Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2018.01.04 0 0 285

Európa Kiadó

 

Afrikaans8 Creative Commons License 2018.01.04 0 0 284

 

http://hvg.hu/velemeny/20060311balogh

Balogh páter több volt egyszerű ügynöknél, Rákosi mellett asszisztált az ellenzéki pártokat felszámoló szalámi-politikához. Kedélyes modora, a megegyezést kereső politikai alapállása sem tartotta vissza attól, hogy – amint Rákosi Mátyás emlékirataiban olvasható – sok „jobboldali borsot” törjön a kommunisták orra alá. A Moszkvából hazatért MKP-főtitkár szerint Balogh „intelligens arcú, nagyon kövér pap, ahogyan mi a karikatúrákban szoktuk ábrázolni az elhízott papokat, élősúlyban lehetett úgy 140 kiló. Ravasz volt és értelmes.” Ha már Rákosit meghallgattuk, hadd szólaljon meg a páter is a kommunista vezérről: „Az ő idétlen figurája természetes ellenszenvet váltott ki nemcsak belőlem, hanem mindazokban, akik akkor látták először. Az ügy érdekében ezen túl kellett magunkat tennünk. Velem igen figyelmes, előzékeny volt. […] Később, hatalma növekedésével ellentmondást nem tűrt. Nem beszélt, de látszott rajta. Gyűlöletté változott benne minden, és alkalomadtán bizony kíméletlen tudott lenni, külseje is predesztinálta erre. Alacsony, nagy fejű, hosszú karú, szinte gnómszerű jelenség volt. Sokat dolgozott, állandóan olvasott.”

A páter valójában ragadványnév: Balogh nem volt szerzetes, egyházmegyés papokat pedig nem szólítottak páternek akkoriban sem. Klettner Csilla, fiatal történész a Huszadik Század Intézet „Korrajz 2002” című, 2004-ben megjelent évkönyvében összefoglalja mindazt, amit a "páterről" a források alapján meg lehetett tudni. Kovács Imre, aki az általa alapított Független Magyar Demokrata Párt (FMDP) képviselőjeként indult az 1947-es választásokon „Fráter György ikertestvérének” nevezte a pátert. Balogh páter szívesen hivalkodott azzal, hogy 1944 novemberében, amikor az emigrációból hazatért Révai József, és az illegalitásból kilépő Erdei Ferenc Szegeden (pontosabban Mórahalmon) meglátogatták, „kitalálta a koalíciót”.

„A politikai rendszer egy katolikus plébánián született meg, mint koalíció….egy katolikus pap kezdeményezésére”. Tagja volt a Debrecenből Moszkvába utazó magyar fegyverszüneti delegációnak. A zsidó származású páter kétes szerepet töltött be az Elhagyott Javak Kormánybiztossága élén (állítólag deportált zsidók festményeivel, szőnyegeivel és bútoraival „kenyerezte le” a politikusokat), majd kisgazdapárti miniszterelnökségi államtitkárként részt vett a kisgazda párt szétverésében és Nagy Ferenc miniszterelnök lemondatásában. 
A Mindszenty hercegprímás által kétszer is (1948-ban és 1956-ban) kiközösített katolikus pap, miután a Rákosi Mátyás jóváhagyásával megalakított, és a jobboldalt sikeresen megosztó FMDP-t egy évvel később „beolvasztotta” a későbbi hazafias népfrontba, később a békepapi mozgalom egyik alapítója volt. 1976-ban, a Váci utcai Szent Mihály templom igazgatójaként halt meg, miután megírta visszaemlékezéseit.

Számos jel utal arra, hogy Balogh páter, aki a kortársak „kommunista papként” emlegettek, bizony ügynök volt, a demokrácia szempontjából egyike a legkártékonyabbaknak. De ezt még a forrásokat kiválóan ismerő Klettner Csilla sem állítja határozottan, hiszen erre utaló levéltári forrást ő sem talált, s persze erről a páter sem beszél memoárjaiban. Tény ugyanakkor, hogy Balogh páter politikai ambícióit még 1956 után sem adta fel, amikor a Kádár-rendszer – bár érdemeiért kitüntette – már nem vette komolyan. Hogyan illeszthető egy közönséges ügynökről alkotott képbe, hogy 1968-ban olyan beadvánnyal fordul az Állami Egyházügyi Hivatalhoz, mely köztudomásúan a titkosszolgálat meghosszabbított karja volt, miszerint Magyarországon minél előbb be kellene vezetni a többpártrendszert

Balogh páter javaslata szerint „a többpártrendszer semlegesítené a különböző rétegek egy irányban történő támadását. Vagyis érvényesíteni kellene az ’oszd meg és uralkodj’ elvet. Az esetleges feszültségek levezetésére alkalmas lenne a parasztpárt visszaállítása és az értelmiség részére is egy új párt”, idézi a történész Balogh páter beadványát, aki természetesen az egyik, megalakítandó párt vezetőjének önmagát javasolta.

A kiváló képességű, ravasznak és körmönfontnak jellemzett Balogh pátert a kommunista vezetők a koalíciós időkben nyilvánvalóan kézben tartották (nem tudjunk pontosan, mivel), de mindenképpen több volt egyszerű ügynöknél. Maga is jelentős hatalommal bírt, s annak is elejét tudta venni, hogy mint feleslegessé vált tanút, valamelyik koholt perben eltegyék láb alól.

dzsaffar3 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 282

Kádár árulásához semmi köze, de tisztázzuk:

Városi legenda, hogy Trianon ekkor meg akkor (50, 100 év múlva) jár(t) le, mert az 1947-es Párizsi békeszerződés (elvesztettük a pozsonyi hídfőt) felülírta.Tehát semmi se fog történni a 100. évfordulón.

 --

 

Hát azért lenne mit kutatnod még.

 

Sáfár istván

Előzmény: showtimes (281)
showtimes Creative Commons License 2017.11.04 0 0 281

Mit tettem volna? Mint a becsületes magyarok 98 százaléka. Ne mentsük fel a hazaárulókat, azért tette mert vágyott a hatalomra.

 

Kádár árulásához semmi köze, de tisztázzuk:

Városi legenda, hogy Trianon ekkor meg akkor (50, 100 év múlva) jár(t) le, mert az 1947-es Párizsi békeszerződés (elvesztettük a pozsonyi hídfőt) felülírta.Tehát semmi se fog történni a 100. évfordulón.

 

A jóvátételt is párizsi béke alapján kellett fizetni a SZU-nak (200 millió dollár) Jug-nak (70 millió dollár) és Csehszlovákiának (30 millió dollár) -

 

A csehszlovákokkal még  a komcsi hatalomátvétel után '49-ben egyeztek meg a jóvátétel befejezéséről.  Magyarország 1953. január 20-án fejezte be a szovjet jóvátételi szállításokat.A jugókkal 56-ban állapodtak meg (ebben már benne volt az időközben államosított jugó vagyonok is), amely alapján a teljesítés 1964-ben fejeződött be, ekkor ért véget a második világháborús jóvátétel teljesítése.

Előzmény: dzsaffar3 (280)
dzsaffar3 Creative Commons License 2017.11.04 0 0 280

Mint a példa mutatja az általános iskolát talán elvégzettek ezt nem tudják, ezért szükségük van a felvilágosításra. Hátha megmozdul az eszük, már ha csak megállt, s egyébként van.  További jó rágódástm szerencsemosdatást, Kádár attól még hazaáruló marad :)

---------------

Csak egy kérdésem lenne?

 

Nem kívánom védeni Kádárt, az is lehet, hogy nálad sokkal többet tudok róla.

 

Csak annyit kérdeznék, hogy te a helyében esetleg mit tettél volna?

Vagy akárki aki helyette vállalta volna.

Volt több jelentkező!

Nemzetünk leverve, a jóvátételeket többször behajtották rajtunk, ezt mindegyik állam megtette, az orosz hatalomnak jogosítványa volt nemzetközi megegyezéssel itt tartózkodni. 

Erről is van számadáskönyvem.

Az osztrák államszerződés megkötése után ki kellett volna az orosz hatalomnak vonulnia.

Nem tette.

Ezért volt a "forradalom" megszervezve.

Nagyon jól emlékezem azokra a napokra.

Abból baj lett volna minden győztes államnak, a körülöttünk lévőknek is nemcsak a nagypolitikának, ha innen kivonulnak, mert arra is gondolni kellene, hogy a Trianon megkötésének ideje és tartama, a híres 50 év lejár.

1972- ben a Helsinkiben megkötött szerződésekben véglegesítették Trianont.

Csak felsorolom a lehetőségeket, amelyeket a körülöttünk ellenünk létrehozott államok és a nagyhatalmak is elleneztek.

Végül is az utolsó száz millió dollárt, hadisarcot emlékeim szerint, állítólag a SZU csak '62- ben engedte el.

Ha igaz.

Csak adatokat szolgáltattam a vitához.

Mielőtt bárki megvádolna, a családtagjaim között voltak ellenállók,Corvin köziek is és a másik oldalon is.

Így én megpróbálom az adatokhoz tartani magam.

Sáfár István

 

Előzmény: showtimes (278)
showtimes Creative Commons License 2017.11.03 0 0 279

Négy nap - Kádár János árulása

 

1956. november 1-jén Kádár János elmondta az addigi legmarkánsabb rádióbeszédét a forradalom kezdete óta, amelyben Rákosiék bűnének nevezte a sztálinizmust, dicsőséges felkelésként jellemezte a forradalmat, amely lerázta a nép és az ország nyakáról a Rákosi uralmat, kivívta a nép szabadságát és az ország függetlenségét, amely nélkül nincs, nem lehet szocializmus. Ugyanez a Kádár János 1956. november 5-én rádióbeszédben közölte az ország népével a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulását és felszólította a magyarokat a szocialista rend megvédésére, miközben Budapesten elkeseredett, véres utóvédharcokat folytattak a felkelők a fővárosba özönlött szovjet páncélos és gépesített egységekkel. Mi történt ebben a négy napban?

magyar dokumentumfilm, 57 perc, 2017

 

November 4-én, szombaton 21:45-kor a Dunán!

showtimes Creative Commons License 2017.11.02 0 0 278

Jah, a büfészakosok például Szent István akarják értékelni a modern kor törvényei, elvárásai alapján, egyébként történelmietlen. Olyan sötétek, hogy azt se tudják, hogy mindenkit a saját korának viszonyai közt kell.  Kádár esetében például a BTK ismerte a hazaárulást, mint paragrafust, s ezért teljesen jogos ez alapján történő megítélése cselekedetének.

 

Mint a példa mutatja az általános iskolát talán elvégzettek ezt nem tudják, ezért szükségük van a felvilágosításra. Hátha megmozdul az eszük, már ha csak megállt, s egyébként van.  További jó rágódástm szerencsemosdatást, Kádár attól még hazaáruló marad :)

Előzmény: Törölt nick (275)
H. Bernát Creative Commons License 2017.11.01 0 0 277

És mindennek mi köze van a topikhoz ("A Kádár-korszak")?

Előzmény: Törölt nick (276)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.01 0 0 276

Apró különbség, hogy az említett országok a győztes oldalán fejezték be a háborút. A Felvidék így visszakerült Csehszlovákiához, a visszacsatolt erdélyi területeket és Vajdaságot is elbuktuk. Nem is beszélve a brutális jóvátételről, amit fizethettünk a szomszédainknak.

Előzmény: H. Bernát (271)
Törölt nick Creative Commons License 2017.11.01 0 0 275

Oszt milyen szakon végeztél?

 

A hozzászólásaid alapján északon. 

 

A hozzád hasonló büfé-ruhatár végzettségű félműveltekkel Dunát lehet rekeszteni.

Előzmény: showtimes (273)
showtimes Creative Commons License 2017.10.31 0 0 274

A szabadnép félórával késtél  vagy 65 évet...

Előzmény: Törölt nick (268)
showtimes Creative Commons License 2017.10.31 0 0 273

Én - veled ellentétben - az egyetemet is elvégeztem. De ezen hozzászólásod alapján már legalább értem, hogy miért ragadtál meg az általános iskolás szinten történelemből...

Előzmény: Törölt nick (269)
H. Bernát Creative Commons License 2017.10.31 0 0 271

ilyen alapon 150 éves török hódoltság alatt az összes uralkodónk hazaáruló volt. 

 

Mondjuk pl. I. Lipót is, aki összetoborozta a Budát felszabadító nemzetközi brigádot, meg leszerződtette Savoyai Jenőt is, a zentai győzőt, stb. Ugye nem tudod, mit beszélsz ??

 

 

Nem Kádár tette hűbéressé Magyarországot, hanem azok, akik a nyakunkra hozták az oroszokat. 

 

Mert hiszen a náci áldozat csehek/lengyelek is éppoly orosz hűbéresekké lettek, mint Mo.

Előzmény: Törölt nick (268)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.30 -1 0 270

Tedd melléjük Horthyt is. Hazaáruló volt a javából.

Előzmény: showtimes (266)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.30 -1 0 269

Nem ártana kinyitnod legalább az általános iskolás történelemkönyvet, és elolvasni a Szálasiról és a Kádárról szóló részt. Talán sikerül értelmezned a különbségeket ...

Előzmény: showtimes (263)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.30 -1 0 268

Nem Kádár tette hűbéressé Magyarországot, hanem azok, akik a nyakunkra hozták az oroszokat. Nem Kádár, nem Rákosi, hanem az ótvar Horthy-Szálasi vonulat, akik a németek hűbéreseként lökték oda az országot a SZU-nak.

Elég fura elképzeléseid vannak a hazaárulásról, ilyen alapon 150 éves török hódoltság alatt az összes uralkodónk hazaáruló volt. 

Előzmény: H. Bernát (260)
Google_találat Creative Commons License 2017.10.30 0 0 267

„Ez több, mint bűn: ez hiba.”

 

Ez vajon melyikükre áll? :)

Előzmény: showtimes (266)
showtimes Creative Commons License 2017.10.30 0 0 266

Nincs kis és nincs nagy hazaáruló, a jog (és igazság) szerint csak egyféle van, a hazaáruló. A tény megállapítása független annak következményeiről, lásd: egyformán hazaáruló volt Kádár és Szállasi. Sőt úgy is el lehet követni (és születtek, születnek is ítéletek) a hazaárulást, hogy közvetlenül egyetlen halálos áldozata sincs.

 

A többi meg sima mellébeszélés részedről, meg provokálás (lásd történészezés), aminek nem ülök fel. További kellemes mellébeszélést.

Előzmény: Google_találat (265)
Google_találat Creative Commons License 2017.10.30 0 0 265

Valamint, kérdés a történészhez:

Mennyire realista, mennyire ország- és népbarát cselekedet a már nyilvánvaló vesztes szekeréhez kötözni* a sajátunkat egy kegyetlen, s mindkét oldalról elembertelenedett háborúban? Ahol egyik fél sem képvisel semmiféle erkölcsi igazságot sem.

(Bár az oroszok eredetileg valóban a hazájukat védték! Erről azért nem illenék megfeledkezni. S tökmindegy milyen titkos szovjet katonai tervekről értekeznek egyesek, tényszerűen az oroszok nem támadták meg Németországot, s nem akartak másodrendű rabszolgafajt csinálni annak lakóiból.)

 

*Mert Szálasi, vakhitében, ostoba gyűlölködésében, bizony ezt tette. Pedig nem volt szükségszerű.

 

S akkor most lehet szidni a "jellemtelen" román országvezetést. Meg az olasz királyt is.

Meg a finn Mannerheim marsallt is.

 

 

Visszatérve: Tehát mitől is ugyanolyan, ugyanaz pepitában?? Érved is van, vagy csak indulatod?

56 győzhetett volna, ha nincs Kádár, vagy mifene?

 

"rögzítem a tényállást". Ugyan már. Csak a mismásolásod rögzíted.

Előzmény: showtimes (263)
Google_találat Creative Commons License 2017.10.30 0 0 264

"Ugyan azt csinálta" ??

 

A frontra küldött embereket, köztük suhancokat is, tízezrével, egy már elvesztett háborúban, már teljesen feleslegesen? A Dunába lövetett kisgyerekeket pusztán a származásukért?

 

Azt hiszem, jól látható teljes elfogultságod miatt, ebben nem vagy kompetens.

Aki nem tudja a nagyságrendeket megkülönböztetni, az ne foglalkozzon matematikával.

 

Ettől még persze lehet akár hazaáruló is. De, khm.,  ugyanaz, ugyanolyan, nem.

 

 

 

 

Előzmény: showtimes (263)
showtimes Creative Commons License 2017.10.30 0 0 263

Se időm, se energiám ideológiailag elmeszesedettekkel foglalkozni történelem címén, szóval ezt  kihagyom a továbbiakban, csak rögzítem a tényállást: felesleges az erőlködős, Kádár nem lesz kimosva a hazaárulásból, se a társai. A gyengébbek kedvéért ugyan azt csinálta, mint Szálasi, csak pepitában.

H. Bernát Creative Commons License 2017.10.29 0 0 262

a "Kádár hazaáruló" mantrát hajtogatod egyfolytában anélkül, hogy ezt egyetlen érvvel is alátámasztottad volna,

 

 

A Nagy Imre kormány felesküdött minisztere, Kádár János elárulta a miniszterelnökét, annak a nemzet akaratával egyező programját. Mit nem értesz?

Előzmény: Törölt nick (257)
H. Bernát Creative Commons License 2017.10.29 0 0 261

Nem illik harmadik személyt simfelni.

Előzmény: Törölt nick (259)
H. Bernát Creative Commons License 2017.10.29 0 0 260

A te olvasatodban Szent István is hazaáruló, ugyanis idegen hadsereggel jött a sajátjai ellen.

 

?

Szent István szuverén uralkodó volt és maradt. Utóda Péter Magyarországot a Német-Római császárság hűbéresévé tette, így ő volt a hazaáruló.

Előzmény: Törölt nick (258)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.29 0 0 259

Szerintem ne tálalj neki ilyen bonyolult kérdéseket, mert nem fogja tudni értelmezni :-)

Előzmény: Google_találat (256)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.29 -1 0 258

"Nem csak ő, vagy én nevezi hazaárulónak, hanem ő tette azzá magát. Nem kell mosdatni. Aki idegen hadsereggel jön a sajátjai ellen, idegen érdeket képvisel és érvényesít az bizony hazaáruló."

 

A te olvasatodban Szent István is hazaáruló, ugyanis idegen hadsereggel jött a sajátjai ellen.

Előzmény: showtimes (248)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.29 0 0 257

Gratulálok. A szűk látókörűség, a történelmi ismeretek és összefüggések totális hiányát sikerült felvillantanod pár hozzászólásoddal. Az nyilvánvaló, hogy életedben nem olvastál el egyetlen történelmi művet sem, a "Kádár hazaáruló" mantrát hajtogatod egyfolytában anélkül, hogy ezt egyetlen érvvel is alátámasztottad volna, vagy elgondolkodtál volna azon, hogyan került az ország abba a helyzetbe, hogy Rákosi és Kádár itt hatalomra kerüljön. 

Minekutána nem kívánok lesüllyedni a szintedre, ezért negligállak.

Előzmény: Törölt nick (252)
Google_találat Creative Commons License 2017.10.29 -1 0 256

Horthytól is függetleníthető Kádár? Vagy Őfőméltósága is XII. vagy XVI. századi? :)

Lehet történelmi nézőpontból vizsgálni bármit is, ha még a közvetlen előzményektől is elszakítjuk?

Előzmény: showtimes (255)
showtimes Creative Commons License 2017.10.29 0 0 255

Egyébként csak ne terelj, ne személyeskedj, itt kádárról van szó, nem a családomról vagy XY-ról a XVI. században (amit tegyél fel a megfelelő topicban, mert itt csak terelés).

 

leváltása után az akkor érvényes btk szerint is el kellett volna ítélni, ha bíróság elé állítják, sajnálatos módon nem élte meg a rendszerváltást, amely után törvényesen felelhetett volna tetteiért, vagy szökött volna gazdáihoz, mint Honecker tette.

showtimes Creative Commons License 2017.10.29 0 0 254

Ugyan már, a szerencsenmosdatásotok kora lejárt, kádár papa bizony hazaáruló volt és szégyen, hogy vannak még - ha szerencsére egyre kevesebben is - akik megpróbálják lehazudni, relativizálni a valóságot. Bizony  muszkavezető volt, aki tételes hazáruló, majd egész politikai pályafutása alatt vazallus kiszolgálója volt az adott szovjet főtitkárnak. Nagy patrónusának, hruscsovnak a leváltásán kicsit duzzogott, de a moszkvai irgum, burgum után brezsnyev elvtárs csókosa lett. Szó szerint.

 

Előzmény: Google_találat (253)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!