A legújabb Hihetetlen tartalmaz egy rövidke cikket, ebben egy jól siekrült ugratásról esik szó. Az amerikai Vad és Halvédelmi honlapon megjelent egy figyelmeztetés, hogy az egyik folyó partján feltűnik olykor a nagylábú, iszik, halat fog, esetleg fürdik is,. Ezen tevékenységiekben a turisták ne háborítsák! Ez egy jól sikerült hekkercsíny volt.
Egy oldalas írás a dél-amerikai szellemkutyáról, ez egyértelműen mítikus lény. További egy oldal a mélységi szörnyekről, ez már ismert, és meglehetősen fura külsejű halakról szól, fénylépekkel illusztrálva.
A legújabb Hihetetlen egy rövidke cikket tartalmaz az orang-pendek felkutatásáért indított expedícióról, minden pontosabb információ nélkül. Továbbá egy oldal az óriásai tintahalról
Úgy emlékszem nem bonyolult, de meg van ott adva egy kapcsolattartó neve, a hölgy segítőkész, szerintem meg lehet vele beszélni, hogy adjon egyszerűen egy bankszámlaszámot és oda tudj utalni egyszerűen.
Ha már Arcánum, most épp 50%-os akció van, féláron lehet éves előfizetést venni, szerintem megéri, hihetelne mennyiségű folyóirat (1800-as évek elejétől máig) és könyv van beszkennelve, jóminőségű kereshető pdf-ben.
Pl. A Magyar Méh c. újság ötvenvalahány évfolyama 1880-1942 között, az 1904-es is :)
Én is a tigrisen akadtam fel, viszont a százéves újságok tanulmányozása egyre érdekesebbnek tűnik! Két hónapja egy bemutatón vettem részt az OSZK-ban, és legszívesebben kikértem volna a Máramarosi Híradó, vagy a Méhészek Lapja 1904-es évfolyamát. Még akkor is, ha a mi témánk szempontjából alighanem érdektelen.
Mivel lehet keresni, ezért maguk a vonatkozó hírek fellelése nem olyan nehéz, sok újságnak meg benne van évfolyamonkként a tartalomjegyzéke is, ami igen hasznos.
De ez inkább csak régi kriptozológiai érdekességek összegyűjtéséhez elegendő, mert mit bizonyít pl. ez a hír?
"Vízi tigris.
Trilles,franczia misszionárius, ki a Kongó-államban él hosszú esztendők óta, levelet írt a bordeauxi földrajzi társaságnak, amelyben egy új, eddig teljesen ismeretlen ragadozó emlősállat felfedezéséről tesz említést. Ezt az új ragadozót Trilles „vizi tigrisnek“ nevezi, amint azt a bennszülöttek is nevezik. Határozott leírását a misszionárius nem tudja adni ennek az állatnak, mert nem látta, de igen megbízható bennszülöttektől és franczia katonáktól tudja létezését. A nép igen sokat szenved ennek a titokzatos vadállatnak kártevéseitől, mert az állat nagyon vérszomjas és feltétlenül megtámadja az embert. Alakja óriási lehet. Nagysága a vízilóval és az elefánttal vetekedik, (? Szerk.) de testét nem vastag bőr, hanem kemény sertésbunda fedi. Testalkata vízben való lakásra predesztinálja, de úszásra alkotott lábain 8—9 centiméteres bevonható macskakarmok vannak.
"
a vastaggal kiemelt résznél már gyanakszik a legjóhiszeműbb ember is, hisz kongói bennszülöttek sose hallottak tigrisről, de ott még oroszlán se él ... nyilván nem véletlneül tett kérdőjelet oda zárójelben még a szerkesztő is.
Igazad van, ez kész aranybánya. Bár inkább aranymosás, hiszen elég sokat kell tanulmányozni az újságokat. Viszont ami az óriásgorillát illeti, még mindig vannak kételyeim.
Az Arcanum régi újságjai valóságos aranybánya ilyen régi kriptid-észleléseknek (kitalációknak), pl. a Vadászat és Állatvilág 1910-es 14. számában épp most olvastam:
"Óriási gorilla Kamerunban. Már gyakrabban adtak hírt afrikai utazók arról, hogy a Lom folyó északi folyásánál óriási majmok láthatók, amelyek vakmerő módon, még a karavánokat is meg merik támadni. Ha eddig kétkedve fogadták e hírt, biztos hitelt adhatunk a franczia folyóiratnak, a La Nature-nek,melynek Bruseause Eugene, a híres utazó, fényképfelvételeket is küldött. Az állat külseje teljesen megegyezik a gorilláéval, csak nagysága haladja meg (a két és fél métert). Az állatot lelőtték és utóbb épp olyan két társára akadtak. Az állat melle és hasa alig volt szőrrel fedve, de válla és czombja hosszú, sűrű, bozontos bundával volt védve. Karjának hossza meghaladta a két métert. Nyolcz ember alig bírta az óriást a városba vinni. Testének súlya négyszázhatvan kilogramm volt.
"
hm, még akkor is úgy kommentálták a hírt, "ha eddig kétkedve fogadták", na én most is kacsának tartom, több okból is, az egyik az, ez a név a google számára ismeretlen, szóval híres utazó semmiképp nem lehet, mert mindenféle 100-200 éves elhúnyt noname gipszjakabokról is tucatnyi találat van ...
Elszántam magam és megvettem a Hihetetlent, főleg az érdekesen hangzó magyar X-akták cím miatt. A 48-adik oldalon szó esik kriptidekről, Ezek egyike az erdei csuda. Róheim Géza szerint ő egy hosszú szőrrel fedett, vad tekintetű, zömök testű ember, aki a havasokon barangol, és az erdők és a vadak fölött őrködik. A favágók egy tönköt hagynak vissza számára, hogy ne kövesse őket,
Egy versében Zrínyi Miklós is hivatkozik rá: Ó, ne fuss előlem szép Viola virág! Newm erdeiu csuda vagyok, ki füvet rág. Ha füvet rág, nem ragadozó, de egy morcos bölény vagy őstulok is komoly galibákat okozhat.
Az 1096-ban átvonuló keresztesek a Fertő nádasából elővonuló vizi csudákkal találkoztak, akik midőn a keresztesek rájuk támadtak, olyan vadul kezdték fröcskölni őket, hogy visszavonultak. Talán féltek, hogy berozsdásodnak… Bár a mocsár nem ideális hely egy katonai felvonulásra, főleg nem a páncélosoknak.
Néhány Maugli-történet, és egy érdekesebb eset, a Báthoryak sárkánya. Egy arab utazó, Abu-Hamid az ecsedi lápon látott valami érdekeset. Ezt írja: Egy napon az egyik fa tövénél megpillantottam egy gyíkhoz hasonló állatot, két keze, két lába volt, mintha fényes, tiszta aranyból lett volna, melyhez foghatót sosem láttam az egész világon. Ámulatba ejtett a szépsége, Kísérőim eközben körülvették lóháton, az állat pedig úgy nézett a szemeivel, mintha varázserő lett volna bennük, Forgatta a fejét felénk, jobbra meg balra, de nem mozdult, és nem is nagyon törődött velünk.
Számomra ez inkább mítikus, mint valóságos lény, de a derék Abu-Hamidot már nem áll módunkban megkérdezni.
Ebben a hónapban nem vettem meg az újságot,de akit érdekel a tema,a Travel csatornán van egész nap téma,mégpedig:Az expedicio az ismeretlenbe,16-órátol pedig A jeti expedició,és Legendás szörnyek...Jó Tv-zést!.
Figyelmesebb átolvasás után találtam pár mondatot az Alaszkai-háromszöget taglaló cikkben. A nagyszámú eltűnés egyik lehetséges okaként a nagylábút, illetve a villámmadarat is említi, de tényleg csak ennyi.
A legújabb Hihetetlen 58-59 oldalán kétoldalas cikk a fantommacskákról. Némi meglepetéssel értesültem arról, hogy van, vagy legalábbis volt kék tigris.
Egy vidrát még senki sem nézett tengeri szörnyek..Ha a kép baloldalán lévő,vizböl kiálló testrèsze mondjuk a feje,akkor vidrának hosszú..Akkor màr inkább valami kigyószerűségnek nézem.Elsőnek mondjuk én uszadékfának néztem,de az meg nem mozog.Fene tudja mi lehetett az.Ilyen képeket én kamunak könyvelem el,érdekes,h soha nincs senkinél egy normális fénykèpezőgép...mindig csak telefon.