"Ha mindenre gondolok akkor a legkifejezőbb megnevezés a : bácskai bunyevácok merthogy ebbe bele tudom érteni a hazai témákat, de a "lentiek" dolgait is szintúgy. "
Tipikusan jellemző a kedves bőrfejű kisebbségi barátunkra ez a húzás: amikor meg akar alázni vagy jelentéktelenné akar tenni valakit, akkor "nick" lesz belőle. Mintha a hozzászólásokat, a véleményeket nem valódi emberek írnák, hanem virtuális lények, fantomok.
Krisztián! Ugye írsz nekünk az igaziakról is, nem csak ezzel a szánalmadék megélhetési bunyeváccal fogunk itt foglalkozni?
Jellemző erre az ámokfutóra, hogy "belesz@rik a kocsmai ventillátorba, és amikor a kocsma vendégei ezt káromkodva számonkérik, akkor pökhendi módon kijelenti, hogy sz@ros képű emberekkel nincs miről beszélnie".
a garai honlap "szamár szenved rovata" hosszú hallgatás után, új energiákkal lódult neki, hogy dávidibolyai tiszta kezek politikáját analóg módon átültesse a kisebbségi politizálásra.
ui.: akit netán az echte ősforrás érdekel, az hama hama nézze meg, mert teszek róla, hogy ha más nem, a honlap üzemeltetője lekaparja onnan, kivéve, ha nagyon szeretne magának egy becsületsértés miatti büntető eljárást, továbbá kapcsolódó személyiségi jogaim többszörös megsértése miatti polgári peres jogvédő ügyet.
"Nagyon nincs ínyemre, de kénytelen vagyok reagálni olyanra, ami visszamutogat ide a garai fórumokra. Faller Krisztián nick a maga módján hebrencskedve, ámokfutásaival otrombán lejáratta önmagát, majd sértődötten távozott. Távozott úgy, hogy példátlan módon törölve lett az összes hozzászólása. Még jó, hogy az itteni rendszer lehetőséget ad akként hozzászólni, hogy a hozzászólásokon belül látható legyen beidézve az, amire reagálunk. Ha nem így lenne, akkor egy ilyen totális nyomtalanítás előzmény nélküli, levegőben lebegő értelmezhetetlen hozzászólások látványát nyújtaná. Így viszont ezek az idézetek változatlanul önmagukért beszélnek.
Most Faller mégis azt híreszteli más internetes fórumon, miszerint ő innen ki lett utálva.
Nos, ezt én határozottan cáfolom, lévén Faller képtelen volt disztingválni, képtelen volt a fórum üzemeltetője által támasztott feltételeknek megfelelni. Mivel az üzemeltető a nemzetiségi kérdésekkel foglalkozó fórumrészben saját ötletétől vezérelve engem bízott meg annak moderálásával (amit megtisztelve elfogadtam), Faller többszöri figyelmeztetése után egyik soros kirívóan durva és triviális fröcsögését kénytelen voltam törölni. Ki emiatt megsértődött, majd az üzemeltetőtől kérte teljes itteni megjelenése törlését. Én ezt az üzemeltető helyében nem tettem volna, hadd lássa mindenki a fórum létezéséig mindazt, amit és ahogy ez az ember összehordott itt. Mint mondottam, a különböző hozzászólásokban látható idézetek is vastagon önmagukért szólnak, ami alapján mindenki olyan véleményt alkot azok szerzőjéről, amit a józan esze diktál.
Okkal tartok tőle, hogy ez a hiúságában sértett lény fog még kárt okozni bunyevác népünk rovására. Erős mozgatórugó az etnobiznisz!
Mijo"
sajnos nem találtam a bajai régió fórumban a fenti okfejtésnek teret adó garai szamár szenved rovathoz foghatót, azért jobb híján ide írtam. elnézést kérek emiatt.
másodjára pedig, mivel a hosszú hétvégén lesz időm leírom viszonylag részletesen, hogy jelenleg hogyan állanak a nemzetiségi dolgok, városunkat és falvainkat is beleértve, határon átívelő alapossággal.
ennek kapcsán oda is el fogok jutni, hogy mi a helyzet bajai és nem bajai relációban!
üdv, és előrebocsátom, hogy egy nagyon lényeges kérdést tettél fel!
egyszerűen nem értettem, és mivel a témában voltak negatív tapasztalataim arra gondoltam, hogy a lerágott csont ügyében előállva egy picit komikusnak tűnök.
meg tudnám érteni azt is, ha emiatt kaptam volna a lenullázást.
"mellesleg mivel én nemértek a fórumokhoz, azt nem tudom mit jelent a lenullázás, de ha negatív éle van velem kapcsolatosan akkor kiemelem, hogy..."
Ne is törődj vele! :-)))
A "nullázás" onnan ered, hogy az Index elődjén, az iNTeRNeTTo-n volt egy rovat, "A Hét Kérdése". Valamelyik szerkesztő feltett egy kérdést, arra egy hétig lehetett válaszolni. A legelső válaszoló egy pólót kapott ajándékba. Sokan már akkor csak erre hajtottak, nem is írtak lényegi választ, csak annyit, hogy "első!". Aztán ez az ökörség átöröklődött az Index Fórumba is, tehát vannak olyanok, akik élvezettel írnak bele a frissen megnyílt topicokba, ahol az első hozzászólás a 0 sorszámot kapja, hogy "nullás", pedig póló már rég nincs, az iNteRNeTTo-ról meg soha nem is hallottak. Kicsit szellemesebb formája a nullázásnak, ha beleszövik az (érdemi) válaszba a nullát, pl. "nulla ötletem van", "nulla ilyen ismerősöm van", "Gyurcsány/Orbán egy nagy nulla" stb.
Józsi barátunk kicsit sután és félrérthetően fogalmazott, meg a téma szerintem magasztosabb is annál, hogy mi magunk hülyüljük el, mindjárt az elején. Ha megkérnénk egy moderátort, biztos kitörölné. :-))))) Persze nem hiszem, hogy arra vágysz, hogy a frissen megnyílt topicodban máris töröljenek... Rossz kezdés lenne.
mellesleg mivel én nemértek a fórumokhoz, azt nem tudom mit jelent a lenullázás, de ha negatív éle van velem kapcsolatosan akkor kiemelem, hogy álláspontom szerint bármely a témában eddig megszólalónak a maga módján igaza van, és nekem is pusztán a magam módján van igazam, miközben éppen az átlagnál több, de egyeseknél sokkal kevesebb saját tapasztalatom adódik a témában.
vagyis a véleményem egyfajta gyakorlatias szemléletet tükröz, mely adott esetben megfelelő vitaalapot képezhet.
azt meg csak megint megköszönni tudom a Csicsinek, hogy fórumot teremt a gondolataimnak, mert megdöbbentő volt amikor a garai honlap fórumáról kiutáltak egy *.* miatt.
Ott, ahol talán még én volnék otthon, meg mellesleg tettem garán egy-smást az asztalra, viszont nincs pálinkám....
viszont senki se akarjon próféta lenni Gara Városállamban. kivéve ha elég hülye hozzá. mert akkor nemhogy szabad, hanem kötelező.
azóta meg is lehet nézni azt a fórumot.....csak nem érdemes.
a hazai szláv nemzetiség a világháború után a titói elvek jegyében jugoszláv egységbe lett tömörítve: délszláv szövetség címszó alatt.
amikor a rendszerváltással nagyjából egyidőben jugoszlávia szétesett, a hazai délszláv szövetség is széjjelhulott.
a bunyevácok hovatartozásáról és horvátok felé való elkötelezettségéről nem meglepő módon a délszláv szövetségben már korábban is tisztséget betöltő garai klán döntött javarészt, mégpedig az a garai klán akik azóta is vezetői a horvát országos önkormányzatnak. neveket talán hagyjuk.
nyilván tudjátok, hogy a szentisváni bunyevácok is ezeknek a garai főszemélyeknek a befolyása alatt állanak. ha beleveszem, hogy gara legvégül a világ közepe, akkor ezen nincs is mit meglepődni.
az így létrejött horvát önkormányzatok vajmi kevés embörnek csípték a szemét, mert alapvetően nem is értették a népek, hogy miről van szó. nekünk annak előtte csak jugó volt.
egy-két négyéves kisebbségi önkormányzati ciklus kellett hozzá, hogy bellássuk, nem ilyen lovat akartunk. azaz, hogy a horvát az ugyan horvát, de a horvát nem bunyevác. hogy a bunyevác mi, az engem érdekelt ugyan, de nem az én tisztem volt és ma sem az, ezt a kérdést eldönteni.
a kisebbségi politizálás hiányosságai és visszásáságai felismerései abban állanak, hogy a horvátoknak politikai és financiális érdeke, hogy a hazai horvátság lélekszámát a bunyevácok gyarapítsák. országos önk-i büdzsé, stb.
menet közben szinezi az ügyet hazánk és horvátország mind szorosabb gazdasági és politikai öszefonódása.
de helyi (falusi) szinten döglődik a dolog, mert az erőszakos elhorvátosítás ellenállásba ütközik: rendezvények bojkottja nem megfelelő zene és táncok miatt, és végül az ilyen rendezvények elmaradása.
mellette az oktatásban erőltetik a horvátot, ami komikus szinten, tragikus eredménnyel zajlik.
mellette sajátos probléma, hogy elvágnak minket a szabadkai és zombori "lenti" kultúrális kapcsolatainktól, és soha nem látott testvérkapcsolatokat erőltetnének ránk.ez befuccsol. ezért elkezdjük keresni a lehetőséegt és újra építgetjükk a jugó vonalat. de ez horvát mezben szerbiában bajos.
épeszű ember a fentiek alapján azt mondja, hogy a meglévő jogszabályi kereteken belül kell először keresni a megoldást. kézenfekvő, hogy csinálni lehet szerb önkormányzatot.garán meglépjük, pragmatikus okokból, nyíltan felvállalva, hogy a bunyevácokat képviseljük.
bejön. ugyanannyi szavazatot kapunk mint a 8 éve meglévő (és annyit érő) horvát önkormányzat.
miután 3 év munka van mögöttünk és számtalan eredmény (ezekről később) az országos horvát önk. nekemesik. lejárató műsor a tvben.
9 oldalas levél az elnöknek, és halgatólagosan visszavonulnak, tartva attól, hogy más községben is elindul a kettős képviselet. ennek örömére megváltoztatják az említett nemzetiségi tv-t kizárva, hogy 2006-ban szerb színekben induljunk.
erre fel tervezzük, hogy "önállósodunk" de felmérve minden előnyét és hátrányát úgy döntünk, hogy lehetséges egy ésszerű kompromisszum. egyfajta megállapodásos rendszerváltás. engem személy szerint sose érdekelt a dolgok nagypolitikai része, mindig is helyi gerilla szerettem lenni. és helyi szinten minden szükséges és ésszerű alkut megkötöttem.miután jogászként kiötlöttem egy megoldást. akisebbségi törvényt 2006. őszéig tovább már nem lehet módosítani. vagyis a törvény rendelkezései a finanszírozás és egyéb dolgok tekinettében már nem tudnak változni. mik ezek az egyéb dolgok? a lényeg:
minden kisebbségi önkormányzatnak alanyi joga hogy, saját nevét, elnevezését és jelképét önállóan meghatározza. vagyis a jog szerint horvát vagy éppen szerb név alatt létrejött kisebbségi önkormányzat bmikor elnevezheti magát bunyavácnak, sőt más ilyen önkormányzattal területi szintű szövetséget is köthet, miközben a költségvetési tv szerint a normatív támogatás jár neki. megvan az alanyi önállóság és az anyagi függetlenség.
ez egy olyan adu, melynek fényében az országos elnökség helyi szinten megtalál, és közös munkát ajánl fel, amit a saját szám íze szerint ha akarok elfogadok, ha akarok nem.
ezzel párhuzamosan beleüti az orrát az egészbe egy félkegyelmű, akit sajna még ki is oktatok a mikéntről és hogyanról és megkísérli kisajátítani az egészet, miközben pont a lényeget nem érti. mert rég nem a keret a fontos hanem a tartalom.
márpedig ahhoz emberek kellenek, lehetőleg kvalifikált és önzetlen figurák, akik elkötelezettségből vagy hobbiból és egyáltalán nem egszisztenciális kényszerből vannak a pályán.
nincs kétségem afelől, hogy mi garán jó úton járunk, és hogy ne csak pusztába kiáltott prófécia legyen mindez, segítek nektek abban, hogy baján a Csitóban is legyenek székek, asztalok, mellette értelmes programok, és nem is olyan soká ti magatok is ott lehettek, ha akartok.