Még javában áll a buli a motorátalakítás körül, tegnap került ki a vámról a 15 literes túratank. Este felpróbáltam, jónak tűnik. Még némi elektronikai tuning (szivargyűjtó beépítés, kábelek felbiztosítékozása) van hátra, és nagyjából útra kész :)))
Az evobike jóvoltából nagy jó minőségű ORTLIEB motoros táskákhoz és hátizsákhoz jutottunk hozzá. A túrafelszerelést folyamatosan "ritkítom", szerint 2x28 liter oldaltáskába + 50 liter hengerzsákba + 2x3 literes tanktáska + 27 literes hátizsákban el kell férnem.
Az indulási "ceremónia" 2012.06.09 (szombat) - 9.00-kor lesz. Ténylegesen 10.00-kor indulunk el.
Előre foglalt szállásunk csak Ulanbaatorban lesz 07.10-14 között, legnagyobb örömömre az Oazis apartmanban. Itt szállnak meg a fanatikus Ázsia túrázó autósok-motorosok-kerékpárosok. Bízom benne, hogy jópár "félőrülttel" sikerül majd beszélgetni, tapasztalatot cserélni.
(Ha már szóba kerültek a túrázók: a Sibirsky Extreme (Walter Colebatch és csapata) éppen úton van az orosz sztyeppéken és Mongólia érintésével Magadanba igyekeznek full terepen. Egyik nagy álmom, hogy a "példaképemmel", Walter Colebatch-el egy kézfogás és közös fotó erejéig összefussunk valahol.)
A többi helyen vadkempingezés, (oroszországban a kötelező regisztráció okán) néhány helyen min. 3*-os hotelben, illetve ahol sikerül, couchsurf-ös szállásokon fogunk megszállni :)))
probaltam nezni a faxbukon amiket irsz de nekem ez az egesz fb egy nagy kaosz. szoval van valami reszletes utiterv. mikor indultok, honnan (volt valami felvonuas teri ize is) meg hogy mikor hol jartok, hol szikkadtok? foglaltatok elore szallast vagy sator?
Na, mar majdnem el is felejtettem, hogy mi tortent itt. Azota kicsit valtozott a helyzet (kedvezo iranyban), mert ugy tunik, hogy elore csuszik az ausztral tura egy honap mulva indul, majus kozepetol augusztusig tart, ugyhogy Magyarorszagon leszek kb. 2-3 honapot meg Laosz elott, aztan meg januartol 4.5 honap. Ugy mar nem olyan rossz, bele kell fernie az elokeszuleteknek, meg egy-ket gurulasnak. Meg akar egy Bamako is beleferhet, ha jol szamolom...annal jobb teszt nem kell a motornak :D
Sajnos azzal a Laosz-Kambodzsa turaval nem tudok varni, azota mar nagyjabol megegyeztunk a tobbiekkel a reszletekben.
Erdemes amugy ide irogatni vagy egyszerubb emailben? Varom az emailt
- Újévtől van kb. 4,5 hónapod, az közös előkészületre. Az utolsó 3-4 hétben már babonából nem célszerű olyan dologba belekezdeni (átalakítások, túrák), ami veszélyeztetheti a túra kivitelezését.
- Nekem nem probléma, ha Mongóliából egyedül kell hazajönnöm. Még mindig "kedvezőbb", mintha a teljes 19 e km-t kellene egyedül megtennem :)))) Az már megfordult a fejemben, hogy Ulan-Udetől még Chitaig elindulnék Vlagyivosztok felé, és onnan jönnék vissza a Bajkált északról megkerülve. De van még további 2 ötletem, arról majd privátban :)))
- Vietnam-Laosz-Kambodzsa: ezekkel nem tudnál várni egy kicsit :))) Oda is mehetnénk együtt :DDDDDD
Elkezdtem megint ezen gondolkozni...mintha az idei 3 turaval (husveti enduros, utana 3 honapos Ausztralia "korul", aztan esetleg 6 het Vietnam-Laosz-Kambodzsa) nem lenne eleg elfoglaltsagom :)
Par ujabb kerdes...nem tudom, hogy erdemes-e ide irni oket vagy inkabb emailt kuldjek?
- Az indulas idopontjat kituzted mar? Az elozo hozzaszolasban irtad, hogy majus, gondolom valamikor a kozepe tajan. Csak azert kerdes, hogy tudjam, mennyi idom van kb. ujevtol az indulasig elokeszulni (motort venni/epiteni, veletek is turazni parszor).
- Mi lenne arrol a velemenyed, ha mondjuk csak egy iranyban tartanek veled, tovabb haladnak Vlagyivosztok iranyaban es visszafele egyedul kellene jonni (Mongoliabol visszaterve az oroszokhoz)? Nagyon feluletesen azon gondolkoztam, hogy ha mar odaig elmentem, lehet, hogy folytatnam a Csendes-ocean tuloldalan, aztan szigoruan lefele...2013 januarban ugyis Dakar :)
- Gondolkoztal azon, hogy csak egy iranyba menni, visszafele valami szallitast igenybe venni, hogy tobb ido legyen magan az uton? Esetleg ugyanebbol az idokeretbol folytatni Eszak-Amerikan at?
A szállítás körülményes és drága. Részemről anyagilag ez nem fér bele. Szállítással + repjegy további kb. 2-3000 USD-vel drágulna a túra. Észak-Amerika fel sem merült.
- Gondolkoztal mar azon, hogy utanfutoval kihuzni 2-3 motort, es egy-egy erdekesebb kornyeken (szigoruan offroad) turazgatni par napot, aztan tovabb?
Felmerült az a lehetőség, hogy Chelyabinszkig (BP-től 3500 km) utánfutózni a moci(ka)t. Ez idő és költség szempontjából is jó megoldás lehet.
- Pontosan mi az utvonal, milyen orszagokat erint? Nagyjabol a szokasos utat koveti vagy elter (foleg eszakabbra) sok helyen?
- Mi a legkeletibb resze a turanak? Mongolia vagy az ocean?
Mongólia.
- Tudom, hogy a fesztival fontos resze a turanak, de ha ugyis "csak" kb. 7 hetrol van szo, nem jobb az optimalisabb augusztusi-kora szeptemberi idoszak?
Nem optimálisabb!!!!
- Motorvalasztas: melyik az a resze a turanak, ami indokolja ennyire konnyu motorok hasznalatat? Eddig a mozdonnyal mindenhova elmentel, ha ennyire extrem a valtozas, akkor biztos van indok is ra :)
A motorválasztás azért esett a DRZ-re, mert ezzel akár egyedül is útnak mernék vágni. A Varát egyedül nem tudom talpra állítani, ha full-ra dobozolva eldől. És Mongóliában sok helyen eldőlhet :DDDD
- Ha adott mondjuk 5000km kemeny offroad a 20ezerbol (ez alatt az arany alatt a DR-es tapasztalatok alapjan a DRZ eleg nehezkes kompromisszum), akkor ott napi 200km-rel lehet kb. szamolni. Erre ramegy kb 25 nap. A maradek 15ezer kilometerre marad a masik 25, ami napi 600km-es atlag. Ez igy realisan jellemzi a turat kb?
Az arányokat "nagyjából" jól látod :) 15 nap alatt tervezem elérni a mongól határt, majd 18 nap Mongólia, és 17-18 nap hazáig.
- Kik vannak eddig a listan, milyen valoszinuseggel, milyen motorokkal?
Én, DRZ400-zal és 100% valószínűséggel :) 2012. májusában akkor is útnak indulok, ha nem akadnak társak...
Na, akkor itt. Lenne par kerdesem a turaval kapcsolatban. Lehet, hogy egy resze kotekedesnek tunik, de nem annak szanom.
Nem akarom megmondani, mit hogy csinalj, de csak ugy derul ki, hogy kb. azonos alapon indulunk-e, ha ezek megvalaszolodnak.
- Gondolkoztal azon, hogy csak egy iranyba menni, visszafele valami szallitast igenybe venni, hogy tobb ido legyen magan az uton? Esetleg ugyanebbol az idokeretbol folytatni Eszak-Amerikan at?
- Gondolkoztal mar azon, hogy utanfutoval kihuzni 2-3 motort, es egy-egy erdekesebb kornyeken (szigoruan offroad) turazgatni par napot, aztan tovabb?
- Pontosan mi az utvonal, milyen orszagokat erint? Nagyjabol a szokasos utat koveti vagy elter (foleg eszakabbra) sok helyen?
- Mi a legkeletibb resze a turanak? Mongolia vagy az ocean?
- Tudom, hogy a fesztival fontos resze a turanak, de ha ugyis "csak" kb. 7 hetrol van szo, nem jobb az optimalisabb augusztusi-kora szeptemberi idoszak?
- Motorvalasztas: melyik az a resze a turanak, ami indokolja ennyire konnyu motorok hasznalatat? Eddig a mozdonnyal mindenhova elmentel, ha ennyire extrem a valtozas, akkor biztos van indok is ra :)
- Ha adott mondjuk 5000km kemeny offroad a 20ezerbol (ez alatt az arany alatt a DR-es tapasztalatok alapjan a DRZ eleg nehezkes kompromisszum), akkor ott napi 200km-rel lehet kb. szamolni. Erre ramegy kb 25 nap. A maradek 15ezer kilometerre marad a masik 25, ami napi 600km-es atlag. Ez igy realisan jellemzi a turat kb?
- Kik vannak eddig a listan, milyen valoszinuseggel, milyen motorokkal?
"Mennyi idot terveztel amugy? Gondolom a DRZ-vel eltart egy darabig oda-vissza (?), akkor mar erdemes kihasznalni a motor adottsagait. 3 honap korul saccolom azt is.
Sok a kerdes, lehet, hogy erdemes lenne osszedobnod valami hozzavetoleges turatervet (ha meg nincs), nem csak napi tavokra lebontva (illetve ez a kevesbe fontos), inkabb az utvonalra, varhato terepre vonatkozoan. Talan ugy konnyebb lenne neked is embereket talalni hozza."
Szóval :) 50 nap max (ennyit engedélyez a család és a munkahely). Az elsődleges útvonal készen van:19 e km, összköltsége kb. 2500-3000 USD.
Tegnap elhoztam a DRZ-t, első blikkre kb. 85-90 km/h tempót fog tudni stabilan (de a fogaskerék áttételekkel majd még játszadozom egy kicsit), a szélvédelemre kell még megoldás találnom (szakadó hóban, -2 C-ban hoztam haza, buli volt), és az ülésen is szeretnék szabatni, mert összeszorított farpofákkal kicsit sok az a majd 20 e km :DDDD
1értelmű: a piros betűs megy balra ( piros nyíl), a kék betűs egyenesen ( kék nyíl). Asszem, mégis mennem kell Veled, mert sose találsz vissza... :-)))
A madárinfluenzának is most kellett felütnie a fejét Mongóliában???? :((((
"People's Network in Ulaanbaatar on August 30 (Xinhua Robert Footman), according to local media reports, the Mongolian capital of Ulan Bator-uul District 13, Area 27, a poultry farm confirmed bird flu. 28, Khan uul District, Area 13, the Government decided the area around the implementation of martial law there is an outbreak, local emergency office set up emergency headquarters, and to disinfect the affected areas, testing and other prevention work.
It was reported recently discovered that some of the farm raising chickens died due to unknown reasons, the epidemic prevention departments to conduct blood tests on 50 chickens to determine the chickens infected with avian flu as "Newcastle (Ньюкасл)" caused by the virus.
</DIV>
Mongolia Emergency Committee today held a meeting to study the outbreak response."