Hát ja ... És kb mostanában kezd realizálódni . :)
Szombaton volt megint egy aranyos ember . Mutatott már régebben két foltot a küszöb végén , szombaton előjött a farbával át kéne nézni műszakira és kijavítani a mazdáját ... Pont pénteken kaptam majdnem agy vérzést egy másik mazda alatt , miikor megnéztem ... De haveré ,este 5-8 cig megtaknyoltuk és mehet felőlem ....
Szombat . másfél óra ,míg kiderült (ránézésre látom,kicsi oda) hátsó csapágyat vett a jóember első helyett . Cseréljem ki mindkét első kerékcsapágyat ,mert csak ... Annyit megtettem felemelve megforgattuk ,melyik szól .
Jajgat hogy 25 per óra a szerelő ... Ismerős mind , hát ingyé beszélgettünk egy órát ... És nyugi van ,telefon se szólt még ma :)
Igen, nem írtam a homokos változatot. Én is úgy vagyok, hogy sokáig fejben dolgozok, aztán ami van, vagy találok, abból lesz és úgy ahogy lehet, a körülmények által megszabva.
Zártszelvény ívelőt valóban sok user-nek sikerül alkotni - viszont olyan ívelt zártszelvény, ami másodrendű nyomaték szempontjából közel egyenértékű az egyenessel ritka fehér hollóként mutatkozik. Az a karcsú lemezfal valahogy nem akar nyúlni-zömülni térbeli kontroll nélkül, csak lapjára hajolni. :)
Az kimaradt ,hogy tőccsem meg száraz homokkal ,ütögetve , a végeibe meg verjem bele....
a két fadugót .
Egy zártvázas ívelőt majdnem minden sufnituningos ki bír kínlódni .Hát kénytelen leszek ,nyitottvázast csinálni , de nekem nem sürgős ...Nemrég láttam a fémek harcosaiban eladót egy milláért ,görgőkkel .
Görgők nélkül csak 750 . Meg kéne nézni .átméregetni :)
Ha biztosra akarsz menni, akkor szaladj el egy alagútkemencéért, melegen jobban lehet hajlítani, gondolom. Van egy csomó bezárt vasmű, ott szerintem biztos olyannyira akciós, hogy fizetnek, ha elhozod. Mint a napelemes áram, olyan. Én is már csak a muszályt csinálom magamnak. annakidején a diófára kikötött madzaggal íveltem ki a nejemmel 12 méreres rádiuszt az erkélyablak-ajtó fölé hungarocellből. És az összes ablak fölé és a cararrai márványból az összes ablak belső-külső könyöklőjét, párkányát. Épp bontották a Battyányi-téri Metrót, és pályáztunk. Nyertünk gránit és cararrai bontott márványt. A nejem most találta meg a számlát, 600Ft/köbméter. A konyhalap meg 7 méter 70x50x5 gránit. 20 éve áll, nem púposodik, bírja a vizet. Huszon éve.
,,Más ,tegnap pont láttam egy embert aki épp nyírta a háza előtt a fügebokrot .. Elkértem a levágott ágakat .
Nagyon szép nagy méretű ,de még zöld fügék is vannak rajta . Remélem meggyökerezik és megmarad .''
Ilyenkor sajnos nem valószínű. Kora tavasszal, rügyfakadás előtt kérj pár db. arasznyi ágat, azt ásd be, hogy egy rügy kilógjon, de az se baj, ha föld alatt van az egész, csak ne legyen pár centinél több föld rajta.
Mintha olvastam volna tőled, hogy no most már eztán senkinek semmit, hiába keresnek, nem leszel rabszolga, elég volt. És mint nálunk, a nejem akkor vehet fél méter ruhát fogassal, ha egy métert kidob. Mintha nálad is ez lett volna az irány. Most meg beleakad a cipőfűződbe egy üllő és otthon vetted észre.
A 100kg-os nagyon hasonlít a salgótarjánira, de annak a "domború" oldalán ott vannak az adatai kiöntve. Nagyon elképzelhető, hogy a rimamurányi vasművekben készült, ami a salgótarjáni vasművek elődje volt. Ebben az esetben az egyik alsó talp lépcsőjébe a kidomborodó RIMA felirat van kiöntve.
Az üllőd biztosan nem salgótarjáni, Magyarországban csak "Stájer típusú" üllőket öntöttek. A Te üllőd "angol típusú".
A kovácsolt, tűzihegesztett üllők több darabból készültek ami általában látható is rajtuk, és a tetejükre külön acél lapot tűzihegesztettek ami gyakran a sok használattól fel is vált.
Ha bármilyen jelölés, szám, betű , ábra volt rajtuk az vésett volt.
Az öntött üllőknél általában megtalálható az öntőforma osztósíkja, a jelzések rajtuk a síkból kiemelkedőek, mint a képeden is.
Ez kovácsolt . A szarvak külön darabok (voltak) ,kovácshegesztve . Gondolom a talp is . Itt az is látszik hogy berogyott és kipattogzott a feltüzihegesztett edzhető acél munkalap .
Egy csomót keresgéltem miattad :) Végül letöltöttem kinagyítottam .. A lépcsős talp közepén ,mindha látszana az öntőforma osztósíkjának nyoma . Amit észrevettem az öntöttek lépcsős talpának sarkai inkább derékszögűek ,a kovácsoltaké 45 fokban letört . Ellopom a képet ,felteszem a kovácsüllősöknek ,megszakértik remélem ..
Tetszenek a síncsavarok - ilyen mód alternatív használatára még nem gondoltam. :)
Nekem mind a kettő öntöttnek tűnik. A félmázsáson a kifelé domborodó szám miatt, mert ha kovácsolnák, szerintem a "negatívra" beütött szám jobban hihető lenne. (Lásd kalapácsoknál se cifrázzák - inkább külön műveletben jelzik.)
A nagynál a lépcsős talp kovácsolására Ti milyen technológiával (mármint elviekben, mert kovácsolva ez sem háztáji, hobby kategóriás darab) tudnátok előhozakodni? Milyen kialakítású süllyesztékbe lehetne azt leütni?
Szerintem ezekből, amire mi azt mondjuk, hogy jófajta, az mind temperöntvény. (Amíg le nem munkálják a felső síkból azt a néhány milliméter kemény réteget.)
Ezt használom, ez biztos legalább 100kg, de nincs rajt semmi felirat. Tsz műhelyből vásároltam, valakinek ismerős? Ez jól hegeszthető, mert a lapos vége élét hegesztettem, ez kemény anyag!
Ez az én "puha" Salgótarjáninak mondott üllőm. Nem tudom honnan veszem, hogy Salgótarjáni, talán az eladó mondta ~30 éve? Ismerős valakinek? Honnan lehet tudni, hogy öntött-e vagy kovácsolt egy üllő? Én alig használtam/használom, mert az átalakításra váró kis műhelyemben van.
Hézagolással az első vége kinagyol, utána fordít és hézagoló nélkül a már nagyolt csapot megfogva.
A nyers felületet kell hosszában több állásban (csak hossz irányban!* - keresztben ugye 20mm ütés van) párhuzamra játszani és mehet a másik központ. *Ekkor biztosan egy irányba fog mutatni a két végén az eltolás is.
Azt nem értem hogyan fogod be az eltolt tokmányba a rudat . Elsőre ok , de fordítás után mi lesz vele ? Vagy egy műveletsor az első excenter csap esztergálás ,és utána tokmány csere ,vagy központba állítás ?
Egyébként most jöttem nemrég a méhből ... Basszus , ott van készen (szinte ) a zártszelvény ívelő magasság állító része ... Meg sok jó cucc , csak hegesztve van , nem volt már lángvágó ...
Szerintem reggel vihetek egy huszast megint :)
De van nekem valami cél cuccom ,Amit lehet toligálni keresztbe ,nagyjából sejtem hol lehet ...