Keresés

Részletes keresés

tuutuu Creative Commons License 2007.11.08 0 0 136
Úgy 5 éve...:}}}
Előzmény: ZsuR (126)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.11.08 0 0 135
porridge...
szysssz Creative Commons License 2007.11.08 0 0 134

Gyerekkoromban (40-es évek vége, 50-es évek eleje) összetevői miatt (is) fontos élelmiszer volt - főleg gyerekek kapták.

Emlékeimben olyan nyúlós-ragadós "izé"-ként maradt meg, (akkoriban zabnyáknak is nevezték) amit nagyon nem szerettünk.

Ha jól emlékszem vízben, sóval és/vagy cukorral főzték.

Előzmény: H_G (129)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.11.08 0 0 133
Igazad lehet. Az étkezés nyilván nem befolyásolja egészségi állapotunkat. Az orvosok tanácsára meg hülyeség hallgatni. Képzeld el, régebben a dohányzást gyógyszerként írták fel légúti megbetegedésre. Ma meg pont az ellenkezőjét papolják ezek a hülyék. Évtizedekig azt mondták, hogy a cukorbetegek inkább húst, főleg füstöltet, állati eredetű terméket, s fehér zsömlét egyenek, vigyázzanak a szénhidráttal. Ma meg épp azt mondják, hogy kerüljék a fehér lisztet, s inkább rostban gazdag ételeket fogyasszanak, teljes kiőrlésű lisztből készült termékeket, gyümölcsöt, zöldséget, s ha lehet, kerüljék a húst, hiszen még a csirkemellben is található (rejtett) zsiradék, a tej(termékek)ről nem is beszélve. Régebben az orvosok azt mondták, hogy együnk minél több tejterméket, hiszen attól lesz erős a csontunk. Most meg azt mondják, hogy épp azért veszít annyi kalciumot a csontozatunk, mert a tejtermékekkel túl sok fehérjét viszünk be, ami elsavasítja a vérünket, s a szervezet, hogy lugosítson, meszet von ki a csontból semlegesítés végett. Úgyhogy edd, mit megkívánsz, hiszen azért kívánod, mert a szervezetednek szüksége van rá, márpedig a szervezeted nem tévedhet, csalatkozhatatlan. Azért kívánja a fehér lisztet, disznózsírt, fehér cukrot, koffeint, szeszt, mert erre mind szükséged van. Pl. a jó kis gumicukor, chips, kóla, jégkrém, fagyi, puding, kávé, csoki, vattacukor, fagyi, nyalóka, bonbon, nápolyi, keksz, s a kakajóscsigáról, s egyéb cukrászsüteményekről már nem is beszélve, szóval ezeket mind azért kívánod, mert megannyi hasznos dologgal van tele, melyeknek a szervezetedre szüksége van. Hogy mi a véleménye az orvosoknak erről? Mit foglalkozol a hülyékkel…?

:))

Előzmény: ZsuR (120)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.08 0 0 132
Ferjem masik kedvenc mondasa, inni csak mertekkel es tartozkodassal:
Mertek a vizesvodor, tartozkodas az asztal alatt. . . :))
Előzmény: szysssz (130)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.08 0 0 131
Jajj ne is mondd! Ferjem szokta mondogatni - mert csak akkor iszom ha szomjas vagyok :))!!!

De megfogadtam, ideje emberre valnom. . .inni fogok. . .mint a . . .mint a . . .godeny! :))
Előzmény: szysssz (130)
szysssz Creative Commons License 2007.11.08 0 0 130

"eszem ha ehes vagyok es addig eszem amig ehes vagyok" Erről ez jutott eszembe:

Kocsmába betér egy idegen és kér egy pohár vizet. Alkesz törzsvendég megszólal.

- pfujj, mint az állatok: akkor iszik, amikor szomjas. :-))    (bocs!)

Előzmény: ZsuR (120)
H_G Creative Commons License 2007.11.08 0 0 129
"Valaki leírná, hogyan készül és milyen is a zabkása -még sosem próbáltam."

Merő véletlenségből pont az előbb írtam be egy másik topikba:

http://forum.index.hu/EditArticle/ReplayEditArticle?a=73036613&t=1002185

De ha nem az egészségesség a fő szempontod, a korpa nélkül finomabb!

Leginkább két natúr zabpelyhet lehet országszerte kapni, Fortunate márkájút és Alnaturát, a DM-ből -- én az utóbbinak a nagyszemű változatát javaslom, sokkal finomabb és bio, mégsem drága!

"(hasonlít valamelyikre: tejbegríz/rizs, puliszka ezeket ismerem)"

Szerintem nem. A szétfőzött tejberizsre esetleg, de arra sem nagyon.

"Vajon milyen kásákat esznek más népek."

A szlovákoknál a hajdina megy nagyon.
Előzmény: panettone (122)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.08 0 0 128
:)) Jogos. . .:)) Szegyenlem is magam. . .

Előzmény: H_G (127)
H_G Creative Commons License 2007.11.08 0 0 127
"Nem vagyon reform konyhas - moderacio hive vagyok."

Fujj, stréber! :))
Előzmény: ZsuR (113)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.08 0 0 126
En nagyon nem szeretek tablettat szedni. . .marad a termeszetes bevitel, etel formajaban. . .

:)) Mennyi ideje vagy a 7. honapban??? :))

Előzmény: tuutuu (124)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.08 0 0 125
A zabpelyhet megfozod vizben. Egyszeruen hangzik, de nem az - konnyen odaeg. No itt szoktama mikrot hasznalni, mert egyszerubb.
Erre lehet keves tejet tenni es barna cukrot, valoszinu ez az alap. Lehet izesiteni mazsolaval vagy mas szaritott gyumolccsel, fahejjal - nekem inkabb a tejbgrizre emlekeztet, de a texturaja nagyon mas.

En nem szoktam vizben fozni - zabpehely, felig toltok egy cseszet vele, es feltoltom majdnem tele tejjel (2%). 1 perc a mikroban, keveres, meg fel perc.
Tehetek ra firss gyomolcsot (bogyosokat foleg) vagy csak egy kicsike (fel kiskanal) barna cukrot (ezzel szeretem). Ha van keves szaritott afonya, azt jobban szeretem mint a macsolat, nem annyira edes.
Előzmény: panettone (122)
tuutuu Creative Commons License 2007.11.08 0 0 124

Ja, a magnéziumhiányt leküzdöttem tablettával, a káposzta biztosan valami másért hiányzik.

Mindenesetre én talán nem vagyok várandós ( bár a pocakom alapján úgy a 7. hónapban lehetek...:}})

Előzmény: ZsuR (121)
tuutuu Creative Commons License 2007.11.08 0 0 123

Nem lehet az, hogy annyira csökkent a koleszterinszint, hogy a szervezet bőszen nekiállt termelni, hogy helyreállhasson, és annyira belelendült, hogy csak lassan tér vissza a normál termelésre?

Ilyen hiba még egy szabályozott elektronikában is előfordulhat, pedig azt elvileg jobban ismerjük, mint az emberi szervezetet...

Előzmény: ZsuR (116)
panettone Creative Commons License 2007.11.08 0 0 122
Valaki leírná, hogyan készül és milyen is a zabkása -még sosem próbáltam. (hasonlít valamelyikre: tejbegríz/rizs, puliszka ezeket ismerem) Vajon milyen kásákat esznek más népek.
ZsuR Creative Commons License 2007.11.08 0 0 121
Aztan meg nincs is gond, egy kis gumicukor evesben :))!

Lehet nekem is magnezium hianyom van? Valami hiany van az biztos - vagy szornyen terhes vagyok :)).

Mostanaban eszem a savanyu kaposztat de nagyon - meg a savanyu uborkat, aminek olyan az ize mint a kovaszosnak. Kaprosan, fokhagymasan. . .jajj de jol esik - igaz nem reggelire.

Ki kellene talalni, mit reggelizzek ma.
Előzmény: tuutuu (118)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.08 0 0 120
Tudod, mar eleg regen volt mindez - igy inkabb irigyelj, ne sajnalj, hiszen tuleltem a gonoszokat! :))

Erdekes ez az etkezes. Sokfele felfogas van, mit is kellene ennunk, mennyit, mikor, miert.
Nem ertek egyet azokkal a dietakkal, amik valamitol eltiltanak (hacsak nem nagyon sulyos mint egy dio allergia, ami hamar veget vethet az eletnek), vagy valamibol irdatlan mennyiseget irnak elo. Vagy. . . ha valami gusztustalan, de el kell hinnem, hogy jot tesz nekem, es meg kell ennem-innom.

Ezert maradok az osregi szokasnal: eszem ha ehes vagyok es addig eszem amig ehes vagyok (itt a csapda, eszrevenni, ha nem vagyok mar ehes).
Aztan amit lehet a legkevesebb valtoztatassal elkesziteni es enni. Nem agyon fozni a zoldsegeket, izesitesnel nem tulfuszerezni, tulsozni, hanem az etel izet elvezni, erezni.

Nem hiszek az eloirt adagoknak, mibol mennyit kellene enni (foleg vitamin tablettak), mert szinte lehetetlen!!!

Idovel valtozank a hozzaallasok az emberi szuksegletrol, mi a jo, mi a kivanatos, mi a kovetendo. Ha mindig kovetni szeretne az ember az "eloirtat" belelbolondulan. . .

Suly. . .jott a BMI index. Kiderult, hogy minel sovanyabb, annal jobb. . .

. . .egy darabig . . .

Most meg mit hallok??? Ha valaki kicsit tulsulyos, megvedheti komoly betegsegektol!!! Sot! Ha valaki az "eloirt" sovanysagot tartja, nagyobb eselye van/lehet komoly megbetegedesekre (rak, infarktus, meg mas ilyenek. . .).

Most akkor mit lehet kovetni??? Hat azt amit konnyen tud az ember kovetni. Ami jolesik, amit szivesen fogyaszt az ember, es ahol normalis mertekeket tud tartani.

Meg a chemo idejere visszaterve. Soszegeny dietara kellett fogni magam - azota is azon vagyok - mert valtoztak dolgok a szervezetemben.
Meghiztam, mert a szokott "iz" hianya tuleveshez vezetett! Idobe telt, mire raszoktattam a szervezetemet a keves vagy so nelkuli eves elvezetere. Pedig alapvetoen keves soval ettem mindig. . .
Viszont. . .sok uj izt fedeztem fel azota!!! :))

Amit jo kovetni (nekem): sok-sok kellemes izt, keves mennyisegben :))!
Előzmény: Tafkó Birgut (117)
panettone Creative Commons License 2007.11.08 0 0 119

Ma fonott kalács + barack lekvár pici tejes kávé

(A képért köszönet a guglinak)

tuutuu Creative Commons License 2007.11.08 0 0 118

Az a baj, hogy gumicukrot gyerekkoromban ettem utoljára, Akkoriban is, csak akkor ettem cukrot!, vagy édeset, ha megkívánta, Mondjuk volt, hogy egy üveg lekvárt sok kenyérrel...:}}

Nyilván sarkosnak tűnik a fogalmazás, mert pl. magamtól nem jöttem volna rá, hogy magnéziumhiányom van, de az sem véletlen, hogy tegnap vettem fél kiló savanyúkáposztát, és most rájárok.

Előzmény: Tafkó Birgut (114)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.11.08 0 0 117

:((

Sajnálom. A zabkása valóban csökkenti a koleszterin szintjét - amúgy a dió is, ajánlom, hogy egyél egy (fél) marék diót minden nap. A daganatos megbetegedések megjelenése pedig függ az életmódtól is, hiszen nem véletlen, hogy rákbetegeknek (vagy éppen szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőkenek, cukorbetegeknek) az orvos azonnali étrendváltozást ír elő: kerülni a zsírt, a fehérlisztet, állati eredetű ételeket, s rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült ételeket, gyümölcsöket, zöldségeket, (olíva)olajat ajánl...

Előzmény: ZsuR (116)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.08 0 0 116
Sajnos nem igy van. Chemon mentem keresztul - mar regebben nem most - es azota a szervezetem elkedett koleszerint csinalni. Elofordul neha. . .pedig akkor a go etelem zabkasa volt - mert a tobbitol hanytam. Azt meg altalaban a koleszterin csokkentesere javasojak.

Van ilyen is.
Előzmény: Tafkó Birgut (115)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.11.08 0 0 115

"Ennek ellenere magas a koleszterinem"

nem ennek ellenére, hanem épp azért (mert nem figyelsz a táplálkozásra, csak úgy ahogy)...

Előzmény: ZsuR (113)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.11.08 0 0 114

"amúltkor meg aszondta agy másik jólképzett, hogy napi kettőt kéne megenni"

A tojáslobbi beindult...

"nyilván a szervezetem tudja, hogy akkor azt kell ennem"

Nyilván a szervezetednek szüksége van gumicukorra, azért kívánja, ugye...?

;)

Előzmény: tuutuu (102)
ZsuR Creative Commons License 2007.11.07 0 0 113
Azt mi itthon nem koleszterin szintnek szoktuk nevezni :)).

Ha minden nap ezt ennem - gond lenne. De nem minden nap eszem azt.

Nem vagyon reform konyhas - moderacio hive vagyok. Mindent lehet - de tudni kell mikor es mennyit.

Az egyik nagy elonyom - nem szeretem a "fast food" - ot annyira mint a tobbiek - ritkan eszem meg pizzat is, pedig az nem karos.

:(( Ennek ellenere magas a koleszterinem :))!
Előzmény: Tafkó Birgut (100)
Zitka Creative Commons License 2007.11.07 0 0 112

Tehát már kettőtök tapasztalata egy statisztika. :-) Azért azt a 28 ill. 33 évet sokallom....

Még egy pici adalék ehhez: ha a vadász egyszer jobbra, másodszor balra lő a nyúl mellé két méterrel, az a nyúl statisztikailag halott. :-D

Előzmény: H_G (109)
VBL Creative Commons License 2007.11.07 0 0 111

Magyarra fordítva: Én nem fogok kefírt enni műzlivel azért, hogy 90 - valahány évig éljek, mikor a mai (mai magyar társadalomban /) világban ez eleve büntetés a sorstól.

Inkább élvezem azt, ami van.

Előzmény: VBL (110)
VBL Creative Commons License 2007.11.07 0 0 110
Nem az a lényeg mennyien vannak ezek, meg azok, hanem, hogy helyes -e amit tesznek.
Előzmény: H_G (109)
H_G Creative Commons License 2007.11.07 0 0 109
"Látókörömben nincs senki, aki valaha is fogyókúrázott volna"

Az enyémben olyan nincs, aki *nem* fogyókúrázott soha. Ezért kell statiszkákat olvasni, egy-egy ember tapasztala nem mérvadó.
Előzmény: tuutuu (107)
fan_fan Creative Commons License 2007.11.07 0 0 108

Látom, Te is a reform táplálkozás híve vagy...

Politikai moderátorok ne olvassák ! A reform szóval annyira televan a vonóm tokja, hogy már csak ezért is koleszteringazdagon reggelizem.

Előzmény: Tafkó Birgut (99)
tuutuu Creative Commons License 2007.11.07 0 0 107

A Kossuthon délelőtt valami olyan baromságot mondtak, hogy a nők 33, a férfiak 28 évet fogyókúrával töltenek az életükből.

A számok csak kb. pontosak, dehát ekkora marhaságot rég hallottam. Látókörömben nincs senki, aki valaha is fogyókúrázott volna, és nem hízott disznók serege vesz körül...

De hogy ontopic legyek, a reggeli azért tényleg fontos.

Amíg többet mozogtam, combosabb reggelik voltak, de most sem hagyom ki soha.

Előzmény: Zitka (103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!