Keresés

Részletes keresés

Matuselah Creative Commons License 2006.01.22 0 0 165
A kóserpálinka attól kóser, ha a gyümölcs nem hullott, vagy vegyszerekkel permetezett és kizárólag csak zsidók által szedett gyümölcsöket tartalmazhat a főzet.

Minden évben pészahkor kezdhető meg a fogyasztása, de ha különleges alkalomról van szó akkor legalább öt éves évjáratot lehet megkezdeni.

 

A zsidó vallásra lehetséges az „áttérés”, de ez egy elég hosszú folyamat.
Előzmény: itymeg (161)
anyabanya Creative Commons License 2006.01.22 0 0 164

Ezek szerint az öreg Gottlieb csak zsidó volt...:)

Előzmény: Matuselah (155)
Jókai út 27 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 163

Érdekes megközelítésű dokumentumfilm ismétlése lesz ma az egyetlen német kultúrális csatornán a 3sat adón 21.15-kor: Grüße aus Dachau.

A dokumentumfilm apropóját az adta, hogy a film rendezöje, aki Dachauban született és lakik, New Yorkban járt, s az egyik ottani áruházban Sparkasse Dachau bankkártyával akart fizetni, s ezt nem fogadták el, mivel azt hitték hamisítvány: "Hogy lehet a koncentrációstábor helyén egy bank?"

Ez a momentum késztette a negyvenezer lakosú város mai életének bemutatására, mely igazán tragikomikus: Pl. a berlini túrizmuskiállítás standján mint "Gyertek ki a kertbe, hív Dachau"  hírdeti magát, vagy a KZ-val szomszédos lakóházak lakóit megkérdezve, a lakók egybehangzó véleménye "Nincsen itten semmi gond, csak néha hangoskodnak odaát" , vagy az Einwohnermeldeamt (helyi önk. hivatal) közlése szerint, sokan nem akarják, hogy az útlevélbe bekerüljön a város neve, vagy a KZ idegenvezetöje aki túlélte a koncentrációs tábort, és egy futurisztikus Tatra veteránautóval jár, amit a testvérétöl kapott 1942-ben.

Érdemes a filmet megnézni.

Matuselah Creative Commons License 2006.01.22 0 0 162

Mire gondolsz?

 

"A te Istened őrizzen engem attól, hogy bántsalak. De azt bizonyára nálam is jobban tudod, hogy vallásod ( őseim vallása) --- nem térítő vallás!

 

 Ezért kérlek, csak finoman a kinyilatkoztatásokkal.

”.   

 

Jeremiás próféta szavai szerint (Isten ihletésére íródott , remélem ezt nem tagadod):

Jer 10,23 „”Tudom Uram, hogy az embernek nincs hatalmában az õ útja, és egyetlen járókelõ sem teheti, hogy irányozza a maga lépését!”

Nem nyilatkoztatok én ki semmit, ez mind Isten szavából (A Bibliából valók).

Előzmény: efzsuzsa (159)
itymeg Creative Commons License 2006.01.22 0 0 161

Kedves Matuselah!

légyszi, világosíts fel arról,miben különbözik a szilva pálinka a kóser szilvától; kutatásaim miatt egyszer lehettem meghívott a mazsihisznél; na,ott ittam igazi kóser szilvát! úgy gondolom, a Zwack féle kóser szilva nem igazi, de, ha inni akarok, akkor csak azt

más; van kedves ismerősö, aki zsidó; ez úgy derült ki, hogy mi már személyesen is találkoztunk, de, ez nem derült ki, én pedig nem tudom semmi alapján megkülönböztetni, ki zsidó, ki nem; szóval egy topicba maga írta be, hogy ő zsidó; munkámmal kapcsolatban elég sok ismerősöm van, akik hozzám fordulnak, szigorúan illetékesség mián; így aztán tágul virtuális és, naéha személyes ismeretségi köröm; értesültem, hogy vannak ún. szemináriumok; aztat mondta valaki, nyugodtan elmehetnék én is oda, ha vállalnám  a feltételeket , azaz bentlakás, több napos, és ennek költségei; homályosíts fel, légyszi, hogy nem zsidóként valóban részt vehetnék-e, ha alkalmam adódna, és, segítene-eabban,hogy jobban értsem világotokat?

Előzmény: Matuselah (155)
Matuselah Creative Commons License 2006.01.22 0 0 160
Zsuzsa:

Istennek megvannak az irányadó mértékei az emberek életvitelével kapcsolatban.

Ezek lettek rögzítve a Bibliában (az Új szövetségben is, bár ezt sok zsidó, Jézussal kapcsolatos dolgokkal együtt tagadja).

Az a lényeg, hogy aki figyelmen kívül hagyja Jézus a földön létekor hozott új szövetséget (amit Isten akaratának szellemében hozott ) az nem örökölheti Isten királyságát. Ez azt jelenti, hogy nem éli meg az új társadalmi rend létrejöttét a földön. Mi az oka ennek?

Ma jelenleg sok olyan ember él aki (Isten szavai szerint pusztítja a földet.)

A föld pusztítása egy összetett fogalom. Azt jelenti, hogy nem él összhangban sem az embertársaival sem a természet törvényeivel.

Ezért van szükség arra, hogy megismerje minden ember, hogy mit jelent (Isten szerint) hogy”elpusztítok mindenkit aki a földet pusztítja".
Előzmény: efzsuzsa (152)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.01.22 0 0 159

 

Így az életét sem képes hosszú távon bölcsen befolyásolni.

 

 

 A te Istened őrizzen engem attól, hogy bántsalak. De azt bizonyára nálam is jobban tudod, hogy vallásod ( őseim vallása) --- nem térítő vallás!

 

 Ezért kérlek, csak finoman a kinyilatkoztatásokkal.

 

 

Előzmény: Matuselah (158)
Matuselah Creative Commons License 2006.01.22 0 0 158
Anyabanya:

A Rabbik azért „okosabbak” mert, többet tudnak Isten törvényeiről és elvárásairól, mint egy átlag ember,  aki nem ismer szinte semmit az Isten törvényeiből. Így az életét sem képes hosszú távon bölcsen befolyásolni.

 

Előzmény: anyabanya (153)
Bekö Tóni Creative Commons License 2006.01.22 0 0 157

~~( Ez az életstílus szöveg nekem valahogy nem jön be. Azon töröm a fejem, de tényleg, hogy igaz-e ez?...)~~~

 

Azt én sem tudtam eldönteni,hogy a zsidóság faj vagy vallás,amig az életstilus defi-

nicióját nem hallottam.Az emberitipusokat a mongoloid,negroid, europoidokat nézve a zsidóságot az europoidhoz tartozónak látom.(Kivétel az afrikai zsidóság).Ezért

szerintem csak az életvitelük különböztetheti meg öket.Még a vallásra sem lehet fogni,mert ugyan úgy 1 Isten hivök,mint a keresztények,söt a zsidó vallás a keresztény vallás gyökere.

 

Előzmény: efzsuzsa (152)
Matuselah Creative Commons License 2006.01.22 0 0 156
Bocsánat Hölgyek Urak, de a válaszok azért késnek egy-egy órát, mert jelen pillanatban is Isten gyermekeinek továbbítom az Ő tanítását.

Kérlek benneteket, legyetek türelemmel!

Sajnos csak nagy kapkodás által tudok sok kérdésre válaszolni.
Matuselah Creative Commons License 2006.01.22 0 0 155
A következő a helyzet. Vannak zsidók által fogyasztható állatok, és vannak amelyek nem.

Az Isten által fogyaszthatónak mondott állatok levágását külön törvények (kóser) rögzítik.

Pl. az állat vérét teljesen el kell folyatni (mert Isten szerint „a vértől pedig tartózkodj”)

Például a baromfiak gigáját és ütőerét előírt hosszúságú speciális késsel (egyetlen vágással ) kell elvágni.

Ezután a vér teljes mennyiségét ki kell folyatni . Forrázni nem szabad.

Egyébként minden elvileg kósernek minősíthető állat belső szerveit meg kell vizsgálni és ha bármilyen rendellenességre vagy betegségre utaló jelet talál a sakter, azt azonnal nem kóserré nyilvánítja.

Ami az edényeket illeti. Az az edény vagy bármely eszköz ami nem kóser állatokkal kapcsolatba kerülnek, nem minősíthetők kósernak.

Most tudom , hogy ezen sokan meg fognak sértődni, de a tényekhez tartoznak. Ha a kósernak minősített vagy még nem annak, de nem zsidó érint egy állatot, az eleve nem minősíthető kósernek.
Előzmény: anyabanya (150)
Bekö Tóni Creative Commons License 2006.01.22 0 0 154

Matuselah!

Azt tudom,hogy felehet venni a zsidó hitet,csak ezt a rasszjegyekben nem hittem,de Te illetékes vagy a kérdésben,úgy,hogy tanultam valamit.Kösz.

 

 

Előzmény: Matuselah (151)
anyabanya Creative Commons License 2006.01.22 0 0 153

egszer kérdetem egy rabit, hogy mit gondol  miért gondoljuk, hogy ök okosabbak, mint az átlag...Azt mondta , hogy kiválasztottnak lenni, nem csak érdem, hanem feladat is és a gyermek nevelése pláne..azt is mondta, hogy a gyermek , minden gyermek nyitot a tudásr és többek közt ezért is van  sok "miért" és erre felelni fontos, hogy megmaradjanak a kérdések késöbbre is...

Amugy én persze nem ismerem igazán azt, hogy miként is nevelitek gyermekeiteket, de azt tudom, hogy a gyerekneveléssel kapcsolatban ennél bölcsebbet nem hallottam: "Neveld a gyermekedet a neki megfelelő módon, még, ha megöregszik, akkor sem tér el attól.

Előzmény: Matuselah (151)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.01.22 0 0 152

 Aki pedig nem hisz, az nem eszerint él. Ezt azért szügezzük le.

 

 ( Ez az életstílus szöveg nekem valahogy nem jön be. Azon töröm a fejem, de tényleg, hogy igaz-e ez?...)

Előzmény: Matuselah (151)
Matuselah Creative Commons License 2006.01.22 0 0 151
Bekö Tóni:

Ha arra gondolsz, hogy egy nem zsidó felveheti-e a zsidó hitet, akkor erre a válaszom igen.

Ez egy hosszú „tanulási” folyamat után lehetséges (meg kell ismerni és el kell sajátítani Isten akaratát, céljait és törvényeit).

 

Ezek a rasszjegyek sokunknál (nálam is) egy létező dolog.

Természetes, hogy ez egy életstílus, mert aki hisz Istenben az a törvényei szerint él.
Előzmény: Bekö Tóni (140)
anyabanya Creative Commons License 2006.01.22 0 0 150
Azért kérdem, mert dédapám koser hentes volt, de maga evangélikusként jött ide Ausztriából...Wallner Gottlieb Teofilnak hivták, de sokat nem tudunk róla no meg a testvéréről, akik felnöttként érkeztek Békéscsabára, helyesebben a tesvére Mezöberénybe német tanitónak... Annyit mesélt még nagyim róla, hogy más ruhában, más eszközökkel dolgozott, amikor a zsidó kuncsaftoknak vágott akármit és nagyon vigyázott a tisztaságra és erre külön segédja volt...
Előzmény: Matuselah (149)
Matuselah Creative Commons License 2006.01.22 0 0 149
Helyesbítés:

A Holt-tengeri tekercsek egy része nem Dániel hanem Ésaiás könykönyve.

Egyébként Kumran más barlangjaiban több mint 170 töredéket találtak, ezek között voltak a Héber Iratok összes könyvéből részletek (kivéve Eszter könyve). A tekercsek tanulmányozása a mai napig tart.

 

Anyabanya:

Kizárólag zsidó szülőktől származó (és a hitét aktívan gyakorló, a Zsidó Hitközség által jóváhagyott) férfi, aki ismeri a kóser törvények mindegyikét (pl. csak a Sakter által levágott vagy megvizsgált állatokat hajlandó eladni).
Bekö Tóni Creative Commons License 2006.01.22 0 0 148

Homályosiccs fel,mi az a 140-ben ami miatt hüje vagyok.Mer azt hiszem,hogy az

ndk-s pl.-dád miatt csak arról vitatkozhatunk,hogy melyikünk a hüjébb.

Előzmény: evil1023 (144)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.22 0 0 147
1. Amondó vagyok: Balczó maradjon a sportnál és a lovaknál (esetleg valamelyik része is megteszi), mert ha egyéb témákba böffent bele, akkor hetet-havat összehord. Kivénhedt sportembereknél meglehetősen gyakori a szellemi defektus.
2. Hogy valamit a témához is…szóval: Nem ártana, ha egyszer egy értelmesebb hívő keresztény elgondolkozna: csaknem 2000 éve kárhoztatják a zsidóságot, Jézus kereszthaláláért. Mármost: – feltéve persze, hogy egyáltalán létezett – ha ezt nem teszik, mi lenne ma a kereszténységgel? Létezhetnene egyáltalán?
32nick Creative Commons License 2006.01.22 0 0 146
Akkor járhattál volna Te is, most nem írnál így...! :D
Előzmény: itymeg (145)
itymeg Creative Commons License 2006.01.22 0 0 145

nálunk az volt a helyzet, hogy magyar polgárság nem volt, csak magyar zsidó polgá

rság; hülye fudális, urambátyámos, rokonokos rendszer; a magyar elit buta volt, ezért zárta be az egyetemeket a zsidók elől, de, hiába pőusztították el a magyar zsidóság nagyobbik hányadát, nem tudták utolérni őket , pedig a Kádár rendszer aztán tényleg megnyitotta az iswkolákat

Előzmény: Törölt nick (143)
evil1023 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 144

Hát, a 140-es hsz-edet olvasva, az utóbbit sem zárnám ki.

 

Előzmény: Bekö Tóni (142)
Törölt nick Creative Commons License 2006.01.22 0 0 143

polgári antiszemitizmus?

a kettő eléggé kizárja egymást...

A "polgári" elkötelezettségű" személy elismeri a XIX. századi liberális-szabadelvű ideológiát, melynek egyik alaptétele a vallásszabadság és az , hogy ne az határozza meg egy ember éltét, hogy milyen valláshoz tartozik, hanem hogy hogyan végzi a dolgát...

 

Amúgy ha már ennél a milyen szörnyű dolgokat csináltak a zsidók elcsépelt semmilyen ideológiánál tartunk: tényleg szörnyű dolog, hogy ők mintegy 30-40 év alatt véghez vitték a tőkés átalakulást és nagy szerepük volt abban, hogy Mo. felzárkózonn Európához(ha időlegesen is...)

Bekö Tóni Creative Commons License 2006.01.22 0 0 142

Mér?A zokni szandállal 1 ndk-s ismertetö jel volt?Vagy aki a zoknis szandált viselt az

olyan hüje,mint 1 ndk-s?

 

 

Előzmény: evil1023 (139)
anyabanya Creative Commons License 2006.01.22 0 0 141

:)), ha jobban megnézem a fél családom velem együtt akkor zsidó...

 

azért kérdeznék egy amugy léníyegtelent...Ki lehetett koser hentes?

 

Előzmény: Matuselah (138)
Bekö Tóni Creative Commons License 2006.01.22 0 0 140

Nekem 1 zsidó barátom azt mondta,hogy a zsidó az nem rassz,hanem életstilus.

Most,hogy van ez?Azt hittem eddig,hogy az antszemiták kitalációja a zsidókat meg-

különböztetö testi jegyek.Tévedtem talán?

Előzmény: Matuselah (138)
evil1023 Creative Commons License 2006.01.22 0 0 139
Lehet hogy nem voltál ndk túrista, de  biztos annak néztek!
Előzmény: Bekö Tóni (132)
Matuselah Creative Commons License 2006.01.22 0 0 138
Zsuzsának és másoknak akit érdekelnek a rasszjegyek:

A lényeg a következő.

Adott egy zsidó szülőktől származó ember (anyja,  apja több generációra visszavezethetően zsidó).

Tartalmazza (de nem biztos) azt a rasszjegyet, hogy az orrvonalától lejjebb található mindkét füle.

Egyáltalán nem biztos (de, ha felemás házasságban él (tehát nem zsidó származásúval  házasodik), csökken annak valószínűsége), hogy gyermeke is rendelkezik majd ezekkel a jegyekkel.
Előzmény: efzsuzsa (125)
Bekö Tóni Creative Commons License 2006.01.22 0 0 137
Nem, csak megjegyeztem,de kérdésre sikerült.
Előzmény: efzsuzsa (136)
efzsuzsa Creative Commons License 2006.01.22 0 0 136
 Ugye nem tőlem kérdezed?
Előzmény: Bekö Tóni (135)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!