Keresés

Részletes keresés

nézek Creative Commons License 2013.04.02 0 0 58
úgy venni telkes házat, hogy előtte nem tájékozódtál? a szomszédnál voltál bemutatkozni?

mindegy, ha voltál, ha nem, a falra nem szabad...már csak a vizesedés miatt...botrány lesz idővel.
Előzmény: judilla (55)
Brikk stone Creative Commons License 2013.03.25 0 0 57

 Ne tedd, bonyodalom származhat belőle.

 

De úgy 50 cm-te falatól  megfelelő tartóra bármilyen fútónövény felfutathatsz !

Előzmény: judilla (55)
judilla Creative Commons License 2013.03.03 0 0 56

bocs, vmi nem o.k. a klaviatúrámmal, néha kihagy betűket :-)

Előzmény: judilla (55)
judilla Creative Commons License 2013.03.03 0 0 55

Kedve topic! 

nemrég vettünk egy kertes házat, és a bal oldalán levő kerítés vakolt fal, a szomszédnak melléképülete v vmi ilyesmije...   

A kérdésem az: 

1. (szokás)jogilag hogy is van, a bal v a jobb oldali kerítés számít az enyének?   - ő balról az első ház az utcában, mi a második ...

 

2. befuttathatom-e én növényekkel azt a kerítést - hogy ne a falat kelljen néznem az arra néző ablakokból? (telekhatártól épp pont 3mre a ház, tehát elég jó lenne nem csak csupasz falat nézni)

 

köszi a válasz!

 

cucu Creative Commons License 2012.09.24 0 0 54

Minden viszonylagos...

Előzmény: maxted (51)
enesi Creative Commons License 2012.07.26 0 0 53

Lehet, hogy ez nem ehhez a fórumhoz tartozik, de nem tudja valaki, hogy 2 sávos út mekkora távolságra lehet a lakóháztól?

Mert előttünk most szélesítik az utat, és az ablakomtól úgy 1 méterre lesz a forgalom

Segítséget előre is köszönöm

macusnéni Creative Commons License 2012.07.21 0 0 52

Kedvesem: A kisebbségnek ilyen kertre áldozni nem lesz pénze,mert Ők csak a mának élnek,meg a feketitett üveges BMV-k nek.Felénk is csak flangálnak,s nem fenyeget az a veszély,hogy szomszédom is lehet belőlük.

Előzmény: maxted (51)
maxted Creative Commons License 2012.07.18 0 0 51

adnék én nektek jó kis kisebbségi szomszédot a fát rossz helyre ültető

helyett,visszaasírnátok.

macusnéni Creative Commons License 2012.07.17 0 0 50

Nekem is lenne kérdésem a telekhatárra ültetett fákkal kapcsolatban.Vásároltam 2007.-ben zártkertet.A szomszéd egy alkoholista volt az eladó tájékoztatása szerint.A kerités egyrésze be volt futtatva valami narancsvirágú évelővel.Ami a drótkerítésbe is benőtt.Nem lehetett kinézni nálunk van,vagy a szomszédé.Na mi jól letakarítottuk a kerítésről.Az unoka menetközben elörökölte a kertet,az épületet lebontotta,az anyagból pénzt csinált.Egyszer szóltam neki,hogy jó lenne ha eltakarítíná,mert én tudom nélkülönözni.Meg a bodzafát is aminek fele már nálam van.A fenyő pont úgy áll,mint ezen a fórumon van egy fénykép.Új tulaj van akit ritkán látni,ez fél méterre ültetett a kerítéstől cseresznyefát.Remélem nem azt gondolja,hogy alatt fogok hűsölni.Nekem arra az oldalra van ültettve 80 db rózsa,s élvezni szeretném még egy kis időre.Jártam az Önkormányzatnál megkérdezni,hogy mi a teendő,vittem fényképet is róla,de az úrnak a válasz csak annyi volt,"láttam,hogy mit veszek meg.! Gondoltam már megnézem ,hogy ki az új tulaj és ügyvéddel iratok egy levelet,hogy tüntesse el.Azt tudom,hogy megszüntették a szabályzatot,újat nem hoztak,igy mindenki azt csinál amit akar?Ötleteket szeretnék kapni.!

bkzsú Creative Commons License 2012.07.12 0 1 49

Kösz az észrevételedet.

Tudom a fát rossz helyre ültettük, de az ők engedélyükkel.  És mint az első hozzászolásomnál képet is mellékeltem, igazán nagy kárt nem okoz.

Mindenki trudomására hozta, hogy nem beszélget, be akar perelni....   tehát sok nincs mit gondolkodjak, hogy ki mit alkudhatna. (  most vált el, meg van zakkanva, mindenkiben csak a rosszat keresi, mindenbe beleköt....stb. )

Én lehetőségeket kérdeztem, hogy miket hozhatnék én is fel a "mentségemre"....    mert az a 13 cm, épp abban zavar, ha a tüzifánkat hozzák, az a szellőző kis ablakocskáját már "letolatta" a fuvarozó, de azt megcsináltattuk. Csak ha az nem lenne ott...

 

Na szóval várjunk türelmesen, aztán az idő megoldja.  És ősszel a virágaimat is kiírtom, s nézem a háza málló falát.

 

De kösz mindenki segítségét!

Előzmény: digium (46)
digium Creative Commons License 2012.07.03 0 0 48

Kimaradt:

Egysávos egyirányú utca (vagy gépjárműközlekedésre alkalmas sáv) minimális szélessége 3 méter. A közúti forgalomban maximum 2,5m szélességű gépjárműveket engedélyeznek. Tehát a nem túlméretes jelzésű teherautónak bőven el kéne férnie a 4m széles részen... Amúgy oldalhatáros beépítésnél a minimum távolság 5 méter szokott lenni, nem lehet, hogy a Te házad nyúlik túl az építési helyről az oldalkertbe? Nehogy a szomszéd kéményének hatósági ellenőrzésénél derüljön ki, hogy a házaddal/teraszoddal valami nem stimmel. Ezzel egyáltalán nem szeretném menteni a szomszédod, ha engedélyed nélkül és szabálytalanul épített kéményt a Te telkeden.

 

OTÉK 37. paragrafus 4. bek.:

"(4)79 Az épületnek a telek oldalhatárán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró tetőfelületén csak tároló-, tisztálkodó-, főzőhelyiség és illemhely, legalább 1,80 m-es mellvédmagasságú és helyiségenként legfeljebb 1 db 0,40 m2 nyíló felületű szellőzőablaka, szellőzőnyílása lehet. "...

Előzmény: bkzsú (45)
digium Creative Commons License 2012.07.03 0 0 47

Rendesen megkésve OTÉK 35. paragrafus 7. bekezdés:

(7) A hátsókert előírt legkisebb méretén belül - a szükséges védőtávolságok megtartásával - valamennyi melléképítmény elhelyezhető. Növényházat (üvegházat), fóliasátrat a 31. § rendelkezéseinek keretei között - helyi építési szabályzat és szabályozási terv eltérő rendelkezése hiányában - a teleknek a szomszédos telekkel közös határától legalább 1,50 m távolságra szabad elhelyezni.65

Előzmény: Anett1986 (31)
digium Creative Commons License 2012.07.03 0 1 46

Az oldalhatáros építés esetén a határvonalon csak az eresze lóghat át hozzád (a vízelvezetést is a saját telkére kell megoldania), de attól a terület a sajátod (OTÉK). Még hőszigetelést sem tehet fel ezen az oldalon az engedélyed nélkül, ahogy kéményt sem ha az átlóg a Te telkedre, lehet kérni a jegyzőtől birtokvédelmet... Egyáltalán nem kell kiszedned semmilyen növényt onnan, ha az nem gátolja őt túlságosan az eresze/háza karbantartása elvégzésében. Ha a karbantartás során bármiben kárt tesz a telkeden, azért természetesen kártérítéssel tartozik.

A karbantartartást veled egyeztetett időpontban megteheti, ha nem engednéd meg, akkor kérheti a jegyzőtől időpont(ok) kiszabását.

 

Ha viszont a határtól 40cm-el beljebb van a háza, akkor az a terület az övé, akkor is, ha nincs elkerítve. Te oda nem tehetsz semmit az ő engedélye nélkül, még virágot sem. Ha ebben a részben van a kéménye ami téged zavar, akkor semmit sem tehetsz. Sőt ha te használnád bármire ezt a 40 centit, akkor engedélyt kell kérned tőle, egyébként ő kérhet birtokvédelmet. Le is kerítheti magának ezt a részt, ha arra van kedve.

 

A fenyőfád bizony rossz helyen van, korlátozza a szomszédod a tulajdona használatában, remélem ezt Te is belátod. Attól, hogy a jegyző nem akart/tudott határozatot hozni a helyzet megszüntetésére, ez a korlátozás fenn áll. 1990-ben nem tartottad be a hatályos szabályokat a telepítésnél... Az a fa valószínűleg még nőni fog, csak egyre több területet vesz el tőle.

 

Szerintem teljesen normálisan járt el saját érdekeinek védelmében veled szemben, először megkeresett Téged, majd a jegyzőt. Te mit tettél volna az Ő helyében?

(Lehetne rosszabb indulatú is mint pár honfitársunk: árkot ás a kerítés saját oldalán elvágva a gyökereket, vegyszerezi, netán tüzet rak alatta, de nem felgyújtja fát csak megperzseli, hogy ronda legyen stb...)

Mindketten jobban járnátok, ha minél előbb kivágnád, és normális helyre ültetnél fát helyette.

 

Számold össze pontosan, hogy ki mennyi területet használ (vagy akadályoztatja használatát) a másik tulajdonából (fenyőfa, növények, kémény). Üljetek le, biztosan meg lehet beszélni. Nem biztos, hogy jobban jársz, ha elbontatod az átlógó 13cm-nyi kéményét, viszont kiszedheted mondjuk 15 méteren a növényeidet és egy rozsdás kerítést nézhetsz mostantól 40cm-el beljebb, és még a karbantartást sem akadályozhatod...

 

Nem vagyok jogász, csak is szerintem....

Előzmény: bkzsú (45)
bkzsú Creative Commons License 2012.06.29 0 0 45

Köszönöm szépen a válaszát!

Örvendek, mert azt már tudom, hogy a polgármesteri Haivatalnak nincs erre vonatkozó semmilyen szabályzata.

Azóta a szomszédasszony  bejelentését  elutasították. De erre is ő perelni akar a bíróságnál. Remélem, hogy a fenyőnk maradhat....

 

A bíróságon én vajon kérhetem, amikor ő vádol. hogy a kéménye 13 Cm -el átlóg  :) a telkünkre és a bejárást akadályozza, (nagy autó hozza a tüzifát és épp 4 m van a két ház közt ) hogy a felénk nyíló mellékhelyiség ablakait csináltassa bukó állásura és katedrálüveggel lássa el ?

Ha a háza hátnál a 40 cm-jét el akarja keríteni azt tudtommal meg kell engednem, de kérhetem, hogy csak ősszel, ha a rózsáimat és Dáliáimat  ki tudom ásni ? Mert azon a 40 cm egy részén virágos sáv van ???

Vagy lehet olyant kérni, hoghy ami kárt okoz a fenyő, pl hagymát ültetett a kis kertjébe, akkor én minden évben kifizetek neki 3 kg hagyma árát? mert hát a tűlevél tényleg egy kis helyen  kárt okoz, igaz a gyom az nő alatta....

Nagyon kösz előre is a válaszát kedves Endre és bocs, hogy csak most köszöntem meg, de nem voltam internet közelben. Valósággal szégyellem hogy ilyen kérdéseket teszek fel... 

És még egy...   ha kerítést csinálna, akkor ha vakolni akarná a háza hátát, onnan biztos nem tudná, s akkor nekem muszáj beengednem ?a kerítését lebonthatja hogy valokni tudjon, a mi udvarunkról?,  mert igazából az a kerítéstől nem férne el.

 

Előzmény: Endrebácsi01 (35)
Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 44

Tényleg nem kell beengedni. Írásban kell enekérni a jegyzőtől a birtokvédelmet, és akkor ki kell jönnie a jegyzőnek, aztán majd ő intézkedik, itt jogi segítségnek nagyon nincs helye. E-mail címem az adatlapon megtalálható.

Előzmény: Málna21 (42)
Málna21 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 43

Köszönöm szépen!!Bizonyítható megállapodást sajnos a szüleim nem kötöttek,csak szóban egyeztek meg,annak idején.

Előzmény: caterina3 (40)
Málna21 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 42

Tisztelt Endrebácsi01 bácsi!!Az előző tulajdonos,majd negyven évig lakta,míg ki nem haltak.Utánna a fia örökölte,de ő nem lakott itt.Az uj tulajdonos két éve vette meg,azóta egyfolytában építkezik.Akkor forduljak a Jegyzőhöz?Ő azt mondta mikor legutóbb felhívtam,hogy nem vagyok köteles annak tudatában,hogy nincs építási engedély beengedni az udvarra őket.De már Festéshez készülnek.Tanácstalan vagyok.Kérhetnék Öntől egy email címet?

Előzmény: Endrebácsi01 (41)
Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.06.26 0 0 41

Elképzelhető elbirtoklás, de annak ingatlan esetén 15 év az ideje. Ezalatt szakadatlanul kell birtokolni, szerintem az hogy nem laktak ott, attól még szakadatlan birtoklásnak felelhet meg (bár ez kérdéses lehet a bíróságon). Egyébként meg ráépítés szabályait is lehet alkalmazni, és kötelezni a szomszádot a földterület részének megvásárlására (de az is elképzelhető, hogy a jegyző elrendeli a kerítés bontását, és akkor megoldódik az ügy).

Sajnos az ügy tényleges ismerete nélkül pontos jogi tanácsot nem tudok adni.

Előzmény: Málna21 (39)
caterina3 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 40

Ez valószínűleg attól is függ, mióta állt beljebb, mert esetleg itt beléphet az elbirtoklás is, ha tíz éven át fennállt ez az állapot. Hacsak nem volt valami bizonyítható megállapodás, miszerint nem tart igényt a területre. Laikusként így vélem.

Előzmény: Málna21 (39)
Málna21 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 39

Köszönöm szépen!!Még a kerítésről szeretnék kérdezni.Mivel a mi területünkön van,igaz a régi is ott volt,de azóta már volt olyan időszak,hogy nem lakták a házat kb három évig.Jogot tarthatunk-e ,hogy ujra a mienk legyen a helyszinrajz szerinti terület,vagy az elkerített részről már lemondhatunk?80cm egész az ujonnan épített háztól a kert végéig.Előre is köszönöm a választ!!

Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 38

Be kell jelenteni a jogellenes építkezést az önkormányzatnál. A jegyző majd intézkedik a lebontásról, illetve arról, hogy bírságot fizessenek. Ez a lassabb út de ez jelent végleges megoldást.

Ideiglenes megoldásként pedig birtokvédelmet lehet kérni (annak pár nap a lefutása), szintén a jegyző végzi, és eltiltja a további munkálatoktól, ez elvezetheta bontáshoz is.

Természetesen minden út vezethet bíróságra.

Előzmény: Málna21 (37)
Málna21 Creative Commons License 2012.06.25 0 0 37

Üdvözlöm!
Tavaly megvették a szomszéd házát,aki már kb három éve elköltözött a lakás üres volt,még örültünk is,hogy végre szomszédunk van.Elkezdtek építkezni.Mivel áthajlott egy almafa ág,átjött levágta.Utána az udvarra jött ,meg metszette a rózsámat,szó nélkül.Építettek egy hatalmas mellék épületet kb 15méter hosszú ,ahhoz a házhoz ami eredetileg egy két szoba konyhás volt.Mi semmi papírt nem kaptunk.10 cm-es szigetelést tettek az épületre.Idén már kezdett elegem lenni,az állandó zajtól és ráadásul a ház hátát leakarta betonozni.Mivel nekünk van rajz ,tudtuk,hogy telekhatárra van építve a ház,így mondtuk,most már abba nem megyünk bele.A jegyzőre hivatkozva,azt mondta engedélyezte neki.Amit megkérdeztem és nem volt igaz.Az Építési osztályra bementem,hogy megbizonyosodjak,tényleg telekhatáron van-e a ház,nehogy véletlen hibát kövessek el.Na itt kiderült,semmilyen építési engedélye nincs.De ő még mindig fenyegetőzik.Kérem tanácsukat!!Mi ilyenkor az eljárás.Bíróságra nem szívesen mennék.A kerítést régen a szüleim a kert felől beljebb tették a régi szomszéd megegyezésével,ami helyett most egy 2,20 cm-magas palakerítést huztak,ami kb 80 cmre a mi területünkön van.Ezzel mi lesz ez jogos?

maxted Creative Commons License 2012.06.08 0 0 36

vajon ez is a válság hozaéka hogy egyre kiálhatatlanabbak

mindenfelé a szomszédok.Nálunk is panaszkodnak a fára,

kutyára meg mindenre amire csak lehet.Azon csodálkozok hogy ezek nagy ráérős emberek

hogy ismerik a jogszabályokat...

Endrebácsi01 Creative Commons License 2012.06.05 0 0 35

Érdemes megnézni az önkományzati rendeletek között, hogy van-e erre valamilyen szabály, ha nincs akkor azt kell megvizsgálni hogy a telkek rendeltetésszerű használatát gátolja-e, illetve hogy mennyiben zavarja a szomszédot. Nehezen tudom elképzelni, hogy egy 20 éve fennálló állapotot a bíróság megszüntessen anélkül, hogy lényegesen, és alapvetően zavarná a szomszéd érdekeit, így kevés esélyt látok arra, hogy ezt kivágassák. Egyébként a bíróság előtt a szomszédnak kell bizonyítania a zavarás tényét.

Előzmény: bkzsú (34)
bkzsú Creative Commons License 2012.06.03 0 0 34

1986 ban építettünk magánházat (az egész utcában akkor építkeztek). A szomszéd nem csináltatott kerítést , így mi csináltuk meg felőle is (ami akkor neki lett volna kötelező).  E kerítés mellé olyan 20 cm-el elültettünk a szomszéd beleegyezésével  egy kis fenyőcsemetét 1990 ben, az udvaraink végénél. E fa szépen fejlődött, nőtt, de ágati csak a kerítés felett nyúltak át a szomszédhoz. Ami lennebb volt levágtuk.  A telek kelet-nyugat fekvésű.  2011 ben  a szomszédasszony eltökélte, hogy ki kell vágni a fát, mert zavarja, a vizet elszívja az udvaráról (max 2 méter terület és a szennyvízaknája van ott ), és nem tud a Nap besütni  az udvarára (Hát igen ! Északról süt a Nap ... ) a legnagyobb árnyék max 40 cm a fa alatt  Levágtunk még ágakat, felőle, de be akar perelni, hogy vágassam ki, melyre több okból sem vagyok hajlandó.

Kérdésem a következő lenne- olyan rég ültetett fa , és akkori jóváhagyásukkal  most kivágatható?.  A jegyző ügyintézője  is kint volt, de egyezkedni nem akar a szomszédasszony, kijelentette ő be akar perelni ! 

Ilyenkor mi a teendő ?  neki a gázkéménye nyúlik át a mi telkünkre a 40 cm-jénél többre.... hát engem is zavar mert a tüzelő szállításakor beleakad a teherkocsi.

Milyen jogszabályok érvényesek ilyenkor?  A fenyőfa érdekelne igazából.  Mire számíthatok jogilag?  

Attil66 Creative Commons License 2011.10.26 0 0 33

Szia.

 

Megtudnád mondani, hogy a lugasos szöllő a besorolásba betehető-e. A szomszédom megkért ne ültessek az ültetési távolságon belül fenyőfát mert a szöllőjét árnyékolni fogja.

A kerítés mentén Kb: 10m hosszan 2-2,5 m magas a lugasa de ősszel a 3 m is megvan. 

Én nem ültetek mert megnéztem igaza van. Csak kérdés, hogy a szabályokat ő figyelembe vette-e?  A viszonyunk normális. Háborúzni nem fogok.  

Előzmény: vanezigy1 (29)
cseik Creative Commons License 2010.08.28 0 0 32

1. beszélni szomszéddal h oldja meg a vízelvezetést

2. te megoldod vízelvezetést

3. önkormányzat jegyzőjénél (általában a jogi és/vagy igazgatási iroda, ha nagyobb település) bírtokvédelmet kérni és ők kötelezik vízelvezetésre v lebontásra

Előzmény: Anett1986 (31)
Anett1986 Creative Commons License 2010.08.27 0 0 31
Üdvözletem
Olyan kérdésem volna:
Mit lehet tenni az ellen, hogy a telekhatártól 0,5 m -re egy nagy fóliasátor van, ezáltal a fél kertem használhatatlan, mivel az összes esővíz a fóliáról az én kertembe folyik?
caterina3 Creative Commons License 2009.04.27 0 0 30

Köszönjük, de az oldal elején is ott áll, hogy ezek csak ajánlások, és hogy nincs országos érvényű szabályozás. Szóval ezzel nem lehet hatni mondjuk egy szomszédra. :-)

 

Előzmény: vanezigy1 (29)
vanezigy1 Creative Commons License 2009.04.02 0 0 29
Magánterületen az alábbi ültetési távolságokat kell betartani:

* 1,5 méternél alacsonyabb sövény, bokor a telekhatártól 0,5 méter, épülettől 2,0 méterre ültethető
* 1,5 méternél magasabb sövény, bokor és 4,0 méternél alacsonyabb fa a telekhatártól 2,0 méter, épülettől 3,0 méter
* egyéb fa (diófa és magasra növő, terebélyes fák kivételével) telekhatártól 3,0 méter, épülettől 4,0 méter
* diófa és magasra növő, terebélyes fák telekhatártól 5,0 méter, épülettől 7,0 méter



http://209.85.129.132/search?q=cache:I0VDHW3qTr8J:www.edenkert.hu/print.php%3Fidx%3D1961+%C3%BCltet%C3%A9si+t%C3%A1vols%C3%A1g+a+telekhat%C3%A1rt%C3%B3l&cd=6&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!