Keresés

Részletes keresés

jim32 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 348
Én azért inkább eszem permetezett cseresznyét, mint kukacosat:-))
A meztelencsigát sem csípem a salátában és a levéltetveket sem a rózsán...
Ezekre szerintem nincs más megoldás.
Előzmény: Törölt nick (347)
Kolompár Esthajnalcsillag Creative Commons License 2006.06.12 0 0 346
"Ezek a különbségek mérhetőek és dokumentáltak."

Ki mérte, és hol dokumentálta? Megköszöném, ha esetleg volna erről valami infód!

"Személyes példám: ahol több gazdálkodó, többszáz hektáron, 25 éve nem használ vegyszereket és műtrágyát, ott úgy gondolom, már jelentősen lecsökkent a talajban és a levegőben a káros anyagok jelenléte."

Hol van ez a terület? (jöhet mélben is!) Mérte valaki? Monitorozták 25 éven keresztül a talajt meg a levegőt jelentősen? És a környéket? Milyen ipari üzem/káros kibocsátás van a közelben? etc...

Sajnos részben igaz, amit írsz. A talajban meglehet, de a levegőben biztos nem.
Másrészt "vegyszerek" nélkül nem lehet növényeket termeszteni, még zárt rendszerben sem. A kórokozókat valahogyan el kell pusztítani.
Más kérdés, hogy a manapság kapható permetezős "vegyszerek" többsége amúgy is "bio", tehát nem káros ránk nézve. De pl. az alkohol meg a káliszappan is "vegyszer", amit a levéltetű invázió ellen lehet használni.

Az algéria elmúlása nekem nem egyértelmű bizonyíték. Biztos, hogy csökkentetted a káros-anyag bevitelt, és pont olyan minőségű/fokú allergiád volt, amin ez segített.

/Nem mintha számítana, de én nem vagyok "laikus". ;)/
Előzmény: Törölt nick (345)
jim32 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 344
Még egy szó a C-vitaminról: Szent-Györgyi szerint (itt most nem Tyutyusról van szó:-)) az öregedésért a szabadgyökök felelnek - legalábbis részben. Ő napi 2g C-vitamint evett, nem a vitaminhiány miatt, hanem mert antioxidánsnak használta. Nem emlékszem pontosan, de olyan 93 v. 96 évesen halt meg.
Én hiszek neki:-)))

A gumis cuccot - ha még nem dobtad ki - elküldenéd mailben?
Érdekel.
Előzmény: Törölt nick (342)
Kolompár Esthajnalcsillag Creative Commons License 2006.06.12 0 0 343
A bio-nembio témához:
Én is igyekszem a minimálisra csökkenteni a káros "vegyszer-bevitelt", amennyire tehetem. Konkrét mérési eredményeket nem ismerek, nem követem a szakirodalmat jóideje figyelemmel. /Esetleg rákérdezek egy barátnőmtől, meg nemzetiparkos ismerősöknél a dologra../

Amit én józan paraszti ésszel meg a szakmai ismereteimmel kisakkozok az az, hogy sajnos magyar termékek esetében nincs lényeges különbség bio és nembio között. A talaj és a levegő szennyezettsége sokkal nagyobb mértékben hozzájárul a növények "vegyianyag-tartalmához", mint a különböző permetezőszerek. Másrészről az én kertemben hiába is folytatok bio-gazdálkodást, ha a szomszéd nem.
Abban igaza van Freyyának, h a mai permetezőszerek nem annyira károsak, mint a 20-30 évvel ezelőttiek, de meglehet, hogy utóbbiak közül jónéhány még mára sem bomlott el...
jim32 Creative Commons License 2006.06.12 0 0 341
A C-vitaminnal kapcsolatban teljesen logikus amit mondasz. Mint vitamin, ami a sejtbiológiai folyamatokhoz fontos, napi 60mg elegendő, ekkor egy vitaminról beszélünk.
Ugyan ez a molekula antioxidánsként is működik. Ha semmi vitaminszerű hatása nem lenne, antioxidánsként akkor is jó hatása lenne a szervezetre, a szabadgyökök megkötése miatt. Ezt a hatást azonban nagyobb dózisban tudja csak jól kifejteni, ehhez szükséges az 1000 - 2000mg/nap. De itt már "behelyettesíthető" más antioxidánsokkal is (E-vitamin, béta-karotin és tsai), csak ő a legkönnyebben hozzáférhető, vízben oldódó, mellékhatásoktól mentes, stb...
Hogy most ezt 24órás retard tablettával éred el vagy i.v. injekcióval, az a Te dolgod. Én a hirtelen nagy dózisban hiszek, Te nem, szerintem ez annyira jelentéktelen különbség, hogy kár huzakodni rajta.
A vesekő-képződés meg azért jórészt hajlam (és bevitt folyadékmennyiség) kérdése, szerintem igen kicsi százalékban a túlzott C-vit. szedés eredménye.
Előzmény: Törölt nick (339)
freyya Creative Commons License 2006.06.09 0 0 334
Nekem nem tűnt fel. Így is tök okosan néz ki.:)
Előzmény: Törölt nick (333)
jim32 Creative Commons License 2006.06.09 0 0 331
Húú, faggasd, érdekel a dolog!
Előzmény: Törölt nick (330)
jim32 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 329
Biztosan igazad van, különben elesne:-))
Azért 2 apróság:

A képen látható motoros ebben az esetben egészen biztosan jobbra húzza a kormányt. Bár minden logikával ellentétesnek látszik a dolog, én is csak így tudok döntve kanyarodni. Ha egy kézzel megyek, lassan az utcán, akkor a motort arra döntöm, amerre kanyarodnék és ellenkező írányba kormányozok az egy kezemmel - így szinte magától kanyarodik.
A másik a tapadási felület: egyszer fussunk össze 1 kis motorozásra, ha gondolod, megnézheted, hogy nem sokkal több az egyszerre, mint egy ujjbegy.
Ezek a motorosok látszólag meghazudtolják a fizika törvényeit, mint ahogy pl. Besenyei Péter és még néhány tehetséges ember is teszi. Legnagyobb örömünkre.
Előzmény: Törölt nick (328)
freyya Creative Commons License 2006.06.08 0 0 327

Lehet nagyokat esni motorral. Tavaly nyáron az öcsém barátnője Korfun az álló motoron üldögélt, amíg az öcsém fényképezett. Elindult vele a motor lefelé a lejtőn, akkorát zúgott, hogy össze kellett varrni a halántékát, végighorzsolta a jobboldalát, és úgy nézett ki szegény, hogy mindenki rémülten ugrott egyet hátra, amikor hazajöttek. Szerencsére alig maradt nyoma.

Előzmény: jim32 (324)
jim32 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 326
No igen, ő tükörig tudja dönteni a gépet:-)))
Előzmény: tyutyus (325)
tyutyus Creative Commons License 2006.06.08 0 0 325

(vagy inkább még ennél is jobban bedőlt :-)

Előzmény: jim32 (324)
jim32 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 324
Ezt a részét értem, ez rendben is van. Csakhogy ezt az erőt, ami nem kicsi (200kg motor + 60kg Capirossi ca. 100km/h, viszonylag kis sugarú körön) két ujjbegynyi felületen tartja meg, viszi át az útra a gumi. Én ezt nem értem, hogy hogy lehet. (Ma a főnököm akkorát esett robogóval munkába jövet, hogy legalább egy fél négyzetméternyi bőrt hagyott az aszfalton. Pedig nem dőlt be ennyire.)
Előzmény: freyya (323)
freyya Creative Commons License 2006.06.08 0 0 323
Esetleg a centrifugális erő? Persze ez csak tipp, nem értek hozzá. De a ringlispiel is azért marad fent.
Előzmény: jim32 (322)
jim32 Creative Commons License 2006.06.08 0 0 322
Van itt esetleg fizikatanár????
Pls magyarázza meg, hogy miért nem esik el!!!!
Snakeins Creative Commons License 2006.05.31 0 0 321
A vakoknak pl. fantasztikusan kiélesedik.
Nem lenne az ennyire rossz, csak mivel ebben a tunya civilizált életmódban nem létszükséglet az éles hallás, így nem tud kiteljesedni.
Gyakorlással ez fejleszthető.
Előzmény: freyya (320)
freyya Creative Commons License 2006.05.31 0 0 320
Az embernek vajon miért olyan pocsék a hallása? Miért csak azt halljuk, hogy szól valami, azt miért nem, hogy pontosan hol? Tegnap éjjel majd begolyóztam egy zümmögő szúnyogtól... Pedig elvileg a hallás éppúgy szolgálhatna pontos helyzetmeghatározásra, mint a látás.
freyya Creative Commons License 2006.05.29 0 0 319

Legjobban az elektromosat szeretem: aláteszem a konzervet, bekapcsolom, felemeli, kinyitja, leteszi. A tekerős még hagyján, az afféle pici félholdalakú vackokkal sosem boldogultam.

Előzmény: Törölt nick (316)
freyya Creative Commons License 2006.05.29 0 0 315
De legalább feltalálták az olyan konzervet, amihez nem kell nyitó! Én mindig olyat veszek. Igaz, nem vagyok egy nagy konzervfaló, inkább csak morzsolt főtt kukoricát vagy bébirépát szoktam venni.:)
Előzmény: Snakeins (314)
Snakeins Creative Commons License 2006.05.29 0 0 314
Fene az atomerőmüvekbe, meg a Tokamakkokba!

Találja fel már valaki a használható konzervnyitót!!!
Magdi60 Creative Commons License 2006.05.29 0 0 313
Persze, én is. Kellene nekünk is több atomerőmű, meg vízi is, Franciaországban, ha jól tudom van 40 atomerőmű.
Ez a fúziós, ha sikerülne leküzdeni a nehézségeket, akkor a felhasznált alapanyag szinte ingyen lenne.
Előzmény: Törölt nick (312)
Magdi60 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 311
A múlt heti Totalcarban voltak különböző alternatív hajtóművű "járművek", a krumplisat nem igazán értettem, beledugtak cink-lapot, azt mondták, olyan lesz, mint egy ceruzaelem. Akkor a krumpli az savas belül? Vagy hogy működik? És amikor "kifogy", akkor mi fogy ki belőle?
Magdi60 Creative Commons License 2006.05.28 0 0 310
Nagyon úgy néz ki, hogy ez még mindig csak kísérlet, és megint, vagy még mindig több a bele fektetett energia, pénz, mint ami kijön belőle. Itt is van egy cikk:
Kísérleti nap épül
Előzmény: Törölt nick (300)
Snakeins Creative Commons License 2006.05.26 0 0 301
Jó régi cikk, jó lenne tudni, azóta milyen konkrétumok történtek.
Bár éppen a minap láttam egy riportot, de abban is csak azt mondta az illetékes, hogy már szervezik.

Biztos, hogy az elvi előkészítések is hatalmas szellemi teljesítményt igényelnek - talán te még megéred, hogy működjön is az ojjektum! :-)

Emlékszem, volt egy kritikus időszak, amikor az EU és Japán késhegyre menő vitában sem tudta eldönteni, hol épüljön, de a végén az E-s lobby egyszerűen kijelentette, hogy ha Japán továbbra is ahhoz ragaszkodik, hogy náluk épüljön meg, ám építse, de akkor egyedül.
Kemény meccs volt az.
Előzmény: Törölt nick (300)
Snakeins Creative Commons License 2006.04.22 0 0 299
Ötletnek nem rossz, de nincs az a hatóság, amely erre engedélyt adna.
A tej kiürült üdítősflakonokban való árusítása is illegális, habár nálunk, Solymáron is így hozták egy ideig; mi adtuk a palackot, saját felelősségre, a tejes pedig feltöltötte, reggel lerakta, és elvitte az üres cserét, ami ki volt készítve.
De ezt hamarosam betiltotta az ÁNTSz, és csak orig műanyagpalackokban szállíthatták ki.
Előzmény: freyya (298)
freyya Creative Commons License 2006.04.22 0 0 298
Talán alternatív módszernek jó lenne, ha a saját flakonjaidat/tégelyeidet újra feltöltethetnéd, és mondjuk úgy alacsonyabb áron kapnád a terméket, mintha a boltban veszed meg új csomagolással. Szerintem a házi tej jóval alacsonyabb ára is többek között annak köszönhető, hogy kiürült üdítős flakonokban hozzák, és utána a flakonokat visszaadjuk, így nem kell csomagolásra külön költeniük.
Előzmény: Snakeins (297)
Snakeins Creative Commons License 2006.04.22 0 0 297
A legnagyobb probléma a fertőtlenítés.

Azonkívül lehetnek olyan anyagsérülések, amelyek a palack tartalmának szivárgásához, vagy magának a palacknak a kilyukadásához, elrepedéséhez vezetnének pl. szállítás, vagy deponálás közben.

A legcélszerűbb az a fajta szelektált gyűjtés, ami (nálunk csak most) kezd elterjedni; a palackokat itt ömlesztve szállítják ugyan vissza, és újra beolvasztják őket; mivel sokféle műanyag keveredik ilyenkor össze, leheteten lenne ezeket fajtánként szétválogatni, ezért már csak mindenféle másodlagos ipari nyersanyagforrásnak jó, mindenesetre eddig ez a legcélszerűbb úrafelhasználási módja a műanyaghulladékoknak.
Előzmény: freyya (296)
freyya Creative Commons License 2006.04.22 0 0 296
A műanyagflakonok újrafelhasználása mitől olyan bonyolult? Miért nem lehet egyszerűen mindegyiket visszajuttatni a gyártóhoz, ahol újra feltöltik? Azzal ők is egy csomó pénzt nyernének, hiszen nem kellene állandóan újabbakat legyártatniuk. A samponos, tusfürdős flakonok, krémes tégelyek stb. nem kimondottan sérülékenyek, sokszor egymás után fel lehetne használni őket.
Snakeins Creative Commons License 2006.04.13 0 0 294
Jajj, csak nem Jim cikkével kapcsolatban? ;-)
Előzmény: hannika (293)
hannika Creative Commons License 2006.04.13 0 0 293
én is tudnék mit mesélni. de nem erről :))))

bocs,Sznéki!! :))
Előzmény: Törölt nick (292)
freyya Creative Commons License 2006.04.13 0 0 291
Pont ezeken gondolkoztam el a napokban. Jane Austent olvastam, akinek a hősei állandóan azon dilemmáznak, hogy meg merjenek-e tenni pár száz métert gyalog esős időben, és már a gondolat is felháborítja őket, hogy odakint a szabadban üldögéljenek, vagy kinyissanak egy ablakot. Először ki voltam akadva, milyen puhányak voltak az emberek, aztán eszembe jutott, hogy az antibiotikumok feltalálása előtt a legegyszerűbb megfázás is gyakran halállal végződött, nem ok nélkül féltek annyira a huzattól, nedvességtől.
Előzmény: jim32 (288)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!