Végre hazánkban is a kultikus brit sci-fi sorozat. Mindenkinek, akit érdekel a kilencedik és tizedik doktor története, de a klasszikus sorozat kedvelői is teret kaphatnak itt.
Nem hagyott alább a lelkesedés, még a mostani első három részből a félkész változatokat is láttam. :)
Lehet, hogy "eretnekség" ilyet mondani, de én nem nagyon csípem a dalekokat. Mindig kavarnak valami nagy tervet, aztán mindig kinyírják őket, de aztán pár rész után valahogy megint visszakavarják őket az írók. Kicsit fárasztó. :-)
Capaldiról még nem döntöttem el, hányadán állok vele. A Robin Hoodos rész az viszont jó lesz. :))
Szerintem meg tök jó, hogy újrajátszották a Dalek alapötletét, mert az a rész híg kaki volt (nem akarom ismételni az általad említett f-betűs szót:). Az első újkori DW rész volt, amit felismertem, és amikor rájöttem, hogy mi ez, felcsigázódtam... aztán meg csak néztem, hogy ez mi. Rose megsimogatja a Dalekot, és akkor az hirtelen feltöltődik, és olyan dolgokat tud, amiket soha nem tudott, gyakorlatilag legyőzhetetlenné válik. Csak saaaajnos a simogatástól lelkiismeretfurdalása is lesz, ezáltal "jobb ember" lesz, mint a Doktor, aki cúúúna, gonosz, ha meg akarná bosszulni a saját népét rajta. Mert az milyen dolog már. És mi a tanulság? Izé, hát... szóval ha multimilliárdos vagy, ne építs ufómúzeumot, mert a végén a beosztottaid kiraknak csavargóként a világvégén. Asszem ez. Persze nem ez volt a valaha volt legrosszabb Dalek rész, mert az a manhattani volt.
Ez persze csak az én egyéni meglátásom. Ami ebben a részben tetszett, az meg pont az, hogy kiderül, hogy a dalekok nem legyőzhetetlenek (meg ha elromlanak, nem feltétlenül egyhelyben piruetteznek és dadognak:), de azért a Doktor is jó ha foglalkozik azzal, hogy ő is el van romolva. Pontosabban döntse el, hogy ez zavarja-e, vagy a hatékonyság a lényeg. Mert a felismerés Tizenkettőt azért nem vágta úgy oda, mint Kilencet.
Szerintem ebben a sorozatban pont az a jó, hogy nem feltétlenül ugyanazt jelenti mindenkinek. A Csillagok háborúja is azért lett sikeres, mert nem csak Luke Skywalker akarhatott lenni az ember, hanem Darth Vader is, és van, aki nem bírja a Birodalom visszavágot, van, akinek meg az a kedvence, és a hideg kirázza a Jedi visszatér buta szövegeitől. Ha szavazni lehetne, hogy mit töröljenek a kontinuitásból, akkor én a Dalekre szavaznék, és akkor máris semmi újrázás nincs ebben a részben :)
Évről évre újabb szintre emelkedik a meglepettségem a DW-val kapcsolatban. Most elsősorban nem a sorozat minősége okozott meglepetést, hanem az, hogy az általam eddig ismert és körbejárt fan helyek rendre mind kihaltak. (Wow.)
Mi történt az eltűnt domain-es DWH oldallal, vagy annak FB csoportjával? Hogyan lehetséges, hogy itt is áll a fórum a második rész óta?
Szokni kell az új Doktort? Esetleg sokakban alább hagyott a hirtelen jött lelkesedés, vagy mi?
Az új évadról:
Az első rész tetszett. Picit nehezen indult, de a végére szépen feljött.
A második rész nagyon nem tetszett. Ahogy azt előttem is írták ez egy újrafelhasznált rész volt. Nem elég a new who első évados Dalek rész másolása, de nyomokban fellelhető még az "űrbálnás" részből is egy részlet (ahogy az emésztőrendszer-szerűségben tapicskolnak), a régi sorozatra való utalásról (vagy inkább már kényszeredett hasonulásról) meg már ne is beszéljünk. Egyszerűen borzalmas mellékízt hagyott ez az epizód.
Nem egyedül néztem meg, és bizony nézőtársamnak is feltűnt, hogy ez a rész egyszerűen egy vontatott foshalmaz volt. Pedig lehetett volna jobb is. A mellékszál nagyon jó volt (suli), az alaptéma meg kifejezetten több potenciállal bírt, mint ahogyan kivitelezték.
Két rész után: attól félek, hogy az évad, egy előző részekből összevagdosott újrázás lesz. Vagy... Én maradtam le egy fontos hírről, amiben közölte a BBC, hogy rebootolják a classic szériát, feltuningolva néhány éves részek mozzanataival?
Továbbra sem érdekel: a Doktor váltás, a szar főcím, Steven M. személye, és az ilyenkor kényszeredetten felhozott kötözködések. Nem ezekkel van gondom.
Hm, azt hittem, az eheti részben végre tisztázzák, hogy a dalekok akkor most emlékeznek-e a Doktorra, de végül ezt a kérdést elkerülték. (Bár korábban még a sérült, félőrült dalek is felismerte, és az is elég sokat mondó, hogy a támadó borsszórók az emberekkel voltak elfoglalva, nem az ő felkutatásával) Kicsit úgy éreztem, hogy a 2005-ös Dalek c. epizódot hasznosították újra, ami egyrészt tetszett, másrészt viszont így kiszámítható volt, hogy Rusty csak megjavul a végére. A Doki beszéde viszont, hogy a Skaron értette meg, hogy mit jelent számára Doktornak lenni, nagyon jó volt. Nem is olyan rég néztem a 63'-as The Daleks-et és valóban, amikor leesik neki, hogy a dalekok minden életet elpusztítanának a bolygón, hogy ők maguk életben maradjanak, akkor, első alkalommal elszakad nála a húr, és felvállalja az ítéletét a "bennszülöttek" fölött, míg egész addig csak a túlélés kedvéért állt egyik vagy másik oldalra. Missy pedig ezek szerint minden részben lesz, ami azt jelenti, ha nem térnek el az eddigi jelenetek sémájától, akkor minden részben lesz majd legalább egy halálos áldozat is. A katonaviselt tanárbácsira kíváncsi leszek, főleg, hogy hogy alakul majd a viszonya a Doktorral annak fényében, hogy mindketten veteránok, akik megbánták a tetteiket.
Clockwork doridok, négy nap kellett, hogy leessen, honnan voltak ismerősek.
Megint tipikus Moffat agyszüleményt kaptunk, vagyis volt egy levegőben lógó történet, ami nem is lógott annyira levegőben, egy Clara, akivel én nem tudtam azonosulni, mert örültem, mint majom a farkának a Capaldi arcú új Doctornak.
Elnézegetem még Clara-t, nincs úgy bajom vele, mert kedves, bájos, aranyos companion, de azért úgy érzem, hogy az új Doctor, új companion-t érdemel.
Kicsit féltem, hogy Capaldi miatt nagyon negatívak lesznek a kritikák, mégiscsak idősebb arcú Doctor-t kaptunk, miközben előtte Tennant és Smith azért elég komoly fangirl tábort gyűjtött magának és a Doctor karaktere is kapott általuk egy fiatalos lendületet, lelkességet és így szexi stílust.
Capaldi egyszerűen zseniális. Tény, hogy nekem nagyon régóta egyik kedvenc skótom, így annyira vagyok elfogult, amennyire csak lehet, számomra most kezdődik igazán a sorozat igazi fénykora.
Tudom, és az Ötös Doktor is megjegyezte az Időkarambolban, hogy nem csoda, ha néhányan körülrajongják, elvégre lenyűgöző dolgokat csinál :D Viszont azért a L.I.N.D.A. messze nem volt olyan jól tájékozott, mint a nő, ráadásul a Doktor azóta elvileg kitörölt magáról minden létező feljegyzést, mert "túl hangos lett". Szóval elvileg csak azok tudnak róla, akik találkoztak vele, vagy pedig szerepel a neve a munkaköri leírásukban (mint a UNIT és a Torchwood tagjai). Vagy lehet, hogy a Mennyben be van kötve a BBC :D
Ez könnyen lehet, viszont hogy rajonghasson érte, ismernie kell valahonnan, a Doktor pedig most kicsit ki van törölve a történelemből. Szóval jó eséllyel találkoztak, vagy találkozni fognak valamikor. Másrészt ha ez így van, akkor valószínűleg nem akarná a Doktort mással látni, szóval a titokzatos nő, aki összehozta Claraval, valaki más lesz. Mondjuk Tasha Lem? Trenzalore-ra is ő vitte vissza Clarat, mikor a Doktor hazaküldte.
Vastrat és Jennyt eleve onnan szedi össze a Doktor az Egy jó ember harca száll c. részben, szóval nekik az lehet a saját idejük (illetve Vastra akkor ébredhetett fel), Strax meg gondolom később csatlakozott hozzájuk. Az, hogy pontosan hogy kerültek össze, nem derült ki eddig. :)
Sziasztok! Lehet, hogy túl gyorsan néztem végig a sorozatokat és ezért elsiklottam felette, de nem világos számomra, hogy Madame Vastra és Strax hogy került a viktoriánus Londonba. Egy-egy részben felbukkannak, együtt dolgoznak a Doktorral, de hogy honnan kerültek oda és honnan ismerik a Doktort, az nem világos.
Én sem akartam szétcincálni, de jó kiemelni a számomra meghatározó momentumokat. Bár az egyik legjobb így is kimaradt: a jelenet, mikor a Doktor a londoni sikátorokban kóborolva próbálja összeszedni magát. Nagyon jól megadta a rész derűs-nyomasztó hangulatát, ami az egész sorozatot is jellemzi kicsit.
Tizenegy panaszáradatában én épphogy azt láttam, hogy mennyire a Doktor vérévé vált a szerepjátszás: elvégre néhány perccel azután zokszó nélkül átalakul, és onnantól azt tekinti valódi énjének ("Nem a telefon túloldalán vagyok, hanem itt"). Szerintem ez azt mutatja, hogy bármennyire is ragaszkodik a felszínen egy-egy egyéniséghez, van egy része, ami tudja és elfogadja, hogy az nem teljesen igazi, és egyszer majd hátra kell hagynia mindent, ami akkor őt jelenti, beleértve a társait, barátait is.
Én mondjuk inkább pont az Eleventh Hour ellentétének mondanám a részt: ott a lendület, az új Doktor, új útitárs és a megoldandó bonyodalom tökéletes egyensúlya viszi át a nézőt a váltáson. Itt fordítva csinálták, időt szántak minden apró momentumra, hagytak elrágódni minket, hogy min is megy át ilyenkor a Doktor. Másképp oldották meg, de ugyan olyan jól.
Női Mester hatalmas volna, szerintem előbb lesz, mint női Doktor, de inkább abból indulok ki, amiket a nő mond. Ugye olyasvalakiről van szó, akivel a Doktor sosem gonosz, mert túlságosan szereti - ez szvsz a klasszikus ellenségeket kizárja. Befolyásolja a Doktor életét, egyrészt valószínűleg ő hozta össze Claraval, másrészt megjegyezte, hogy "tetszik az új akcentusa, megtartom". Szóval valahogy azzal is kapcsolatban lehet, hogy milyenné regenerálódik a Doktor (tőle jönnek az arcok?), bár talán csak neki is skót akcentje volt, az ilyesmit nem veszem észre. Két erősebb tippem, hogy vagy ő a Pillanat új alakja (arról sem tudjuk, hogy mi lett vele), vagy Clara (egyik másolatának) jövőbeli énje. A gyengébb az, hogy valamiképp ő Amy, mert a Doktor mondta a részben, hogy hiányzik neki, ami angolul "miss". Vagy talán az egész mennyországi jelent a Doktor fejében játszódott, mert neki is elkezdett megbomlani az elméje a sok regenerációtól?
Ezt az italos párhuzamot észre sem vettem, leragadtam ott, hogy "A Doktor whiskyt iszik?! Ja, ő most skót...". Meg hogy vajon honnan szerzett valódi italt egy hamis étteremben? :)
Nem szeretem tönkreelemezni a dolgokat, de annyi párhuzam, költészet és metafóra volt ebben a részben, hogy egy szakdolgozat biztos kijönne belőle. Ugye a legalapvetőbb az, amikor lebeszéli az életről a robotot, aki már nem maga, és nincs hova mennie, de a végén rájön, hogy magáról is beszél (ez szerintem a tükrös snitt nélkül is jó lett volna, de értem, hogy értenie kell másnak is, ezért kellett megmutatni konkrét képben). Vagy hogy az egyik soha nem lehet öngyilkos, a másik soha nem öl, de az egyik hazudik. Hogy melyikük, azt egyelőre nem tudtuk meg. Vajon lényeges? Vagy hogy Nagy Levegőt veszünk az új sorozathoz nekiugrás előtt. Vagy hogy a söprűnek kicserélték a nyelét, meg a cirkot is, tehát nem ugyanaz, de azért jó söpör. Vagy csúnya dolog csak a felszínt látni, fogadd el, hogy más a Doktor, de azért Tizenegy is azt mondja, hogy jajj, ugye nem lettem öreg, meg ősz? Hogy Capaldi idősödő színészként és DW-rajongóként is kéri Clarát, azaz a nézőket, hogy fogadja/fogadják el. Igazából maga a történet gyakorlatilag lényegtelen volt; kicsit mint a Tizenegyedik órában, ott is súlytalan volt, ki az ellenség, mi a probléma.
Rettentően félek, hogy a nagyközönség nem fogja jól tűrni a változást, de az tuti, hogy Capaldi zseniális színész, megérdemli, hogy nagy sikere legyen. Ha Tennant volt a lelkes rajongó, aki Doktort játszhatott, akkor ő ugyanaz a köbön. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a végére, mert ahogy az elején szokás, itt még sok manír az előző Doktoré - amit ügyesen felöntöttek egy kis Malcolm Tuckerral, ennyit szerintem még soha nem shutupolt egy Doktor se :)
És csak ezután kezdődnek az új rejtélyek, hogy ki ez az emós Mary Poppins? Vajon fontos az, hogy Missy-ként mutatkozik be? Missy -> Misstress -> női Master? Vagy ez csak vörös hering, mint az, hogy a Doktor italt töltött a robotnak, de aztán mégse öntötte az arcába, mint Tizes az órarobotoknak?
Ja, kicsit olyan, mint Kilences volt, bár rajta inkább az látszott, hogy nyugalmat erőltet magára, Capaldi meg erőfeszítés nélkül ilyen. Nekem mondjuk az volt a kedvencem, amikor Clara megöleli, és mondja, hogy "szerintem most nem vagyok ölelkezős típus", ahogy eltartja a karját, tiszta auti :)
Szerintem is marha jó volt ez a rész, és a Doktor utolsó jeleneteinél jöttem rá, hogy ilyen határozott kiállású Doktor tényleg nem volt Pertwee óta. Amikor bizonytalan volt, fájt neki a helyzet, akkor is az volt Capaldi kiállásán, hogy "itt vagyok, én vagyok, ez van". Érdekes volt egy sor érzékeny Doktor után ilyet látni, és ezzel nem azt mondom, hogy az előzőek rosszak voltak, csak ez a fickó tényleg más, az meg jó.
Tetszett, hogy ezúttal a Doktor magára találása volt a fő bonyodalom, nem pedig az aktuális katasztrófa elhárítása, ugyanakkor a clockwork robotokat is sikerült ügyesen úgy visszahozni, hogy ne tűnjön önismétlésnek. Jó volt a kicsit kétértelmű üzenet, hogy a Doktor "nem vész el, csak átalakul" ami viszont azt is jelenti, hogy soha nem önmaga egészen, és nem szabad teljesen komolyan venni ha "flörtöl" velünk. Am. észrevettétek, hogy mikor a Doktor a robotnak magyarázza, hogy már annyiszor alakította át magát, hogy semmi sem maradt az eredeti énjéből, akkor az ezüsttálcán nem a robot hanem a Doki képe tükröződik? Meg is akad egy pillanatra, mintha ott esne le neki, hogy bagoly mondja.
A Paternoster-csapatot egy kicsit időhúzásnak éreztem, másrészt viszont tök jó volt közelebbről megismerni az életüket, Clara és Vastra dialógusa pedig huh volt :) Az új rejtély is kellően WTF, és kifejezetten üdítő, hogy most nem harangozták be előre, mint a Csendet vagy Trenzaloret, remélem minden részben elcsöpögtetnek róla valamit. (Bár Moffat idén csak három részt ír, szóval gondolom nem lesz olyan erős az átívelés) Felmerült bennem, hogy Missy talán a Doktor időúrnő-kedvese (Susan nagymamája), de tudom, hogy ilyenkor még értelmetlen találgatni.
A t-rex méreteiről annyit, hogy Jenny is akadékoskodott, hogy kisebbnek kéne lennie, de Vastra felvilágosította, hogy a valóságban bizony ekkorák voltak ;)
A végére a legjobbat hagytam: Matt Smith cameoja. Nem tudom, hogy kiszivárgott-e (mármint biztos, hisz az egész ep. kiszivárgott), mindenesetre én nem számítottam rá. Biztos sokan ráfogják majd, hogy giccses, fölösleges, meg fanservice, de szerintem nem csak nagy szép, hanem teljesen helyénvaló gesztus. Remélem időnként bevállal majd egy-egy epizódszereplést, mert csúcsszuper Doktor volt. Most viszont hajrá Tizenkettes, várnak a Dalekok :D
Nekem kifejezetten tetszett ez a rész. Egyrészt Moffat a korábbi sejtetéseinek megfelően visszahozott valamit a régi sorozat gótikus horror részeinek hangulatából, leginkább a Baker évadokban voltak ilyenek (The Talons of Weng-Chiang és pár hasonló). és én is örömmel üdvözöltem a Girl in the Fireplace-szel való kapcsolatot. Capaldi hozta, ami várható is volt tőle, ő egyébként kedvencem, amióta 1996-ban láttam a Neil Gayman féle 6 részes Neverwhere-ben (Sosehol). A közel 70 perces hossz is jót tett, nem kellett halivúdi stílusban átrohanni a történeten.
Most tudtam csak megnézni a részt, a tegnap estém másképpen alakult :)
Egyetértek veled, a Rex tényleg el lett túlozva, de Capaldiban pozitívan csalódtam.... Rengetegszer véltem benne felfedezni Matt karakterének maradványait, ami így regenerálódás utáni pillanatokban teljesen elfogadható és rengeteget segít a változás szeleit átvészelni.
A rész maga egy teljesen megfelelő első epizód volt Capaldinak, remekül helyt állt és hozta azt, amit (személy szerint) elvártam. :) Csak így tovább......
Clockwork robots.......Köszönöm szépen Moffat, az egyik kedvenc tévelyedett őrült karaktereim voltak a sorozatban, jó volt őket (még ha kicsit másként is) újra látni :)
1. rész: Az eleje nem tetszett, a végére viszon bejött. Voltak szokásos Moffat hülyeségek, a T-rex méreteit összetévesztették Godzillával. A nepislogj után kaptunk egy nelélegezz részt is. Vajon lesz nemozogj is? Annak örültem, hogy a Girl in the Fireplace epizódra volt utalás, nem csak a "véletlennek" köszönhető a hasonlóság a két rész között. A Doktor skót eredetét véleményem szerint nem kellene ennyire eröltetni, mert Tennanttel is megvoltunk nélküle. De mindegy, itt most kicsit vicces volt, annyira nem zavaró mint amire számítottam. Az új főcím borzalmas, a kevesebb több lenne. A TARDIS belseje viszont javult.
Én nem azért akarom, amire gondolsz. Én azért akarom, hogy sok magyar láthassa a sorozatot, és mert szerintem az egész egy nagy közönség bomba is lehetne, ami az ország két nagy országos kereskedelmi televíziója ellenszere is lesz (és az RTL Klub megkapja magáét, mert mostohán bánt a sorozattal).