Keresés

Részletes keresés

Ancsa0706 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 53


Szia Kata!

Köszönöm a hasznos információt. Gondolom Budapesten található ez az alapítvány.
Jó lenne, ha megírnád nekem, pontosan meddig jártál oda, és ez pénzbe mennyibe
került.

Megadom az e-mail cimem, esetleg ide is leírhatsz mindent, amit tudnom kellene erről a lehetőségről. ancsa9521@citromail.hu

üdv: Anita
Előzmény: Katalin12345 (51)
Ancsa0706 Creative Commons License 2009.11.17 0 0 52


Szia Lizz!

Köszönöm a jó tanácsot. De én rendszeresen járok tornára, vízi, és száraz tornára egyaránt. Nekem a vízi torna volt eddig a legjobb, az segített leginkább!

Üdv: Anita
Katalin12345 Creative Commons License 2009.10.27 0 0 51

 Sziasztok!

 

Katának hívnak, engem már tíz éve műtöttek Pécsen, akkor 14 éves voltam. Most jól vagyok. Hosszú idő telt el és most már fizikailag és lelkileg is jól vagyok. Akkor még gyerek voltam és úgy gondoltam ezt nem lehet túlélni. Lelkileg nagyon rosszul viseltem a műtét előtti időszakot, de szerencsére mégis csak sikerült átverekednem mindenen. Vannak rossz emlékeim meg jók is, mint mindenkinek, de végül minden jóra fordult. Együttérzek mindenkivel aki még előtte áll vagy még a műtét utáni rehabilitációt próbálja átvészelni.

 

Ancsa!

 

Nem nagyon tudom miért romlik az állapotod, de egy éve nekem is előfordult, hogy nagyon fájt hosszabb ideig a hátam és senki sem tudta mit csináljon velem. Egyre nehezebben viseltem a mindennapokat. Én is csak annyit tudtam, hogy egy embert egyszer műtenek és ha fáj sincs különösebben nagy megoldás. Akkor elmentem a Dévényi Anna alapítványba és ott jártam maszírozásra meg tornára. Egész hamar rendbe hozott. Egyébként a műtétem előtt és közvetlen után is oda jártam és sokat köszönhetek nekik. Ha esetleg érdekelnek részletek írjál, szívesen segítek ha úgy gondolod ez használhat. Én megpróbálnám a helyedben.

 

Ha valakinek meg tudok segíteni azzal, hogy elmesélem mi mindenen mentem keresztül, vagy beszélgetni szeretne esetleg kérdései lennének, nagyon szívesen állok bárki rendelkezésére akár személyesen is. Eddig ezt az oldalt nem ismertem és nagyon jónak találom, gratulálok az ötletszerzőnek. Jó lett volna mikor mentem a műtétre lett volna ilyen lehetőség arra, hogy megbeszéljük a problémáinkat, félelmeinket.

_Lizz_ Creative Commons License 2009.10.25 0 0 50
:(

A gyógytorna mindenképpen hasznos volna szerintem. Sokan nem veszik komolyan pedig nagyon sokat segít. És nem csak a heti kettő a gyógytornásszal, de a napi otthoni is fontos. az izmok megerősítésével a görbület fokozódása is jó eséllyel megállítható.
Vízi és szárazföldi torna is van és az orvosod ki tudna írni, úgy ingyenes lenne.. a vízi nekem nem ingyenes de így is olcsóbb mint ha nem lenne felírva.
Remélem jobban leszel

üdv
Előzmény: Ancsa0706 (48)
Adrita Creative Commons License 2009.09.17 0 0 49
Szijasztok!
Adrienn vagyok,(2009.Május.07.-én írtam a fórumra,hogy hamarosan műtétem lesz!)hát júniusban meg is volt a műtét,tehát ha bárkinek bármilyen kérdése lenne a műtétről vagy az utána lévő hetekről,hónapokról,nyugodtan írjon az e-mail cimemre:)
E-mail cimem: manobaba16@gmail.com
Puszi , Üdv: Adri
Ancsa0706 Creative Commons License 2009.09.04 0 0 48


Sziasztok!


Nekem húsz éve volt gerincműtétem, ma már sajnos ott tartok, hogy napi fájdalommal
élek! A fém még bent van nem is vették ki, tartok attól, ha kivennék sem lenne jobb,
fizikailag nem bírnám jobban magam ! Két orvos véleményét kérdeztem, hogy esetleg újra műthető- e a gerincem tudnák - e még korrigálni? "sajnos nem" ezt a választ kaptam. Nagyon elvagyok keseredve, mert romlott a görbület is, nagyobb fokú lett, és attól tartok az évek előrehaladtával még jobban fog romlani, 34 éves vagyok! Ha tudtok nekem hasznos információval, jó tanáccsal segíteni, megköszönném!
macogi Creative Commons License 2009.05.12 0 0 47
Szijasztok!

Azért irok ide h hátha tud vki segiteni. Van egy jó kis gerincferdülésem , mellé befeszültek a nyakizmaim hátizmaim gyengék. Sokszor zsibbad a kezem, fáj a nyakam ahogy forgatom és mintha a nyakam felső szakaszán lenne egy izomcsomó szerűség. Mellé néha párosul látászavar is.Most járok gyógytornára igyekezzük erősíteni a hátizmaim, lazítani a nyakizmokat. Viszont nemtudom h ezt az izomcsomószerűséget h lehet eltüntetni... 20éves vagyok. Ha valakinek van vmi ötlete, az kérem írja le!
Adrita Creative Commons License 2009.05.07 0 0 46
Sziasztok!
Adrienn vagyok,17éves,nekem is hamarosan műtétem lesz,már az összes orvosi papír elvan intézve hozzá,már csak az altató orvos van hátra és utána valamikor a műtét de,hogy őszinte legyek nagyon félek tőle,leginkább attól,hogy mi és hogy lesz a műtét után,sajnos ennek hatására,sokszor ideges vagyok és csak úgy pikk pakk kiborulok...!(a gerincferdülésem már 64fok körül van sajnos és Az Országos Gerincgyógyászati Központba jártam most emiatt... Dr. Fazekas Bélához )
Szeretném ha írnátok akit már megműtöttek,igazán jó lenne valaki olyannal beszélni aki már túl van rajta!Nagyon megköszönném!!!
e-mail címem:manobaba16@gmail.com
Üdv:Adri
Barka7 Creative Commons License 2009.02.27 0 0 45

Sziasztok

 

nagyon jó látni, milyen aktív és jól működő ez a fórum itt. Mi is valami hasonlót csinálunk az iwiw-en a korzettes gyerekekkel (Gerincferdülés a fórum neve), a műtét előtt álló betegeknek pedig találkozókat szervezünk, ahol beszélgethetnek, tapasztalatot cserélhetnek a már operált sorstársakkal. Minden, ami aggaszt, ami kérdésként merül fel, amit félsz megkérdezni az orvostól...több info: www.gerincferdules.hu és info@gerincferdules.hu. Mindenkinek jó egészséget és sikeres műtétet!

Üdv. Barka

 

kiscsillagmoncsi17 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 44

Hát amúgy most igy pár nappal a műtétem előtt tényleg az őrület határán vagyok...nagyon félek és igen végem van...nem tudom mi lesz...

Ami tőlem telhető lesz megteszek mindent a felépülésemért,bár valahogy rossz megérzésem van az egésszel kapcsolatban.

 

Neked is kivánok sok erőt hozzá tényleg,a sulidhoz is kitartást,tanulj sokat, hisz a jövőd van a kezedben.Örülök neki,hogy már kezdesz szépen felépülni,és nagyon sok egészséget kivánok a jövődhöz.

 

Nem tudom,hogy köszönjem meg,hogy irsz nekem itt vissza és tényleg elmondtál mindent a műtéttel kapcsolatban,lehet ha te itt nem vagy visszalépek az egésztől.Nagyon hálás vagyok neked, Isten áldjon meg a jó szivedért,hisz más ember most jót nevetne azon hogy mennyit szenvedek.Köszönöm

_Lizz_ Creative Commons License 2009.02.17 0 0 43
Nem lesz semmi baj veled, és a műtéttel sem. Ne tépd magad ezen állandóan, mert beleőrülsz.

Nem kell sokat feküdni, igazából szinte semmit(csak a kórházban). Többnyire csak éjszaka fekszem le. Meg a tornához :) Nem tudom neked miféle fűződ van/volt, de az enyém csak egy gumis izé elöl tépőzáras. Csak akkor kényelmetlen ha sokat eszem mert nyomja a hasamat :)
- a másik fűzőt amit fel szoktak írni.. még a műtét előtt. na azt én kihagytam.. nem volt soha olyanom.

Mindenképpen kövesd az orvos utasításait! Ha hordani kell, akkor kell!
Majd meglátod hogy milyen hamar fel fogsz épülni és majd azt is látni fogod hogy ez a legnehezebb periodus amiben most vagy.. utána minden könyebb lesz..mert ahogy mondtam nincs visszaút és napról napra erősebb leszel. úgyh kitartás amíg betolnak!

én vasárnap megyek is vissza szegedre iskolába... végre!
Előzmény: kiscsillagmoncsi17 (42)
kiscsillagmoncsi17 Creative Commons License 2009.02.16 0 0 42

Sziasztok!

 

Engem Szlovákiában fognak műteni.Sajnos,ahogy közeleg egyere jobban félek,állandóan az jár a fejeben,hogy mi lesz velem.Nem fogom tudni feldolgozni,félek attól,hogy nem sikerül,vagy mi lesz,ha az egészet nem birom feldolgozni....stb..Amúgy bármit is mond az orvos,én a fűzőt nem fogom hordani állandóan,mert 6éven keresztül hordtam és itt vagyoke,több mint valószinű,hogy azért romlott a ferdülésem,mert amikor nem volt rajtam a fűző nem tudta a gerincem,hogyan reagáljon a megterhelésre,annyira hozzászokott a fűzőhöz,hogy idekerültem.

Köszönöm az információkat!

És te hogy állsz a felépüléssel?Nagyon nehéz túlélni,hogy annyit kell feküdnöd?

Köszönöm mégegyszer

Mihamarabbi felépülést

Andrejja Creative Commons License 2009.02.07 0 0 41
Nekem pl. a műtét után nem kellett fűzőt hordanom egyáltanán...
Előzmény: kiscsillagmoncsi17 (38)
morzsipuli Creative Commons License 2009.02.06 0 0 40

Sziasztok!

 

Engem 2006-ban műtöttek scoliosissal Pécsen, s nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. Most viszont kismama vagyok, s szeretném felvenni a kapcsolatot olyan anyukákkal, akik scoliosis műtét után szültek. Érdekelne, hogy spontán, vagy császármetszéssel szültek-e, valamint, hogy kaphattak-e epiduralis érzéstelenítést császármetszés esetén, vagy altatásban kellett-e szülniük. Az orvosi szakvéleményt épp várom, de türelmetlen vagyok bevallom...emiatt keresem sorstársaim segítségét!

Köszi a segítséget!

_Lizz_ Creative Commons License 2009.01.31 0 0 39
szia Moncsi !
Neked ki az orvosod és hol műtenek?
Nyugodtan megkérdezheted az orvosodat hogy miért kell éjjel nappal hordanod! Ami nem tiszta kérdezd meg! Én is megkérdeztem sok mindent. Különben nem olyan borzalmas az a fűző. trikó alá fel lehet venni és egy pulcsit még rá és semmi nem látszik.

A zárójelentésemben az van írva: "fűzőjét csak nagyobb megterheléskor hordja" - Nem hiszem hogy éjjel nappal hordanod kell mert ez a rugalmas szöveteket.. izmokat nyomja össze és így tartja a gerincet. Nyilván ha valaki éjjel nappal horja 9hónapig annak semmi izma nem marad.. De nem értek hozzá.

Egyébként meg én is végig féltem, de hidd el hogy amint túlesel a műtéten sokkal jobb lesz, mert onnan már nincs visszaút :) Az a legnehezebb hogy eljusson odáig az ember hogy betolják.. mert szétszedi a félelem és az ideg. Pedig ezt az ember maga irányítja. -utólag csak ámulok mennyit paráztam rajta, pedig nem volt olyan borzalmas-
Én műtét előtti hetekben szinte minden valamirevaló barátomnak elmondtam hogy műtenek és így minden nap voltak nálam.. szite folyamatosan :)
Ez igen sokat jelentett! Hogy nincs egyedül az ember, nem kell egyedül végigcsinálni. A család és barátok sokat segítenek, ha nem titkolod a műtétet.

A sebeim nagyon szépen gyógyulnak. Olyan mintha egy hosszú karcolásom lenne sztem semmi nem fog látszani belőle..
a hasam viszont tele van pöttyökkel... szúrom a szurikat. :)
Előzmény: kiscsillagmoncsi17 (38)
kiscsillagmoncsi17 Creative Commons License 2009.01.30 0 0 38

Szia Lizz!

 

Köszönöm,hogy ilyen részletesen leirtad nekem.Hát mit mondjak,félni ugyanúgy félek,mivel nekem a doktor azt mondta,hogy 9hónapig egyfolytában hordanom kell majd a korzetet,de nem tudom,hogy miért.Örülök,hogy mostmár tudom,hogy mi is vár rám valójában,hát nem lesz könnyű,főleg hogy egyedül kell megbirkóznom majd vele.

Neked kivánok minél hamarabbi felépülést és kitartást,hisz megéri a nehezén már túl vagy.Majdha lesz még kedved jelentkezz,hogy hogy vagy,hogy birod a kötöttséget,vigyázz magadra nagyon:)

_Lizz_ Creative Commons License 2009.01.27 0 0 37
sziasztok!

Engem pont 2hete műtöttek Szegeden. Még műtét előtt én is olvasgattam a topikot és gondoltam utána megosztom a tapasztalataimat azokkal akik még előtte állnak. Először is, nincs mitől tartanod! A műtétnek kicsi kockázata van. Ha nagy lenne nem is műtenének. Az orvosnak épp annyira érdeke hogy sikerüljön a műtét mint neked. Szóval ne aggódj! Nincs más megoldás, meg kell műteni mert csak rosszabb lesz! 10nap után hazaengednek. Most itthon vagyok és úgy írok nektek.
Engem is 17évesen akartak először műteni, de nem hagytam. akkor pécsen voltam az Illés Tamás Dr-nál. Aztán most 22évesen szántam el magam rá, hiszen nem szabad halogatni. Én jól jártam hogy nem akkor műttettem meg mert azóta rengeteget fejlődött ez a dolog. Nektek már nem kell várnotok!
Nem hallottam még olyanról akinek nem sikerült volna a műtétje. Az orvos hihetetlen biztos magában. szinte teljesen kizárt hogy lebénulj!

Szóval én előző nap mentem be a klinikára (itt már volt egy kis probléma mert nem írtak be a műtéti programba, úgyh egy napot bent vártam, mert mondták hogy ha már bejöttem maradjak bent) Bentmaradtam. Ki is borultam este mert nagyon féltem mint épp úgy mint mindenki aki ilyen műtét előtt áll. A nővérke leültetett a TV elé adott nyugtatót és beszélgetni kezdett velem. Megnyugodtam. utána aludtam is egy jót. Másnap volt a műtét előtti nap. Vettek vért (a keresett vérhez)-ha lenne szükségem vérre. Délután bejött beszélni velem az orvosom. Alá kellett írnom a beleegyezést és tehettem fel kérdéseket.
Aztán az altatóorvos is bejött. Elmondta hogy tervezi az altatást, tőle is kérdezhettem bámit. Elmondta hogy műtét alatt egyszer felébresztenek majd részlegesen és meg kell mozgatnom a lábamat. A lábfejemmel integessek majd. Ezt meg kellett jegyeznem. Persze nem fogsz rá emlékezni ébredés után. Én akartam emlékezni dehát nem sikerült :)
Kérdezte kérek-e estére nyugtatót. :) Persze hogy kértem. Érdekes hogy mindig adnak egy xanaxot ha azt mondod szeretnél. Szóval azon az éjszakán is jót aludtam. aznap még kaptam egy kis hashajtót is, hogy ne legyen székletem a műtét napján.
Reggel ébresztettek. Le kellett vetkőznöm teljesen. Magamra húztam a takarót. A nővérke befáslizta a lábamaat (azóta is fáslizni kell reggelente a vérrögképződés ellen-elővigyázatosság)

aztán betoltak a műtőbe. a műtőben át kellett feküdnöm egy másik asztalra zöld lepedő alatt csúszhattam át (bár nem értem mi értelme volt ennek mivel utána úgyis látnak majd csupaszon amikor áttesznek a műtőasztalra, hiszen a műtőasztalon majd hason fogsz feküdni) Bemutatkoztak az asztisztensek. a kézfejembe szúrtak 1-1 branült -intravénásan altattak- mielőtt felmerülne a kérdés: nem fájt. legalábbis én inkább csak nézelődtem közben, mert nem láttam a műtőasztalt. Azt kerestem... (mert ez egy különleges asztal. szabadon van a mellkas hiszen 4-5 óráig hason fekszel) Na és innentől van képszakadás... elaudtam.

Mikor felébrdetem az intenzíven voltam (tesómat beengedték :) ) szóval felébredve első dolog az volt hogy kicsit fáj a torkom- ami a lélegeztető cső miatt volt persze már nem volt bennem csak ugye megviseli a torkot. olyan mintha meg lennél fázva és fájna a torkod. megemeltem a kezem mert tesóm elpityeredett..és akkor láttam hogy mindkét a kézfejemben ott a branül amin infúzió megy. a bal kezem artériájában is volt egy tű amivel a vérnyomást mérték (szóval összesen 3 cső lógott a kezemből). az arcomon oxigénmaszk volt. azt le is vettem. akkor olyan érzés volt mintha lenne fika az orromban :$ . odanyúltam h kikaparjam :$ :D aztán éreztem h ez nem az. megkérdeztem tesómat, h mi van ott -aszonta egy cső.- gyomorszonda volt. odajött az orvos. kérdeztem: erre szükség van még? mondta hogy nincs és ki is húzta. nahát abban meg csak annyi volt kellemetlen hogy szar íze volt :|
Érdekes volt felébrdeni. úgy éreztem magam mint a filmekben. :)
aztán még amit nem vettem észre volt egy katéterem is és 3 cső a hátamnál (azzal a szivárgó vért szívják hogy ne rögösödjön a műtét helyén)-ezeket észre se vettem, mivel morfint kaptam amit magamnak adagolhattam. SEMMI NEM FÁJT kába voltam és álmos. inkább érdekes volt felébrdeni. Tényleg nem fájt semmi. Ami zavart az az hogy mindig csipogott valami gép és nem tudtam aludni annyira. és a 2 orvos hangosan beszélgetett.

Aztán feltoltak az osztályra (egy napig kell az intenzíven lenni)
ottis kaptam a morfint amit magamnak adagolhattam10 percenként. Aztén mikor elfogyott másféle fájdalomcsllapítót kaptam. Egyszer sem volt nagy fájdalmam egyébként is minidg úgy féltem a fájdalomtól hogy amikor lehetett kértem a fájdalomcsillapítót. Egyszer emlékszem igen nagy fájdalomra :S amikor meg kellett fordulnom hogy kicseréljék a lepedőt. :| meg amikor a hátamból a csövet kihúzták. Na az fájt! De ennyit igazán elvisel az ember..
Szóval kedden műtőttek. szedán letoltak az intenzívről. csütörtökön felültettek de kevés vérem volt így beszédültem. kaptam vért. aztán pénteken álltam fel először. :) 7végén már járkáltam a barátaimmal. akkor már fájdalomcsillapítót se kértem. A sebek viszkettek. az dühített nagyon.

Ami engem megviselt az az volt hogy eleinte megfordulni sem tudtam egyedül, mindenért hívnom kellett a nővért étvágyam nem volt, a kórházi kaja borzalmas volt és a levest szívószállal ittam vagy kanállal etettek amíg nem tudtam felkelni. amikor nem leves volt akkor pedig a nővérek vagy a barátaim vajazták meg a kenyeret és tették rá a szalámit. Többynire tiszta kaja lettem minen étkezés végén, a szívószálban néha elakadt egy darab borsó vagy a nyakamba folyt az egész leves akkor borultam ki igazán, hogy hogy lehetek ennyire nyomorék... hogy 22évesen a nyakama ömlik az étel és még a mosdatni is úgy kell mint egy öregasszonyt. Fekve, szivaccsal, ágyban. Ezt volt a legnehezebb elviselni. és hogy nem tudtam hajat mostni 2 hétig :|

aztán szép lassan mindent meg tudtam már csinálni. Csak eleinte kellett hívnom a nővért ha meg akartam fordulni vagy ha fel akartam kelni. A katétertől féltem pedig semmi borzalmas nincs benne :) altatás után tették fel, nem lehet érezni. Ami a legjobb: nincs vizelési ingered :D ihatsz amennyit akarsz (2 litert amúgy is meg kell inni mert nézik) . a kivétel kicsit kellemetlen, de egy levegővétel és kész. fél pillanat. utána meg járhattam ki WCre :S amit mellesleg ugye nem egyedül használok így igen büdös és gusztustalan tud lenni ... néha láttam hogy egy-egy néni indult járókerettel ugyanoda.. gyorsabb voltam mindig xD különben várhattam volna fél órát amíg végez. A WCk magasítottak voltak. Alacsony WCre ülést gyakorolnom kellett. Kell hozzá a combizom. :|

10nap után kiszedték a varratokat. (ami összesen 3 db volt, mivel belülről varrnak nem fog látszani szinte semmi. csak felül és alul van egy egy csomó) a varratszedés olyan mintha egy sebből húznál ki hajszálat (bláá)- de nagyon hamarmegvolt. aztán másnap hazaengedtek. betegszállító vitt haza fekve utaztam.

Nem szabad ülni olyan 5hétig, 6hétig. Én itthon többnyire fekszem, eszem meg gépezek (álló asztalnál ) meg majd jönni fog a gyógytornász házhoz. 6hét után mehetek suliba. akkor majd vízitornázni is fogok járni szegeden a klinikára. fél év után mindent ugyan úgy tudsz majd csinálni mint előtte, de én ezt a kis kellemetlenséget hogy nemhajolhatok se érzem akkora tehernek. egy év után még közdősportolhatsz is!!!
egy dolog ami olyan hogy én nem tudtam róla :) és a legeslegeseleg félelmetesebb dolog számora így utólag: naponta kell hasba szurit adni magadnak!!! egy hónapig! szóval ezt nem tudom jó-e hogy elmondtam... én nem bírom a tűt.. de eddig sikeresen beadnam magamnak és egyszer se fájt annyira mint amennyire be vagyok szarva tőle minden este :Dde ez már csak így fog maradni. még 27 van :)
A fűzőről pedig: amíg bent voltam eleinte egy vastag lepedőbe csavartak aztán kaptam a fűzőt. Jajj az olyan kényelmes :) De amint hazaengedtek csak megterheléskor lehet hordani (egyébként sokkkal könyebb ha rajtad van)-még elég hamar fáradok. A fűző miatt ne aggódjatok. combra kell majd gyúrni :D mert egyelőre nem szabad hajolnom és guggolva vehetem fel a dolgokat, izomlázam is van rendesen. :S de legalább formásabb lesz a lábam

Nagyon hamar gyógyulsz. meg fogsz lepődni. csodálatos az emberi test :)
nem olvastam vissza, úgyh lehet kicsit összevisszaság lett amit leírtam...
kiscsillagmoncsi17 Creative Commons License 2009.01.25 0 0 36

Nagyon szépen köszönöm,hogy válaszolt nekem.Örülök,hogy találok még olyan embereket,akik tényleg megértik,hogy félek és eltudom mondani,hogy félek a bénulástól is,mert a családomnak mikor felhozom mindig azt mondják,ne legyek bolond hogy ilyenek mondok inkább hagyjuk:(

45fokos ferdülésem van és azt mondták,ha nem vállalom a műtétet akkor nagyon rossz jövő vár rám.Nem is hagytak időt átgondolni,mert egyik nap orovosnál voltam és rá két napjára már küldtek konzultációra az operációról.Szeretnék tudakolózni arról,hogyha adj isten sikerül a műtét mennyi idő kell arra hogy újra felépüljek, a fürdőről, illetve arról,hogy mennyi időt kell hordani korzetet?

Nagyon hálás vagyok,hogy válaszolt nekem

Anita0506 Creative Commons License 2009.01.19 0 0 35
Sziasztok!Anita vagyok nem sokára 18 éves leszek és jövö héten megyek az orvoshoz hogy meg beszéljük a mütétem időpontját!mert 50 fokos gerincferdülésem van!Már 1 éve gondolkozok a műtéten és most jött el az ideje nagyon félek de azzal nyugtatom magamat hogy nem akarok nyomorék lenni egész életemben.És szeretném hogyha írnátok akit már megműtöttek.az e-mail címem:anita910506@freemail.hu nagyon megköszönném ha valakivel beszélhetnék aki már ezen túl esett!Üdv:Anita
bettike75 Creative Commons License 2009.01.17 0 0 34
Szia Mónika,én is új vagyok ezen a helyen. Olvastam  PROBLÉMÁDRÓL és gondoltam írok neked egy pár nyugtató sort. Engem2007-ben műtöttek Pécsen,természetes dolog,hogy félsz,de arra gondolj,hogy azután milyen jó lesz.Mennyivel maga biztosabb leszel,csinosabbnak fogod magad érezni stb..A műtét nem rövid/az enyém három és fél órás volt/,de közben úgyis alszol,tehát nem érzel semmit.Amikor felébredsz biztosan lesznek fájdalmaid,de kapni fogod a fájdalom csillapítót.Másnap már lábra fogsz állni és egy-két lépést is meg fogsz tudni tenni.A gyógytorna nagyon fontos,már a műtét utáni napokban el kell kezdeni,persze csak az ágyban fekve finoman,lassan.Meg fogsz lepődni milyen gyorsan jön vissza az erőd.Te amúgy is fiatal vagy nem lesz nehéz dolgod.Én 32 éves voltam a műtét idején. Nekem 70 fokos volt a görbületem,20-25 fokig tudták kiegyenesíteni.
Előzmény: kiscsillagmoncsi17 (33)
kiscsillagmoncsi17 Creative Commons License 2009.01.13 0 0 33
Sziasztok!Szabó Mónika vagyok,még új vagyok az oldalon.Nem tudom jó helyen teszem-e fel a kérdésem,de sajnos hátgerincerdülésem van,40fokon felül és műtéten kell átesnem.Szivem szerint inkább meghalnék,minthogy most ezt túléljem,szeretnék valakit megkérni,aki már votl műtve és volna rám pár perce,hogy irja le nekem akár itt,akár e-mail-ben, a cimem: kiscsillag17moncsi@citromail.hu,hogy hogyan is volt a műtét,mi történt a műtét után,mit tudtál egyedül megcsinálni,mennyi százalék az esélyem rá,hogy felkelek még valaha az ágyból.Kérlek benneteket segitsetek rajtam,nagyon szépen köszönöm.
Andrejja Creative Commons License 2008.02.06 0 0 32
Így visszagondolva maga a kórház nem volt olyan szörnyű, nagyon jófej betegtársaim voltak, egyszer azért kellett fájdalomcsillapítót kérni, mert úgy röhögtünk éjjel a saját mozgásképtelenségünkön, hogy reggelre fájt mindenünk :) Egyszer tört el a mécses, amikor mhh... szóval az őrzőben kicsúszott a katéterem, és a nővérnek nem volt olyan sürgős rendbetenni a dolgot. Akkor ott kibukott belőlem, hogy 17 évesen itt fekszem totál magatehetetlenül... De azt hiszem ez az egy, ami rossz emlék. Meg amikor műtét után, még szintén az őrzőben kifogyott a morfium, és algopirint adtak helyette... Akkor csillagokat láttam.
Előzmény: dcarter4 (31)
dcarter4 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 31

Nekem nem szokott fájni a csípőm. De mondjuk nekem nem is lett kiszedve semmi, csak beépítve.

 

Lekopoghatom, eddig nekem nem sok hátrányom volt belőle, azonkívül, hogy nagyon rossz emlék volt 15 évesen. Amikor a vécéről nem tudtam felállni egyedül, azt ilyen fiatalon nem tudja megemészteni az ember. Pedig én még szerencsésebb helyzetben voltam, nem kellett korona sem és gipszágy sem. 1 műtét, és utána kb. 2 hét múlva hazamehettem, mert BP-n lakom.

 

Felnőtt fejjel nem biztos, hogy belementem volna.

 

Neked is ilyen rossz emlék volt?

Előzmény: Andrejja (30)
Andrejja Creative Commons License 2008.02.06 0 0 30
Szia!
Mi is szépszeműnek hívtuk őt :)

Azt szeretném kérdezni, hogy Nektek szokott-e fájni a csípőtök pl. ha front van? Nekem kb. 2 hete, amikor az a nagy meleg volt, annyira fájt, hogy alig bírtam megmaradni. :(
Előzmény: dcarter4 (29)
dcarter4 Creative Commons License 2008.02.06 0 0 29

Sziasztok!

 

Engem 1997-ben műtöttek a János kórházban. Fekete doki műtött meg, nagyon jó munkát végzett, de fél év múlva ki is ment Németországba. Utána a Fazekas dokihoz jártam kontrollra, mert ő nagyon szimpi volt a viziteknél. Szépszeműnek neveztük el. :-))

 

Hál Istennek határeset voltam, és elég volt 1 műtét, így csak a gerincem alján van beépítve fém. A teteje pedig szépen alakult hozzá, így megúsztam a másodikat (hozzáteszem eredetileg is csak egyről volt szó).

 

Kicsit leült a fórum, ezért gondoltam, hogy beszállok, hátha okosabb leszek, vagy másnak segíthetek valamiben.

Előzmény: Andrejja (26)
Andrejja Creative Commons License 2007.09.26 0 0 28
Szia! Az Országos Gerincgyógyászati Központban jártál már? http://www.gnk.hu
Itt dolgozik Dr. Fazekas Béla, aki engem is műtött. Itt bizotsan találsz megfelelő szakorvost!

Mielőbbi jobbulást Neked!
Előzmény: csillag55 (27)
csillag55 Creative Commons License 2007.09.25 0 0 27
elnézést kérek, uj vagyok szeretném meg kérdezni, hogy a nyaki gerinc sérvröl tud e valaki valamit. nekem a mütétröl csak rosszat mondtak. nekem nem tudnak kivenni csontot a medencémböl, mert csontritkulásos is vagyok, és más problémák a gerincemen. most meg még a nyakam is közbe jött. van valakinek tanácsa? nagyon meg kösszöném.
Andrejja Creative Commons License 2007.09.16 0 0 26
Szia Zolka! Ne haragudj, hogy most válaszolok, de nem jártam errefelé február óta...
A válaszomat azért emilben is elküldöm Neked, ha itt nem olvasnád.


Nem tudom, hogy azóta megműtöttek-e már, aktuálisak-e még a kérdéseid, de azért válaszolok.

Nem tudom mennyibe került a műtét, fedezte a TB, szerintem ez most is így van.
Amikor engem műtőttek 17 voltam, most 24 vagyok. Én nem hallottam róla, hogy megrövidíti az életedet ha megműtöd, miért is rövidítené? Viszont ha erős a ferdület és nem műtteted meg, az sajnos megrövidítheti, ugyanis minnél jobban "csavarodik" a gerinc, minnél súlyosabb a scoliosis, annál jobban veszélyeztetheti a belső szervek normális működését.

Elárulod hány fokos a görbület? Orvos javasolta a műtétet?

Az én műtétem2 részből áll, az első műtét alatt fellazították a gerincet, kivettek csontot a csípőlapátomból, ez egy 6 órás műtét volt. Aztán 1 hét fekvés, semmi mozgás, aztán rá egy hétre jön a nagy műtét, ami nálam 12 órás volt. Ekkor összepakolnak újból, kiegyenesítik a gerincedet, belédraknak egy csomó platinát. Utána fekvés, fekvés, semmi mozgás, majd kb 1 hét után felállítottak, és mehett a séta. Ezután 1 hétig voltam még kórházban ha jól emlékszem, varratszedés, és hazaengednek. 1.5-2 hétig voltam utána itthon, utána mentem iskolába.Pár hónapig merev volt a gerincem, hajolni nem nagyon tudtam, nagyon érzékeny volt, nehezen mozogtam, aztán szépen lassan "ellazult" a gerincem, és visszatért minden a normális kerékvágásba.

Bár előtte nagyon be voltam tojva, azóta sem bántam meg, hogy akkor megműttettem magam. A kórház persze nem egy leányálom, és hazudik, aki azt mondja, hogy nem fáj nagyon a műtétek között, és utána kicsit, de... megéri. Nekem 60 fokos görbületem volt, csúnya volt, látszott, és azt hiszem 12 fokosra hozták vissza. A jobb lapockám még mindig kicsit feljebb van, mint a bal, de korán sem annyira, mint volt.

A mindennapi életben nem akadályoz a platina, bungee jumpingolni azért nem merek :) A frontokat megérzem, de akkor sem a gerincem fáj, hanem a csípőm, a derekam, ahonnan kivettek csontokat. Pl. most is ez a helyzet, szerintem jön a hidegfront. :)

Én úszom a műtét óta, kisebb-nagyobb megszakításokkal, a dokit 5 éve nem láttam, idén lesz aktuális egy kontroll.

Engem Pesten műtöttek a János kórházban, Fazekas Béla volt az orvosom, akit őszintén tudok ajánlani, remek szakember, semmi panaszom nem lehet rá.

Huhh, hirtelen ennyi, ha bármi kérdésed lenne írj nyugodtan, akár emilt is!

Andrejja

Előzmény: Zolka10 (24)
schbarka Creative Commons License 2007.03.01 0 0 25
Sziasztok, nekünk is van egy Gerincoperáltak Veterán Klubja elnevezésű csoportunk, többnyire fiatal felnőttek alkotjuk - és nagyon szívesen segítünk saját történetünkkel, tapasztalatainkkal a most műtét előtt állóknak, operációra váróknak. Van közöttünk külföldi és Magyarországon operált, egyszer illetve kétszer... és van az iwiw-en is egy gerincferdülés nevű elég aktív és hasznos fórumunk, ahová talán érdemes ellátogatni. Várunk bárkit szeretettel! (nemsokára élni fog a www.gerincferdules.hu oldalunk is)
Zolka10 Creative Commons License 2007.02.22 0 0 24

Szia Andrejja! A Scoliosis műtéttel lennének kérdéseim hozzád. Mennyibe került a műtét? Ez igaz hogy megrövidűl az életem ha megműtöm? Azért kérdezem mert felszeretnék hízni konditerembe szeretnék járni a műtét útán ha felépűltem teljesen a gyógytornai kezelések alol.Légyszíves írj már műtétről nekem minden érdekel róla.

 

Köszönettel: Zoli

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!