Nem tudom, más hogy van vele, de engem elgondolkoztat, hogy a közszolgálati rádióban olyan közvetítéseket hallok, amikor a misét celebráló egyházi méltóság nyíltan és egyértelműen szidja a kormányt és uszít ellene.
Természetes, hogy senki nem „cenzurázhat” egy misét. De van benne valami furcsa, hogy az államilag támogatott egyházak némelyike az államilag működtetett médiumokon keresztül -tehát nem kis állami dotációval- szidja azt az államot irányító kormányt, amely éppen rajta nem takarékoskodik.
1 Én, Gyurcsány Ferenc vagyok az Úr és a te Istened, aki kihoztalak téged Magyarhonnak földéről, a szabadság házából. Ne legyenek néked idegen isteneid én előttem!
2. Ne csinálj magadnak faragott képet, és semmit sem, ami nem hasonlít Rám, különösen olyat ne, ami Orbán Viktort, a Főgonoszt mintázza.
3. Az Ferinek a nevét hiába fel ne vedd, mert nem hagyja azt az Feri büntetés nélkül, a ki az ő nevét hiába felveszi. Különösen a következő kontextusban: ne hazudj Feri, ne lopj Feri, mondjál le Feri, húzzál el a pecsába Feri, dögölj meg Feri.
4. Megemlékezzél a szombatnapról, hogy megszenteljed azt. Hat napon át munkálkodjál, és végezd minden dolgodat! De a hetedik nap is munkálkodjál, mert a hat nap munkáját lenyúlom tőled adóként - amit aztán elköltök Magamra.
5. Ne tiszteld atyádat és anyádat, inkább tisztelj Engem hogy hosszú ideig élj a földön, (mellesleg a nyugdíjkorhatárt felemelem 90 évre.)
6. (Gyűl)ölj! Le a fidesznyikekkel, orvoskkal, patikusokkal, egyetemistákkal, tanárokkal, köztisztviselőkkel és biciklistákkal. Rohadt náci mind!
7. Paráználkodj! Dorbézold el minden vagyonod, mert ha nem teszed meg időben akkor Én teszem.
8. Lopj, mert Én is lopok. Csalj adót, mert csak úgy tudsz megélni
9. Tégy a te felebarátod ellen hamis tanúbizonyságot! Különösen Kellert László feljelentései nyomán, s különösen most a Kossuth téren békésen tüntetők ellen, az állam rendje elleni bűncselekmények miatt.
10. Ne kívánd a te felebarátodnak házát és teljes vagyonát, mert én, Feri már megkívántam, s el is fogom venni tőle. Kívánd inkább, a te felebarátodnak feleségét és szolgálóleányát, (feltéve, ha ronda) mert mindössze a kívánság marad meg neked, te kis lúzer Nép.
Kerdes h neked mit jelent a kormany elleni uszitas. Valszeg annyit mondott, h nem szep dolog hazudni egy miniszterelnoknek es h ne hagyjuk magunkat felrevezetni stb. Miert boki neked annyira a csorodet h a papnak is van velemenye? Vagy az a baj h nem az mszp mellett kampanyol. Az se veletlen h annak ellenere nem teszi ezt h tole kapja a penzt. A papok nem hulye emberek. Es ha a kormany ellen "uszitanak", annak meg van az oka. Nem tom kovetheto-e a gondolatmenet. Szoval az lenne tehat a logikus, h az egyhaz a kormany mellett kampanyol, h tobb penzt kapjon. De nem teszi! Vajon miert nem? (neeem rosszra gondolsz, nem a fidesztol kapja a penzt az 1haz. Kulonben sincs penze a fidesznek allitolag...:))
Az meg a legnagyobb blodseg, amit a ballib media valaha is kitalalt, h a vallasossag maganugy es h a misenek csak bibliafelolvasasbol es a lelkunk apolgatasarol meg mittudomen mikrol kell szolnia. Aki kereszteny, az aszerint el, aszerint gondolkodik. Letezik olyan is h kereszteny ertekrend. Az egyhaz erre is nevel. Rank is fer mitnemondjak!
Nem beszélve arról a nem elhanyagolható tényről, hogy az egyházak a támogatásukat a hívők regisztrált száma alapján kapják. Így nem az állam, hanem azok az adófizetők támogatják az egyházat, akik megkeresztelkedtek. Vannak kivételek például HitGyüli, akik jóval nagyobb állami támogatásban részesülnek, mint azt őket megilletné, a tagszámuk alapján. Ha a baloldali illetve liberális egyének képmutatásból keresztelkedtek, hogy házasodhassanak, temethessenek, gyermekeiket keresztelhessék egyházakban, akkor magukra vessenek.
Sajnos, mivel a nemzetközi helyzet fokozódik, van rá némi esély hogy hamarosan kis hazánkban is (újra) müezzin fogja hirdetni az imát (http://www.mno.hu/index.mno?cikk=377688&rvt=3 Görögország: központi mecset épülhet Athénban).
Jobb lenne békénhagyni az egyházat azoknak, akik nem építik vagy csak békénhagyják, hanem támadják. Különben előferdülhet az az eljövendő helyzet, hogy míg a topiknyitó kitételére a mai felelős gondolkodók csak szomorú félmosollyal félre, esetleg az ég felé tekintenek, addig ha a véletlenül mégis a fentebb vázolt setét jövő adódik, akkor az ilyen topikindító gondolatok szülőire szomorúbb sors vár(hat).
sztem meg a közszolgálatiak, azok a közt kell, hogy szolgálják és nem az aktuális kormányt. Legyenek benne misék, istentiszteletek, prédikációk stb..SZólaljanak meg a jobbosok, balosok, középen állok és a politikát nagy ívben leszarok...A vasárnap reggel 1 óra legyen a hivöké no meg azoké, akik esetleg hit nélkül is szivesen hallgatják...(amugy meg oké menjen aki tud templomba, de mi van azzal, aki nem tud, mert beteg, mert nem tud idöt adni rá vasárnap reggel)
Látod mennyivel jobbak a mai idők ? Régen főnökeid utasítására el kellett volna benned egy huzatos temploba és ott a helyszinen jegyzetelned. De ma mát otthon melegében figyelheted egymás után a mindenféle miséket. Ráadásul olyan vagy mint bibliaolvasó.Elmondanak valamit és te megmagyarázod , hogy mit mondtak valójában.
"a misét celebráló egyházi méltóság nyíltan és egyértelműen szidja a kormányt és uszít ellene."
Be kell látnunk, hogy ez ez a kitétel egyszerűen nem igaz.
De ha a minelnök az ország helyett a titkárnőjét szivatta volna az irodájában , mint Clinton,vagy az MSZP vezetősége orgiát szervezett volna, akkor most a paráználkodásról nem volna szabad beszélni a vasárnapi prédikációban, mert az volna a kormányellenes uszítás.
Kikérem magamnak! Valóban: nem mondta ki azt a szót, hogy "kormány" vagy "MSZP", de az utalás egyértelmű volt. Mint ahogy az is, hogy egyesek a devianciájukat erénynek tüntetik fel. Kíváncsi lennék, hogy ez milyen ünneppel
A tiszteletes úr a prédikáció elején megemlítette, hogy "mennyi a hazugság mostanában," de nem szidta sem a kormányt, sem az mszp-t, se mást.
Hosszasan beszélt viszont arról, hogy MI emberek mennyiszer hazudunk ÖNMAGUNKNAK, amikor becsapjuk magunkat fogyasztási cikkekkel, hamis értékekkel, stb.
Tény, hogy sokszor említette a HAZUGSÁG szót, de nem politikai, hanem magánéleti összefüggésben.
Mondhatjuk, a topiknyitás így KAMU, persze ha valaki ma a hazugság szót hallja, természetes módon azonnal a kormányra asszociál.
Nem szeretem a hazudozást és nem is gyakorolom. De elismerem, hogy a politikában előfordul és az a véleményem, hogy ha valaki aZT mondja, hogy csak az egyik oldal hazudik, az hazudik.Méghozzá tudatosan.
Köszönöm a kiigazítást. Tényleg , bizonytalan is voltam és tartottam tőle, hogy rosszul írom. Mostmár igyekszem megjegyezni.
Egyházi személyeket hallgatok néha a rádióban, és azért tűnt fel, hogy ez a ma délelőtti istentisztelet nem nagyon járta körül az etikai kérdéseket, hanem eléggé dogmatikusan merev és elutasító volt pl. a mássággal vagy a globalizációval, hogy a napi aktuális témákról már ne is beszéljek.
Tudod kedves férj, ha esetleg nem prekoncepcióval élnél, és nem az lebegne a szemed előtt, hogy azok a mocskos klerikálisok, akkor nem csak a rádióban hallgatnál misét azzal a céllal, hogy miként tudok belekötni. Hanem esetleg eljárnál egy- két misére és istentiszteletre" gyengébbek kedvéért a mise a katolikusoknál az istentisztelet pedig a reformátusoknál és evangélikusoknál van. Szóval Te evangélikus misét nehezen hallgathattál, de ugyebár mindenki máskép és máshol szocializálódótt. Szóval ha néhány egyházi személyt meghallgatnál akkor feltűnhetne neked, hogy az általuk elmondott beszédek általában egy-egy fontos egyházi ünnepet vagy etikai kérdést járnak körül és ezzel kapcsolatban a napi életből és eseményekből keresnek párhuzamot. Ebben semmi különleges nincs, de hát van akinél az a bűnös aki tolvajt kiált hiszen ezzel milyen kavarodást volt képes okozni az eddig békés vasárnap délelőtti vásári forgatagban!
Ez talán azért meredek, mert akkor egy komolyzenei koncertet se közvetíthetne a rádió, hisz arra kábé akkora az igény mint egy misére/istentiszteletre és hogy venné már ki magát az, hogy Ravel akkor szóljon, ha a zenebuzik összedobják rá a közvetítési költséget...
"Őszintén szólva nem volt borzasztó érzés. Csak elgondolkoztam rajta, hogy a biblia ősrégi szövegét hogy lehet úgy aktualizáni a napi életre, hogy szókincsében ennyire hasonlítson a FIDESz retorikájára."
Bezzeg ha a Tórából idézgetett volna az utálatos kép alatt, az rögtön nagyon pozitívan befolyásolná a kissé beszûkült tudatodat.....