval égetőbb problémák is vannak! Pályaállapotok, főleg kaposvári csatlakozási kérdések stb.

Az, hogy az utasok milyen körülmények közepedte utaznak errefelé, az égvilágon senkit sem érdekel. Leírták korábban, hogy kisebb kapacitású villamos motorvonata az 1-2 kocsis mozdonyos vonatok kiváltására sincsen a Startnak; és ez milyen igaz. A bézé meg mindenre jó...

Előzmény: István Gyuri (18419)
István Gyuri Creative Commons License 2015.05.09 0 0 18419

balint_1996: Na ja csak ezzel az a probléma,hogy a bz-k közül nem mindegyik tud 80-ig felgyorsulni,sőt hosszabb táv alatt érik el a 80-at mint a szilik.A hűtővíz is van,hogy felforr.

A Szilikkel/Cirmosokkal pedig soha nincs semmi probléma...

 

És kapásból pl:a 8216-os leér Gyékényesre 5 perc késéssel,a 8253-as személy ezáltal kapásból 5-6 perc késésben van.

Ez biztosan nem igaz. Ha a 8216-os 5 perc késéssel megérkezik Gyékényesre, akkor a 8253-as személy Gyékényesről, ha akarják, akkor 4 perc késéssel el tud indulni (D70 van!)

 

És ha ez késésben van akkor késésben lesznek a szemből jövő vonatok is (pl:8256,8226) és így borul a menetrend.

Nem kell túlozni. Ezek még Nyugat-Európában is csak menetrendi eltérésnek számítanak, és van annyi tartalék a rendszerben, hogy ezek a késések ki tudnak egyenesedni.

A lényeg, hogy teljesen ne boruljon be a rendszer, a csatlakozások megmaradjanak és rövid időn belül kisimuljanak a késések. Itt a gyékényesi, kaposvári tartózkodások alatt ez mindig meg is történik.

Az, hogy vannak 5-6 perces lokális késések, az nyilván lehet bosszantó, de semmiképpen nem olyan, ami elviselhetetlenné tenné a vonatozást...

(A 8216-oson jól sejtem, hogy Csurgó után már nincsenek tömegek? Mert akkor, ha ott bevárja a 8253-at, akkor annak a néhány utasnak lenne 22 perces késése, a többinek meg már nem...)

 

Nyugodtan visszahozhatnák őket ide

És majd Te nyugodtan fizeted a többletköltségeit?

 

azok valamelyest jobban passzolnak a fővonalhoz mint a bézék.

Ez maximum fotós, vasútbaráti szempont...

Előzmény: Törölt nick (18414)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!