Keresés

Részletes keresés

Tibb2 Creative Commons License 2024.02.02 0 2 7614

A Washita folyó mellett létasített fő ellátótáborban Nelson A. Miles egy katonaorvos gondjaira bízta a két kislányt, aki a kansasi Fort Leavenworth-be vitte őket. Januárban Miles és Thomas H. Neill ezredes a fehérekkel baráti viszonyban lévő kajovákat küldött ki azzal a feladattal, hogy kutassák fel a sájeneket és beszéljék rá őket a megadásra. A kajovák az új-mexikói határ közelében, a Pecos folyó egyik mellékágánál találták meg Kőborjú (Stone Calf) faluját. Amikor Kőborjú, aki Mexikóból hozta vissza népét, megtudta, hogy a béke azon múlik, épségben vissza tudja-e szolgáltatni a két fehér foglyot, azonnal a sajátja melletti sátorba költöztette Catherine-t és Sophiát. A lányokat márciusban engedték szabadon, miután Kőborjú, Szürke Szakáll, Vörös Hold és más főnökök népükkel együtt megadták magukat a Brinton Darlington ügynökségen.

 

 

Kőborjú és felesége

Előzmény: Tibb2 (7613)
Tibb2 Creative Commons License 2024.02.02 0 2 7613

November 8-án Frank D. Baldwin hadnagy a 6. lovasezred D-századával és az 5. gyalogezred D-századával megtámadta Szürke Szakáll 100 sátorból álló faluját, melyet kb. 200 harcos védett. A harcosok folyamatosan tüzelve, lassan vonultak vissza, hogy fedezzék a nők és a gyerekek menekülését. Baldwin 12 mérföldön keresztül üldözte őket a prérin, miközben a sájenek kb. 20 harcost veszítettek. Néhány felderítő az elhagyatott táborban, egy halom bölénybőr alatt találta meg a csonttá-bőrré lesoványodott, az éhenhalás szélén álló két kislányt, Nancy Addie és Julia Germant. Catherine-t és Sophiát a menekülő sájenek magukkal hurcolták.

 

 

Baldwin rohama a sájen tábor ellen

 

 

 

 

Julia és Addie German

Előzmény: Tibb2 (7612)
Tibb2 Creative Commons License 2024.02.02 0 1 7612

1875. április 6-án dörögtek a fegyverek egy fákkal borított nagy homokdomb környékén, Oklahomában. Sájen indiánok küzdöttek az amerikai katonákkal, akik egy - a közeli Reno-erődből kihozott - Gatling szórólöveget is bevetettek ellenük. Állítólag hat sájen harcost kaszált le a Gatling, így ez volt a fegyver legsikeresebb alkalmazása az őslakók ellen az 1870-es, 80-as évek indiánháborúiban.

 

Milyen események vezettek a harchoz a homokdombnál (Sand Hill Fight) ?

 

1874 nyarán több portyázó sájen csapat tört be Kansas területére, hogy bosszút álljanak a csordáikat tizedelő bölényvadászokon. Ahogy az gyakorta megtörtént, ennek a bosszúhadjáratnak is ártatlan telepesek itták meg végül a levét. Szeptember 11-én a Varázslatos Víz (Medicine Water) vezette sájenek brutálisan lemészárolták és megskalpolták a German-család öt tagját: John Germant, a feleségét Lydiát, a fiukat Stephent, valamint két lányukat, Rebecca Jane-t  és Johannát. Négy lányt, a 17 éves Catherine-t, a 12 éves Sophiát, a 7 éves Juliát és az 5 éves Nancy Addie-t fogolyként magukkal hurcolták. A lányokat fogvatartóik megverték és a két idősebbet csoportosan megerőszakolták a csikóharcosok (dog soldiers). Ráadásul még a sájen nők is folyamatosan gyötörték őket, főként Varázslatos Víz gyűlölettel teli felesége, Mochi (Bölényborjú Asszony) keserítette meg amúgy is nyomorúságos életüket. Egyébként ő volt az, aki egy tomahawk csapással megölte a lányok édesanyját. Juliát és Addie-t végül eladták Szürke Szakáll (Grey Beard) sájenjeinek, akik a Llano Estacado keleti részére vitték őket, míg Varázslatos Víz csapata a cölöpsíkság nyugati felére hurcolta magával Catherine-t és Sophiát.

 

 

Catherine German

 

 

 

Sophia German

Tibb2 Creative Commons License 2024.01.30 0 1 7611

A Gatling az indiánok ellen nem sok sz@rt ért. Ormótlan, dögnehéz jószág volt, úgy kellett vontatni mint egy ágyút. Nehezen lehetett vele célozni, könnyen elakadt. A rézbőrűek pedig általában nem voltak olyan hülyék, hogy tömött sorokban, frontálisan rohamozzák meg a katonákat. A US Army 1874-75-ben használta a sájenek ellen, 1877-78-ban pedig a népörszik ellen. Minimális hatással.  

 

Előzmény: Wanblí Iyeska (7609)
Felek Ferenc Creative Commons License 2024.01.29 0 0 7610

Ha ehhez is volt srapnel lövedék, felért (sajnos) egy géppuskával...

Előzmény: Wanblí Iyeska (7609)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.01.29 0 0 7609

Szia Feri!

 

Én annyit tudok, hogy Custernek fel volt kínálva, hogy az 1876. évi nyári hadjáratra vigyen magával Gatlingokat, de nagy ívben lesz..rta, mondván, hogy a Gatling-puskák cipelése nagyon lelassítaná a Hetedik Lovasezred vonulásának sebességét.

Rá is cseszett odafönn a Zsíros Fűnél, a gyarmatosítók nyelvén a Little Bighornnál.

 

Annyiról van még tudomásom, hogy 1890-ben a Sebesült Térd patak melletti tömegmészárláskor (ezt ugyanis csatának még a legnagyobb jóindulattal sem lehet nevezni) az E.Á. Hadsereg 4 db. M1875 típusszámú Hotchkiss-féle hegyiágyút is bevetett a lakoták ellen.

 

Ez viszont nem sorozatlövő vagy golyószóró volt, még kevésbé géppuska, hanem hagyományos, egylövetű, de már hátultöltős könnyű tüzérségi löveg.

 

Itt olvashatsz erről a fegyverről, kép is van róla:

 

M1875 mountain gun - Wikipedia

 

 

Előzmény: Felek Ferenc (7608)
Felek Ferenc Creative Commons License 2024.01.29 0 1 7608

   Utána kellene járni, hogy egyáltalán mettől - meddig és mennyi Gatling géppuskát gyártottak. Ha csak a hadsereg vásárolhatta - márpedig biztos így volt - a közbeszerzés papírjai, a seregtestek, akik megkapták, biztos megvannak valamely levéltárban.

   Az lenne a legszerencsésebb, ha már valaki az USA-ban már feldolgozta volna a témát és közkincsé tette.

 

https://www.google.com/search?gs_ssp=eJzj4tTP1TcwtIhPKTFg9GJPTyzJycxLBwA6cwYX&q=gatling&rlz=1C1GCEA_enHU871HU871&oq=gatling&gs_lcrp=EgZjaHJvbWUqCggBEC4Y1AIYgAQyDQgAEAAY4wIYgAQYnwQyCggBEC4Y1AIYgAQyBwgCEAAYgAQyBwgDEAAYgAQyBwgEEAAYgAQyBwgFEAAYgAQyBwgGEAAYgAQyBwgHEAAYgAQyBwgIEAAYgAQyBwgJEAAYgATSAQg4NzIxajBqN6gCALACAA&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Előzmény: Wanblí Iyeska (7604)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.01.29 0 0 7607

Tényleg ezek a komancsok és kajovák 1876 után mintha több évtizedre eltűntek volna a történelemből.

Persze lehet, hogy csak nyugodtan élték sanyarú életüket a rezervátumban, az valóban nem olyan látványos, hogy bekerüljön a korabeli újságok címlapjára meg a történelemkönyvekbe...

 

Mindenesetre jó lecsökkent a számuk 19. sz. végére a korabeli népszámlálási adatok szerint, sokan már úgy vélték, hogy végleg el fognak tűnni a Föld színéről, de aztám mégsem.

 

Komancs van kb. 17 ezer a 2021. decemberi adatok szerint (nagyobb részük ma már kevert genetikailag), kajova meg 12 ezer egy 2011-es oklahomai állami adat szerint.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7605)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.01.29 0 0 7606

OFF:

 

Bradley százados vagy Bradley kapitány - mondjuk az angolban a százados meg a kapitány az tök ugyanaz - valami sci-fi vagy fantasy marhaságban nem az a fickó volt, aki megmenti az Egyesült Államokat (vagy az egész emberiséget, ezt most már nem tudom)???

 

Jó, aki 1874-ben lent Texasban harcolt a komancsok és kajovák ellen, az egy másik Bradley lehetett. :-)

Előzmény: Wanblí Iyeska (7604)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.01.29 0 0 7605

A komancsokról jut eszembe, valahol olvastam, hogy a 2. világháborúban az E. Á. Hadseregben komancs kódbeszélők is szolgáltak, nemcsak navahók.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7603)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.01.29 0 0 7604

A regény szerint az 1874. évi hadműveletekben az E. Á. Hadsereg legalább 1 alkalommal sorozatvető Gatling-puskát is bevetett az ellenséges komancsok és kajovák ellen.

Egy Bradley nevű százados lovassági oszlopa valahol a Texasi Serpenyőnyél és az Indián Territórium (ma Oklahoma állam) határvidékén.

Egy kb. 200 fős komancs - kájova harci csoport próbálta lóháton lerohanni a katonákat, de azok Bradley százados szakmai felkészültségének és éberségének köszönhetően már felkészülten várták a rohamot.

Igaz, hogy a dombtetőn felállított Gatling-puska kb. egy perc után használhatatlanná vált, mert a túlmelegedés miatt megszorult benne a forgó szerkezet, de így is nagy károkat okozott a támadó őslakosok között, megbontotta a lovasrohamukat és sok lovat is veszítettek.

 

Namost az lenne ezzel kapcsolatban a kérdésem, Frankie és Tibb, hogy ez szerintetek reális, ill. megtörténhetett?

Én ugyanis sehol máshol nem olvastam, hogy Gatling puskát vetettek volna be az őslakosok ellen az 1874. évi Vörös Folyó Háborúban (Red River War).

Előzmény: Wanblí Iyeska (7602)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.01.29 0 0 7603

"Szélfújta Haj még korábban esik el, az utánpótlást szállító szekéroszlop elleni lovasrohamban. Egy Arlbuckle nevű egykori bölényvadász lövi le egy nehéz, messzehordó bölényölő puskával. "

 

Az a szekéroszlop könnyű célpontnak tűnt, mivel hogy nem katonák, hanem csak civil fegyveresek kísérték, de valójában nem volt az, mert a Coltjaikkal is nagyon keményen védekeztek.

Meg ott volt ez az Arlbuckle nevű fickó, aki elővette a nehéz, direkte a bölények elejtésére kifejlesztett Sharp márkájú bölényölő puskáját.

Szélfútta Hajat akkor tudta csak eltalálni, amikor az a lovával már átugratott a szekerek vonalán és az ellenkező irányban távolódóban volt.

Szóval hátulról lőtt rá.

Szélfútta hajnak a keresztcsontja fölött ment be a töltény, de nem esett le a lováról, hanem annak sörényébe kapaszkodva még ki tudott vágtatni a tűzvonalból. De a sebe túl súlyosnak bizonyult, meg a vérveszteség is legyöngítette. Lecsúszott a lováról.

A bajtársait arra kérte, hogy arccal fordítsák a naplemente felé és a feje alá tegyenek vaíamit.

Azok lefektették úgy, hogy a feje alá egy állványt tettek és arcát a lemenő Nap felé fordították.

Szélfújta Haj azért kérte ezt, hogy a lelke eggyé válhasson a Nagy Titokkal.

Mert hogy akkor már tudta, hogy a következő napot nem fogja megélni.

Halkan dúdolgatta a halotti énekét.

 

Amikor a Nap lenyugodott a távoli nyugati horizonton, az új-mexikói hegyek mögött és narancsvörösre festette a prérit, abban a minutumban adta vissza a lelkét a Teremtőjének és vált egggyé a Nagy Titokkal.

 

Így ért véget Szélfútta Haj (cca. 1837-1838 - 1874), a "rezervátumon kívüli" síksági indiánok egyik legkiválóbb harcosa, aki utolsó leheletéig védelmezte a szabad síksági indián életformát...

 

Mondjuk, olyan szempontból talán jól járt, hogy azt a szégyent már nem kellett megélnie, hogy a rezervátumbnan hajbókoljon a fehér kormányügynökök és katonatisztek előtt....

 

 

Előzmény: Wanblí Iyeska (7602)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.01.26 0 1 7602

Na kiolvastam végre a Szent Út c. regényt is.

 

Hatalmas filmet lehetne belőle készíteni, legalább olyan jót, mint a Farkasokkal táncoló.

 

Bár a regényben nem igazán van Happy End:

 

A végén a Kemény Rúd Szurdokban vívott csatában a katonák lelövik Farkasokkal táncolót is, a mellén megy be a patron és a hátán jön ki, aztán hamarosan elvérik...

 

Szélfújta Haj még korábban esik el, az utánpótlást szállító szekéroszlop elleni lovasrohamban. Egy Arlbuckle nevű egykori bölényvadász lövi le egy nehéz, messzehordó bölényölő puskával. 

 

Mosolygós hadifogságba kerül a floridai Fort Marionba, egy régi spanyol építésű erődben kialakított börtönbe.

 

Két év kőkemény hadifogság után azonban hazaengedik a Sill-erőd mellett lévő komancs-kajova rezervátumba, miután megígéri a fehér nevelőtisztnek, hogy békében fog élni és soha többé nem fog fegyvert fogni sem a jenkik, sem a mexikóiak ellen.

Hát igen, kiderül az is, hogy a rezervátumban nagyon sanyarú és unalmas az élet egy mozgalmasabb élethez szokott síkságio indiánnak, de hát ez van, ott legalább békében élhet, nem háborgatják a katonák (sőt a hadsereg kötelessége elvileg megvédeni a rezervátum-indiánokat a fehér banditáktól és mindenféle fosztogató, erőszakos csőcseléktől).

 

Hogy tovább aztán mi lesz Mosolygóssal és a családjával, azt már nem tudjuk meg, mert itt véget ér a regény...

 

Harmadik kötete már nem készült el, pedig lehetett volna belőle egy jó trilógia.

 

 

Előzmény: Tűztaláló (7599)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.01.19 0 0 7601

Szia Areu!

 

Ha a síksági indián háborúk vagy az apacs és navahó háborúk epizódjai érdekelnek, akkor kérdezz nyugodtan, lehet hogy Frankievel és Tibb őrnaggyal tudunk segíteni.

Előzmény: areumonkey (7597)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.01.19 0 0 7600

Szia Tűztaláló!

 

Köszi, ezek egy része is ismerős.

 

Más téma:

Hűnek maradva a tavaly követett X-150 esztenidő sormintához, az idei év itt a topikon lehetne az 1874-es esztendő tematikus éve.

Előzmény: Tűztaláló (7599)
Tűztaláló Creative Commons License 2024.01.18 0 2 7599

Hozzáadnék még pár könyvet, persze a lista valószínűleg ezzel sem lesz teljes:
Richard Collins: Indiánok és ősi kultúrák Észak-Amerikában Helikon kiadó 1993

William C Davis: A vadnyugat hőskora Helikon kiadó 

Solc, Václáv-Horesj, Petr: Amerika őslakói Madách kiadó 1970

J.P. Averkijeva: Indiánok Észak-Amerikában Gondolat 1982

Molnár László Miklós: A híres Vadnyugat Móra Ferenc kiadó 1983

Eva Lips: Könyv az indiánokról Gondolat 1960

Theodora Kroeber: Ishi, az utolsó vadember Kossuth 1981

Jean Raspail: Rézbőrű napló Európa 1983

Keszthelyi Katalin: A puebló indiánok Gondolat 1985

S.M. Barrett: Geronimo a legendás apacs vezér 

Jean Gabus: A karibu eszkimók Gondolat 1970

Miloslav Stingl: Indiánok tomahawk nélkül 1970

Signe Seiler: Mi micsoda 36 Indiánok Babilon 2006

Alain Quesnel Francois Davot: Indiánok mítoszok és legendák Liliput 1994

Keszthelyi Tibor: Indiánok Arizónában Kossuth 1983

Longfellow: Hiawatha 

Stan Steiner: Szegény sápadtarcú Kossuth 1985

Balogh Csaba: Észak-Amerikai indiánok titokzatos élete Vagabund kiadó

Miloslav Stingl: Az indián futó Madách 1979

Előzmény: areumonkey (7597)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2024.01.18 0 1 7598

Szia!

 

Ezeknek egy jó részét olvastam (kb. a felét így ránézésre)

 

Kiegészítésképen három nagyon jó történelmi indiánregény, szerintem jobbak, mint Karl May vagy James F. Cooper regényei, bár mint jól megírt ifjúsági regényeknek, ezeknek is megvan a maguk varázsa.

 

Szóval a 3 regény:

 

Thomas Berger: Kis Nagy Ember (azonos címmel, Dustin Hoffman főszereplésével egy nagyon jó jenki játékfilmet is készítettek belőle).

 

Michael Blake: Farkasokkal táncoló (lényegében ez alapján készült az azonos című film, a legfőbb nagy különbség, hogy a regény a komancsok, a film a lakoták között játszódik.

 

Michael Blake: A Szent Út (a Farkasokkal táncoló folytatása).

Előzmény: areumonkey (7597)
areumonkey Creative Commons License 2024.01.17 0 2 7597

No, hogy megkezdjem a sort, az én listám eddig ennyi könyvet tartalmaz:

KÖLTÉSZET, LEGENDA, MESE

 

Népek meséi sorozat:

Egy asszony öt férje - Eszkimó történetek, Népek meséi, Európa könyvkiadó, 1957

Gonaquadate, a viziszörny - Észak-Amerikai indián mesék, mondák és mítoszok, Európa könyvkiadó, 1960 

Fukar marok lakomája - Indián mesék és mítoszok, Európa könyvkiadó, 1983

 

Altay Margit: Indián mesék, Pallas Kiadó, 1926

Mesemondó Szikla - Észak-amerikai indián, néger, eszkimó, fehér telepes, kanadai francia népmesék, Móra Könyvkiadó, 1966

Manitou ajándéka – Indián mesék, Mladé Letá, 1968

Rozsnyai Katalin: A ​világ teremtése - Amerikai mondák és legendák, Nótárius, 1990

Felhőnéző - Indián dalok, imák, versek, (Népek versei), Szukits Könyvkiadó, 2001

William Camus: Tűzmadarak - indián mítoszok, Tericum kiadó,  2007

Felhőnéző ​és Tűzvarázsló - Indián dalok, imák, versek, (Népek versei), STB Könyvkiadó, 2010

Jim Northrup: Nagy Kis-Madár - Odzsibve indián költő versei, Új Forrás Szerkesztősége, 2013

Indián népmesék, Kossuth kiadó, 2011

Csillagokkal táncoló kojot, Gabriel méry-ratio kiadó, 2019



TÖRTÉNELEM / ÖNÉLETRAJZ

 

Haraszthy Ágoston: Tizenöt hét indiánok közt, Pallas (Ifjúsági könyvtár), 1926

John Fire Lame Deer: Sánta Őz, a sziú indián sámán, Európa Könyvkiadó, 1988

Csinos Pajzs - A varjú indiánok orvosságos asszonya, Tericum, 2006

T.b. Marquis: Leforge, a fehér indián, Kairosz 2012

Beverly Hungry Wolf: Nagyanyáink útján, Konkrét könyvek, 2021

Michael Bad Hand: A síksági indiánok kultúrája, Konkrét Könyvek, 2022

J. W. Schultz: A feketeláb indiánok között, Napkút kiadó, 2022

Joseph Marshall: Szilaj Ló – A legendás lakota harcos élete, Konkrét Könyvek, 

Dan Brown: Vadnyugat indián szemmel, Kossuth Kiadó, 1976



REGÉNYEK

 

Zane Grey: A diplomás indián, Palladis Kiadó, 1925

Ifj, Hegedűs Sándor: Vörösbőrű romantika - indián történetek, Légrády Testvérek, 1927

Bölényfia Hosszú Lándzsa: Hosszú Lándzsa emlékezései, Aquincum Kiadás, 1928

Barsi Ödön: Indiánok a Dunán, Forrás Nyomdai Műintézet, 1946

Szabó László: Pocahontas - Indián rege nyolc énekben, Expert Printing Co. (Pitsburg), 1955

 

James Fenimore Cooper: Vadölő, Ifjúsági könyvkiadó, 1956 (Átdolgozott kiadás)

James Fenimore Cooper: Az utolsó mohikán, Park kadó, 2019 (Teljes fordítás)

James Fenimore Cooper: Nyomkereső, Móra Kiadó, 1961 (Átdolgozott kiadás)

James Fenimore Cooper: Bőrharisnya, Lágrádi testvérek, 1917

James Fenimore Cooper: A préri Forum, 1960 (Átdolgozott kiadás)

 

Fehér Szarvas: A Szikláshegyek varázslója, Athenaeum, Budapest, 1940

Fehér Szarvas: Békepipa, Athenaeum, Budapest, 1942

Fehér Szarvas: A hajnalcsillag főnök, Griff, Budapest, 1943

Fehér Szarvas: Hét Fekete Hold, Athenaeum, Budapest, 1944

Fehér Szarvas: Rézbőrű Messiás, Nap Kiadó, Budapest, 1946

 

Szürke Bagoly: Két kicsi hód, Singer és Wolfner, Budapest, 1935
Szürke Bagoly: A rengeteg zarándokai, Singer és Wolfner, Budapest, 1941

Szürke Bagoly: A vadon fiai, Singer és Wolfner, Budapest, 1940

 

Karl May: Winnetou I.; Unikornis, Budapest, 1999

Karl May: Winnetou II.; Unikornis, Budapest, 1999

Karl May: Winnetou III.; Unikornis, Budapest, 1999

Karl May: Winnetou hagyatéka. Kalandozás Észak-Amerikában; Unikornis, Budapest, 2007

Karl May: Az Ezüst-tó kincse. Kalandok a Vadnyugaton, Munditer, Budapest, 2008

Karl May: Medveölő fia. Kalandok a Vadnyugaton; Munditer, Budapest, 2008

Karl May: Az olajkirály. Kalandok a Vadnyugaton; Munditer, Budapest, 2009

areumonkey Creative Commons License 2024.01.17 0 1 7596

Igazából szépirodalom (regények, önéletrajzi regények, mesegyűjtemények, költészet...) és szakirodalom (néprajzi tanulmányok, történelmi könyvek) egyaránt.

Előzmény: Felek Ferenc (7595)
Felek Ferenc Creative Commons License 2024.01.14 0 1 7595

A dokumentum könyvekre, vagy a szépirodalomra gondolsz, vagy mindkettőre?

Előzmény: areumonkey (7594)
areumonkey Creative Commons License 2024.01.13 0 1 7594

Érdekelne, hogy valaki összeszedte-e már a magyarul megjelent indián témájú könyveket. Ha igen, meg tudná itt osztani?

 

(Lehet a többieket is érdekelné a dolog)

Wanblí Iyeska Creative Commons License 2023.12.11 0 1 7593

Ha területeklről van szó, egészen mások az arányok Euróoában és Észak-Amerikában, főleg ha Észak-Amerika nyugati (a Mississippitől nyugatra eső) részét nézzük.

 

Példának okáért maradjunk az őslakosok rezervátumainál (egy példa erejéig):

 

az északi sájenek rezervátumával szomszédos egykori halálos ellenségeik, az apszalokék, ismertebb nevükön varjú indiánok rezervátuma.

 

Ennek területe angolszász mértékrendszerről metrikusra átszámolva 9.341 km2.

 

(Valamikor még ennél is nagyobb volt, de az 1880-as években egy részét a kormányzat elvette és kiárusította a földéhes telepesseknek).

 

 

Ez nagyságrendileg a legnagyobb területű magyar vármegyével, Bács-Kiskunnal (8.445 km2) vethető össze, sőt a varjú rezervátum még nagyobb is.

 

Ugyanakkor a varjú rezervátumnak 2017-es adat szerint mindössze 7.096 fő állandó lakosa volt, ami 0,76 fő/km2 népsűrűségnek felel meg, szemben Bács-Kiskun 495 318 fős népességével (2022), ami 58,65 fő/km2 népsűrűség...

 

 

Előzmény: raymond aron (7589)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2023.12.11 0 0 7592

Ez az adat honnan van?

 

Mert a net szerint Zala vm. 3.784,11 km2.

 

A legkisebb magyar vm. egyébként Komárom-Esztergom 2.265 négyzetkilométerrel.

Előzmény: Gyorskereses100 (7590)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2023.12.11 0 0 7591

És hol van itt az ellentmondás???

 

Én konkrétan azt írtam, hogy az északi sájenek rezervátumának a teróület kb. a fele Zala vármegyének.

 

Zala vármegye 3.700, annak a fele 1.850, az északi sájen rez. meg 1.800. 

 

Nem hajszálpontosan ugyan, de kb. egyezik az összehasonlítás.

Előzmény: raymond aron (7589)
Gyorskereses100 Creative Commons License 2023.12.11 0 0 7590

A legkisebb Zala is 2500 km2, kerekítve.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7587)
raymond aron Creative Commons License 2023.12.11 0 1 7589

A magyar vármegyék átlagban 3000+ négyzetkilométeresek, Zala konkrétan 3700 km2, Somogy vármegye 6000 km2, Bács pedig majdnem 9000 km2. 

Előzmény: Wanblí Iyeska (7587)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2023.12.02 0 1 7588

Kb. 6 ezer lakossal.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7587)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2023.12.02 0 1 7587

Tkp. csak amerikai viszonylatban számít kicsinek az északi sájen rezervátum: közel 1.800 négyzetkilométer, ami kb. egy közepes méretű magyar megye, pl. Zala felének felel meg.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7586)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2023.12.02 0 1 7586

És hogy mi lett ennek az északi sájen csoportnak a további sorsa?

Hát az is történelmi kalandregénybe illő történet, a fegyverletételüktől kezde folytatva azzal, hogy egy oklahomai rezervátumba deportálták őket, majd onnan engedély nélkül visszatértek északra, az őket üldoző fél amerikai hadsereggel nyomukban.

Aztán egy részük fogságba került a Robinson-erődben, onnan kitörtek, de a nagy részüket halomra lőtték a "kékkabátosok."

Végül a maradékaik hosszas bürokratikus huzavona után fönt északon, a Montana Territóriumban, a Nyelv-folyó alsó folyásánál kaptak egy kisebb rezervátumot.

Ez a Northern Cheyenne rezervátum, amely a mai napig megvan.

Előzmény: Wanblí Iyeska (7585)
Wanblí Iyeska Creative Commons License 2023.11.26 0 1 7585

Na, nem csigázom tovább az érdeklődést, megosztom inkább a linket:

 

https://www.wyohistory.org/encyclopedia/dull-knife-fight-1876-troops-attack-cheyenne-village-red-fork-powder-river

 

Időpont: 1876. november 25.

 

Helyszín: Willow Creek (Fűzfa-patak), más néven Red Fork of the Powder River, Wyoming Territórium, Amerikai Egyesült Államok.

 

Fehér testvérkéim úgy találják meg csata helyszínét a kuglis világtérképen, hogy beütik a térkép keresőjébe, hogy "Kaycee, Wyoming", azt kidobja a világháló- bár a csata időpontjában ennek a településnek még híre-hamva sem volt - aztán ettől a városkától 20 jenki szárazföldi mérföldet, azaz kb. 32 metrikus kilométert nyugat felé megyünk.

 

Lényegében már kőkeményen bent a Nagyszarv-hegységben:

 

https://www.google.hu/maps/place/Kaycee,+Wyoming+82639,+Egyes%C3%BClt+%C3%81llamok/@43.7092031,-107.9561409,411064m/data=!3m1!1e3!4m6!3m5!1s0x875fefd2e73e5047:0x17f862be4c65bace!8m2!3d43.7102499!4d-106.6389338!16zL20vMDExZnFj?entry=ttu

Előzmény: Wanblí Iyeska (7583)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!