Keresés

Részletes keresés

badella Creative Commons License 2018.11.05 0 0 5114

Tisztelt fórumtagok!

Szeretném figyelmetekbe ajánlani a Csapody Vera Növénybarát Kör november 8-i programját, ahol Kovács Pál tart előadást "Mongol kövirózsák és egyéb télálló pozsgások" címmel.

Helyszín: TIT STÚDIÓ EGYESÜLET, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.

Időpont: november 8. 17h

Az előadás plakátja innen letölthető:
http://csapodykor.egzotaklub.hu

A belépés ingyenes.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2018.10.29 0 0 5113

Nem. Csak akkor virágzott, amikor szokott.

Előzmény: unartis: (5110)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2018.10.29 0 0 5112

Szerintem is! :)

Az inermis formákat nagyon nehéz összevadászni.

Előzmény: unartis: (5108)
unartis: Creative Commons License 2018.10.27 0 0 5111

Örülök neki, hogy tetszik!

Előzmény: Ádám(Szeged) (5105)
unartis: Creative Commons License 2018.10.27 0 0 5110

Szép, utó viràgzàs?

Előzmény: Ádám(Szeged) (5106)
unartis: Creative Commons License 2018.10.27 0 0 5109

Semmi gond,mindenki elfoglalt. Igen publikus az email címem, tehát tudsz írni. De a témàba vàgó kérdések ide is jøhetnek.

Előzmény: L.Tomi (5104)
unartis: Creative Commons License 2018.10.27 0 0 5108

Jól néznek ki!

Előzmény: Ádám(Szeged) (5107)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2018.10.25 0 1 5107

Echinocereus triglochidiatus var. mojavensis f. inermis

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2018.10.17 0 1 5106

Cylindropuntia imbricata

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2018.10.17 0 0 5105

Nagyon tetszik bal oldalon az a triglo szekció!

;-)

Előzmény: unartis: (5102)
L.Tomi Creative Commons License 2018.10.15 0 0 5104

Szia! Ne haragudj, hogy ilyen sokáig válaszolok. Mindenképpen érkelne szártag, az email címed publikus, mert ott megtudnánk beszélni? Még sok kérdésem lenne az ültetéssel kapcsolatban is.

Előre is köszönöm!

Előzmény: unartis: (5087)
unartis: Creative Commons License 2018.10.15 0 0 5103

Már tervezem a kert további átalakítását, Szaszira és Rád is hallgatva a kokárdavirágok vissza lesznek szorítva, mert túlburjánoznak... Tervezek egy kiszáradt folyómedret is, :D, ami igazából egy kavicsos árokrendszer lesz, csak idén nem sok időm volt vele foglalkozni, már a korábbi átépítésnél is tervben volt..csak igen lassú a megvalósítás!

Előzmény: unartis: (5102)
unartis: Creative Commons License 2018.10.15 0 0 5102

Kerti részlet:

unartis: Creative Commons License 2018.10.15 0 0 5101

Szia! Igen, az egy Yucca stricta, a hétvégén áttelepítettem egy Yucca glauca-t a fő kertrészbe, remélhetőleg a denveri típus párja lesz, mert nagyon hasonló ahhoz

Előzmény: Ádám(Szeged) (5100)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2018.10.12 0 0 5100

Szia.

Utolsó képeden az a Yucca stricta (?) nagyon jól néz ki.

Teljesen olyan, mint akkoriban a körforgalomnál...

Előzmény: unartis: (5099)
unartis: Creative Commons License 2018.10.12 0 0 5099

Néhány nyár végi, őszi kép....

unartis: Creative Commons License 2018.10.12 0 0 5098

Magasabbra a déli elterjedésű Opuntia-k nőnek, így a télállók közül elsősorban ezekre lehet építeni, Opuntia engelmannii formákra érdemes figyelni.
Opuntia basilarisról sem kell lemondanod a kerti tartásukról, mert vannak olyan variánsok és változatok amelyek klímánkon is szépen nőnek, igaz azok nagy része nem a klasszikus hamvas-kékes típus. ebből a típusból évekig(kb 11 évig) a kertben gond nélkül volt egy telepem ami bírta kelet-Magyarországon, ahol keményebb telek voltak mint  a mostani lakhelyemen(Csongrádon), de kevesebb csapadék is volt a télen, itt enyhébb a tél, de több a téli csapadék! Vannak olyan sárga virágú változatok amelyek igen edzettek(valószínűleg basilaris hibridek), az opuntia basilaris var heilii, Opuntia trelessi viszont működik csapadékosabb területeken is.
A klasszikus Hamvas szártagú basilarisból maradt tövem, de nem tudom úgy elszaporítani mint régen volt. Alig van, néhány tövem alig fejlődnek már.

Előzmény: zs5588 (5097)
zs5588 Creative Commons License 2018.10.09 0 0 5097

Köszönöm mindkettőtöknek a szakértő hozzászólásokat, sok kérdésemre választ kaptam.

Amikor az eltérő téltűrési adatokról írtam, elsősorban az Opuntia basilarisra gondoltam, s lám nálatok is a kérdőjelesek közt szerepel.

(Ezen akkor tavaszig el kell gondolkodnom.)

A kaktuszkert nem lesz valami óriási, viszont az Escobaria és az Echinocereus fajok jól elférnek majd benne, kisebb terjedelmüknél fogva.

Az Opuntiákat viszont erősen szelektálnom kell, a nagyokból csak egy-kettőt szeretnék. Ezekből is inkább a felfelé törekvőket.

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2018.10.09 0 0 5096

Még a vegetáció vége előtt.

Ádám(Szeged) Creative Commons License 2018.10.08 0 0 5095

És akkor nem feledkezzünk az hibridekről sem!

Még nagyon kevés jutott el hozzánk, de most már egyre csak bővül a hazai állomány.

Előzmény: unartis: (5093)
unartis: Creative Commons License 2018.10.08 0 0 5094

Az Opuntia fragilis, basilaris,  phaeacantha és a polyacantha igen változatos (élőhelyi és kertészeti) formákat sorakoztat fel, szinte feltölthető velük egy-egy sziklakert Debreczy Zsolt szerint is, mert tövisszínben, virágszínben, testméretben igen csak különbözőek, elég nagy élőhelyen élnek Észak-Amerikában ennek is köszönhető ez.

Előzmény: Ádám(Szeged) (5091)
unartis: Creative Commons License 2018.10.08 0 0 5093

Ádám listáját kicsit kiegészítem.

A Cylindropuntia kleiniae és a leptocaulis is a kertbe beilleszthető, az utóbbi kicsit érzékenyebb az előzőnél, de északról védett fal elé vagy növények elé érdemes ültetni, mert ott szépen áttelelnek masszív formái, a kleinae mindent bír, tehát érdemes beszerezni!

Előzmény: zs5588 (5088)
unartis: Creative Commons License 2018.10.08 0 0 5092

Szia zs5588

Látom, hogy Ádám, már kimerítő választ adott, opuntia ügyben is ;)

Érdemes eldönteni, hogy mit szeretnél, ha magasabb nem elfekvő fajokat keresel akkor ezek közül akkor a délibb típusokra jellemző, hogy nem feküdnek el vagy csak alig, számomra pl ez meghatározó, hogy ne feküdjenek le a kertben, hanem nagyobb termetük is díszítse a télen is a kertet!

Írtad, hogy ellentmondásokat lehet olvasni  a télálló kaktuszokat illetően,  mert egyes fajokat egyes helyeken télállónak máshol meg fagyérzékenynek írnak. Ne feledjük, amit Ádám is írt, hogy az élőhely a kulcs a fajok tekintetében is, mert vannak olyan fajok amelyek rendelkeznek fagyérzékeny és masszív télálló csoportokkal is, amit az élőhely szab meg, honnan származik. Fagyérzékenységet növelheti néhány élőhelyről származó növénynél a téli csapadék, mert az erősen ronthatja az áttelelést(egyes élőhelyi formáknál). Tehát nem elég a növények név alapján történő beazonosítása, mert az egy iránypont csupán, az élőhely  a másik lényeges szempont. Én is belefutottam már több fajnál is abba, hogy találkoztam télálló és nem télálló egyedekkel, egyazon fajon belül. Pl. Cylindropuntia kleiniae esetében, amikor először egy fagyérzékeny klónom volt, majd később kaptam fagytűrő klónt is, ami  mai napig megvan és él a kertemben. A csapadék toleranciával is van ellentétes tapasztalatom egy fajon belül, Opuntia macrocentra-t igen hidegtűrő fajnak is leírják, -30 c° körüli hidegtűrésű, de vannak csapadékra érzékeny formák amelyek szárazon jól telelnek, de téli csapadék esetén enyhe télen is kifagyhatnak, végül sikerült olyan klónhoz is hozzá jutnom ami csapadéktűrő forma, így megoldódott a téli tartása. Nem takarom a sziklakertemet, így a téli csapadékot kapják a növényeim, ha sok esik akkor is, így fontos számomra a jó csapadéktűrés.

Előzmény: zs5588 (5090)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2018.10.07 0 1 5091

Szia.

Az Opuntia nemzetségen belül, amelyek a legszívósabbak:

Opuntia fragilis

Opuntia humifusa

Opuntia compressa

Opuntia polyacantha

Opuntia phaeacantha

Opuntia tortispina

Opuntia macrorhiza

Opuntia rutila

Opuntia rhodantha

Opuntia trichophora (itthon még nem találkoztam vele, de jó lehet)

Ezek viszont nagyon kérdőjelesek, mert találni köztük télállót és kevésbé télállót is:

Opuntia engelmannii

Opuntia basilaris

Opuntia hystricina

Opuntia flavescens

Opuntia erinacea

Előzmény: zs5588 (5090)
zs5588 Creative Commons License 2018.10.05 0 0 5090

Szia Ádám!

Köszönöm szépen a válaszod! Pont egy ilyen rövid összefoglalót szerettem volna, úgy látom rendkívül hasznos lesz.

Ami az információkat illeti, nem arról van szó, hogy ne érdekelne részletesebben a dolog, vagy ne olvasnék szívesen utána.

Inkább arról, hogy megpróbáltam utánaolvasni a témának - a növények jellegéből adódóan inkább angol nyelvű források között - de minél többet kutattam, annál jobban összezavart, hogy a különböző források nem pont egybehangzó adatokat adtak meg azonos növények hőmérséklet-, illetve csapadéktűrő képességét illetően. Mi alapján döntsem így el, kinek van igaza?

Ezért fordultam hozzád/hozzátok, hogy személyes tapasztalataitok alapján, nem egy-két télre, viszont a magyarországi klímára vonatkozóan segítsetek.

Amennyiben lehet, szerettem volna ugyanis megkímélni magamat attól, hogy pénzt, időt és energiát nem kímélve létrehozzak egy kaktuszkertet, aztán meg néhány év múlva néhányról kiderül, hogy nem bírja.

Szóval még egyszer: köszönöm. De én azért kíváncsi lennék az Opuntia nemzetség hasonló összefoglalójára is. :-)

Előzmény: Ádám(Szeged) (5089)
Ádám(Szeged) Creative Commons License 2018.10.04 0 1 5089

Szia.

Könyveket, internetes oldalakat csak azért kellene olvasgatnod, hogy tisztában legyél a nemzetségek, a fajok és formák kimeríthetetlen gazdagságával.

Amikor én is elkezdtem főleg az Opuntia fajokat gyűjteni, nem hittem volna hogy pont a medvetalpakat fogom szinte száműzni a sziklakertből. Az évek alatt rájöttem, hogy nem nagy kihívás ezekből hatalmas telepeket nevelni.

Ahol egy ajtó bezárul, ott kinyílik egy másik... ;)

Ezután irányult a figyelmem az Echinocereus, Escobaria nemzetségek felé. És úgy veszem észre, többen is így vagyunk itt ezzel.

A két nemzetségen belül legalább 10 télálló fajt találunk:

Echinocereus coccineus

Echinocereus triglochidiatus

Echinocereus triglochidiatus var. mojavensis

Echinocereus triglochidiatus var. mojavensis f. inermis

Echinocereus engelmannii

Echinocereus reichenbachii

Echinocereus chloranthus

Echinocereus viridiflorus

Escobaria vivipara

Escobaria missouriensis

Escobaria sneedii

És akkor itt jön egy aprócska bökkenő. Ezek közül könnyedén találhatunk kevésbé szívós típusokat is, de a hatalmas elterjedés, formagazdagság miatt, "megszámlálhatatlan" télálló növény közül válogathatunk.

A legnagyobb segítségünk a magokat forgalmazó cégek: Alplains, Mesa Garden.

Mivel élőhelyi, gyűjtőszámos növényekről van szó, pontos információkkal látnak el bennünket.

Amit még nem lehet kihagyni, az a Cylindropuntia nemzetség:

Cylindropuntia whipplei

Cylindropuntia davisii

Cylindropuntia imbricata

Cylindropuntia viridiflora

Véleményem szerint a legfontosabb (főleg az Echinocereus és Escobaria nemzetségek esetében) az adott élőhelyi növény részletes jellemzése.

Itt egy példa:

191.211 Echinocereus coccineus SB344 /18/ Sandoval Co, NM, very long shiny sp 

MG (Mesa Garden) kód: 191.211

Gyűjtőszám: SB344 (SB=Steve Brack)

Klíma besorolás: /18/ (ez a legjobb)

Megye: Sandoval County

Állam: NM (Új-Mexikó)

És egy rövid, hangzatos jellemzés: hosszú, ragyogó tövisek (sp=spines)

Ha egy gyűjtőszámos növény az évek során már bizonyított, akkor azt fel kell jegyezni, mert ez hatalmas segítség lehet a későbbiekben...

Előzmény: zs5588 (5088)
zs5588 Creative Commons License 2018.10.04 0 0 5088

Kedves unartis, illetve bárki, aki segíteni tud!

Télálló kaktuszokat szeretnék telepíteni, egészen pontosan olyan télállókat, melyek takarás és csapadékvédelem nélkül is bírják a teleinket.

A helyszín, melynek klímáját bírniuk kéne Szombathely környéke.

Saját, személyes tapasztalatotokra lennék kíváncsi, nem könyvek és internetes oldalak leírásaira.

Lehetőleg olyan növényet írjatok, melyek már többféle körülmény között is bizonyítottak, azaz túléltek legalább öt telet jelentősebb károsodás nélkül.

Próbáltam ugyan kigyűjteni néhányat, de a több, mint 5000 hozzászólás egy kicsit megfeküdte a gyomromat.

Aki teheti, ne csak egy-két nevet írjon, hanem inkább egy listát. :-)

Hálás köszönet!

(Beszerzési forrásnak elsősorban az egzotikuskerteszet oldalt néztem ki, bár ez függ attól, hogy amiket írtok itt beszerezhető-e.)

(Az e-mail címem publikus.)

unartis: Creative Commons License 2018.09.28 0 0 5087

Szia! szártagot tudok küldeni, ha Neked megfelelő, könnyen ki lehet gyökereztetni, télire száraz hideg helyen is lehet tárolni a szártagokat, akár homokba dugványozni ami tavaszig úgy lehet, de meg is tud gyökeresedni ha lesz még rá jó idő.

Előzmény: L.Tomi (5086)
L.Tomi Creative Commons License 2018.09.27 0 0 5086

Szia! Köszönöm hogy részletesebben is leírtad a tapasztalataidat, örülök hogy végül hagytam azt az oldalt. Írok majd az email címedet , mert mindenképp érdekelnének hajtások, fiatal növények és pár egyéb információ. Köszönöm előre is!

Előzmény: unartis: (5083)
unartis: Creative Commons License 2018.09.24 0 0 5085

Szaszi, jó lett a kert! Mint beszéltük elmennék idén hozzád, majd csak legyek túl a házfelújításon, akkor jelentkezem! üdv: Zoli

Előzmény: Szaszi i (5071)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!