Keresés

Részletes keresés

Magorian Creative Commons License 2006.04.26 0 0 44
Üdv mindenkinek.
Kell ez a topik, itt legalább tisztázódhatnak a dolgok, vagy nem?

ez akkora szarvasbogár, hogy kimászik a képernyőről

FeanorB: Ez a bogár mindjárt visszamegy lárvába
A mugli-félmugli származású gyerekek ötéves koruktól jártak általánosba
A gazdagoknál magántanító van
A Ron féléket az anyjuk okosítja-meg is látszik rajta
A maradék meg mehet muggli általánosba, ötévesen még símán beilleszkedik-nem is olyan lökött mind, mint Ron

Előzmény: FeanorB (43)
FeanorB Creative Commons License 2006.04.23 0 0 43

na hát ez az, ez akkora szarvasbogár, hogy kimászik a képernyőről....:DD

írni-olvasni azért nem olyan egyszerű dolog, mégha nekünk már az is, sőt, számolni is kell vmennyire, nem hiszem hogy pl Piton nekiállna magyarázni azt, hogy mennyi 3*7 keverés balra és 6 jobbra :)))

méghogy mugli általános iskola! röhögök :DD pehsze, képzeljük el Ront, amint telefonál Harrynek, egy mugli általános iskolában...két nap után vinnék szegényt a diliházba! és mondja ezt rottring, mint akinek nem lenne 3 gyereke...

Előzmény: ccowboy (42)
ccowboy Creative Commons License 2006.04.23 0 0 42

akkor elkönyvelhetjük, hogy az összes varázslógyerek zseninek születik, vagy 11 éves korára sem tud még írni.

nem tudom, egy (ekkora) hiba szándékos kiteregetése helyett miért fájt volna JKR-nek azt mondani, hogy van varázsló ált.iskola, csak nem írok róla.

Előzmény: Desperate HOUSEwife (41)
Desperate HOUSEwife Creative Commons License 2006.04.23 0 0 41
Rowling azt is mondta, hogy nincs varázslóoktatás a Roxfort előtt, vagyis nincs "varázsló-általános iskola".
Előzmény: rkat (39)
ccowboy Creative Commons License 2006.04.23 0 0 40

Szerintem viszont szörnyen hiteltelen Rowling mugli-általánosiskolás válasza.
Adott egy 8 éves gyerek, akinek a szülei otthon mindent egy fabot lengetésével érnek el, így pl. a tálak maguktól mossák el magukat, valamint az apuka hangos pukkanással tűnik elő otthon esténként. Ezen kívül nincs otthon náluk TV, telefon, manapság számítógép, rádió, stb.

Na most merje valaki azt mondani, hogy ez a 8 éves gyerek asszimilálódni fog a suliban; nem mond el semmit minderről és vidámna hallgat mindig, ha az élet lényegében bármelyik (mugli)területéről van szó; avagy merje valaki azt mondani, hogy nem a második héten küldenék pszichiátriára az otthonról hozott történetei miatt.

(És akkor az extrém esetekről még egy szót sem szóltam - nyilván nem csak Harry tudta pl. visszanöveszteni a haját egy nagy trauma után, vagy véletlenül eltüntetni egy üveget... Az első ilyenig tartana a varázsvilág inkognitója)

Szóval, kedves JKR, legalább a külön rákérdezésre adott válaszaidat jobban meggondolhatnád...

Előzmény: rkat (39)
rkat Creative Commons License 2006.04.23 0 0 39

a varázslószülők sokszor mugli általános iskolába járatják a gyerekeiket

Elég nagy gáz lenne, ha nem járnának sehová iskolába a varázslógyerekek 11 éves koruk előtt. Én mindig is azt gondoltam, hogy ez tök alap. Akár varázslók üzemeltette általános iskolák vannak (pl. lehet Roxmortsban - és nem csak azért gondolom így, mert olvastam már olyan fanficet, amiben van), akár mugli iskolákba járnak. Hivatalosan ekkor még nem tudnak varázsolni, nincs is saját pálcájuk, de ennyi elvárható lenne.

Aranyvérű, mugli-utáló családok meg küldhetik varázsló-iskolába, vagy magántanárhoz.

Szerintem ez nem kérdés. Olyan, mintha azt kérdeznéd, hogy egy szekközépiskolába járó gyerek honnan tanult meg írni-olvasni...

Előzmény: Desperate HOUSEwife (36)
Desperate HOUSEwife Creative Commons License 2006.04.23 0 0 38

Ami azt illeti, szerintem elég sok varázsló van, aki nem dolgozik.  (aranyvérű kőgazdag famíliák, várfarkasok, htb-k, egyéb előnyöktől avagy hátrányoktól szenvedő egyedek...) ha meg dolgoznak, akkor ott a muglisuli, és ha nem mondanak semmit a gyereknek, illetve nem varázsolnak előtte, akkor nem is tud a lurkó semmit kikotyogni.

Mindenestre ez a dolog szerintem nem hiba, én elképzelhetőnek tartom úgy, ahoyg JKR megválaszolta.

Előzmény: Legilimens (37)
Legilimens Creative Commons License 2006.04.23 0 0 37

Olvasni, írni, számolni mindenki meg tudja tanítani a gyerekeit

Ez úgy hangzik, mintha minden szülő tökéletes pedagógus is lenne egyben, aki ráadásul nem is dolgozik, hanem háztartásbeli...

Meg hát azért 7 gyerekkel... Azért fejenként kell legalább egy év csak az írásra-olvasásra, de azért elfelejteni sem szabad a dolgokat, szóval a szintentartás miatt azokkal sem szabad abbahagyni a tanulást, akik korábban már megtanulták a leckét. Ja, és az ikrek egyszerre jöttek, a kis angyalkákkal biztos egyszerű lehetett... 

És ha egy szülő nem akarja muglisuliba adni a gyerekeit (ahol ugye titkolózniuk kell a többiek előtt, stb.), akkor kénytelen feladni minden karrierambícióját és otthon maradni.

De legalább ez magyarázatot ad arra, hogy miért gyenge olyan sok varázsló matekból!:D

Előzmény: Desperate HOUSEwife (36)
Desperate HOUSEwife Creative Commons License 2006.04.23 0 0 36

Miért ne lenne ideje erre pl Mrs Weaslynek, aki háztartásbeli? Az ikrek kivételével egyszerre csak egy gyereket tanított ő is, nem egyidőben jött mind a 7 csemete. :-) Elindítja a mosást, mond egy suvickust a mosatlan edényekre, pár főzőbűbájjal elképszíti a vacsorát percek alatt, és jöhet az oktatás. Olvasni, írni, számolni mindenki meg tudja tanítani a gyerekeit, de pl a Malfoy kaliberű családoknál el tudom képzelni, hogy házitanító van.

JKR hivatalos válasza erre egyébként az volt, hogy a varázslószülők sokszor mugli általános iskolába járatják a gyerekeiket, vagy maguk képzik őket otthon, erre hozta fel példának a Weasley gyerekeket, akiket Molly tanított.

Előzmény: Legilimens (35)
Legilimens Creative Commons License 2006.04.23 0 0 35

Hát a topicnév nem fogalmaz túl finoman, ha JKR megbukott volna, mi egyáltalán nem is lennénk itt... Azért egy 5*/-val (vagy K*/) átengedhetjük sztem;)

De az még nem baj, ha megpróbáljuk megérteni mi van a könyvekben, és ha nem megy, lehet h nem is a mi hibánk...:)

Szal pl. hogy lehet az, hogy a varázslógyerekek tudnak olvasni és számolni? JK azt mondja erre, h a legtöbben otthon tanulnak, de kitől? A szüleiknek ennyi ideje van? Pl. Mr. és Mrs. Weasley mind a 7 gyereket külön tanítgatta? Vagy van valamilyen házaló különtanár? És akkor a gyerekek 11 éves korukig nem is jutnak messzebb a kertkapunál és csak a saját családjukat ismerik?

Desperate HOUSEwife Creative Commons License 2006.04.23 0 0 34

Nos, azzal én is egyetértek, hogy a 6. kötet horcrux-R.A.B.-barlang-lötyi problémakörét korai piszkálni, mert egyáltalán nem biztos, hogy ezen a vonalon hiba van, ez majd a hetesből derül ki, maga Rowling mondta, hogy a 6. és a 7. kötet olyan szorosan összefügg, hogy szinte egy, erre a témakörre pedig egész biztosan visszatér még.

Más: amit én a legnehezebben kimagyarázható hibának (?) érzek az egész HP-ben, az a 4. kötetben Voldemort pálcájának priori incantatem jelnsége. Ahogy azt már valamelyik másik HP topicban is írtam korábban, tuti biztos, nem az ÖSSZES varázslatot játssza vissza a pálca. Persze lehet olyan magyarázatot gyártani, hogy azt a varázslatot, aminek nincs produktuma, nem lehet visszajátszani, de szerintem itt valami hiba is van. Ugyanis visszajönnek a legutóbbi áldozatok, és valahol Frank Bryce és Bertha Jorkins környékén sikítozik is a pálca, valaki erre írta, hogy ez biztos a crucio, amivel kínozta Voldi Féregfarkot és Bertát is, meg valahol az elején is van sikoly, az talán a Harry-re szórt crucióra utal. De Harryn az Imperius átkot is alkalmazta, annak nyoma sehol. Valamint James és Lily megjelenése előtt valamilyen formában vissza kellett volna játszódnia a Harryre szórt AK-nak (vagy legyen az akármi), sőt ha igaz, az, amit Dubledore gondol, hogy Voldemort Harry megölésével akart gyártani hc-ot, akkor el kellett itt hangzania a hc készítéséhez szükséges varázsigének is, mégpedig James és Lily megölése után.

Szerintem 2 lehetőség van: vagy egyszerűen nem gondolta át ezt az egészet eléggé JK, és ezért hiányosak a visszajátszott varázslatok.

vagy: itt van a kutya elásva, és nem hiányzik semmi, ugyanis baromira nem az történt Godric's Hollow-ban, amit eddig gondoltunk. (ez viszont a hiányzó Imperiust nem magyarázza)

Pedig én szeretném azt hinni, hogy az egész sztori kulcsa az, ami James és Lily házában történt, amikor Voldi megölte őket, ezért remélem azt, hogy ha valamit, akkor ezt a dolgot a lehető legapróbb részletekig (Piton, Hagrid, Sirius, Voldi pálcája, Voldi teste, stb.) kidolgozta.

Desperate HOUSEwife Creative Commons License 2006.04.23 0 0 33

Kérdés: Igaz hogy mágiatörténetből szinte mindig a koboldok lázádása a tananyag?

Válasz: voltak óriásháborúk, meg középkori boszorkányégetés is, valamint az RBF kérdésekben szerepelt valami lichtensteini táltoskonferencia vagy haonló.

Egyébként tetszik az a téma Teve, majd írok én is ilyen dolgokat, csak előbb végigolvaslak Titeket, hogy nem említette-e már valaki azt, amit írni akarok. Egyébként engem leginkább Candy Perfume Girl néven ismerhettek, csak most lusta voltam nicket váltani. :-)

Előzmény: NevemTeve (17)
NevemTeve Creative Commons License 2006.04.23 0 0 32
JKR-i földrajz a negyedik kötet alapján: három fontos ország van Európában: Anglia és csatolt részei (Skócia, Wales, Írország), Franciaország, és Barbária. Ez utóbbi kicsit pontatlanul definiált, lakói a németek, oroszok, bolgárok és egyéb északi népek.
Jani, a vállalkozó Creative Commons License 2006.04.22 0 0 31
Tényleg 3 vagonos a Roxfort Expressz? Fel se tűnt
Előzmény: Enelen (2)
Jani, a vállalkozó Creative Commons License 2006.04.22 0 0 30
Persze rowling földrajzi ismeretei is hagynak valamennyi kívánnivalót maguk után.
Világbajnokságon Erdély kviddicscsapata, az durva. És ez nem olyan mint észak és dél korea problémája.

Másrészt az, hogy az első részben angliaközpotú a varázslóvilág, majd a negyedikben nemzetköisíti, ez olyan következetleségekbe torkollik hogy ejha. Ha valakit érdekel elkezdem sorolni és majd lehet bírálni.
Nem véletlen, hogy a legkevésbé a negyediket szereti rowling. A többi 3 rész abból áll számára, hogy meg kell magyarázni és ki kell valahogy javítani a hibáit, meg a következetlenségeket. Ez áll egyébként a másodikra is, csak kicsit kevésbé.
A legtöbb szarvas hiba a 2 és a 4 ben van.
A jogi kérdéseket is elég bénán oldja meg. Az, hogy az egyetlen börtön azkaban, az, hogy minden törvény és rendelet kb keresztezi egymást.
Mirax Creative Commons License 2006.04.21 0 0 29

És ha vki prefiből iskolaelső lesz uccsó évben (ugyebár ebből összvissz 2 fő létezik, egy lány, egy fiú) akkor a helyükre választanak új prefit, vagy abban a házban eggyel/kettővel kevesebb prefi lesz, és már iskolaelsőnek hívják?

Számomra az, hogy Head Boy, azt fejezi ki, hogy minden diák felett áll, tehát kicsit már elszakadt attól a ketagóriáról, hogy "a hollóhát prefektusa".

Előzmény: NevemTeve (1)
rkat Creative Commons License 2006.04.21 0 0 28

Ez abszolut jogos.

Innentől csak találgatni lehet a varázslat nagyságáról (pl. csak az az ember tudja elolvasni, akinek szánták) - és ez valóban csak próbálkozás a menthető mentésére... :-D

Előzmény: NevemTeve (27)
NevemTeve Creative Commons License 2006.04.21 0 0 27
Én is épp ezt az epizódot akartam felhozni újabb problémaképp... elméletileg a Fideliust az információk eltitkolására találták ki... ha ilyen papírfecnik útján is lehet terjeszteni a titkot, akkor egycsapásra semmit sem érünk el...
Előzmény: rkat (26)
rkat Creative Commons License 2006.04.21 0 0 26

Hát, ki lehet kiáltani elvakult Rowling-rajongónak, de nem látom az extrémitást ebben az elméletben. Hiszen Rowling muatatott rá példát!

Az 5. kötetben DD annyira elfoglalt, hogy nem várja személyesen Harryt és súgja a füléba, hogy "A Főnix Rendjénak főhadiszállás a londoni Grimmauld tér 12. szám alatt található", hanem ezt leveti egy papírra, amit szépen odaadnak Harrynek, aki elolvassa, majd elégetik (a papírt, nem harryt... ;-) ).

Ha feltesszük, hogy a végső csere (Sirius és Peter helycseréje) volt Potterék védelmének utolsó bástyája, akkor okoskodhattak úgy, hogy minél kevesebb ember tud róla, annál jobb. Tehát a szükséges embereknek, legyen az maga Dumbeldore, vagy csak egy megbízható barát, papíron adják meg az információt, arra számítva, hogy nem tudja majd felsmerni Peter kézírását.

Természetesen sok kérdést vet fel maga a Fidelius, nem mondom, hogy tökéletesen kidolgozott. De szerintem ez nem nyaktekert válasz a te kérdésedre. Elég információnk van ahhoz, hogy logikusan összerakjuk. Persze szvsz ;-D

Előzmény: NevemTeve (25)
NevemTeve Creative Commons License 2006.04.21 0 0 25
2. azért DD-nak tudnia kellett a ház helyét. Tehát Pettigrew írásban adta meg neki (mert feltehetjük, hogy írni azért tudott...
Persze, azután Dumbledore azt a levelet meg átadta Hagridnak... az a baj az ilyen toldom-foldom-magyarázom megoldásokkal, hogy egyre bonyolultabb és mesterkéltebb lesz az egész.
Előzmény: rkat (22)
ccowboy Creative Commons License 2006.04.20 0 0 24
megelőlegezzük
Előzmény: ccowboy (23)
ccowboy Creative Commons License 2006.04.20 0 0 23

tegye fel a kezét, akinek nagyban növeli a könyvek olvasásakor érzett élményt az, hogy csokorba gyűjtheti a kisebb-nagyobb hibáit!

köszönöm.

:-PPP

Amúgy ezen felülemelkedve, ne mondjátok már, hogy az hiba, ami még nem derült ki, csak a hetedikben fog! Majd ha ott se, akkor. Annyira ne legyen sürgős a hibagyűjtés, hogy mefelőlegezzük! :)

rkat Creative Commons License 2006.04.20 0 0 22

Bár alapvetően nem értek egyet a topic fő elvével, most nem ezt fejteném ki, hanem

1. rengeteg olyan dolog vetődött itt fel, amire még nem érkezett válasz. Ezeket csak akkor hánytorgassátok fel Rowlingnak, ha nemáll össze a 7. könyv után se...

2. azért DD-nak tudnia kellett a ház helyét. Tehát Pettigrew írásban adta meg neki (mert feltehetjük, hogy írni azért tudott... :-D), s DD nem ísmerte fel az írását/nem tudta megkülönböztetni Siriusétól (mert nem leveleztek olyan gyakran)

NevemTeve Creative Commons License 2006.04.20 0 0 21
Kérdés: Hogy is volt ez a Fidelius-bűbáj, ami Potterék házát védte? Hagrid tudott a titokról? És Dumbledore?
Válasz: Nem tudtak, mert akkor azt is tudták volna hogy nem Sirius Black, hanem Peter Pettigrew a titokgazda.

Kérdés: De akkor miért küldte Dumbledore Hagrid-ot Harry-ért? És egyáltalán hová küldte?
Válasz: Lehet hogy hirtelen újra megjelent az agyában az információ, ebből rájött hogy a Fidelius-bűbáj megszűnt létezni, mivel összedőlt a ház.
smile64 Creative Commons License 2006.04.20 0 0 20
Csillagászati malőr:
A asztronómia RBF-en Harryék csillagtérképre jelölik a teleszkóppal megfigyelt bolygókat és csillagképeket. Harry berajzolja a sajátjára az Oriont. Namármost ennek egyetlen logikus magyarázata csak az lehet, hogy Harry nagyon gyenge csillagászatból, ugyanis az Orion júniusban nem látható. De tényleg nagyon gyengének kell lennie, mert aki csak egy kicsit is tanult csillagászatot, az nem képes az Oriont eltéveszteni. Roppantul jellegzetes - de jellegzetesen téli - csillagkép.
smile64 Creative Commons License 2006.04.20 0 0 19
Ja igen, van még egy időzavar, amit valamelyik másik topikban már említettem, leírom ide is.

A negyedik könyben kiderül, hogy ötven évvel korábban ölték meg a Denem-famíliát. Ebből az jön ki, hogy az eset Tom hatod- és hetedéves kora között, nyáron történt. Megtudjuk a hatodik könyvből továbbá, hogy amikor Tom kinyírta az apját és a nagyszüleit, akkor szerezte meg a családi gyűrűt a nagybátyjától, Morfintól. Abban a bizonyos emlékben, amit Harrynek meg kell szereznie, a gyűrű már az ujján van. Ebből az következik, hogy ekkor Tom már hetedéves.

Az emlék leírásában ugyanakkor elhangzik az is, hogy Tom láthatóan nem a legidősebb a jelenlévők közül. Mivel szilveszterkor született, az évfolyamtársai közül nyilván nem lógott ki láthatóan, ez a megjegyzés tehát csak azt jelentheti, hogy voltak jelen olyanok, akik legalább egy évfolyammal idősebbek nála. Másrészt Lumpsluck prefektusnak nevezi, holott hetedévesen már inkább iskolaelsőnek kellene titulálnia. Ebből az következik, hogy ekkor Tom még nincs hetedéves.
Előzmény: smile64 (16)
smile64 Creative Commons License 2006.04.20 0 0 18
Biztos sokat lázadtak. :))
Előzmény: NevemTeve (17)
NevemTeve Creative Commons License 2006.04.20 0 0 17
Kérdés: Igaz hogy mágiatörténetből szinte mindig a koboldok lázádása a tananyag?
smile64 Creative Commons License 2006.04.20 0 0 16
Na, akkor nézzük még egy kicsit a dátumokat. Tudom, Rowling nem nézegette a naptárat, de azért szedjük össze!

1. Az első könyvben keddre esik Harry szülinapja. Ámde 1991. július 31. szerdára esett, nem keddre.

3. Másodévben Lockhart Valentin-napkor a törpékkel zavarja egész nap a tanítást. Csakhogy abban az évben február 14-e vasárnapra esett.

2. Harmadévben Halloweenkor van az első roxmortsi hétvége, egy évvel később ugyancsak Halloweenkor, szombati napon jelöli ki a tűz serlege a bajnokokat. Ez már önmagában ellentmondás a konkrét évtől függetlenül. A valóságban 1993. október 31. vasárnap (ez még stimmel), 1994. október 31. viszont hétfő.

4. A tusán az első próba november 24-e, kedd. A valóságban 1994. november 24-e csütörtök.

Így hirtelen ennyi jutott eszembe. Biztos van még. :))
MaronK Creative Commons License 2006.04.20 0 0 15
Kérdés: Siriust tudta hogy Peter az áruló, és az Azkabanba zárt halálfalóktól még azt is megtudta, hogy Petert a halálfalók ismerték (és kétszeresen árulónak tartották) továbbá hogy már régóta ('több mint egy éve") kémkedett Voldemortnak. Erről vajon miért nem értesült Dumbledore Pitontól?
Válasz: Számos oka lehet, például Piton mégsem állt a jó oldalon, vagy nem volt annyira bennfentes mint hinnénk, vagy JKR nem is gondolt erre az ellentmondásra...

Vagy még arra is tudok gondolni, hogy Voldemort nem mondta el neki, mert nem tartotta szerencsésnek, hogy a Dumbledore-hoz küldött Piton tudjon róla, mert még esetleg elképzelhető, hogy átáll a jóoldalra, és akkor elregélné neki, vagy csak simán kiolvassa a fejéből.
Előzmény: NevemTeve (14)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!